لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
سه شنبه ۹ ثور ۱۴۰۴ کابل ۰۹:۲۰

واکنش ها در مورد مذاکرات صلح افغانستان با پاکستان


شماری از کارشناسان افغان می گویند: تا زمانیکه امریکا بر پاکستان فشار وارد نکند، این کشور حاضر به گفتگوهای صلح با افغانستان نخواهد شد.

تعدادی از آگاهان سیاسی افغان در مورد موافقت پاکستان برای اجرای گفتگوهای صلح با افغانستان ابراز شک و تردید می کنند.

این آگاهان تاکید می کنند که پاکستان از گذشته ها به این طرف، در برابر افغانستان سیاست دوگانه را بازی کرده و نمی خواهد در این کشور صلح و ثبات تامین گردد.

فاروق بشر یکی از این آگاهان و استاد در پوهنځی حقوق و علوم سیاسی پوهنتون کابل می گوید: اگر ایالات متحده بالای پاکستان فشار وارد کند، این کشور به همکاری در گفتگو های صلح با افغانستان وادار خواهد شد.
وی گفت:

« من فکر می کنم طوری که وزیر خارجهء امریکا و مایک مولن گفت و بالاخره سایر امریکایی ها می گویند: بلی روابط بین شبکهء حقانی و « آی اس آی» موجود است.
حکومت پاکستان باید زمینه را مساعد بسازد تا مراکز تروریستی از بین برود.
تا وقتیکه فشار نباشد، من برای تان می گویم پاکستان حاضر نمی شود تا این کار را بکند.»


رییس جمهور کرزی در جریان دیدار با اعضای شورای سراسری علمای افغانستان که به روز جمعه در ارگ ریاست جمهوری صورت گرفت، گفت که پس از این برای برقراری صلح در این کشور باید با پاکستان مذاکره گردد.

از سوی دیگر شماری از افغان ها نیز از این تصمیم حکومت افغانستان استقبال کرده و می گویند که پاکستان باید در این مورد اقدام کند.

شماری ازباشنده های شهر کابل در مورد چنین گفتند:

« احمد فواد رضایی هستم، اگر مذاکرات با پاکستان واقعاً به منافع ملی افغانستان باشد و به وعده اش وفا کند، طبعاً خوب است.»

« نام من حکمت الله منگل است، به نظر من صلح با پاکستان به این خاطر خوب است که اصلاً منشاء و مراکز طالبان در پاکستان خصوصاً در بلوجستان است.»

« همرای پاکستان گپ زده شود که صلح کند چرا که هر دو کشور اسلامی است.»

حکومت افغانستان پس از آن تصمیم گرفت تا بجای طالبان گفتگوهای صلح با پاکستان صورت گیرد که پروفیسور برهان الدین ربانی رییس شورای عالی صلح این کشور حدود ده روز پیش به وسیلهء یک حمله کنندهء انتحاری که خود را پیام آور صلح معرفی کرده بود، در منزل اش به قتل رسید.

حکومت افغانستان گفته است که ترور آقای ربانی توسط برخی از حلقات در شهر کویتهء پاکستان طرح ریزی شده بود.

در عین حال اسماعیل قاسمیار مشاور امور بین المللی شورای عالی صلح افغانستان از تصمیم حکومت این کشور مبنی بر مذاکرات صلح با پاکستان هم حمایت کرده و از این کشور می خواهد تا در این مورد همکاری صادقانه کند.

اما آقای قاسمیار می گوید: اگر پاکستان به این کار تن ندهد، افغانستان و جامعهء جهانی باید دست به یک عکس العمل متناسب بزنند.
وی افزود:

« تا کی همین ترازو می تواند پانگدار باشد، من فکر می کنم که ملت ما دولت ما و حتی دوستان بین المللی ما وقتیکه با ما هستند، همه باید عمیقاً بسنجند و قطعاً عکس العمل متناسب با این عمل را عیار کنند.»

هر چند حدود یک سال پیش شورای عالی صلح افغانستان از سوی حکومت این کشور به هدف گسترش و پیشبرد گفتگوهای صلح ایجاد گردید، اما به گفتهء تعدادی از افغان ها، این تلاش ها تا اکنون ثمر بخش نبوده است.

به گفتهء برخی از کارشناسان تا زمانیکه پاکستان آمادهء همکاری صادقانه در راستای تقویت تلاش های صلح در افغانستان نگردد، مشکلات کنونی در این کشور بر طرف نخواهد شد زیرا به باور آنان، کلید حل تمام جنجال های فعلی در افغانستان به دست پاکستان است.

سید فتح محمد بها
XS
SM
MD
LG