لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۱۹ سنبله ۱۴۰۵ کابل ۱۱:۱۷

خبر ها

ده ها تندرو اسلامي صبح امروز بر يګ پوستۀ نظامي در سوبه سرحد حمله نموده باعث هلاکت حداقل دونفر و جراحت شش تن ديګر شدند

پوليس پاکستان ميګويد ده ها تندرو اسلامي صبح امروز بر يګ پوستۀ نظامي در سوبه سرحد حمله نموده باعث هلاکت حداقل دونفر و جراحت شش تن ديګر شدند. اين حمله در قريۀ ګلباغ سوات در 250 کيلومترئ پشاور رخ داد.

تازه‌ترین خبرهای روز را این‌جا دنبال کنید

هشدار هلو ترست: روند پاک‌سازی مهمات خوشه‌ای در افغانستان با تهدید روبه‌روست

آرشیف، جریان ماین پاکی در افغانستان
آرشیف، جریان ماین پاکی در افغانستان

مؤسسه ماین پاکی «هلو ترست» گفته است که کاهش بودجه‌های بین‌المللی، عملیات پاک‌سازی مهمات مرگبار خوشه‌ای در افغانستان را با تهدید جدی روبه‌رو کرده‌است.

بر اساس گزارش «نظارت بر مهمات خوشه‌ای ۲۰۲۶» که روز سه شنبه ۱۷ سنبله توسط این مؤسسه منتشر شد، افغانستان در کنار هشت کشور دیگر از جمله اوکراین، سوریه و میانمار، در سال ۲۰۲۵ شاهد ثبت قربانیان جدید بوده است.

این گزارش هشدار می‌دهد که قطع و کاهش بودجه‌های جهانی، برنامه‌های پاک‌سازی زمین‌های آلوده را نه‌تنها در افغانستان، بلکه در موریتانیا و سومالیا نیز تا آستانه توقف پیش برده‌است.

استفاده از مهمات خوشه‌ای بر اساس معاهدات بین‌المللی در سال ۲۰۰۸ رسماً ممنوع اعلام شد، اما میراث مرگبار این سلاح‌ها تنها در سال گذشته میلادی جان بیش از یک هزار غیر نظامی را در سراسر جهان گرفته است.

به‌گفته هلو ترست، ۸۷ درصد از مجموع تلفات ثبت شده در سال ۲۰۲۵ را افراد ملکی، به‌ویژه کودکان تشکیل می‌دهند، رقمی‌که تخمین زده می‌شود آمار واقعی آن به مراتب بیشتر باشد.

مهمات خوشه‌ای که از زمین یا هوا فایر می‌شوند، با رهاسازی مجموعه‌ی از بمب‌های کوچک‌تر در مساحت وسیع، خطرات جانبی زیادی بر جا می‌گذارند.

بین ۱۰ تا ۴۰ درصد این مهمات فرعی، یکباره منفجر نمی‌شوند، بلکه در مزارع، جنگلات، سرک‌ها و مکاتب پخش می‌شوند، حتی دهه‌ها بعد زمانی‌‌که روی آنها فشار وارد شود، منفجر می‌شوند.

هشدار دیدبان حقوق بشر؛ زنان و دختران افغان همچنان از حقوق اساسی محروم اند

آرشیف، شماری از طالبان مسلح در اطراف یک زن در یک منطقه مسکونی در ولایت بدخشان افغانستان
آرشیف، شماری از طالبان مسلح در اطراف یک زن در یک منطقه مسکونی در ولایت بدخشان افغانستان

فرشته عباسی، کارشناس دیدبان حقوق بشر برای افغانستان می‌گوید، در بیش از پنج سال پس از به قدرت رسیدن دوبارۀ طالبان در افغانستان، زنان و دختران افغان همچنان به طور سیستماتیک از حقوق اساسی‌شان محروم می‌شوند، درحالی‌که خبر‌نگاران و سایر فعالان با آزار و اذیت مواجه می‌شوند.

فرشته عباسی، این را در پیام ویدیویی که روز چهارشنبه (۱۸ سنبله) در شبکۀ اکس منتشر شد، گفته است.

طالبان در سال ۲۰۲۱ میلادی پس از تسلط دوباره بر افغانستان، دختران بالاتر از صنف ششم را از آموزش منع کردند.

