خبر ها
پاکستان بيش از ٩ هزار عسکر اضافى در سر حد خود با افغانستان قبل از آغاز انتخاباتِ افغانستان جابجا کرده است.
تورن جنرال شوکت سلطان ، سخنگوى اردوى پاکستان گفت: توظيف عساکر تازه در جلسه تاريخ ٦ سنبله سال جارى در اسلام آباد تکميل گرديد.
در جلسه تاريخ ٦ سنبله در اسلام آباد ، فر ماندهان ارشد اردوى پاکستان ، افغانستان و ايالات متحده امريکا شرکت داشتند تا موضوع امنيت انتخاباتِ افغانستان را بر رسى کنند.
پاکستان در حال حاضر تقريباً ٨٠ هزار نيرو در مناطق سرحدى خود جابجا کرده است.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
هشدار یک سازمان امدادرسان بینالمللی: کمکرسانی در بیشتر بخشهای افغانستان در حالت اضطراری قرار دارد
فدراسیون بینالمللی صلیب سرخ و حلال احمر (IFRC) این موضوع را مطرح کرده است.
الکساندر ماتیو، رئیس بخش آسیا-پاسیفیک این فدراسیون پس از سفر به افغانستان روز جمعه، ۵ دلو در یک پیام ویدیوئي در صفحۀ ایکس خود (تویترسابق) گفته که وضعیت بشری در افغانستان هنوز هم ناگوار است و کمکهای عاجل کنونی کافی نیست.
او افزوده که هفتۀ گذشته در جریان سفرش به افغانستان دیده که زنان روستایی به کم خونی و کودکان با سوء تغذیۀ شدید دچار اند.
بانک جهانی روز سه شنبه گذشته در گزارشی گفته بود که افغانستان هم اکنون با کمبود جدی مواد خوراکی روبهرو است و بیش از ۱۱ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر در این کشور برای بدست آوردن خوراک کافی مبارزه میکنند.
دستور منجمد شدن بودجۀ بیشتر برنامههای کمکهای خارجی ایالات متحده صادر شد
وزارت خارجۀ ایالات متحده در ۲۴ جنوری دستور منجمد شدن تخصیص بودجۀ جدید برای تقریباً تمامی برنامههای کمکهای خارجی این کشور را داد.
به گزارش مرکز خبر رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی، این اقدام بخشی از تلاشهای دونالد ترمپ، رئیسجمهور ایالات متحده است تا این برنامهها با اهداف سیاست خارجیاش هماهنگ شود.
مارکو روبیو، وزیر خارجۀ ایالات متحده با ارسال پیامی به سفارتهای این کشور در سراسر جهان خواهان تطبیق فرمان اجرایی ترمپ شده است.
در این فرمان که ترمپ در بیستم ماه جنوری امضا کرد، آمده است: "هیچ کمک خارجی ایالات متحده نباید طوری توزیع شود که با سیاست خارجی رئیسجمهور ایالات متحده کاملاً همخوانی نداشته باشد."
در این فرمان ترمپ آمده است که کمکهای خارجی کنونی ایالات متحده "با منافع امریکا همسو نیست و در بسیاری موارد برخلاف ارزشهای امریکایی است."
در این فرمان توقف ۹۰ روزۀ کمکهای توسعهای خارجی ایالات متحده مطرح شده است تا موثریت و استحکام آنها با سیاست خارجی ایالات متحده ارزیابی شود.
بنابرین، بر اساس این فرمان دونالد ترمپ، تخصیص بودجۀ جدید به کشورهای خارجی، سازمانهای غیردولتی، سازمانهای بینالمللی و پیمانکاران تا زمان بازبینی این برنامهها به تعلیق درمیآید.
اعلام آمادگی پوتین برای گفتوگو در بارۀ جنگ اوکراین با ترمپ
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه اعلام کرد که او و دونالد ترمپ، رئیس جمهور ایالات متحده باید با یکدیگر دیدار و در بارۀ جنگ اوکراین و نرخ انرژی گفتوگو کنند؛ موضوعاتی که ترمپ در ۵ روز نخست دور دوم ریاست جمهوریاش بر آنها تأکید کرده است.
اما پوتین روز جمعه، ۵ ماه دلو، گفت که مذاکرات جدی صلح با اوکراین تا زمانی امکانپذیر نیست که غرب بر ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین فشار نیاورد تا فرمان سال ۲۰۲۲ خود را که او را از مذاکره با رئیسجمهور روسیه منع کرده است، لغو کند.
زلنسکی گفته است که پوتین از تلاشهای ترمپ برای دستیابی به صلح سوء استفاده میکند.
ترمپ هفتۀ گذشته تهدید کرد که در صورت خودداری روسیه از مذاکره با کییف برای پایان دادن به جنگ، تحریمها و تعرفههای جدید بر روسیه وضع خواهد کرد.
