لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۱۱ ثور ۱۴۰۴ کابل ۰۱:۳۹

امریکا باید روی تغییر رهبری در افغانستان توجه کند


واشنگتن پست
روزنامه واشنگتن پست چاپ امریکا در شماره اخیر خود در ارتباط امضای موافقتنامه همکاری مشارکت ستراتیژیک میان ایالات متحده امریکا و افغانستان مقاله تحلیلی نوشته و در آغاز این مقاله می نویسد، با امضا این موافقت نامه، شاید ایالات متحده امریکا وارد یکی از پیچیده ترین مرحله جنگ 10 ساله در افغانستان شود.

یک فصل که هم خروج نیروها ایالات متحده امریکا را از افغانستان در بر دارد و هم تفصیل مشخصی از حضور دراز مدت ایالات متحده امریکا در آن شامل خواهد بود. بنوشته روزنامه، در موافقتنامهء که توسط رییس جمهور اوباما و رییس جمهور کرزی به امضا رسیده، کمک های مالی و نظامی ایالات متحده امریکا بعد از سال 2014 میلادی، زمانی که ماموریت جنگی نیروهای امریکایی رسماً خاتمه میابد تعهد شده است.

اما چارچوب وسیعتر این موافقتنامه باید با تفصیلات مبنی بر تعهد ایالات متحده امریکا به افغانستان، سطح یا تعداد نیروها، عملیات ضد تروریزم و کمک های اقتصادی با در نظر داشت نگرانی های ستراتیژیک اوضاع و محاسبات سیاسی در واشنگتن پر شود.

بنوشته روزنامه واشنگتن پست، مقامات امریکایی و افغان یک سال وقت دارند، موافقتنامه را راجع به وضعیت یا حالت نیروها طرح و ترتیب کنند تا سوال های مبهمی را که راجع به ماهیت مشارکت دراز مدت نظامی وجود دارد جواب گفته باشد.


کرسچن ساینس مانیتور
روزنامه دیگر امریکایی کرسچن ساینس مانیتور در شماره اخیر خود زیر عنوان: "ایالات متحده امریکا باید روی تغییر رهبری در افغانستان توجه کند" مقاله تحلیلی نوشته و در یک بخش این مقاله می نویسد، بارک اوباما رییس جمهور ایالات متحده امریکا بروز سه شنبه بصورت غیر مترقبه به افغانستان سفر نمود و در کابل موافقت نامه مشارکت ستراتیژیک را با حامد کرزی امضا نمود که در آن تعهدات ایالات متحده امریکا را بعد از سال 2014 میلادی روشن می سازد.

بنوشته روزنامه، توجه ایالات متحده امریکا اساساً روی حمایت های امنیتی برای افغانستان متمرکز بوده است، اما راجع به انتقال سیاسی افغانستان هم یک سوال به وجود میاید که چگونه صورت خواهد گرفت؟ زیرا انتخابات ریاست جمهوری افغانستان هم در سال 2014 در نظر گرفته شده است. ولی شایعاتی وجود دارد که برای جلوگیری از اصطکاک با خروج نیروهای ناتو در سال 2014، انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در سال 2013 بر گزار گردد.

هرچند تا کنون کدام پلان عملی برای انتقال آرام قدرت سیاسی وجود ندارد، سیاست مداران می پرسند که، حکومت افغانستان و ایالات متحده امریکا چه می توانند انجام بدهند تا اطمینان حاصل شود که انتقال قدرت در عقب خود خلای سیاسی ایجاد نمی کند و افغانستان بار دیگر درگیر جنگ های داخلی نمی شود.

روزنامه در اخیر این بخش مقاله می نویسد، افغانستان بصورت عنعنوی فاقد رهبری موثر ملی بوده است، حکومت های افغانستان و ایالات متحده امریکا در طول سال های گذشته موفق نشدند تا یک طبقه یا گروه سیاسی رشد یافته را انکشاف بدهند تا مردم افغانستان از میان آنها رهبران شانرا بصورت دموکراتیک انتخاب کنند. این ناکامی مربوط می شود به سیستم اداره ملکی فاسد و بی کفایت که در زیر چتر و شبکه وسیع حمایت سیاسی و قوم پرستی فعالیت می کند.
XS
SM
MD
LG