رئیس جمهور اشرف غنی به سبستیان هاینه شهروند کشور آلمان نشان دولتی سید جمالالدین افغان را اهدا کرد.
در گزارشی که در ویبسایت رسمی ارگ ریاست جمهوری نشر شده گفته میشود این نشان برای قدردانی از خدمات و تحقیقات داکتر هاینه که لقب زمری خان را برخود نهاده اهدا میشود. در اعلامیه از خدمات داکتر هاینه در رشد فرهنگ و زبانهای افغانستان یادآوری شده است.
سبستیان کورت هاینه استاد پوهنتون بن هست، در مورد زبانهای پشتو، دری، ازبکی، ترکمنی، پشهای، بلوچی و پامیری و همچنان در مجموع در مورد فرهنگ افغانستان تحقیقات مفیدی انجام داده است.
وزارت مالیه افغانستان در مورد افزایش عواید دولتی کشور در سال جاری مالی خبر میدهد.
سخنگوی وزارت مالیه شمروز خان مسجدی میگوید از اول ماه جدی سال ۱۳۹۷ تا امروز در مقایسه با یک سال قبل آن در عواید کشور در حدود ۱۸ میلیارد افغانی افزایش آمده است.
آقای مسجدی دیروز ۲۱ قوس در این مورد به رادیو آزادی معلومات داد. او در مورد منابع این عواید گفت: "این عواید از سه منبع میآیند که محصول گمرکی، مالیات مستقیم روی کار و بار تجارتی مردم و همچنان خدمات فیس ادارات دولتی است.؛
او افزود: "یک تعداد از ادارات مثل بانکها که روی سرمایه خود، البته «بانکهای دولتی» که کاروُبار و تجارت میکنند، منفعت آنها هم شامل عواید دولتی میشود که او هم شامل همین عواید میباشد."
بانک جهانی در یک گزارش خود هفته گذشته گفته بود مقدار جمعآوری عواید توسط حکومت افغانستان بیشتر شده است. در گزارش آمده بود که در سال ۲۰۱۴ عواید دولت هشتونیم درصد درآمد ناخالص ملی را تشکیل میداد و اکنون به ۱۳ و نیم درصد بلند رفته که در مقایسه با بسیار کشورهای منطقه در سطح بلندتر قرار دارد.
حکومت افغانستان ۲۹ ماه میزان را رسماً روز ملی زبان ازبکی نام نهاد.
در یک اعلامیه ریاست جمهوری افغانستان که شام دیروز نشر شد آمده است رئیس جمهور محمداشرف غنی روز پنجشنبه با یک تعداد از بزرگان فرهنگی ازبک و رهبران بنیادهای فرهنگی ملاقات کرده و نامیدن این روز همچون روز ملی زبان ازبکی و ایجاد مراکز زبانهای ازبکی و ترکمنی را منظور کرد.
رئیس مرکز فرهنگی زنان راه ابریشم فوزیه ارال حبیبی که در اجلاس دیروز اشتراک داشت به رادیو آزادی گفت: "پیشنهاد اولی ۲۹ میزانرا بهعنوان روز ملی زبان ازبکی در تقویم کشور درج نمودند، پیشنهاد دوم گشایش یک مرکز زبان ازبکی و ترکمنی در کابل از طرف رئیس جمهور منظور گردید."
طبق قانون اساسی افغانستان زبانهای ازبکی، ترکمنی، بلوچی، پشهای، نورستانی، پامیزی و یک تعداد زبانهای دیگر زبانهای رایج افغانستان و زبانهای دری و پشتو زبانهای رسمی شناخته شده اند.
شاهراه سالنگ بهخاطر برفباری شدید بهروی تریلرها و موترهای باربری بزرگ مسدود شده است.
سمیع الله ولیزاده مدیر اجراییه اداره حفظ و مراقبت سالنگ شام گذشته به رادیو آزادی گفت که از روز چهارشنبه بهاینسو برفباری و توفان شروع شده و این اداره برای جلوگیری از خطر، تصمیم گرفته است که راه را بهروی لاریهای تریلری میبندد.
نظر به خبرها تا شب گذشته بین ۲۵ تا ۳۰ سانتی متر برف در سالنگ باریده بود.