پوتین در واکنش به این موضعگیری ترمپ، او را شخص "باهوش" و "واقعبین" توصیف کرد و افزود که انتظار ندارد رئیسجمهور ایالات متحده در خصوص تحریمها تصمیمی بگیرد که به اقتصاد خود ایالات متحده زیان برساند.
ترمپ که در بیستم جنوری سوگند وفاداری یاد کرد، گفته است که میخواهد با پوتین دیدار کند و تأکید کرده که اگر پوتین صلح نکند، کشور خودش را ویران خواهد کرد.
شورشیان حوثیهای یمن ۷ کارمند ملل متحد را بازداشت کردند
ملل متحد گفته است، شورشیان حوثیها که کنترل شمال یمن را در دست دارند، ۷ تن از کارمندان این سازمان را بازداشت کردهاند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، ملل متحد روز جمعه، ۵ ماه دلو در واکنش به این اقدام حوثیها، اعلام کرد که تمامی تحرکات کارمندانش در مناطق تحت کنترل حوثیها را به حالت تعلیق در میآورد.
این سازمان افزوده است که برای آزادی فوری کارمندان بازداشت شدهاش تلاش میکند.
ملل متحد در ماه جون گذشته نیز شکایت کرده بود که شورشیان حوثی ۱۱ تن از کارمندان این سازمان را بازداشت کرده است.
انتونیو گوترش، سرمنشی ملل متحد، این اقدام شورشیان حوثی را نکوهش کرد و خواستار آزادی فوری بازداشتشدگان شد.
این سازمان گفته که کارمندانش در ساحۀ صنعا، پایتخت یمن، بازداشت شده اند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، به منظور حفاظت از امنیت کارمندان ملل متحد، تمامی تحرکات رسمی آنها به داخل و بیرون مناطق تحت کنترل حوثیها متوقف شده است.
رویترز افزوده است که مقامات حوثی تا کنون برای تبصره در این مورد در دسترس نبودهاند.
حوثیها، گروه مورد حمایت ایران بارها در بحیرۀ سرخ به کشتیها حمله کردهاند.
به دنبال این حملات، ایالات متحده و بریتانیا بر حوثیها حملات هوایی اجرا کرده اند.
آزادی چهار سرباز زن اسرائیلی در دومین دور مبادله گروگانها میان اسرائیل و حماس
چهار سرباز زن اسرائیلی از جمله گروگان هایی هستند که حماس قرار است امروز آنها را آزاد کند.
گروهی از وکلای مدافع که وکالت خانواده ربوده شدگان را برعهده داشتند روز جمعه این موضوع را اعلام کردند. حماس که آمریکا و اتحادیه اروپا را گروهی تروریستی می خواند، روز گذشته اسامی این گروگان ها را منتشر کرد.
بر اساس توافقنامه آتشبس میان اسرائیل و حماس، درگیری در غزه به مدت شش هفته متوقف می شود و طی آن حماس ده ها گروگان اسرائیلی را آزاد می کند و اسرائیل صدها اسیر فلسطینی را آزاد می کند.
اسرائیل به عوض این چهار گروگان، ۲۰۰ اسیر فلسطینی را آزاد خواهد کرد. این گروه همچنین شامل ۱۲۰ شبه نظامی است که به اتهام حملات مرگبار به حبس ابد محکوم شده اند.
اولین تبادله اسرا بین اسرائیل و حماس یکشنبه گذشته انجام شد که طی آن ۳ گروگان اسرائیلی به عوض ۹۰ گروگان فلسطینی آزاد شدند.
در عین حال، فلسطینی هایی که قصد دارند پس از توافق آتشبس به سرزمین های خود بازگردند، به شدت به کمک های بشردوستانه نیاز دارند.
آغاز روند اخراج مهاجرین غیرقانونی از ایالات متحده امریکا
طیارههای اردوی امریکا دیروز جمعه روند خروج مهاجران غیرقانونی دستگیر شده از این کشور را آغاز کردند.
یک مقام آمریکایی به خبرگزاری رویترز گفت که در آغاز این اقدام نفر نفر با دو طیاره C-17 به گواتمالا اعزام شدند.
وزارت امور خارجه امریکا گفته است که گواتمالا و ایالات متحده برای پایان دادن به جریان مهاجران غیرقانونی و تقویت امنیت مرزی خود به توافق رسیده اند.
این کار بر اساس دستور دونالد ترمپ رئیس جمهور امریکا آغاز شده و وزارت دفاع آمریکا در حال آماده سازی برای اعزام نیروهای بیشتر به مرزهای جنوبی است.
ارتش ایالات متحده قبلاً از طیارههای نظامی برای انتقال افراد به خارج از کشور مانند زمان سقوط کابل در سال ۲۰۲۱ استفاده کرده است.
اما یک مقام آمریکایی گفته است که این اولین بار در تاریخ معاصر ایالات متحده است که از طیارههای نظامی برای تخلیه پناهجویان از این کشور استفاده می شود.
