خبرنگار رادیو آزادی که در کنفرانس بینالمللی جمعیت و توسعه در کشور کنیای افریقا حضور دارد؛ گزارش میدهد که یک پژوهش تازه از سوی صندوق جمعیت سازمان ملل متحد (UNFPA) و پوهنتون "جانس هاپکنس" نشان میدهد که برای پایان دادن به مرگومیر قابل پیشگیری مادران، از میان بردن خشونت جنسی و رسیدگی به نیازهای برنامهریزی خانوادگی، تنها به ۲۶۴ میلیارد دالر در یک دهه پیشروی نیاز است.
در حال حاضر، فقط ۴۲ میلیارد دالر برای این اهداف وجود دارد.
داکتر سیما سمر، وزیر دولت در امور حقوق بشر، به خبرنگار رادیو آزادی میگوید افغانستان یکی از دو بدترین کشورها برای مادران است.
و افزود: "برای کاهش مرگومیر مادران اقدامات همهجانبه نیاز است بهشمول دسترسی به آموزش و پرورش، فراهمسازی زمینههای بهتر غذایی و بلند بردن آگاهی مردم."
بر بنیاد این تحقیق مشترک صندوق جمعیت سازمان ملل متحد و پوهنتون جانس هاپکنس، ۱۱۵ میلیارد دالر برای پایان دادن به مرگومیر هنگام زایمان نیاز است.
این رقم در ۱۲۰ کشور جهان، بهشمول افغانستان، که با بیشترین مرگومیر روبهرو اند، مصرف خواهد شد.
این رقم معادل بهای ۴۶ هواپیمای بلندقیمت نظامی جهان است.
اما معنای واقعی این ارقام در عمل چیست؟ چگونه میتوان با ۹۵ دالر امریکایی جلو ختنه یک دختر در افریقا را گرفت؟ و چگونه "۶۰۰ دالر امریکایی" از ازدواج زیر سن دختران جلوگیری میکند؟
کوفی کوامی، رئیس صندوق جمعیت سازمان ملل در افغانستان گفت: "والدین، جوامع، بزرگان جامعه و بزرگان دینی باید آگاهی داشته باشند، و از این جنبش حمایت کنند تا ما بهجایی برسیم که دختران دیگر مجبور به ازدواجهای زیر سن نباشند."
برخی از اشتراککنندگان این کنفرانس در نایروبی، با وجود احساس نیاز برای سرمایهگذاری بیشتر در زمینهای کاهش انواع خشونتهای جنسی، بهویژه در برابر زنان، نگران چگونگی مصرف این کمکها اند.
ملکه شهید، عضو سازمان بذرهای امید و یکی از نمایندگان افغانستان در این نشست گفت: "نگران دو چیز هستم، یکی اینکه کیها بودجه را مصرف میکنند چگونگی مصرف بودجه چه قسم و آیا تطبیق چنین پروژه در کشور جنگ زده مثل افغانستان جنبه عملی دارد یا خیر؟"
از سوی دیگر، شرکتهای بزرگ جهان چون ورلد ویژن، فورد، جانسن اند جانسن و دیگران تعهد کرده اند تا در ده سال آینده ۸ میلیارد دالر برای رسیدن به اهداف کنفرانس جمعیت و توسعه نایروبی فراهم کنند.
کنفرانس نایروبی از سوی صندوق جمعیت سازمان ملل متحد و دولتهای کنیا و دنمارک برگزار شده است.
هدف این نشست سه روزه، ایجاد اراده سیاسی و گرفتن تعهد مالی برای تطبیق "برنامهای عمل" که در سال ۱۹۹۴ از سوی ۱۷۹ کشور جهان در کنفرانس بینالمللی جمعیت و توسعه (ICPD) توافق شده بود؛ است. بیشتر از ۹۵۰۰ مهمان از بیش از صد کشور جهان به این نشست آمده اند. در این نشست یک هیئت ۱۶ نفری از افغانستان نمایندگی میکند.