لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
سه شنبه ۱۷ سنبله ۱۴۰۵ کابل ۰۱:۵۸

خبر ها

در نتيجه انفجار ماين در افغانستان يک عسکر خارجي به هلاکت رسيد.

در نتيجه انفجار ماين در راهيکه بسمت شرق کابل ميرود يک عسکر نيروهاي بين المللي کمک به امنيت در افغانستان آيساف که تحت فرماندهي ناتو قرار دارد به هلاکت رسيده و سه نفر ديګر مجروح شدند. اما سخنګوي آيسف اندرو الميس ګفت که تا کنون در مورد هويت و مليت عسکر کشته شده معلومات ندارد . اما خبرګزاري پرتګال از قول وزارت دفاع اين کشور خبر ميدهد که يک عسکر پرتګالي کشته شده است.

تازه‌ترین خبرهای روز را این‌جا دنبال کنید

گروسی: ریکتور مخفی در سوریه، برای تولید مواد قابل استفاده در سلاح هسته‌ای طراحی شده بود

رافائل گروسی رئیس ادارۀ بین‌المللی انرژی اتمی(آرشیف)
رافائل گروسی رئیس ادارۀ بین‌المللی انرژی اتمی(آرشیف)

ادارۀ بین‌المللی انرژی اتمی می گوید که ریکتور مخفی در سوریه، برای تولید مواد قابل استفاده در سلاح هسته‌ای طراحی شده بود.

براساس خبرگزاری فرانسپرس، رافائل گروسی رئیس این اداره گفته، ریکتور هسته‌ای مخفی که در زمان حکومت بشار اسد در دیرالزور ساخته می‌شد، تقریباً تکمیل شده بود و طراحی آن امکان تولید مواد قابل استفاده در ساختن سلاح هسته‌ای را فراهم می‌کرد. بازرسان این اداره همچنین حدود ۷۳ تُن اورانیوم طبیعی و تأسیسات مرتبط با تولید مواد سوخت هسته‌ای را شناسایی کرده‌اند. این مواد اکنون تحت نظارت ادارۀ بین‌المللی انرژی اتمی قرار دارد.

این ریکتور در سال ۲۰۰۷ میلادی در نتیجۀ حمله هوایی اسرائیل تخریب شد.

ادارۀ بین‌المللی انرژی اتمی می‌گوید که حکومت سابق سوریه فعالیت‌ها و مواد هسته‌ای مرتبط با این پروژه را اعلام نکرده بود.

عربستان سعودی، حملات اخیر حوثی‌ها بر قلمرو خود را محکوم کرد

شماری از جنگجویان حوثی های مورد حمایت ایران(آرشیف)
شماری از جنگجویان حوثی های مورد حمایت ایران(آرشیف)

عربستان سعودی حملات اخیر حوثی‌ها بر قلمرو خود را که در نتیجه آن ۷۳ تن زخمی شدند، محکوم کرده، می گوید که «تمام اقدامات لازم را برای دفاع از حاکمیت خود روی دست خواهد گرفت».

براساس خبرگزاری فرانسپرس، وزارت امور خارجۀ عربستان روز سه‌شنبه(16 سنبله) در اعلامیه‌ای که خبرگزاری رسمی سعودی آن را منتشر کرد، خواستار «توقف فوری همه اشکال تشدید تنش‌ها از سوی این شبه‌نظامیان» و همچنین حملات حوثی‌ها بر کشتی‌رانی شده است.

پیش از این، حوثی های مورد حمایت ایران، عربستان سعودی را متهم کرده بود که در یک حمله هوایی بر یک زندان در شمال یمن، حداقل هفت تن را کشته است.

زلنسکی: روسیه زیربنا‌های حیاتی را در منطقه کی‌یف هدف قرار داده است

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین(آرشیف)
ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین(آرشیف)

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، می گوید که روسیه در جریان یک حملۀ شبانه، زیربنا‌های حیاتی را در منطقه کی‌یف هدف قرار داده است.