سازمان عفو بین الملل: رحیم سعیدی، در زندان طالبان وضعیت صحی خوب ندارد
سازمان عفو بین الملل در صفحه ایکس نوشته که حکومت طالبان بدون طی مراحل قانونی آقای سعیدی را دستگیر کرده و او از ماه سرطان به این سو در حبس به سر می برد.
این نهاد گفته که آقای سعیدی از دسترسی به محاکمه عادلانه، امکانات ضروری بهداشتی محروم و وضعیت صحی وی رو به وخامت است.
این نهاد در اعلامیهی خواستار رهایی بدون قید و شرط آقای سعیدی از زندان شده است.
در ماه جوزای گذشته حیات الله مهاجر فراهی معاون نشراتی وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان گفته بود که هیچ خبرنگاری در زندانهای حکومت آنان وجود ندارد که بخاطر وظیفه اش دستگیر شده باشد.
اما بر اساس گزارشها، پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان، شماری از خبرنگاران را بازداشت کردند که برخی از آنها آزاد شده اند، اما برخی دیگر مانند رحیم سعیدی و مهدی انصاری هنوز در زندان به سر می برند.
ریچارد بنیت: میلیون ها دختر و زن افغان را که از تحصیل محروم شده اند، نباید فراموش کنیم
ریچارد بنیت، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد برای حقوقبشر افغانستان، گفته است که نباید میلیون ها دختر و زن افغان را که از تحصیل محروم شده اند، فراموش کنیم.
وی امروز جمعه ۲۴ جنوری به مناسبت روز جهانی آموزش در صفحه ایکس یا تویتر سابق نوشت که ممنوعیت طالبان نقض شدید حقوق بشر است.
آقای بنیت افزوده که افغانستان تنها کشوری است که دختران در آن از تحصیل منع شده اند و این باید پایان یابد.
این درحالیست که دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان، یوناما هم به مناسبت روز جهانی آموزش، در مورد وضعیت میلیونها زن و دختر محروم از حق آموزش، عمیقاً ابراز نگرانی و تأسف کرده است.
در بیانیه، به نقل از روزا اوتونبایووا، نماینده ویژه سرمنشی سازمان ملل متحد در افغانستان، آمده است این یک فاجعه و تراژیدی است که میلیونها دختر افغان از حق آموزش محروم شدهاند.
روز جهانی آموزش در حالی فرا رسیده است که طالبان پس از به قدرت رسیدن در ماه آگست سال ۲۰۲۱، دختران بالاتر از صنف ششم را از رفتن به مکتب منع کردند، درهای پوهنتونها را به روی دختران بستند و در آخرین اقدام مانع تحصیل زنان و دختران در موسسات طبی نیز شدند.
استقبال فدراسیون بینالمللی حقوق بشر از حکم بازداشت ملا هبتالله آخندزاده
فدراسیون بینالمللی حقوق بشر از درخواست سارنوال محکمۀ بینالمللی جزایی برای صدور حکم بازداشت ملا هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان و عبدالحکیم حقانی، رئیس ستره محکمۀ حکومت طالبان استقبال کرده است.
این فدراسیون روز جمعه، ۵ ماه دلو، در بیانیهای این درخواست را «تاریخی» خواند و افزود که آخندزاده و حقانی به ارتکاب جنایت علیه بشریت به دلیل آزار و اذیت بر مبنای جنسیت مظنون استند.
اما وزارت خارجه حکومت طالبان این درخواست را برخورد دوگانه و دارای انگیزۀ سیاسی توصیف کرده است.
کریم خان، سارنوال محکمۀ بینالمللی جزایی روز پنجشنبه، ۴ ماه دلو گفت که برای صدور حکم بازداشت آخندزاده و حقانی درخواست کرده است.
کریم خان در بیانیهای اعلام کرده است که شواهد جمعآوریشده در جریان تحقیقات، دلایل قانعکننده برای این باور ارائه میکند که ملا هبتالله آخندزاده و عبدالحکیم حقانی مسئول «ارتکاب جنایات علیه بشریت و آزار و اذیت مبتنی بر جنسیت» استند.
جنازۀ علیرضا آساهی در کابل به خاک سپرده شد
جنازۀ علیرضا آساهی، قهرمان دو مرتبهیی پرورش اندام جهان در بخش پیشکسوتان روز جمعه، ۶ ماه دلو، در کابل به خاک سپرده شد.
آساهی روز پنجشنبه، ۴ ماه دلو، در کابل درگذشت.
در مراسم خاکسپاری او در زیارت سخی تعداد زیادی از مردم بشمول ورزشکاران حضور یافتند.
علیرضا آساهی در سطح جهانی در دسته بزرگسالان یا پیشکسوتان پرورش اندام دو بار برای افغانستان لقب قهرمانی کسب کرده بود.
او در شرایط دشوار اقتصادی زندگی میکرد. تعدادی از افراد، از جمله راشد خان، بازیکن شناختهشده تیم ملی کریکت افغانستان، حمایت خود را از خانواده آساهی اعلام کرده و وعدۀ کمک مالی دادهاند.