لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۵ سرطان ۱۴۰۵ کابل ۰۱:۰۰

خبر ها

انستيتيوت زلزله سنجئ اوپسالا در سويدن ميګويد يګ زلزلۀ به شدت 4.7 درجۀ ريشتر امروز جنوب سويدن را به لرزه آورد

انستيتيوت زلزله سنجئ اوپسالا در سويدن ميګويد يګ زلزلۀ به شدت 4.7 درجۀ ريشتر امروز جنوب سويدن را به لرزه آورد. دراين زلزله ګفته ميشود خسارات وارد نشده است. مرکز اين زلزله در 60 کيلومترئ ملمو سومين شهر بزرګ سويدن قرارداشت. براساس ګذارشها لرزۀ اين زلزله در تمام جنوب سويدن و حتي در کوپنهاګن مرکز دنمارک نيز احساس شد. زلزله هاي به چنين شدت در ممالک سکندناوي غير معموليست.

تازه‌ترین خبرهای روز را این‌جا دنبال کنید

مارکو روبیو: به‌توافق با ایران علاقمندیم، «اما نه به هر قیمتی»

مارکو روبیو وزیر خارجۀ ایالات متحده می‌گوید میزان نرمش واشینگتن در قبال تهران برای دستیابی به یک توافق صلح، «حد و حدودی دارد».

روبیو که در قالب سفری منطقه‌ای، در بحرین به‌سر می‌برد، روز پنجشنبه ۴ سرطان گفت واشینگتن هرگز به ایران اجازه نخواهد داد که از عبور کشتی‌ها از تنگۀ هرمز، هزینه‌ای دریافت کند؛ چراکه چنین اقدامی، به گفتۀ او «راه را به روی هرج و مرج کامل» باز خواهد کرد.

اظهارات وزیر خارجه امریکا در حالی مطرح شده که یک کشتی باری در نزدیکی سواحل عمان هدف حمله قرار گرفته و آسیب جزئی دیده است.

هنوز هیچ‌کس مسئولیت این حمله را نپذیرفته، اما چند مقام لمریکایی، ایران را به این اقدام متهم کرده‌اند.

همزمان سپاه پاسداران بار دیگر در واکنش به معرفی یک مسیر موقت از سوی عمان برای عبور کشتی‌ها، تأکید کرد که تردد کشتی ها در تنگۀ هرمز، بدون هماهنگی و نظارت ایران ناامن و خطرناک بوده و چنین کشتی‌هایی از خدماتی همچون بیمه هم محروم خواهند شد.

شورای علمای شیعه افغانستان از بازداشت مسئولان برخی مساجد و محدودیت‌های اخیر در جریان ماه محرم ابراز نگرانی کرد

شورای علمای شیعه افغانستان پنج‌شنبه‌شب با نشر اعلامیه‌ای در صفحه فیس‌بوک خود نسبت به بازداشت شماری از مسئولان مساجد و تکایا، جمع‌آوری بیرق‌های عزاداری، مسدود شدن حوزه علمیه خاتم‌النبیین و توقف نشرات تلویزیون تمدن ابراز نگرانی کرده است.

این شورا در بیانیه خود گفته است که در روزهای اخیر «شماری از مسئولان مساجد و تکایا به دلیل برافراشتن نمادهای عزاداری بازداشت شده‌اند» و همچنین بیرق‌ها و نمادهای عزاداری از برخی مساجد و حسینیه‌ها جمع‌آوری شده است.

در اعلامیه آمده است که توقف فعالیت تلویزیون تمدن و بسته شدن حوزه علمیه خاتم‌النبیین نیز نگرانی‌هایی را در میان جامعه شیعه افغانستان برانگیخته است.

شورای علمای شیعه خواستار رسیدگی مقام‌های ارشد طالبان به این موضوع شده و افزوده که « طی سال‌های گذشته و نیز در سال جاری، مراسم محرم بر اساس توافقات مشترک و در فضایی آرام و منظم برگزار شده و انتظار می‌رود همان چارچوب‌های توافق‌شده مورد توجه قرار گیرد.»

این شورا همچنین خواستار بازگشایی حوزه علمیه خاتم‌النبیین و ازسرگیری فعالیت تلویزیون تمدن شده و گفته است که این موضوع را پس از پایان مراسم عاشورا با مقام‌های طالبان مطرح خواهد کرد.