براساس خبرگزاری رویترز، زلنسکی روز سه‌شنبه(16 سنبله) در شبکه اکس نوشته «این یک حملۀ پیچیده بود که روس‌ها تلاش کردند آن را به‌گونه‌ای برنامه‌ریزی کنند که با استفاده راکت‌های بالستیک، راکت‌های کروز و ضدکشتی و طیارات بی‌پیلوت نوع"شاهد" مجهز با انجن‌های جت، تا حد امکان به جان مردم آسیب وارد کنند.

آقای زلنسکی در مورد تلفات و خسارات معلومات بیشتر ارائه نکرده است.

تهاجم غیر موجۀ روسیه بر اوکراین که در ۲۴ فبروری ۲۰۲۲ میلادی آغاز شد، هنوز هم ادامه دارد.

سنتکام: مسیر ۹۴ کشتی تجارتی را تغییر داده‌

تنگۀ هرمز(آرشیف)
تنگۀ هرمز(آرشیف)

قوماندانی مرکزی نیروهای ایالات متحده(سنتکام)، می گوید که در جریان دور تازه‌ای محاصره بحری بنادر ایران، نیروهای امریکایی تا اکنون مسیر ۹۴ کشتی تجارتی را تغییر داده‌اند.

سنتکام روز دوشنبه(۱۶ سنبله) اعلام کرد که تا اکنون، اردوی امریکا سه کشتی را از کار انداخته‌ و دو کشتی را تلاشی کرده ‌اند.

قوماندانی مرکزی نیروهای امریکا تأکید کرده که این اقدامات برای اطمینان از رعایت کامل محاصره بحری ایران صورت گرفته است.

سنتکام همچنین تصویری از برخاستن یک طیارۀ جنگی اف-۱۸ را از روی عرشه کشتی طیاره بردار یواس‌اس جورج اچ. دبلیو. بوش در جریان عملیات شبانه، در شبکه اکس منتشر کرده، نوشته که این کشتی در حمایت از محاصرۀ امریکا برضد جمهوری اسلامی در بحیرل عرب فعالیت می‌کند.

گسترش خدمات درمان فستولا در افغانستان

آرشیف، شماری از زنان بیمار در یک شفاخانه‌ی در افغانستان
آرشیف، شماری از زنان بیمار در یک شفاخانه‌ی در افغانستان

سازمان جهانی صحت از گسترش خدمات درمان فستولا در افغانستان خبر داد.

سازمان جهانی صحت (دبلیو اچ او) در افغانستان می‌گوید که خدمات درمان رایگان فستولا را در افغانستان گسترش داده‌است.

این سازمان روز دوشنبه «۱۶ سنبله» با نشر ویدیویی در صفحه اکس خود گفته که پس از این زنان مبتلا به فستولا می‌توانند که برای درمان بیماری‌شان به شفاخانه رابعه بلخی در کابل و شفاخانه حوزوی میرویس در کندهار مراجعه کنند.

فستولا یک بیماری ولادی است که بیشتر به دلیل عدم دسترسی به خدمات زایمان به میان می‌آید و در نتیجه آن بی‌اختیاری ادرار و یا مدفوع و برخی مشکلات صحی دیگر برای فرد مبتلا به میان می‌آید.

در افغانستان اما به دلایل مختلف زنان مبتلا به این بیماری در باره آن با هیچ‌کسی صحبت نمی‌کنند و در بیشتر موارد آنان منزوی می‌شوند.

صندوق جمعیت ملل متحد (یو ان اف پی ای) در اواخر ماه جولای با نشر گزارشی گفت، برآوردهای موجود نشان می‌دهد که بیش از ۱۵ هزار زن در افغانستان ممکن است با فستولای درمان نشده زنده‌گی کنند و افغانستان را به پنجمین کشور با بالاترین میزان شیوع در جهان تبدیل کند.

روز جهانی سوادآموزی؛ افغانستان همچنان با بحران گسترده بی‌سوادی روبه‌روست

آرشیف
آرشیف

هشتم سپتمبر روز جهانی سوادآموزی است.

