در حالی که ۹ روز دیگر به مرحلۀ دوم عملیات اخراج مهاجران افغان از پاکستان باقیمانده، برخی افغانهای مقیم پاکستان که کارتهای مهاجرتی ویژه دارند میگویند، باید مهلت بیشتری برای آنان داده شود.
آنها به رادیو آزادی گفتند که سال هاست در مناطق مختلف پاکستان زندگی میکنند، تجارت و دارایی دارند و بازگشت شان به افغانستان در این مدت کوتاه ناممکن است.
احمد گل ۳۲ ساله که در خیبرپختونخواه زندگی میکند و کارت ای سی سی (کارت شهروندی افغانستان) دارد به رادیو آزادی گفت:
"ما خیلی نگران هستیم، چون اینجا کسب و کار داریم، با مردم حساب داریم، نمیتوانیم کسب و کارمان را در این مدت کوتاه جمع کنیم، از سازمان ملل میخواهیم مشکل ما را حل کند."
سدیس، یکی دیگر از مهاجران افغان که در همین ایالت پاکستانی زندگی میکند و کارت مهاجرت ای سی سی نیز دارد، میگوید، تصمیم پاکستان خلاف تمام قوانین بینالمللی مهاجرت است. او به رادیو آزادی گفت:
"این یک تصمیم غیرانسانی، غیراسلامی و خلاف قوانین بینالمللی است، همه سازمانهای حمایت کننده از مهاجران به شمول سازمان ملل باید بر پاکستان فشار بیآورند تا این تصمیم را تغییر دهد، این چگونه امکان دارد که ما کار و کسب ۳۵ الی ۴۰ سالهٔ خود را در مدت کوتاه جمعآوری کنیم."
این مهاجران افغان مدعی هستند که از سوی پولیس آزار و اذیت میشوند و در جریان دستگیری از آنها پول اخذ میشود.
آنها همچنان ادعا میکنند که این تصمیم پاکستان بار دیگر فرصتی را برای پولیس این کشور برای دستگیری، زورگویی، تهدید و اخاذی از مهاجران افغان فراهم کرده است.
حکومت پاکستان تصمیم گرفته است که مرحلۀ دوم عملیات اخراج مهاجران افغان از این کشور را سر از ۱۵ام اپریل آغاز کند.
در این میان افغانهای نیز شامل اند که کارتهای ویژهٔ مهاجرت به نام ای سی سی (کارت شهرندی افغانستان) را دارند.
دارندگان کارت ای سی سی، مهاجرینی هستند که سالهاست در پاکستان زندگی میکنند و این اسناد قانونی در سال ۲۰۱۷ از سوی این کشور به آنها داده شده است.
بر اساس معلومات کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان (یو ان اچ سی آر) تعداد این مهاجران افغان به ۸۸۰ هزار نفر میرسد که اکنون مدت اعتبار اسنادشان به پایان رسیده است.
هر چند این تصمیم پاکستان در سطح بینالمللی از سوی بسیاری از نهادهای حقوق بشری نکوهش شده و از پاکستان خواسته شده تا این تصمیم را تغییر دهد، اما وزارت امور خارجهٔ پاکستان روز پنجشنبهٔ گذشته بار دیگر بر این تصمیم پافشاری کرد.
اخیراً یک سازمان حقوق مهاجران در پاکستان به نام " کمیتهٔ اقدام مشترک برای مهاجران" از حکومت این کشور خواسته است تا تصمیم بازداشت و اخراج مهاجران افغان را لغو کند.
این کمیته گفته است که پیش از تصمیم محکمه، حکومت پاکستان نباید مهاجران افغان را بازداشت یا اخراج کند.
همزمان با این، عبدالرحمن رشید، معاون مسلکی وزارت مهاجرین و عودت کنندگان حکومت طالبان در افغانستان گفته است که موضوع مهاجران دوجانبه است و تصمیم گیری در مورد آنها نیز باید با توافق دو کشور صورت گیرد.
این موضوع را خبرگزاری دولتی باختر در کنترل حکومت طالبان به تاریخ ۱۶ام حمل منتشر کرده و گفته است که او این اظهارات را در دیدار با جنید وزیری، معاون شارژدافیر سفارت پاکستان در کابل مطرح کرده و گفته است، تا زمان مشخص شدن یک استراتژی این مهاجران افغان مورد آزار و اذیت قرار نمیگیرند.
پاکستان مرحلهٔ نخست عملیات اخراج مهاجران فاقد اسناد افغان را در ماه نوامبر ۲۰۲۳ آغاز کرد که طی آن به اساس معلومات وزارت مهاجرین و عودت کنندگان حکومت طالبان، ۵۳۵ هزار و ۵۶۲ نفر به گونهٔ اجباری به کشور بازگشت داده شده اند.