در بخش دیگری از این بیانیه، از عالمان دینی و سخنرانان مذهبی خواسته شده است که ضمن آگاه‌ساختن مردم از وضعیت موجود، بر حفظ وحدت، رعایت نظم عمومی و پیگیری مطالبات از مجاری قانونی تأکید کنند.

این در حالی است که شماری از شیعیان افغانستان می‌گویند پس از بازگشت طالبان به قدرت، محدودیت‌ها بر برگزاری برخی مراسم و نمادهای مذهبی در ایام محرم افزایش یافته است.

حکومت طالبان تاکنون به این اعلامیه واکنش نشان نداده است. با این حال، مقام‌های طالبان در سال‌های گذشته گفته‌اند که محدودیت‌های اعمال‌شده در ایام عاشورا با هدف تأمین امنیت و حفظ نظم عمومی اتخاذ می‌شود و هدف آن جلوگیری از برگزاری مراسم مذهبی نیست.

موج گرما در اروپا؛ یک کودک در فرانسه جان باخت

موج گرمای شدید در اروپا روز پنج‌شنبه دست‌کم ۱۰۱ میلیون نفر را با دمای بالای ۳۵ درجه سانتی‌گراد روبه‌رو کرده است.

فرانسه و اسپانیا از کشورهایی هستند که بیشترین آسیب و شمار قربانیان را گزارش کرده‌اند؛ از جمله مرگ یک کودک سه‌ساله در فرانسه که در داخل موتر گرفتار شده بود.

کارشناسان سازمان ملل و نهادهای اقلیمی می‌گویند این موج گرما ناشی از پدیده «گنبد گرمایی» و تشدیدشده توسط تغییرات اقلیمی است و هشدار می‌دهند که ادامه مصرف سوخت‌های فسیلی، موج‌های گرما را شدیدتر خواهد کرد.

پیش‌بینی می‌شود از روز جمعه دما در اروپای غربی کاهش یابد، اما اروپای شرقی با افزایش دما تا آخر هفته در وضعیت هشدار قرمز قرار دارد.

اسرائیل می‌گوید تا زمان خلع سلاح حزب‌الله، نیروهایش را از لبنان خارج نمی‌کند

دولت اسرائیل روز پنج‌شنبه چهارم سرطان اعلام کرد که تا زمانی که گروه حزب‌الله خلع سلاح نشود، نیروهای نظامی خود را از جنوب لبنان خارج نخواهد کرد.

دیوید منرس، سخنگوی دولت اسرائیل، در نشست خبری با خبرنگاران گفت: «تا زمانی که حزب‌الله یک تهدید باقی بماند، خلع سلاح نشده باشد و ماهیت نظامی آن برچیده نشده باشد، ما نیروهای خود را از جنوب لبنان خارج نخواهیم کرد.»

حزب‌الله از حوت سال گذشته و در پی آغاز حملات امریکا و اسرائیل به ایران، با شلیک راکت و پهپاد به شمال اسرائیل وارد جنگ شد. اردوی اسرائیل نیز در مقابل حملات هوایی گسترده‌ای را علیه لبنان آغاز کرد و نیروهای زمینی خود را نیز به جنوب این کشور اعزام کرد.

دولت لبنان از میانه جنگ مذاکرات مستقیم با اسرائیل را در واشنگتن آغاز کرد و قرار است آخرین دور این مذاکرات که سه روز به طول انجامیده است، روز پنج‌شنبه به پایان برسد.

مارکو روبیو، وزیر امور خارجه امریکا، در اظهارنظری درباره این مذاکرات گفت که دو کشور همسایه به دستیابی به یک «تعهد مبتنی بر قصد و نیت» نزدیک شده‌اند.

ایران برای امضای تفاهم‌نامه با امریکا اصرار داشت که حملات اسرائیل به لبنان باید خاتمه یابد و چند روز بعد از امضای این تفاهم، آتش‌بس بین اسرائیل و حزب‌الله برقرار شد.

سوئیس ۱.۹۵ میلیون دالر به صندوق بشردوستانه افغانستان کمک کرد

دفتر هماهنگی کمک‌های بشردوستانه‌ی سازمان ملل متحد (اوچا) می‌گوید که دولت سوئیس ۱.۹۵ میلیون دالر به صندوق بشردوستانه‌ی افغانستان کمک کرده است.

