لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۱۴ ثور ۱۴۰۴ کابل ۰۹:۱۵

برای پایان بن بست سیاسی عراق، کردستان می خواهد یک اجلاس رادایر کند


مسعود برزانی رییس جمهور کردستان
مسعود برزانی رییس جمهور کردستان
رهبر کرد های عراق تمامی احزاب رقیب را به شرکت در یک اجلاس دعوت کرده است تا آنها به بن بست سیاسی هفت ماهه پایان داده و در جهت تشکیل یک حکومت مشترک به توافق برسند.

فواد حسین لوی درستیز کردستان می گوید، این حرکت توسط مسعود برزانی رییس جمهور کردستان برای ایجاد ادارهء است که در آن رهبران گروه های عمدهء مذهبی و اقوام آن کشور نماینده گی داشته باشند.
وی گفت:
« او تلاش خواهد کرد تا رهبران را از چهار لست دور یک میز، گرد هم بیاورد. ما امیدواریم که در آینده نزدیک این اقدام صورت گیرد تا آنها بتوانند همه مسایل را به صورت جدی، مورد بحث قرار دهند. در غیر آن جامعهء عراق بسیار زیاد پراگنده خواهد شد و این برای منزوی شدن سنی ها، شیعیه ها و یا هم کرد ها خطرناک خواهد بود. ما فکر می کنیم که حکومت عراق باید روی توافق با اجماع، تشکیل شود.»

این ابتکار در حالی صورت خواهد گرفت که هیات کرد های عراق برای گزارش دهی از نتیجهء مذاکرات رو در رو با گروه های مختلف آماده گی می گیرد.

اقدام کرد ها نشان می دهد که این گروه در تعین رهبری عراق نقش دارد و این موضوع بالای حکومت عراق که در حمایت ایران قرار دارد، نیز تاثیر گذار خواهد بود.

نوری المالکی صدراعظم عراق که رهبر شیعیه مذهبان آن کشور است، در حمایت تهران قرار دارد.

گمان می رود او زمانیکه چندی پیش در سفری به شهر قم ایران رفت، با مقتدی الصدر رهبر تبعید شده شیعیان عراق و هم چنان آیت الله علی خامنه یی رهبر مذهبی ایران دیدار کرده است.

در انتخابات پارلمانی عراق که در ماه مارچ امسال برگزار شد، حزب سنی مذهب العراقیه به رهبری ایاد علوی صدراعظم سابق آن کشور با تفاوت بسیار اندک به پیروزی رسید.

حالا مالکی که حزب ایتلاف قانون وی در انتخابات مقام دوم را کسب کرده، تلاش دارد تا کرد ها را به سوی خود جلب کند و به این ترتیب آنها به شرایط نوری المالکی جهت تشکیل حکومت تازه، در روی کاغذ توافق کنند.

مقامات کرد می گویند، صدراعظم فعلی آن کشور فهرستی از تقاضای های خود را به شمول تشکیل یک حکومت فراگیر و تطبیق قانون اساسی به آنها مطرح کرده است.

گفته می شود که کرد ها امیدواری دارند تا به این وسیله کنترول شهر کرکوک که ذخیره نفت آن کشور به حساب می آید، برای آنها سپرده شود.

اما جوست هیلترمن معاون گروه جهانی بحران در شرق میانه و شمال افریقا می گوید، به نظر نمی رسد که کرد ها روی تشکیل حکومت با مالکی توافق کنند، در صورتیکه ایاد علوی در آن شامل نباشد.
وی گفت:
«هیچ حکومتی در حال حاضر، بدون شرکت کرد ها تشکیل شده نمی تواند. این امر به رهبری سیاسی کرد می گوید که آنها نقش بزرگی را که خواهان آن بودند، ایفا کرده می توانند، زیرا این اقدامات باعث خواهد شد تا کرد ها فرصتی را برای مطرح کردن تقاضا های کلیدی خود بدست بیاورند. هیچ حکومتی بدون این همه تشکیل نخواهد شد، پس باید برخی سازش ها برای آوردن کرد ها صورت گیرد. اما کرد ها دو تقاضا دارند که برای آن خیلی ها متوجه هستند. به گونهء مثال کرکوک و هم چنان امنیت درازمدت شان، و برای این، آنها می خواهند که در حکومت سهم گرفته و هم دوستان خود را داشته باشند. آنها نمی توانند تنها با مالکی سازش کنند زیرا این اقدام نمی تواند امنیت دراز مدت را برای کرد ها تامین کند.»

گفته می شود که به قدرت رسیدن حکومت تحت حمایت ایران، یک صدمهء بزرگ برای امریکا خواهد بود.

جیمز جیفیری سفیر امریکا در بغداد، در جریان سفر اخیرش به شهر انبار، خواهان تشکیل حکومت واقعی بدون مداخله خارجی شده بود.

او ظاهراً در این اظهارات خود به ایران اشاره کرده بود.
به گفته سفیر امریکا، در تشکیل هرگونه حکومت باید ایاد علوی سهم داشته باشد.

ایاد علوی رهبر سنی های عراق که مخالف نوری المالکی است، تا حالا چندین بار ایران را به دخالت در امور عراق متهم کرده است.

در عین حال، کردان به صورت گسترده خواهان حضور علوی در حکومت عراق هستند.

فواد حسین لوی درستیز کردستان می گوید، کرد ها می خواهند مطمین شوند که حزب العراقیه به رهبری ایاد علوی در حکومت آینده عراق شامل است.
وی افزود:
«ما بحیث یک جزء از راه حل باقی خواهیم ماند. ما نمی خواهیم تا بخشی از بحران میان سنی ها و شیعیان باشیم. ما این را نمی خواهیم و در واقع ما تلاش خواهیم کرد تا آنها را با هم نزدیک سازیم.»

در نهایت جناح های سیاسی سنی ها و کرد ها به نحوی حامی یک دیگر اند و دیده می شود که شیعیان که تحت حمایت ایران قرار دارند، در بازی سیاسی عراق تنها مانده اند و در عین حال امریکا نفوذ ایران را در این کشور قبول ندارد.
XS
SM
MD
LG