مقامهای زابل ادعا میکنند که شورشیان طالب دو نفر غیرنظامی را در این ولایت کشته اند.
گل اسلام سیال سخنگوی والی زابل میگوید طالبان این دو نفر را در مربوطات شهر قلات کشته و جسدهای شان را در منطقه انداخته اند.
در مورد این رویداد جزئیات بیشتری داده نشده، تائید این خبر از سوی منابع مستقل دشوار است و طالبان هم هنوز در این مورد صحبتی نکرده اند.
مقامهای ولایت ننگرهار میگویند، حکومت به بازماندههای همکاران داکتر تتسو ناکامورا که هفتۀ گذشته با او یکجا کشته شدند، هر گونه کمک میکند.
ناکامورا رئیس مؤسسه طبی صلح جاپان، چهارشنبۀ گذشته در یک حملۀ مسلحانه با پنج همکار افغانش در شهر جلالآباد کشته شد.
پیش از این شماری از بازماندههای قربانیان این رویداد به رادیو آزادی گفتند که با آنها هیچگونه کمکی صورت نگرفته است.
عطاالله خوگیانی سخنگوی والی ننگرهار، سه شنبه (نزدهم قوس) در مورد کمکها به این خانوادهها به رادیو آزادی گفت: "کمکها با همکاران کشته شدۀ داکتر ناکامورا آغاز شدهاست. اعضای خانوادۀ سه تن آنها در ننگرهار زندهگی میکنند که به آنها کمکهای نقدی صورت گرفته است. برخی پیشنهادها هم به مرکز ارائه شده و در صورت منظوری، از جانب رئیس جمهور، کمکهای بیشتر با آنها صورت میگیرد."
سخنگوی والی ننگرهار همچنان گفت: "برنامههایی در نظر است تا به دو خانوادۀ دیگر از همکاران داکتر ناکامورا هم کمک فوری شود."
با آنکه مسئولیت حمله بر تتسو ناکامورا و همکاران افغانش را گروهی نپذیرفته، مقامهای ننگرهار میگویند، تا حالا دو تن را در پیوند به این حمله بازداشت کردهاند و تحقیق از آنها ادامه دارد.
ولسوال خواجه عمری ولایت غزنی میگوید، به دو پایگاه بزرگ نظامی در این ولسوالی نیاز است.
احمد ضیا یعقوبی سه شنبه (نزدهم قوس) به رادیو آزادی گفت: "اگر پایگاههای نظامی در ولسوالی خواجه عمری ساخته شوند، این منطقه هیچگاه بهدست مخالفان مسلح دولت سقوط نمیکند."
او افزود: "برای تأمین امنیت، اگر دو پایگاه در مناطق حساس نظامی از جمله "قلور" و قریۀ "ده دولت" ساخته شود، اقدام خیلی مثبت خواهد بود. اردو باید در کنار ما باشد، زیرا امکانات خوبی دارد."
آقای یعقوبی گفت: "با خاطر جمع برای شما اطمینان میدهم که ولسوالی خواجه عمری سقوط نمیکند."
ولسوال خواجه عمری ولایت غزنی میگوید، از بازپسگیری قوماندانی امنیه این ولسوالی شش ماه گذشته، اما تا هنوز ساختمان آن بازسازی نشدهاست.
بهگفتۀ احمد ضیا یعقوبی، برخی تهدیدها در ولسوالی خواجه عمری، از ولسوالی جغتوی میدان وردک متوجه است.
نیروهای افغان ولسوالی خواجه عمری غزنی را در ماه سرطان از مخالفان مسلح دولت پس گرفتند.
یک مقام اردوی ملی در غزنی، هفتۀ گذشته گفت که در یک ماۀ اخیر، پنج ولسوالی این ولایت را از نزد طالبان گرفته اند.
معاون والی جوزجان میگوید، از میان هفت تن که از سوی طالبان در مسیر راه شبرغان ربوده شدهاند، چهار تنشان آزاد شدهاند.
عبدالقادر مالیه شام سه شنبه (نزدهم قوس) به رادیو آزادی گفت که تلاشهای بزرگان منطقه ادامه دارد تا سه تن دیگر هم از بند طالبان رها شوند.
