آنان در صحبت با رادیو آزادی گفتهاند که پس از آنکه روش تطبیق واکسین پولیو از خانهبهخانه به محلبهمحل تبدیل شده، دیگر نمیتوانند اطفالشان را واکسین کنند.
دو خواهرزادهام از واکسین باز ماندهاند. زمانیکه آنان را به مسجد بردیم، واکسیناتوران رفته بودند
یک باشندهی ناحیه کمپنی شهر کابل، که نخواست نامش در گزارش ذکر شود، میگوید در دور قبلی کمپاین واکسین پولیو، اطفال خانوادهاش از واکسین باز ماندهاند:
"دو خواهرزادهام از واکسین باز ماندهاند. زمانیکه آنان را به مسجد بردیم، واکسیناتوران رفته بودند. اینطور نیست که واکسیناتوران یک یا دو ساعت در مسجد منتظر بمانند. حتی مردم خبر نمیشوند و آنان میروند. این یک مشکل بزرگ است که حکومت باید به آن توجه کند."
یک باشندهء ولایت بامیان که پدر دو فرزند زیر پنج سال است و او نیز نخواست نامش در گزارش ذکر شود، میگوید:
"خواست ما این است که کمپاین واکسین، خانهبهخانه باشد، چون خانههای مردم از مراکز صحی و مساجد دور است و وقتی کمپاین آغاز میشود، باشندگان قریهجات خبر نمیشوند. اگر این کمپاین مانند گذشته، خانهبهخانه باشد، بسیار مؤثر خواهد بود."
در گذشته، کمپاین واکسین پولیو به شکل خانهبهخانه تطبیق میشد، اما سپس این روش از سوی حکومت طالبان منع گردید و اکنون واکسین در مساجد، مراکز صحی و بهگونهی «سایتبهسایت» تطبیق میشود.
خواست ما این است که کمپاین واکسین، خانهبهخانه باشد
خانوادههایی که در این گزارش با آنها صحبت شده، میگویند تطبیق واکسین پولیو به شیوهی خانهبهخانه، مؤثریت بیشتری داشت، زیرا به باور آنان در این روش، واکسیناتورها با رفتن به درب خانهها، زمینهی واکسین کودکان خانوادههایی را فراهم میکردند که امکان بردن اطفالشان به مراکز واکسین را نداشتند.
این شکایتها در حالی مطرح میشود که نهاد موسوم به «افغانستان عاری از پولیو» اعلام کرده است دور تازهی کمپاین واکسین پولیو در ولایتهای مختلف کشور، فردا (دوشنبه ۲۱ جولای) آغاز خواهد شد.
اما در مورد اینکه این کمپاین چند روزه است جزئیات داده نشده است.
در عینحال، شماری از متخصصان واکسین ویروس پولیو از جمله داکتر کمال شاه سید، مسئول پیشین ارتباطات برنامهی محو پولیو در افغانستان، هشدار میدهند که بازگشت گستردهی مهاجران افغان از پاکستان، خطر انتقال این ویروس را در کشور افزایش داده است.
او افزود:
"افغانستان و پاکستان دو کشوریاند که بیماری پولیو هنوز در آنها وجود دارد. زمانیکه مهاجران دوباره به افغانستان بازمیگردند، این بیماری را با خود انتقال میدهند. اگر طفلی به این ویروس مصاب باشد یا کدام بزرگسال آن را منتقل کند، خطر گسترش بیماری بیشتر میشود. در مناطقی که کمپاین خانهبهخانه انجام نمیشود، سطح معافیت اطفال پایین میآید و شانس مصابشدن بیشتر است."
در مناطقی که کمپاین خانهبهخانه انجام نمیشود، سطح معافیت اطفال پایین میآید
او تأکید کرد برای حل این مشکل باید کمپاینهای سرتاسری با کیفیت بالا راهاندازی شود تا همهی کودکان افغانستان واکسین شوند و هیچ طفلی بدون واکسین باقی نماند.
این در حالیست که حکومت جاپان نیز پنج میلیون دالر به صندوق بینالمللی حمایت از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) برای مبارزه با بیماری پولیو در افغانستان کمک کرده است.
یونیسف به تاریخ ۱۰ جولای در اعلامیهای گفته است که این پول برای تطبیق واکسین برای حدود ۱۳ میلیون کودک در ۳۲ ولایت افغانستان به مصرف خواهد رسید.
در جریان سال جاری میلادی، دو مورد مثبت بیماری پولیو در افغانستان ثبت شده است که یکی آن در ولسوالی بالامرغاب ولایت بادغیس و مورد دیگر در ولایت هلمند است.
همچنین تاکنون ۱۸ نمونهی محیطی مثبت از ویروس پولیو در ولایتهایی چون کندهار، هلمند، کابل، لغمان، ننگرهار و زابل گزارش شده است.
افغانستان و پاکستان تنها کشورهایی در جهاناند که ویروس پولیو هنوز بهطور کامل در آنها ریشهکن نشده است.
پولیو یک بیماری ویروسی است که درمان ندارد و تنها راه نجات کودکان از آن، تطبیق واکسیناسیون است.