در حالیکه وزارت معارف افغانستان در کل از توجه به سیستم تعلیمی و اعمار تعمیرهای جدید مکاتب در سال جاری خبر میدهد، شماری از اعضای ولسی جرگه میگویند که مشکل نبود تعمیر در اکثر مکاتب این کشور با فساد گسترده پیوند دارد.
نادرخان کتوازی نماینده مردم در ولسی جرگه و رئیس هیئتیکه رئیس جمهور محمد اشرف غنی آنرا برای تحقیق در خصوص فساد در وزارت معارف تعیین کرده بود میگوید در بسیاری از مناطق مکاتب خیالی ساخته شده و پول آن حیف و میل گردیدهاست
آقای کتوازی میگوید که از وزارت گرفته تا مسئولان محلی و بزرگان قومی در این قضیه دخیل اند.
وی افزود:
"اگر من در مورد مناطق برای تان بگویم آنجا مکاتب خیالی ساخته شدهاند که تعمیر ندارد اما در کاغذ تسلیم داده شدهاست، از آن مناطق رئیس معارف، بزرگ قومی، والی و یا وکیل همه مشترکاً، کاغذ های شان را به وزارت آوردهاند که مکتب ساخته شد، پول آن بیرون شده اما تعمیر ندارد."
آقای کتوازی این اظهارات را پس از آن بیان میکند که رئیس جمهور محمد اشرف غنی روز گذشته در مراسمیکه به مناسبت آغاز سال تعلیمی جدید در کابل برگزار شده بود از نبود تعمیر در ۵۰ درصد مکاتب سخن گفت.
در این حال اداره عالی مبارزه با فساد اداری افغانستان میگوید که بررسیهای آنان نشان میدهند که در کارهای وزارت معارف تخطی و کاستیهای زیاد وجود داشته و از آن نظارت درست صورت نگرفتهاست.
سید حسین فخری رئیس این اداره در مورد به رادیو آزادی گفت:
"ما در این بخش بررسیهای همه جانبه را انجام دادیم که در کنار تمام انتقادها ما تخطی، کاستی و برخی موارد دیگر را دریافت کردیم."
محمد اشرف غنی روز گذشته در مراسم افتتاح سال جدید تعلیمی در مناطق سرد سیر کشور گفت که دزدی از اطفال و معلمین و فساد در وزارت معارف قابل تحمل نیست.
به اساس معلومات وزارت معارف افغانستان در حال حاضر در تمام افغانستان ۱۷۴۳۰ مکتب فعال اند که از این میان بیش از ۹۰۰۰ آن تعمیر داشته و در متباقی مکاتب بیسرپناه بوده و یا برای شاگردان در زیر خیمه تدریس میشود.
اما با آغاز سال تعلیمی جدید حکومت افغانستان تعهد کرد که تا دو سال آینده برای شش هزار مکتب تعمیرهای جدید ساخته میشود.
از سوی دیگر وزارت معارف سال ۱۳۹۷ را در بخش ساخت مکاتب یک سال تاریخی خوانده اما فساد در این بخش را تأیید نمیکند.
کبیر حقمل رئیس نشرات وزارت معارف به رادیو آزادی گفت که برای این وزارت گاهی هم آنقدر امکانات داده نشدهاست که بتواند تمام مشکلات اش را حل نماید.
وی افزود:
"با آنکه در سالهای قبل به میلیونها پول به کشور آمد اما این پول در هیچ بخش مطابق به نیازمندیها در افغانستان نیامدهاست، یعنی مشکلات ما آنقدر زیاد است که بودجه برای آن کفایت نمیکند اینگونه بودجه قسمیکه حالا دوصد میلیون دالر برای تعمیر مکاتب داده شد در گذشته داده نشده بود، چیزیکه در گذشته برای ما داده شده بود از آن بسیار خوب استفاده کردیم."
آقای حقمل میگوید که امسال افغانها هر روز یا کم از کم در هر هفته شاهد افتتاح یک مکتب خواهند بود.
اما آقای کتوازی نماینده مردم در ولسی جرگه میگوید که وزارت معارف به این هدف زمانی رسیده میتواند که در کنار نظارت، بودجه اختصاص داده شده به این وزارت به گونه شفاف به مصرف برسد.
جاوید حسن زاده