او افزود: "هفت تن برای شرکت در مراسم جنازه به شبرغان میآمدند. طالبان آنها را در راه از موتر پائین کردند. هفت نفر را با خود بردند. مو سفیدان با طالبان نشست داشتند و گپ زدند. چهار تن رها شدهاند و سه تنشان در قید طالبان استند."
معاون والی جوزجان این خبر را هم رد کرد که گویا شمار ربوده شدهها به حدود صد تن میرسد.
پیش از این الفشاه ولسوال فیضآباد ولایت جوزجان به رادیو آزادی گفته بود که طالبان پیش از چاشت سه شنبه، حدود ۱۰۰ باشندۀ روستای کوگلتاش این ولسوالی را با خود بُرده اند. بهگفتۀ او، در میان ربوده شدهها شماری از نیروهای خیزش مردمی نیز شامل اند.
اما معاون والی جوزجان این ادعا را رد کرد و گفت: "تمامی ربوده شدهها که برای اشتراک در یک مراسم جنازه به شهر شبرغان میآمدند، باشندههای غیر نظامی ولایت جوزجان استند."
طالبان در این مورد تا اکنون تبصرۀ نکردهاند.
یک سناتور ارشد امریکایی میگوید، اگر پاکستان به جنگجویان طالبان در کشورش پناهگاههای امن ندهد، جنگ افغانستان در ظرف چند هفته پایان مییابد.
لیندسی گراهام این سخنان را دیروز در مصاحبۀ با شبکه فاکس نیوز گفت.
او افزود: "مذاکره با طالبان درست نیست."
به گفتۀ او به جای مذاکره با طالبان باید با پاکستان گفتوگو شود.
اما اسلام آباد در گذشته ادعا پناه دادن به جنگجویان طالبان را در قلمرو این کشور رد کرده است.
دونالد ترمپ رئیس جمهوری امریکا در ماه سپتمر پس از یک حمله انتحاری طالبان، مذاکرات با این گروه لغو کرد.
در این حمله ۱۲ نفر به شمول یک سرباز امریکایی کشته شدند.
رئیس جمهور ترمپ در جریان سفر غیرمترقبهاش به پایگاه نظامی بگرام در ۲۹م ماه نومبر گفت که گفتوگوها با طالبان از سر گرفته شده زیرا به گفتۀ او طالبان معامله میخواهند.
در حال حاضر مذکرات میان زلمی خلیلزاد نماینده خاص ایالات متحد برای صلح افغانستان و نمایندگان طالبان، در دوحۀ قطر از چهار روز به این سو، جریان دارد.
از پیشرفت در این مذکرات تاکنون چیزی گفته نشده است.
مقامها میگویند، طالبان پیش از چاشت امروز حدود ۱۰۰ باشندۀ روستای کوگل تاش ولسوالی فیض آباد جوزجان را با خود بُرده اند.
الف شاه ولسوال فیض آباد به رادیو آزادی گفت، این افراد راهی جنازه الله بیرن قوماندان خیزش مردمی بودند که به چنگ طالبان افتاد.
او در مورد حادثه گفت: "یک تعداد موسفیدان و بزرگان قوم از قریۀ کوگلتاش جهت اشتراک در مراسم جنازه الله بیرن راهی شهر شبرغان بودند که در عرض راه در ساحۀ خاناقا، مخالفین دولت آنها را با موترشان به طرف روستاهای منطقه بُردند."
ولسوال فیض آباد جوزجان افزود، در جمع آنها نیروهای خیزش مردمی نیز شامل اند.
الله بیرن دیروز در نتیجه حادثه ترافیکی در مسیر سرک اندخویشبرغان کشته شد.
طالبان تاکنون در این مورد به رسانهها چیزی نگفته اند.
سفیر اتحادیه اروپا در افغانستان میگوید نیاز است که زمینههای دستیابی به دادخواهی و عدالت برای قربانیان خشونتهای جنسی وجود داشته باشند.
پیری مایدون در نشستی که به مناسبت بزرگداشت از روز جهانی حقوق بشر در کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان برگزار شده بود با اشاره به اتهامهای آزار جنسی کودکان در ولایت لوگر تأکید کرد که باید قربانیان چنین رویدادها با قدرت کامل برای دادخواهی در صحنه حضور یابند.