سپس زنان و دختران افغان از رفتن به پوهنتون‌ها منع شدند و کار زنان در بسیاری ادارات دولتی و همۀ مؤسسات و نهادهای غیر دولتی ممنوع شده‌است.

هشدار درباره بحران آب در کابل؛ منابع آب این شهر تا ۲۰۳۰ ممکن است تمام شود

آرشیف، کودکان افغانی‌که برای بدست آوردن آب مصافت‌های طولانی را می‌پیمایند.
آرشیف، کودکان افغانی‌که برای بدست آوردن آب مصافت‌های طولانی را می‌پیمایند.

کمیتۀ بین‌المللی نجات بریتانیا (آی آر سی یو کی) می‌گوید، تا سال ۲۰۳۰ میلادی ممکن کابل نخستین شهر مدرن باشد که آب آن تمام می‌شود.

فلورا الکساندر رئیس این کمیته که بعد از یک هفته اقامت در افغانستان و بازدید از برنامه‌های کمیتۀ بین‌المللی نجات برگشته‌، روز چهارشنبه (۱۸ سنبله) در شبکۀ لینکد‌ن، نوشته که میلیون‌ها تن در افغانستان به کمک‌های بشردوستانه نیاز دارند و سیستم صحی این کشور در آستانه فروپاشی قرار دارد.

کمیته بین‌المللی صلیب سرخ نیز در گزارشی در سال ۲۰۲۵ هشدار داده بود که افغانستان با بحران کمبود آب روبه‌رو است و اعلام کرده بود که حدود ۳۳ میلیون تن در این کشور به آب مورد نیاز خود دسترسی ندارند.

تغییرات اقلیمی، مدیریت نادرست منابع آب، دهه‌ها جنگ و کاهش بارنده‌گی از جمله عواملی هستند که منابع آبی افغانستان را با خطر خشک شدن مواجه کرده‌اند.

بریتانیا واردات از شهرک‌های اسرائیلی در کرانۀ غربی را ممنوع کرد

اندی برنهام، صدراعظم بریتانیا
اندی برنهام، صدراعظم بریتانیا

حکومت بریتانیا واردات از شهرک‌های اسرائیلی در کرانۀ غربی را ممنوع اعلام کرد.

بر اساس خبرگزاری رویترز، اندی برنهام، صدراعظم بریتانیا، روز چهارشنبه (۱۸ سنبله) در سخنرانی در پارلمان این کشور از تصمیم حکومتش در زمینۀ ممنوعیت واردات از شهرک‌های اسرائیلی در کرانه غربی دفاع کرده‌است.

این تصمیم حکومت بریتانیا که همراه با وضع تحریم بر شرکت‌ها و افراد مرتبط با شهرک‌ها اعلام شده، بخشی از تلاش‌های مشترک بریتانیا، فرانسه و کانادا برای آوردن فشار بر اسرائیل در زمینه جلوگیری از گسترش شهرک‌سازی است.

اسرائیل در واکنش به این اقدام، دستور بستن قونسلگری بریتانیا در بیت‌المقدس شرقی را صادر نموده و ورود ۱۲ شهروند بریتانیایی را ممنوع اعلام کرد.

انفجار مرگبار در انبار مهمات در سوریه؛ ۴ کشته و ۱۰ تن زخمی شدند

آرشیف، شماری از نیروهای امنیتی سوریه
آرشیف، شماری از نیروهای امنیتی سوریه

مقامات سوریایی می‌گویند که در نتیجۀ انفجار روز چهارشنبه (۱۸ سنبله) در یک مرکز مؤقت جمع‌آوری سلاح و بقایای مهمات جنگی در ولایت ادلب در شمال این کشور، چهار تن کشته و ۱۰ تن دیگر زخمی شدند.

خبرگزاری دولتی "سانا" از قول وزارت دفاع سوریه گفته که این انفجار در نزدیک شهر سرمدا رخ داده‌است.

خبرگزاری رویترز تعداد کشته شده‌گان این رویداد را ۱۴ تن گزارش داده‌است.

سرمدا در شمال ولایت ادلب واقع شده و یکی از مراکز اصلی نفوس و تجارتی این منطقه است.