مدیر اداره حفظ و مراقبت سالنگ از رانندهگان موترهای دیگر هم خواست که در وقت سفر در این راه چین و زنجیر بسته کنند.
شاهراه سالنگ راه مهم ترانزیتی افغانستان است که مرکز کشور را با شهرهای شمالی وصل میکند.
دو حمله کننده انتحاری یک قرارگاه مربوط به رهبر شیعههای عراق مقتدا الصدر را هدف قرار داده و ۱۱ جنجگو این گروه را به قتل رساندند. در اینمورد اردوی عراق شام دیروز خبر داد.
حمله اول در نزدیکی بحیره ثرثار در جنوب غرب سمارا که در ۱۰۰ کیلومتری شمال بغداد موقعیت دارد و برای مدت طولانی مرکز گروه جهادیست سنی بود، صورت گرفت. در این حمله که به گفته اردوی عراق توسط یک تروریست انتحاری انجام شده هفت جنگجو کشته و سه تن زخمی شدند. اردوی عراق عباره تروریست را به گروه دولت اسلامی خطاب میکند.
بعداً ناوقت شام حمله کننده دوم یک موتر پُر از مواد انفجاری را در عین محل منفجر ساخته که در آن ۴ جنگجوی دیگر گروه نظامی مقتدا الصدر کشته شدند.
عراق در سال ۲۰۱۷ اعلام نمود که گروه دولت اسلامی در این کشور شکست خورده و از بین رفته است اما هجرههای خاموش و پنهانی این گروه حملات خود در نقاط مختلف عراق دوام میدهند.
مسئولیت این حملات را تا حال کسی به عهده نگرفته است؟
دراثر انفجار یک ماین کنار سرک در ولسوالی خوگیانی ننگرهار، یک طفل چهار ساله کشته و ۴ تن دیگر زخمی شده اند.
مقامات میگویند این ماین ازسوی طالبان جاسازی شده بود.
اعلامیه دفتر مطبوعاتی ولایت ننگرهار میافزاید که زخمیها به شفاخانه انتقال شده اند.
طالبان ۴۰تن از باشندهگان ولسوالی فیض آباد جوزجان راکه سه روز پیش با خود برده بودند، صبح امروز رها کردند.
طالبان ۴۰ تن از باشندهگان ولسوالی فیض آباد جوزجان را که سه روز پیش در مسیر شبرغان آقچه به اتهام وابستهگی با یک قوماندان خیزش مردمی دراین ولسوالی با خود برده بودند، صبح امروز رها کردند.
الف شاه عطایی ولسوالی فیض آباد جوزجان به رادیو آزادی گفت که هنوزهم ۴ تن دیگر از افراد قوماندان اللهبیرن در قید طالبان قرار دارند.
قوماندان اللهبیرن سه روز پیش در یک حادثه ترافیکی در مسیر شبرغان اندخوی جان باخت.
او مسئولیت امنیت شاهراه شبرغان مزار را در ساحه بهدوش داشت.
کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان امروز در بارۀ اعلام نتایج ابتدایی و یا قسمی انتخابات ریاست جمهوری فیصله میکند.
یک منبع آگاه کمیسیون مستقل انتخابات که به علت حساسیت موضوع نمیخواهد نامی از او گرفته شود، به رادیو آزادی میگوید که این کمیسیون فیصلۀ نهایی خواهد کرد که نتایج را به گونۀ ابتدایی و یا هم به گونۀ قسمی از ۲۷ ولایت بازشماری شده را اعلام کند.
این منبع گفت که تمام کارها در بارۀ اعلام نتایج تکمیل شدهاست، اما آنان در مورد زمان و چگونگی اعلام نتیجه امروز بحث میکنند.
از سوی دیگر میرزا محمد حقپرست یک سخنگوی این کمیسیون میگوید که برای اعلام نتایج به گونه کامل آماده استند، اما رهبری کمیسیون در این مورد به صورت رسمی فیصله نکردهاست.
او افزود: "کمیسیون برای اعلام نتایج ابتدایی از لحاظ تخنیکی و مدیریتی کاملاً آمادهگی خود را دارد و رهبری هم بین خود جلسه دارد تا یک تصمیم معقول و حقوقی در پیوند با اعلام نتایج بگیرند.