او همچنان گفت که ضرور است تا از کودکان حافظت شود و حمله هایی که از کودکان در مکتبها و شفاخانهها قربانی میگیرند، پذیرفتنی نیست.
موسی محمودی، رئیس جامعۀ مدنی ولایت لوگر حدود یک ماه پیش تحقیقی را با رسانهها در میان گذاشت که در آن ادعا شده است ۵۴۶ شاگرد پسر در شش مکتب ولایت لوگر مورد استفادۀ جنسی افراد به شمول برخی از معلمان قرار گرفته اند.
مقامهای محلی لوگر تا کنون این ادعا را تأیید نکرده اند.
آمار یک سروی تازه نشان میدهد که کشت و تولید برنج در سال روان در مقایسه با سال گذشته؛ ۹ درصد افزایش یافته است.
اکبر رستمی سخنگوی وزارت زراعت و مالداری میگوید که این افزایش، باعث خودکفایی حدود ۶۶ درصدی در تولید برنج و کاهش واردات این محصول به ارزش میلیونها دالر شده است.
یافتههای این سروی نشان میدهد که امسال در ۹۸ ولسوالیِ ۱۸ ولایت کشور، شالی کشت شده که مجموع ساحات شالیزار، از حدود ۱۱۶ هزار هکتار در سال گذشته، امسال به ۱۲۸ هزار هکتار افزایش یافته است.
بر اساس آمار، افغانستان در یکسال به ۵۸۸ هزار تُن برنج نیاز دارد که امسال ۳۸۳ هزار تُن آن را خودش تولید کردهاست.
وزارت انرژی و آب افغانستان میگوید که برای ثابت نگه داشتن سطح آب شهر کابل پروژههای را به نام "تغذیه مصنوعی" آب را راه اندازی کرده است.
سید ولی الله رئیس بخش مدیریت آب این وزارت به رادیو آزادی گفت که این وزارت امروز سهشنبه (۱۹ قوس) برای نظرخواهی در بارۀ تطبیق بهتر این پروژهها و دریافت راه حلها از جمله ساختن بندها نشستی را با اشتراک استادان پوهنتونها و کارشناسان محیط زیستی برگزار کرده است.
او گفت: "این پروژهها در حالت تطبیق است تا ما بتوانیم آبها را دوباره ریکاور کنیم و پروژههای دیگری نیز داریم که به تغذیه مصنوعی آب کمک میکند مانند جمع آوری آب باران؛ باید آب از بیرون به کابل آورده شود تا فشار کم گردد."
وی همچنان گفت که برای انتقال آب به شهر کابل روی بند شاه و عروس؛ بند قرغه و دریای پنجشیر کار میشود تا استفاده از آب زیر زمینی کاهش یابد.
بر اساس معلومات وزارت انرژی و آب؛ سطح آب افغانستان به ویژه در شهر کابل از سال ۲۰۱۰ به بعد سیر نزولی داشته و در حال حاضر در برخی مناطق کابل سطح آب در ده متری زیر زمین است و در برخی مناطق دیگر سطح آب در ۹۰ متری زیر زمین میرسد.
کارشناسان محیط زیستی معتقدند که اگر برنامه جدی و عملی برای مدیریت آب زیر زمینی تطبیق نشود در آینده فاجعۀ بزرگی در بخش منابع آبی در شهر کابل رخ خواهد داد.
روزنامه واشنگتن پُست به اساس اسناد محرم امریکا گزارشی را به نشر رسانده و گفته است که قصر سفید در مورد نارساییها در جنگ افغانستان به مردم معلومات غلط داده است.
در اسناد آمده است، در جنگ ۱۸ ساله افغانستان که ۲۳۰۰ سرباز امریکایی در آن کشته و نزدیک به یک تریلیون دالر مصرف شده دیگر جای پیروزی وجود ندارد.
نظر به گزارش واشنگتن پست این اسناد که در حدود ۲ هزار صفحه میباشند به استناد مصاحبهها با افرادی که در جنگ افغانستان نقش داشتند، شکایتها، اعترافات و دیگر شواهد جمع آوری شده است.