اوچا روز پنج‌شنبه، ۴ سرطان درصفحه ایکس خود نوشته این حمایت ها «به افرادی که زندگی‌شان در اثر بحران‌ها و رویدادهای ناگهانی مختل شده امید می‌بخشد.»

این کمک در حالی اعلام می‌شود که افغانستان همچنان با یکی از بزرگ‌ترین بحران‌های بشردوستانه جهان روبه‌رو است.

براساس معلومات ملل متحد در سال جاری میلادی ۲۱.۹ میلیون نفر در افغانستان نیاز به کمک‌های بشردوستانه دارند.

احتمال بارندگی شدید و جاری شدن سیلاب در ۱۳ ولایت افغانستان

اداره هواشناسی طالبان هشدار داده است که روز جمعه در ۱۳ ولایت افغانستان بارندگی شدید همراه با خطر سیلاب‌های ناگهانی رخ خواهد داد.

این اداره روز پنجشنبه ۴سرطان اعلام کرد که در ولایت‌های نورستان، کنر، لغمان، ننگرهار، لوگر، پکتیا، خوست، پکتیکا، میدان وردک، پروان، سمنگان، بغلان و پنجشیر بین ۱۰ تا ۳۰ میلی‌متر بارندگی پیش‌بینی شده است. همچنین در مناطق مرکزی و جنوب‌شرقی کشور، وزش بادهای شدید با سرعت ۵۰ تا ۸۵ کیلومتر در ساعت نیز پیش‌بینی می‌شود.

این هشدار در حالی صادر شده که اداره ملی آمادگی مبارزه با حوادث طالبان اخیراً اعلام کرده است که در سه ماه نخست سال جاری، ۳۰۱ نفر در اثر بارندگی‌ها و سیلاب‌ها جان باخته، ۴۰۰ نفر زخمی شده و بیش از ۱۸ هزار خانواده آسیب دیده‌اند.

افغانستان در سال‌های اخیر بارها شاهد سیلاب‌های مرگبار و خسارات گسترده به زیرساخت‌ها و زمین‌های زراعتی بوده است.

وزیر خارجه امریکا: مذاکرات فنی میان ایالات متحده و ایران اواخر جون از سر گرفته خواهد شد

مارکو روبیو، وزیر خارجه ایالات متحده
مارکو روبیو، وزیر خارجه ایالات متحده

مارکو روبیو، وزیر خارجه ایالات متحده، در پایان دومین روز از سفر پرمخاطره خود به خلیج فارس با هدف کاهش نگرانی‌های منطقه‌ای در مورد توافق آزمایشی واشنگتن با تهران، گفت که دور جدید مذاکرات فنی ایالات متحده و ایران در پایان ماه جون در سوئیس از سر گرفته خواهد شد.

روبیو در ۲۴ جون قبل از ورود به بحرین، در کویت به رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی گفت: "گروه فنی بازخواهد گشت. به گمان من، در ۲۹ یا ۳۰ جون." او گفت که مرحله بعدی مذاکرات با حضور کارشناسان وزارت امور خارجه و وزارت انرژی ایالات متحده با تمرکز بر تحریم‌ها، مسائل هسته‌ای و میکانیزم‌های اجرایی خواهد بود.

روبیو تأکید کرد که واشنگتن در تلاش است تا به سرعت از یک آتش‌بس شکننده به یک توافق جامع و پایدار برسد.

واشنگتن و تهران هفته گذشته تفاهم‌نامه‌ای را امضا کردند. این تفاهمنامه شامل موارد مختلف از جمله بازگشایی تنگه هرمز و پایان محاصره بنادر ایران توسط امریکا بود.

سپاه پاسداران: عبور از تنگه هرمز از مسیرهایی که ایران مشخص نکرده، خطر امنیتی به شمار می‌آید

تنگه هرمز
تنگه هرمز

سپاه پاسداران می‌گوید عبور امن کشتی‌ها از تنگه هرمز تنها از مسیری که از سوی ایران مشخص‌شده امکان‌پذیر است و مسیر دیگری که بدون هماهنگی با ایران اعلام شده، قابل قبول نبوده و یک ریسک امنیتی به شمار می‌آید.

