لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۳ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۴:۴۷

پاکستان در امتداد سرحد با افغانستان خندق حفر می کند


خندقی بزرگ را که پاکستان در امتداد سرحدات مورد منازعه با افغانستان اعمار می کند، حدود 485 کیلومتر طول داشته، مانند دیوار برلین و دیوار کانکریتی که اسراییل را از کرانهء غربی جدا می سازد، یک مانع فزیکی را بین دو کشور ایجاد خواهد کرد.

این خندق در یک قسمت از خط 2640کیلومتری مورد منازعهء دیورند حفر می شود که توسط دیپلومات بریتانیایی سر مورتیمردیورند (Mortimer Durand) کشیده شده است.

به نوشتهء آژانس خبری اسوشیتدپرس، حکومت های مدرن افغانستان و باشنده گان مناطق همجوار خط دیورند هرگز این سرحد را به رسمیت نشناخته اند. مردم بطور عادی از آن عبور کرده و در برخی موارد در هردو طرف خط دیورند زمین و جایداد دارند.

پاکستان دلیل حفر این خندق را که حدود دونیم متر عمق و سه متر عرض خواهد داشت و در ایالت بلوچستان اعمار می شود، جلوگیری از قاچاق و عبور شورشیان و جدایی طلبان می خواند. سرتاج عزیز مشاور امنیت ملی و امور بین المللی صدراعظم پاکستان در صحبت با رادیو آزادی گفته است:
"کسانیکه با پاکستان مخالف اند به افغانستان رفته، به ما حمله می کنند که این خندق برای توقف دادن آن ضروریست که به آنجا و به این جا کسی رفته نتواند. ما این خندق را بقدر کافی از سرحد یا خط دیورند به اینسو در ساحهء خود حفر می کنیم."

ایالت بلوچستان پاکستان از ده ها سال به اینسو درگیر جنگ های جدایی طلبی با بلوچ هایست که خواستار خودمختاری و سهم بیشتر از منابع گاز، نفت، طلا و مس آن مناطق اند.

قوای سرحدی پاکستان در اعلامیه اخیر خود گفته است:

"این خندق نه تنها بطور موثر انتقال اسلحه، مهمات و مواد مخدر را کنترول خواهد کرد، بلکه از داخل شدن تروریستان و مهاجران غیرقانونی هم جلوگیری می کند."

اما جنرال عبدالرازق قوماندان امنیهء ولایت کندهار که با ایالت بلوچستان همسرحد است، می گوید:

"نخست اینکه مردم هرگز سرحد افغانستان- پاکستان را نپذیرفته اند، دیگر اینکه پاکستان هیچ کاری را به خاطر متوقف ساختن تروریزم انجام نمی دهد، اگر آنها می خواهند تروریزم را متوقف سازند، پس باید آن را تولید نکنند."

با نشر نخستین گزارش ها در مورد حفر این خندق، حکومت افغانستان یک هیأت را موظف ساخت تا با توجه به شواهد تاریخی و موثق، موقعیت حفر این خندق را بررسی کند.

باشنده گان محل می گویند، این خندق یک مانع بزرگ در برابر تجارت بوده، عملاً فامیل ها را در این منطقه از هم جدا می سازد.

محمد اکرم خپلواک وزیر سابق سرحدات، اقوام و قبایل افغانستان گفته است که ایجاد هر گونه مانع در امتداد خط دیورند که سبب قطع روابط میان مردم دو سوی این خط شود، اگر سیم خاردار باشد، یا خندق یا مانع دیگر به هیچ وجه پذیرفتنی نیست.

قبل از این در دوران زمامداری جنرال پرویز مشرف نیز مسالهء ایجاد سیم خاردار در امتداد خط دیورند مطرح شده بود که نسبت مخالفت حکومت افغانستان عملی شده نتوانست، اما اینک با وصف خشم و نارضایتی باشنده گان محل، حفر خندق در امتداد سرحدات افغانستان و پاکستان ادامه دارد.

please wait

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00
لینک مستقیم

XS
SM
MD
LG