حکومت طالبان از پاکستان خواست در تصمیم اخراج دانشجویان طبی افغان بازنگری کند

 برخی از محصلین طبی افغان در پاکستان
برخی از محصلین طبی افغان در پاکستان

ذبیح‌الله مجاهد، سخن‌گوی حکومت طالبان، تصمیم پاکستان برای اخراج دانشجویان طب افغان را "غیربشری" و "قابل تاسف" خوانده است.

مجاهد، چهارشنبه ۱۸ سنبله، در هشتمین کنفرانس خبری برنامه "حکومت در آیینه مطبوعات" به این موضوع پرداخت و از اسلام‌آباد خواست در این تصمیم بازنگری کند.

او افزود که وزارت تحصیلات عالی طالبان آمادگی کامل دارد تا دانشجویان افغان را که مجبور به ترک پاکستان می‌شوند، در نهادهای تحصیلی کشور جذب کند.

براساس دستور شورای طبی و طب دندان پاکستان که روز دوشنبه ۱۶ منتشر شد، همه محصلان افغان از ادامه تحصیل در پوهنتون‌ها و مؤسسات طبی دولتی و خصوصی این کشور منع شدند.

این شورا همچنان گفت که ثبت‌نام محصلان افغان برای سال تحصیلی جدید لغو شود و روند اخراج محصلان افغان برحال رشته‌های طبی در مدت سه روز تکمیل شود.

این اقدام حدود ۸۰۰ محصل افغان را که در رشته‌های طبی در پاکستان تحصیل می‌کنند، تحت تأثیر قرار خواهد داد.

در این میان دانشجویان دختر هم شامل اند که در صورت اخراج اجباری از پاکستان اجازه ادامه تحصیل در افغانستان تحت حاکمیت طالبان را نخواهند داشت.

این اقدام پاکستان انتقادات را نیز برانگخیته است از جمله سازمان عفو بین الملل، روزگذشته گفت که تصمیم شورای طبی و طب دندان پاکستان برای لغو ثبت‌نام محصلان افغان و بازگرداندن آنان به افغانستان، «تبعیض‌آمیز و خودسرانه» است.

رئیس شورای پناهندگان ناروی: وضعیت بشری در افغانستان هر بار بدتر شده است

یان ایگلند، رئیس شورای پناهندگان ناروی
یان ایگلند، رئیس شورای پناهندگان ناروی

یان ایگلند، رئیس شورای پناهندگان ناروی، می‌گوید هر بار پس از بازگشت طالبان به قدرت که به افغانستان سفر کرده، دیده است که وضعیت بشری در این کشور نسبت به گذشته بدتر شده است.

یان ایگلند چهارشنبه ۱۸ سنبله، در صفحه ایکس خود نوشته است که برای پنجمین بار به افغانستان سفر کرده و دیده است که وضعیت زندگی مردم و حقوق سیاسی آنان به‌گونه پیوسته رو به وخامت است.

حکومت طالبان در بیش از پنج سال بازگشت به قدرت، آموزش بالاتر از صنف ششم را برای دختران منع کرده و همچنان محدودیت های گسترده بر کار و حضور زنان و دختران در جامعه وضع کرده است.

آقای ایگلند همچنین هشدار داد که همزمان با گسترش بحران بشری در افغانستان، کمک‌های بین‌المللی نیز به دلیل کمبود شدید بودجه کاهش یافته است.

یان ایگلند بار دیگر از کشورهای عضو ناتو انتقاد کرده و گفته است که آنان هنگام خروج از افغانستان وعده داده بودند که مردم این کشور را فراموش نخواهند کرد؛ اما اکنون دیده می‌شود که وعده‌های خود را فراموش کرده و مردم افغانستان را به‌کلی نادیده گرفته‌اند.

قیمت جهانی نفت به ۱۰۰ دلار در هر بشکه رسید

قیمت جهانی نفت روز چهارشنبه ۱۸ سنبله، در پی افزایش تنش‌ها در شرق میانه و ادامه حملات متقابل ایران و امریکا، به نزدیک به ۱۰۰ دالر در هر بشکه رسید.

قیمت نفت برنت در معاملات بازارهای آسیایی تا ۹۹ دالر و ۶۳ سنت در هر بشکه افزایش یافت. بهای نفت امریکا موسوم به وست تگزاس اینترمدیت نیز تا مرز ۹۵ دالر در هر بشکه بالا رفت.

این بالاترین سطح قیمت نفت در نزدیک به دو ماه گذشته به شمار می‌رود.