اما کمیسیون مستقل انتخابات در حالی برای اعلام نتایج ابتدایی انتخابات ابراز آمادهگی میکند که رولا غنی بانوی اول کشور نیز میگوید کمیسیون باید جرأت بکند و نتیجه را اعلام نماید.
در این حال یکی از نهادهای ناظر انتخاباتی خواهان اعلام نتیجۀ انتخابات ریاست جمهوری بر اساس آرای معتبر استند.
یوسف رشید رئیس اجرائیه بنیاد انتخابات آزاد و عادلانۀ افغانستان روز پنجشنبه در یک نشست خبری از اعلام نشدن نتیجۀ انتخابات از سوی کمیسیون انتقاد کرد و افزود که کمیسیون در مدیریت این روند کوتاه آمده است.
آقای رشید همچنان بر کمیسیون رسیدگی به شکایتهای انتخاباتی نیز انتقاد میکند و میگوید که کارهای قانونی خود را فراموش کرده و تنها بهحیث ناظر کار میکند.
اما کمیسیون رسیدهگی به شکایتهای انتخاباتی این ادعاها را رد کرده و میگوید که کارهایش را به اساس قانون انجام میدهد.
رئیس اجرایی بنیاد انتخابات آزاد وعادلانه افغانستان (فیفا) همچنان نامزدان را متهم کرد که به آرای مردم احترام نکرده و تلاش میکنند تا به نحوی قدرت را بدست بیآورند.
انتخابات ریاست جمهوری افغانستان به تاریخ ششم میزان سال جاری برگزار شد، اما با گذشت دو و نیم ماه از این تاریخ تا هنوز هم سرنوشت آن روشن نیست.
افغانستان امسال ۳۳ میلیون افغانی از رهگذر صنعت گردشگری درآمد کرده و بیشتر این درآمد، از سه ولایت بدخشان، بامیان و هرات بهدست آمدهاست.
صابر مومند سخنگوی وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان به رادیو آزادی گفت که امسال در حدود ۲۰۰۰ گردشگر از سه ولایت بدخشان بامیان و هرات دیدن نمودهاند.
آقای مومند میگوید: "در بخش عواید ۲۸ میلیون افغانی هدف تعیین شده بود، اما ما ۳۳ میلیون افغانی به بودجۀ دولت بدست آورده ایم یعنی ما ۵ میلیون بیشتر از هدف داده شده درآمد داشته ایم."
وی افزود که علاقهمندی گردشگران در بخش بازدید از افغانستان در مقایسه با سالهای گذشته بیشتر شدهاست.
آگاهان اقتصادی میگویند که گردشگری در رشد اقتصاد کشورهای در حال توسعه اهمیت فوقالعادهیی دارد و از عناصر اصلی درآمد ناخالص ملی محسوب میشود.
به باور آنان در کنار درآمد؛ جلب گردشگری باعث ایجاد اشتغال برای شهروندان نیز میشود و تخمین زده شده که از هر ده گردشگر که وارد کشور میزبان میشود یک فرصت شغلی ایجاد میگردد.
قادر جیلانی یکی از این آگاهان به رادیو آزادی گفت که امنیت یکی از چالشهای جدی در برابر صنعت گردشگری در افغانستان است.
او افزود: "برای تأمین امنیت حکومت باید در هر جاییکه امکانت تاریخی داریم پستهها را ایجاد کند. ما میتوانیم که در همه سفارتخانههای افغانستان در به هدف جلب توریستها در مورد کشور معلومات دهیم."
او پیشنهاد میکند که حکومت و سکتور خصوصی باید در زمینۀ رشد صنعت گردشگری اقدامات اساسی و جدی نمایند تا افغانستان با توجه به ظرفیتهایی که دارد بتواند از طریق این صنعت درآمد ملی خود را افزایش دهد.
حامد کرزی رئیس جمهور پیشین افغانستان میگوید صدها میلیون دالر کمکهای امریکا به افغانستان به بیشتر شدن فساد در این کشور کمک کرد.
بهگفته آقای کرزی این پولها بدون حسابوکتاب به افغانستان سرازیر شدند.