این پس از آن است که روز چهارشنبه سوم سرطان گزارش شد که عمان با معرفی یک مسیر "موقت" از کشتی‌ها خواسته که فعلاً برای تردد در تنگه هرمز، از این مسیر استفاده کنند.

سپاه پاسداران تأکید کرده که با کشتی‌هایی که بدون هماهنگی با ایران قصد عبور از این آبراه را داشته باشند، برخورد خواهد کرد.

ایران پیشتر مسیر دیگری را مشخص و آن‌ را تنها مسیر امن عبور از تنگه هرمز اعلام کرده بود.

کمیشنر امور داخلی و مهاجرت اتحادیه اروپا: مذاکرات با طالبان فقط در سطح "بحث‌های عملیاتی" بوده است

مگنوس برونر، کمیشنر امور داخلی و مهاجرت اتحادیه اروپا
مگنوس برونر، کمیشنر امور داخلی و مهاجرت اتحادیه اروپا

مگنوس برونر، کمیشنر امور داخلی و مهاجرت اتحادیه اروپا، گفت که مذاکرات با هیئت حکومت طالبان در سطح "فقط بحث‌های عملیاتی" در مورد بازگرداندن افغان‌های درگیر در جرایم بوده و هیچ امتیازی به طالبان داده نشده است.

برونر روز چهارشنبه سوم سرطان در یک نشست خبری در بروکسل گفت که نشست اخیر ادامه نشست فنی قبلی بود که در ماه جنوری در کابل برگزار شده بود.

کمیشنر امور داخلی و مهاجرت اروپا افزود که در نشست روز سه‌شنبه ۱۵ کشور عضو اتحادیه اروپا شرکت کرده بودند و این نشست را یک روند اداری عادی عنوان کرد.

اما عبدالقهار بلخی، سخنگوی وزارت خارجه حکومت طالبان گفت که در دستور کار این نشست، امکان ازسرگیری خدمات قونسلی برای افغان‌ها در اتحادیهٔ اروپا، حضور قونسلی و نیز ضرورت اقدامات اعتمادسازی شامل بوده است.

در کنار انتقادها در اتحادیه اروپا، سازمان‌های بین‌المللی حقوق بشر، از جمله مقام‌ها و اداره‌های حقوق بشر ملل متحد نیز از این اقدام کمیسیون اروپا انتقاد کرده‌اند.

آنها گفته‌اند که با توجه به وضعیت حقوق بشری در افغانستان، به ویژه حقوق زنان، هیئت طالبان نباید به بروکسل دعوت می‌شد و کشورهای اروپایی نباید افغان‌ها را به کشوری که شاهد نقض گسترده حقوق بشر است، بازگردانند.

دو زلزله مرگبار در ونزوئلا که در یک قرن گذشته در این کشور بی‌سابقه بود

ویرانی‌های زلزله‌های اخیر در ونزوئلا
ویرانی‌های زلزله‌های اخیر در ونزوئلا

مقام‌های ونزوئلان گفتند که در دو زلزله اخیر در غرب کاراکاس، پایتخت این کشور دست کم ۳۲ نفر جان باختند و صدها نفر زخمی شده‌اند.

به گفته آنان، با توجه به اینکه تیم‌های امداد و نجات هنوز به تمام مناطق زلزله‌زده نرسیده‌اند، ممکن است آمار تلفات افزایش یابد.

این قوی‌ترین زلزله‌ای بود که در بیش از یک قرن گذشته ونزوئلا را لرزاند. عصر روز چهارشنبه به وقت محلی، اولین زلزله با قدرت ۷.۲ ریشتر، غرب کاراکاس پایتخت این کشور را لرزاند و پس از آن زلزله دوم با قدرت ۷.۵ ریشتر در همین منطقه رخ داد.

این زلزله‌ها ویرانی‌های گسترده‌ای به بار آوردند و حتا ساختمان‌ها در کاراکاس، پایتخت ونزوئلا فرو ریختند.

صدها نفر از امدادگران و کارکنان نجات در حال تلاش برای یافتن و نجات افرادی هستند که در زیر آوار ساختمان‌های فروریخته گیرمانده اند.

کشورهای مختلف از جمله امریکا اعلام کردند که کمک‌های بشردوستانه و تیم‌های نجات می‌فرستند.

بیشتر "لود" شود

XS
SM
MD
LG