این روز درحالی فرا می‌رسد که در افغانستان زیر حاکمیت طالبان، در کنار میلیون نفر محروم از سواد، دختران از آموزش بالاتر از صنف ششم و ادامه تحصیل محروم هستند.

بر اساس آمار صندوق حمایت از کودکان ملل متحد (یونیسف)، حدود ۲.۶ میلیون دختر در پنج سال حاکمیت طالبان از ادامه آموزش محروم شده‌اند.

هرچند آمار مشخصی از شمار افراد محروم از سواد در افغانستان در دست نیست، اما حدود یک سال پیش روزا اوتنبایوا، نماینده ویژه وقت سرمنشی ملل متحد برای افغانستان گفته بود که افغانستان در میان کشورهای است که شمار افراد بی‌سواد در آن در بالاترین سطح قرار دارد.

او گفته بود که تنها ۵۰ درصد مردان و ۲۰ درصد زنان در افغانستان سواد خواندن و نوشتن دارند.

سازمان آموزشی‌‌‌، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) به مناسب روز جهانی سوادآموزی گفته است که آموزش حق همه است و در حال حاضر در سراسر جهان ۷۳۹ میلیون جوان و بزرگ‌سال هنوز فاقد مهارت‌های اولیه سوادآموزی هستند.

طالبان قرارداد حوزه نفتی «کشک–تیرپل» را با یک شرکت سعودی امضا کرد

قرارداد اکتشاف و استخراج حوزه نفتی کشک-تیرپل را با یک شرکت عربستانی
قرارداد اکتشاف و استخراج حوزه نفتی کشک-تیرپل را با یک شرکت عربستانی

حکومت طالبان قرارداد اکتشاف و استخراج حوزه نفتی کشک-تیرپل را با یک شرکت عربستانی امضا کرد.

این قرارداد روز دوشنبه «۱۶ سنبله» در یک برنامه رسمی با حضور ملا عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی ریاست‌الوزرای حکومت طالبان میان وزارت معادن و پترولیم طالبان و مسئولان شرکت دلتا انترنشنل عربستان سعودی امضا شد.

حمدالله فطرت، معاون سخنگوی حکومت طالبان در صفحه اکس خود نوشته است که بر اساس قرارداد، شرکت دلتا انترنشل در مرحله نخست برای اکتشاف و استخراج هفت بلاک گاز حوزه نفتی کشک-تیرپل ۲۰۰ میلیون دالر سرمایه‌گذاری خواهد کرد.

در مراسم امضای این قرارداد، زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه پیشین امریکا برای افغانستان نیز حضور داشت.

حوزه نفتی کُشک-تیرپُل در میان ولایت‌های هرات و بادغیس واقع شده و حدود ۲۲ هزار کیلومتر مربع مساحت دارد.

هشدار تازه‌ی تهران در مورد حمله به شرکت‌های امریکایی در منطقه

محمد باقر قالیباف، رئیس‌ مجلس شورای اسلامی (پارلمان) و هئیت مذاکره کننده ایران با امریکا
محمد باقر قالیباف، رئیس‌ مجلس شورای اسلامی (پارلمان) و هئیت مذاکره کننده ایران با امریکا

محمد باقر قالیباف، رئیس‌ مجلس شورای اسلامی (پارلمان) و هئیت مذاکره کننده ایران با امریکا، ایالات متحده را به حمله به شرکت‌های نفت و گاز امریکایی در منطقه تهدید کرد.

او روز دوشنبه «۱۶ سنبله» در شبکه اکس نوشت که "موضوع ساده است: زنجیره تولید نفت و گاز در این‌جا گسترده، در دسترس و آسیب‌پذیر است. شرکت‌های نفت و گاز امریکایی در سراسر این مناطق و تأسیسات نیز همین میزان در معرض خطر قرار دارند."

قالیباف افزود که "اگر به تأسیسات ما حمله کنید، ما هم شما را هدف قرار خواهیم داد. ما این را پیش از این ثابت کرده‌ایم. از پایگاه‌های بپرسید که دیگر قابل استفاده نیستند".