کرزی در پاسخ به یک مطلب روزنامه واشنگتن پُست سخن گفت که نوشته است اداره سه رئیس جمهور سابق امریکا در مورد جنگ افغانستان به مردم معلومات غلط دادهاند.
آقای کرزی دیروز در یک مصاحبه با خبرگزاری اسوشیتد پرس گفت: "چرا آنها ناکامی را موفقیت نشان دادهاند؟ چرا آنها مردم خود را فریب میدهند. اگر آنها مردم خود را فریب میدهند با ما چه خواهند کرد؟"
در اسناد نشر شده توسط واشنگتن پُست نام رئیس جمهور سابق (حامد کرزی) هم ذکر شده که در ۱۴ سال او حکومتی را رهبری میکرد که با فساد آلوده بود و از منابع دولتی به منافع شخصی کار میگرفت.
مقامهای محلی بدخشان از کشته شدن ۵ کارگر و ناپدید شدن دهها تن دیگر در اثر لغزش در یک معدن طلا در این ولایت خبر میدهند.
نیک محمد نظری سخنگوی والی بدخشان شب گذشته به رادیو آزادی گفت این رویداد دیروز در ولسوالی راغستان رخ دادهاست.
او افزود: "در یکی از قریههای ولسوالی راغستان بدخشان شماری از مردم محل مصروف کار بودند که برف آمد و کسانیکه در این کارخانه مصروف کار بودند همه را زیر گرفت، در نتیجه گزارشهایی که ما داریم، تا هنوز ۵ نفر شهید و ۵ نفر دیگر زخمی است."
هنگام تهیۀ این خبر سخنگوی والی بدخشان گفت از سرنوشت ۳۵ تن دیگر گزارشی در دست نیست.
او همچنین افزود که این ساحه زیر اداره طالبان قرار دارد و از این رو حکومت نمیتواند نیروهای کمکرسانی را به این محل بفرستد.
روزانه ۴۵ تا ۵۰ نفر در این معدن کار میکردند.
این در حالیاست که حدود یک سال پیش نیز یک معدن طلا در روستای شوکوه ولسوالی کوهستان این ولایت فرو ریخت و جان دهها تن را گرفت.
مقامهای ولایت ننگرهار میگویند، حکومت به بازماندههای همکاران داکتر تتسو ناکامورا که هفتۀ گذشته با او یکجا کشته شدند، هر گونه کمک میکند.
ناکامورا رئیس مؤسسه طبی صلح جاپان، چهارشنبۀ گذشته در یک حملۀ مسلحانه با پنج همکار افغانش در شهر جلالآباد کشته شد.
پیش از این شماری از بازماندههای قربانیان این رویداد به رادیو آزادی گفتند که با آنها هیچگونه کمکی صورت نگرفته است.
عطاالله خوگیانی سخنگوی والی ننگرهار، سه شنبه (نزدهم قوس) در مورد کمکها به این خانوادهها به رادیو آزادی گفت: "کمکها با همکاران کشته شدۀ داکتر ناکامورا آغاز شدهاست. اعضای خانوادۀ سه تن آنها در ننگرهار زندهگی میکنند که به آنها کمکهای نقدی صورت گرفته است. برخی پیشنهادها هم به مرکز ارائه شده و در صورت منظوری، از جانب رئیس جمهور، کمکهای بیشتر با آنها صورت میگیرد."
سخنگوی والی ننگرهار همچنان گفت: "برنامههایی در نظر است تا به دو خانوادۀ دیگر از همکاران داکتر ناکامورا هم کمک فوری شود."
با آنکه مسئولیت حمله بر تتسو ناکامورا و همکاران افغانش را گروهی نپذیرفته، مقامهای ننگرهار میگویند، تا حالا دو تن را در پیوند به این حمله بازداشت کردهاند و تحقیق از آنها ادامه دارد.
ولسوال خواجه عمری ولایت غزنی میگوید، به دو پایگاه بزرگ نظامی در این ولسوالی نیاز است.
احمد ضیا یعقوبی سه شنبه (نزدهم قوس) به رادیو آزادی گفت: "اگر پایگاههای نظامی در ولسوالی خواجه عمری ساخته شوند، این منطقه هیچگاه بهدست مخالفان مسلح دولت سقوط نمیکند."
