لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۱۲ ثور ۱۴۰۴ کابل ۰۸:۲۱

ادارهء جدید نظارت از استخراج معادن افغانستان، گشایش یافت


در حالیکه تلاش ها به منظور استخراج معادن در افغانستان ادامه دارد، یک نهاد بین المللی در نظردارد با همکاری حکومت این کشور از چگونگی استخراج معادن در افغانستان نظارت کند.

این اداره که به «ابتکار شفافیت صنایع استخراجی افغانستان» مسمی است، طی محفلی روز سه شنبه در کابل آغاز به کار کرد.

بشیرخان صالحی مسوول این اداره در افغانستان می گوید: وظیفهء اساسی ادارهء ابتکار شفافیت صنایع استخراجی معادن افغانستان نظارت از روند پرداخت مالیه از سوی کمپنی های استخراج معادن برای دولت این کشور و رساندن این معلومات به افغان ها می باشد.

آقای صالحی مفادی را که از این روند مردم به دست می آورند، چنین بیان می کند:
« مفاد کار ما این است که عواید که از معادن به دست می آید به مردم معلوم شود تا در مورد آن بحث های صورت بگیرد و می توانند بپرسند که عواید را که دولت از طریق استخراج معادن به دست آورده در کدام راه ها به مصرف رسانده است.»

ادارهء ابتکار شفافیت صنایع استخراجی در کشورهای دارای منابع طبیعی که از لحاظ اقتصادی کمتر توسعه یافته اند، به منظور آوردن شفافیت در روند استخراج این منابع فعالیت می کند.

در حال حاضر این اداره در بیشتر از 30 کشور جهان فعالیت می کند.

تطبیق برنامهء ابتکار شفافیت صنایع استخراجی از ماه مارچ سال 2010 میلادی به این طرف در افغانستان آغاز شده و حکومت این کشور نیز از آن استقبال می کند.
نجیب الله منلی مشاور وزارت مالیهء افغانستان می گوید: موجودیت نهاد نظارت کننده از روند استخراج معادن در راستای جلوگیری از فساد اداری نیز موثر است.
وی در ادامه گفت:
« تا زمانیکه این منابع در زیر زمین باشد، هیچ به درد ما نمی خورد و اگر از زمین کشیده شود و ما نه توانیم عواید آن را کنترول کنیم، باز هم به درد ما نمی خورد. به خاطر که پول این منابع حیف و میل نشود ما ضروت به یک ارگان نظارت کننده داریم تا از عواید معادن نظارت کرده و عواید به دست آمده از معادن را با مردم شریک سازد.»

افغانستان از جملهء کشورهای به شمار می رود که منابع مختلف طبیعی را در خود جا داده است.

سروی یک تیم بررسی متخصصین امریکایی نشان می دهد که در 30 درصد قلمرو افغانستان معادن طبیعی وجود دارد که ارزش آن سه هزار ملیارد دالر تخمین شده است.

اما بسیاری از این معادن در اثر عوامل مختلف تا هنوز دست ناخورده باقیمانده است.

کارشناسان به این باور اند که دولت افغانستان باید تلاش های خود را به هدف تشویق سرمایه گذاران خارجی برای استخراج این معادن بیشتر گسترش دهد.

سید فتح محمد بها
XS
SM
MD
LG