قیمت نفت در روزهای اخیر، هم‌زمان با تشدید جنگ داخلی در یمن و اعلام حوثی‌های یمن مبنی بر حمله به تأسیسات انرژی عربستان سعودی، افزایش قابل توجهی داشته است.

تشدید تنش ایران و امریکا؛ پنج نفتکش هدف قرار گرفت

فرماندهی مرکزی اردوی امریکا، سنتکام، چهارشنبه ۱۸ سنبله، اعلام کرد که پنج نفتکش ایرانی را در خلیج عمان منهدم کرده است.

سنتکام در یک خبرنامه گفته است که این حملات پس از آن انجام شد که نیروهای سپاه پاسداران ایران در جریان حملات دو روز گذشته، دو کشتی جنگی امریکا را هدف قرار دادند؛ اما به این کشتی‌ها آسیبی نرسیده است.

بر اساس این خبرنامه، نیروهای امریکایی نفتکش‌های «کاویز»، «چارمینار»، «هورایزن ۱» و «ریسکو» را در خلیج عمان و نفتکش «ام‌تی‌ دریا» را در نزدیکی جزیره خارک ایران منهدم کرده‌اند.

به گفته سنتکام، این نفتکش‌ها بخشی از یک شبکه چند میلیارد دالری انتقال نفت ایران بودند که به ادعای این فرماندهی، برای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و متحدان آن در منطقه منابع مالی فراهم می‌کردند.

در واکنش به این حملات، ایران یک پایگاه نظامی امریکا در اردن را هدف قرار داده است.

مقام‌های اردن گفته‌اند که ایران شب گذشته ۲۰ راکت بالستیک به سمت این کشور شلیک کرده بود که سیستم‌های دفاع هوایی اردن ۱۸ راکت را رهگیری کردند، اما دو راکت دیگر در مناطقی اصابت کردند که کسی در آن‌جا سکونت نداشت. از تلفات جانی یا زخمی‌شدن افراد در این حملات گزارشی منتشر نشده است.

در همین حال، سپاه پاسداران ایران ادعا کرده است که به دو کشتی جنگی امریکا و هشت نفتکش دیگر حمله کرده و به آن‌ها خسارات سنگینی وارد کرده است.

با این حال، این ادعا تاکنون به‌گونه مستقل تأیید نشده است.

اعتراض مرکز خبرنگاران افغانستان به بازداشت ۱۲ خبرنگار افغان در خوست

آرشیف، نیروهای مسلح طالبان در خوست
آرشیف، نیروهای مسلح طالبان در خوست

مرکز خبرنگاران افغانستان، بازداشت مؤقت ۱۲ خبرنگار و ضبط دوربین‌های آنان از سوی اداره امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان در خوست را محکوم کرده‌است.

این مرکز روز سه‌شنبه «۱۷ سنبله» در اعلامیه‌ی به نقل از منابع محلی گفته که این خبرنگاران حوالی ساعت ۹:۳۰ صبح، هنگام پوشش خبری یک نمایشگاه کتاب در ناحیه دوم شهر خوست، از سوی محتسبان متوقف و سپس به‌گونه «تحقیرآمیز» به اداره امر به معروف انتقال داده شدند.

در اعلامیه آمده که خبرنگاران پس از چند ساعت آزاد شدند، اما وسایل تصویربرداری‌شان هنوز به آنان بازگردانده نشده‌است.

مرکز خبرنگاران افغانستان خواستار بازگرداندن فوری وسایل کاری خبرنگاران و پایان دادن به برخوردهای تحقیرآمیز با آنان شده‌است.

دفتر والی خوست در بیانیه‌ی دستگیری خبرنگاران را تکذیب کرد، اما اذعان داشت به خبرنگارانی‌که در حال پوشش خبری نمایشگاه بودند، از سوی نهاد حمایت از امر به معروف و نهی از منکر توصیه شده بود که از موجودات زنده عکس نگیرند.

مرکز خبرنگاران افغانستان هم گفته که این اقدام در چارچوب ممنوعیت نشر تصاویر موجودات زنده انجام شده که از اسد ۱۴۰۳ اجرایی شده و تاکنون در ۲۵ ولایت از ۳۴ ولایت کشور ابلاغ شده‌است.

بیشتر "لود" شود

XS
SM
MD
LG