او افزود: "برای تأمین امنیت، اگر دو پایگاه در مناطق حساس نظامی از جمله "قلور" و قریۀ "ده دولت" ساخته شود، اقدام خیلی مثبت خواهد بود. اردو باید در کنار ما باشد، زیرا امکانات خوبی دارد."
آقای یعقوبی گفت: "با خاطر جمع برای شما اطمینان میدهم که ولسوالی خواجه عمری سقوط نمیکند."
ولسوال خواجه عمری ولایت غزنی میگوید، از بازپسگیری قوماندانی امنیه این ولسوالی شش ماه گذشته، اما تا هنوز ساختمان آن بازسازی نشدهاست.
بهگفتۀ احمد ضیا یعقوبی، برخی تهدیدها در ولسوالی خواجه عمری، از ولسوالی جغتوی میدان وردک متوجه است.
نیروهای افغان ولسوالی خواجه عمری غزنی را در ماه سرطان از مخالفان مسلح دولت پس گرفتند.
یک مقام اردوی ملی در غزنی، هفتۀ گذشته گفت که در یک ماۀ اخیر، پنج ولسوالی این ولایت را از نزد طالبان گرفته اند.
معاون والی جوزجان میگوید، از میان هفت تن که از سوی طالبان در مسیر راه شبرغان ربوده شدهاند، چهار تنشان آزاد شدهاند.
عبدالقادر مالیه شام سه شنبه (نزدهم قوس) به رادیو آزادی گفت که تلاشهای بزرگان منطقه ادامه دارد تا سه تن دیگر هم از بند طالبان رها شوند.
او افزود: "هفت تن برای شرکت در مراسم جنازه به شبرغان میآمدند. طالبان آنها را در راه از موتر پائین کردند. هفت نفر را با خود بردند. مو سفیدان با طالبان نشست داشتند و گپ زدند. چهار تن رها شدهاند و سه تنشان در قید طالبان استند."
معاون والی جوزجان این خبر را هم رد کرد که گویا شمار ربوده شدهها به حدود صد تن میرسد.
پیش از این الفشاه ولسوال فیضآباد ولایت جوزجان به رادیو آزادی گفته بود که طالبان پیش از چاشت سه شنبه، حدود ۱۰۰ باشندۀ روستای کوگلتاش این ولسوالی را با خود بُرده اند. بهگفتۀ او، در میان ربوده شدهها شماری از نیروهای خیزش مردمی نیز شامل اند.
اما معاون والی جوزجان این ادعا را رد کرد و گفت: "تمامی ربوده شدهها که برای اشتراک در یک مراسم جنازه به شهر شبرغان میآمدند، باشندههای غیر نظامی ولایت جوزجان استند."
طالبان در این مورد تا اکنون تبصرۀ نکردهاند.
یک سناتور ارشد امریکایی میگوید، اگر پاکستان به جنگجویان طالبان در کشورش پناهگاههای امن ندهد، جنگ افغانستان در ظرف چند هفته پایان مییابد.
لیندسی گراهام این سخنان را دیروز در مصاحبۀ با شبکه فاکس نیوز گفت.
او افزود: "مذاکره با طالبان درست نیست."
به گفتۀ او به جای مذاکره با طالبان باید با پاکستان گفتوگو شود.
اما اسلام آباد در گذشته ادعا پناه دادن به جنگجویان طالبان را در قلمرو این کشور رد کرده است.
دونالد ترمپ رئیس جمهوری امریکا در ماه سپتمر پس از یک حمله انتحاری طالبان، مذاکرات با این گروه لغو کرد.
در این حمله ۱۲ نفر به شمول یک سرباز امریکایی کشته شدند.
رئیس جمهور ترمپ در جریان سفر غیرمترقبهاش به پایگاه نظامی بگرام در ۲۹م ماه نومبر گفت که گفتوگوها با طالبان از سر گرفته شده زیرا به گفتۀ او طالبان معامله میخواهند.
در حال حاضر مذکرات میان زلمی خلیلزاد نماینده خاص ایالات متحد برای صلح افغانستان و نمایندگان طالبان، در دوحۀ قطر از چهار روز به این سو، جریان دارد.
از پیشرفت در این مذکرات تاکنون چیزی گفته نشده است.