در این گزارش حدود ۴۰۰ نفر که در قضایا دخیل بوده اند بر مسایل مانند استراتژی قابل تغییر امریکا، نارساییها در ایجاد یک اردوی موثر افغان، ناکامی در عملیات علیه طالبان و چگونگی مبارزه با فساد اداری در حکومت افغانستان انتقاد کرده اند.
در نتیجه اصابت دو مرمی هاوان در ولسوالی چهاردره ولایت کندز ۲۱ سرباز امنیتی و ۴ فرد ملکی زخمی شدند.
انعامالدین رحمانی سخنگوی پولیس کندز صبح امروز سهشنبه (۱۹ قوس) به رادیو آزادی گفت شام دیروز یک هاوان بسمت فرماندهی امنیه و دیگر آن در منطقه رهایشی اصابت کرد.
رحمانی افزود: "در انفجار مرمی اول هاوان ۲۱ سرباز امنیتی زخمی شدند. در کوچه سرداران در نتیجه انفجار مرمی دوم ۴ باشنده کندز زخم برداشتند."
آقای رحمانی میگوید زخمیان این حادثه به شفاخانه انتقال یافته اند و وضعیت سلامتی آنها قناعت بخش است.
ذبیح الله مجاهد سخنگوی طالبان ادعا میکند دو هاوان را بسمت فرماندهی امنیه چهاردره فیر کردند که به گفته او در آن شماری از سربازان حکومتی کشته و ۲۲ نفر دیگر آنها زخمی شدهاند.
محمد جواد ظریف، وزیر خارجۀ ایران میگوید، دولت افغانستان باید در مذاکرات آینده صلح نقش اساسی داشته باشد.
ظریف این را دیروز دوشنبه در دیدار با محمد اشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان ابراز کرد.
آنها در حاشیۀ نشست "قلب آسیا" در استانبول ملاقات کردند.
بر اساس خبرنامۀ ارگ ریاست جمهوری افغانستان، در این دیدار ظریف روی حفظ تمامی دست آوردهای افغانستان و پایان جنگ در این کشور تأکید کرد.
در این دیدار رئیس جمهور غنی گفت، صلح اولویت حکومت افغانستان است، اما به گفتۀ او باید آتشبس برقرار و مشکل پناهگاههای طالبان در بیرون از افغانستان نیز حل شود.
وزیر خارجۀ ایران در حالی در مورد مذاکرات صلح افغانستان سخن گفته است که مذاکرات هیئت امریکایی و نمایندههای طالبان در قطر امروز چهارمین روزش میشود.
دفتر زلمی خلیلزاد، نمایندۀ ویژۀ ایالات متحده برای صلح افغانستان گفته است، دو طرف روی کاهش خشونتها و دستیابی به توافق آتشبس در افغانستان مذاکره میکنند.
تاکنون از پیشرفت در مذاکرات سه روز اخیر گزارش نشده است.
دونالد ترمپ، رئیس جمهور ایالات متحده در اواخر ماه نومبر هنگام دیدار از افغانستان اعلام کرد که گفتوگوهای امریکا و طالبان ازسر گرفته شده است.
پس از لغو این گفتوگوها در ماه سپتمبر از سوی ترمپ، نمایندههای طالبان تا کنون دوبار با مقامهای ایرانی دیدار کرده اند.
گزارشها میرسانند که شماری از چهره های سیاسی و جهادی تصمیم گرفته اند تا از حزب اسلامی به رهبری گلبدین حکمتیار جدا شوند.
قاضی محمد امین وقاد که یکی از رهبران مطرح این حزب به شمار میرفت، میگوید، او یکی از پنجاه چهرۀ است که این را تصمیم را گرفته است.
آقای وقاد که عضو شورای عالی صلح افغانستان است، دیشب به رادیو آزادی گفت، تصمیم دارند یک جریان تازه را ایجاد کنند.
او گفت: "در حدود پنجاه تن از افراد سوابق افغانستان شمول دارند، جهاد کرده اند، برای صلح کار کرده اند، در مناطق خود مطرح هستند. پس از انتظار طولانی در بیسرنوشتی به سر میبردند و دروازۀ رابطۀشان با جناب حکمتیار بسته بود. آنها خود تصمیم گرفتند که ما یک جریان موقت را زیر نام اتحاد شوراهای حزب اسلامی فعال سازیم."