این تهدیدها پس از هشدارهای پیت هگست، وزیر دفاع امریکا به مقامات ایران درباره حمله به کشتی‌های امریکایی صورت می‌گیرد.

هگست به ایران هشدار داده بود که "موضوع ساده است: اگر ایران به کشتی‌های امریکایی شلیک کند، ما نفتکش‌های آن‌ها را منهدم و غرق خواهیم کرد. تنها کاری‌که آن‌ها باید انجام دهند این است که به نیروی دریایی امریکا شلیک نکنند".

حزب مخالف مهاجران در شرق آلمان بیشترین آرا را به دست آورد

تصویر از جریان پیروزی حزب بدیل برای آلمان ای اف دی در ایالت زاکسن-انهالت
تصویر از جریان پیروزی حزب بدیل برای آلمان ای اف دی در ایالت زاکسن-انهالت

حزب بدیل برای آلمان ای اف دی روز دوشنبه ۱۶ سنبله از نمایندگان محافظه‌ کار حزب صدراعظم فریدریش مرتس خواست تا برای تشکیل حکومت در ایالت شرقی زاکسن-انهالت، از این حزب حمایت کنند.

این درخواست پس از آن مطرح شده است که این حزب راست‌گرای افراطی در انتخابات این ایالت جرمنی بیشترین رأی را به دست آورده است.

بر اساس نتایج رسمی انتخابات، این حزب مخالف مهاجران و طرفدار روسیه نزدیک به ۴۴ درصد آرا را به دست آورده است.

با این حال، این حزب که خواستار اخراج مهاجران از جرمنی، پایان حمایت از اوکراین و کنار گذاشتن یورو است، نتوانسته در پارلمان ایالتی به اکثریت مطلق دست یابد.

این حزب از مجموع ۸۳ کرسی، ۳۹ کرسی را به دست آورده و تلاش دارد حمایت شماری از نمایندگان محافظه‌کار را جلب کند.

پیروزی این حزب مخالف مهاجران در این ایالت در حالی رقم می‌خورد که حکومت جرمنی پیش از این روند اخراج آن دسته از مهاجران افغان را که در این کشور مرتکب جرایم سنگین شده‌اند یا درخواست‌های پناهندگی‌شان رد شده است، سرعت بخشیده است.

هشدار ایران به کوریای جنوبی درباره عواقب همراهی با عملیات امریکا در تنگه هرمز

اسماعیل بقائی سخنگوی وزارت خارجه ایران
اسماعیل بقائی سخنگوی وزارت خارجه ایران

سخنگوی وزارت خارجه ایران روز دوشنبه ۱۶سنبله، به کوریای جنوبی در مورد استقرار نظامی یا مشارکت در عملیات ایالات متحده در تنگه هرمز هشدار داد و گفت چنین اقدامی «عواقب جدی» خواهد داشت.

اسماعیل بقائی در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که هرگونه استقرار نظامی یا مشارکت در عملیات توسط سایر کشورها در خلیج فارس یا تنگه هرمز تنها می‌تواند به عنوان حمایت مستقیم از طرف مسئول آن تجاوز تلقی شود و عواقب جدی خواهد داشت.

روز جمعه، کوریای جنوبی اعلام کرد که در حال بررسی «کمک» به تلاش‌های امنیتی ایالات متحده در تنگه هرمز است.

سخنگوی دفتر رئیس جمهور کوریای جنوبی در عین حال گفته بود که هنوز تصمیمی در این مورد گرفته نشده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در پیامش در مورد تسلیم شدن در برابر آنچه او «فشار و ارعاب ایالات متحده» نامید، به کوریای جنوبی هشدار داد.

دونالد ترامپ بارها از خودداری کوریای جنوبی در همکاری نظامی برای بازگشایی تنگه هرمز انتقاد کرده بود.

طی روزهای اخیر، ایران و ایالات متحده، همچنان به تبادل آتش در داخل و اطراف تنگه هرمز ادامه داده‌اند.

بیشتر "لود" شود

XS
SM
MD
LG