نریندرا مودی صدراعظم هند و شوکت میرضیایف، رئیس جمهور ازبکستان گفتهاند که برای تأمین صلح در افغانستان به گونۀ مشترک همکاری میکنند.
مودی دیروز دوشنبه ۹ میزان در یک نشست خبری مشترک با شوکت میرضیایف، همتای ازبکستانی اش در دهلی جدید گفت که امنیت افغانستان به صلح و ثبات در منطقه مرتبط است.
میرضیایف که در یک سفر رسمی به هند رفتهاست، در این نشست گفت که مشکل افغانستان راه حل نظامی ندارد.
وی افزود:
"ما به جنگ جاری در افغانستان توجه جدی و دقیق کردهایم. نظر مشترک ما در مورد این مشکل بزرگ اینست که این چالش از راه نظامی حل نمیشود. یگانه راه دستیابی به صلح، دیالوگ سیاسی میان حکومت افغانستان و طرف مخالفش است."
ازبکستان پیش از این نیز وعدۀ همکاری در زمینۀ برقراری صلح در افغانستان سپرده بود.
عبدالعزیز کاملوف، وزیر خارجۀ ازبکستان در هفدهم سرطان هنگام دیدار از کابل گفته بود که کشورش حاضر است تا در تأمین صلح در افغانستان نقش مؤثر ایفا کند.
این موضعگیری رهبران هند و ازبکستان با استقبال شورای عالی صلح افغانستان همراه شدهاست.
عبدالحکیم مجاهد، یک عضو این شورا همکاری این دو کشور را برای روند صلح افغانستان بسیار مهم میخواند.
وی میگوید:
"به گونۀ مشخص، ازبکستان در روند صلح افغانستان که یک همسایۀ مهم این کشور است نقش بسیار مهم داشته میتواند. ازبکستان پیش از این هم پیشنهاد کرده بود که برای گشایش دفتر طالبان جا میدهد. این یک گام نیک است و اما هر دو طرف باید به این موضوع به دیدۀ مثبت بنگرند."
در این اواخر شماری از کشورها از جمله روسیه بخاطر جنگ جاری در افغانستان و بخصوص فعالیت داعش در این کشور ابراز نگرانی کردهاند.
منافع اقتصادی یکی از دلایلی است که کشورهای منطقه را مجبور میسازد تا از روند صلح افغانستان پشتیبانی کنند
حکمت الله اعظمی، عضو انستیتیوت جنگ و صلح افغانستان به این باورست که منافع اقتصادی یکی از دلایلی است که کشورهای منطقه بخصوص ازبکستان و هند را مجبور میسازد تا از روند صلح افغانستان پشتیبانی کنند.
وی افزود:
"صلح در افغانستان نه تنها از لحاظ امنیتی بلکه از لحاظ اقتصادی نیز به نفع هر دو کشور است. ازبکستان و در مجموع آسیای میانه انرژی زیاد تولید میکند و این انرژی از طریق افغانستان به آسیای جنوبی از جمله هند و پاکستان صادر شده میتواند، این نه تنها به نفع هند و پاکستان است بلکه به نفع تمام آسیای جنوبی است."
صلح افغانستان موضوع مورد بحث نشست هفتم ماه حمل سال گذشته به اشتراک محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان در تاشکند پایتخت ازبکستان نیز بود.