آقای وقاد افزود، برای تعیین خط مشی و رهبری این جریان موقت هیئتی گماشته شده و در هفتۀ آینده رسماً اعلام خواهد شد.
به گفتۀ او، این اقدامشان حرکت منفی در برابر کسی نیست.
آقای وقاد گفت، میخواهند برای خدمات و فعالیتهای خود، ابراز همدردی با ملت و نیز به دست آوردن فرصتها آدرس مشخص داشته باشند.
خبرنگاران فهرست نامهای افرادی را که گفته میشود از حزب اسلامی جدا شده اند، نشر کرده اند.
در این فهرست نامهای شماری از مقامهای برحال حکومت هم دیده میشوند.
حزب اسلامی تا کنون در این مورد تبصره نکرده است.
انتظار میرود مراسم به خاک سپاری داکتر تتسو ناکامورا، رئیس موسسۀ خیریۀ جاپانی، "پیاماس" فردا چهارشنبه برگزار شود.
او در نتیجۀ حملۀ افراد مسلح ناشناس بر موتر حاملش در شهر جلال آباد چهارشنبه گذشته زخمی شد و سپس درگذشت.
در این رویداد پنج تن از همکاران افغان داکتر ناکامورا نیز جان دادند.
پیکر او به روز شنبه از افغانستان به جاپان منتقل شد.
او که در سال ۲۰۰۸ به افغانستان آمده بود، مسئولیت رهبری پروژههای توسعۀ آبیاری و زراعت را به دوش داشت.
محمد اشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان گفته است پروژههای که آقای ناکامورا در ولایتهای ننگرهار و کنر اجرا کرده، به نامش مسمی خواهند شد.
روستانشینان در شرق افغانستان او را کاکا مراد میگفتند.
مردم افغانستان قتل او را به شدت نکوهش کرده اند.
تا هنوز مسئولیت قتل داکتر ناکامورا و همکارانش را کسی به دوش نگرفته است.
طالبان گفته اند، در قتل او دست ندارند.
شاه محمود میاخیل، والی ننگرهار از دستگیری دو فرد مظنون در پیوند به این رویداد خبر داده است.
سخنگوی والی هلمند میگوید، در انفجار موتربمب در نزدیکی یک قرارگاه اردوی ملی در ولسوالی نادعلی ۵ تن کشته شده اند.
عمر زواک امروز به رادیو آزادی گفت، حادثه ساعت یازده پیش از چاشست امروز رخ داد.
"یک انفجار موتر نوع مازدا در ولسوالی نادعلی در ساحه پولی سیاه بالای پروسونل اردوی ملی صورت گرفته است. در نتیجه ۵ تن از سربازان اردوی ملی به شهادت رسیده و پنج تن دیگر آنها مجروح شدند. همچنان در این رویداد ۲ فرد ملکی، یک زن و یک مرد هم زخمی شدنده اند."
به گفته سخنگوی والی هلمند، حادثه در نزدیکی خانههای مردم محلی رخ داده که امکان تلفات غیرنظامیان نیز متصور است.
پیش از این، یک منبع اردوی ملی که نخواست از وی نام گرفته شود به رادیو آزادی گفت: "در این حادثه ۹ سرباز اردوی ملی کشته و ۲ تن دیگر آنها زخمی شده اند.
تا کنون مسئولیت این رویداد را کسی یا گروهی بر عهده نگرفته است.
وزارت معادن و پترولیم افغانستان طرحی را روی دست دارد که بر اساس آن بتواند نیازمندی داخلیاش را در قسمت سمنت مرفوع سازد.
عبدالقدیر مطفی سخنگوی این وزارت به رادیو آزادی گفت که فابریکات فعلی سمنت کشور ظرفیت تولید ۱۲هزارمتریک تن سمنت را دارند و با سرمایهگزاری بیشتر در این زمینه؛ کشور از نگاه سمنت به خود کفایی خواهد رسید.
او گفت که باشرکتها برای سرمایهگذاری در کارخانههای تولید سمنت گفتگوها پیش رفته و در آینده نزدیگ عقد قرارداد خواهد شد.
با وجودی که در افغانستان ۴ کارخانه بزرگ تولید سمنت وجود دارد اما این کشور هنوزهم بیشترین سمنت مورد نیازاش را از پاکستان و ایران وارد میکند.