لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۳۱ حمل ۱۴۰۴ کابل ۰۲:۵۱

«فرار زنان از خانه در افغانستان جرم نیست»


آیا میدانید چرا شماری از زنان و دختران از منزل فرار می کنند؟ آیا فرار زنان از منزل از لحاظ قوانین افغانستان جرم است یا نه؟

هرچند خشونت های خانواده گی، مشکلات اقتصادی، رسم و رواج های نا پسند در جامعهء افغانی مثل ازدواج های اجباری، بد و بدل دختران و نقض حقوق زنان و دختران در شماری از خانواده ها، از عوامل عمدهء فرار زنان و دختران عنوان می شود، اما به گفتهء مسوولان حقوق بشر، عوامل چون عدم آگاهی، افزایش رسانه های تصویری و نمایش فلم ها و سریال های مبتذل و همچنان استفادهء نادرست از تیلفون های مبایل از دیگر عوامل فرار دختران و زنان بشمار می رود. خانم مریم زرمتی یکی از مسوولان بخش زنان کمسیون مستقل حقوق بشر افغانستان می گوید، در این اواخر قضایای فرار از منزل زنان نسبت به سال های قبل بیشتر شده است که از 380 قضیهء خشونتی که در چهار ماه گذشتهء سال روان نزد آنها مرا جعه کرده است، فیصدی بیشتر آنرا قضایای فرار زنان و دختران تشکیل می دهد.

هرچند گفته می شود، قربانیان فرار از منزل به مراکز امن پناه برده و یا هم در صورت در خواست طرفین، به خانواده های شان تسلیم داده می شوند، اما چی عواقبی در انتظار این زنان و دختران بعد از فرار خواهد بود؟ خانم زرمتی باز هم در این باره گفت که این جوانان، از تحصیل بازمانده و همچنان از اجتماع بدور می مانند. از سوی دیگر زمانی که یک دختر بدون خواستگاری و یا مراسم دیگر ازدواج به خانوادهء دیگری می رود، با برخورد و حرف های نا مناسبی از سوی شوهر و هم خانوادهء آن روبرو شده که در آن وقت پشیمانی سودی ندارد.

اما سوال اینجاست که آیا فرار از منزل زنان و دختران از لحاظ قوانین افغانستان جرم است یا نه؟ در این باره از رحمت الله نظری معاون لوی څارنوالی کابل پرسیدیم. او در این باره گفت، فرار از منزل در قوانین افغانستان به حیث یک عمل جرمی شناخته نشده است، اما جرایمی که بعد از فرار مرتکب می شوند، به عنوان جرم شناخته شده و متهم محاکمه شده و مورد مجازات قرار می گیرند.

از سوی هم چندی قبل، یک پدر دو دخترش را به جرم فرار از منزل در ولایت هلمند به قتل رسانید. به همین ترتیب قضایای مشابه دیگر موجود است که زنان و دختران در شماری از نقاط افغانستان به جرم فرار از منزل از سوی پدران و اقارب شان به قتل رسیده اند. اما اینکه آیا غیر از محاکم، مراجع و یا افراد دیگری می توانند عدالت را تامین نموده و در بارهء اینگونه قضایا تصمیم بگیرند؟ در این مورد معاون لوی څارنوالی معلومات داده گفت: غیر از محاکم کسی دیگری حق ندارد که عدالت را تامین نماید.

محمد یا سین یکی از ملا امامان شهر کابل نیز توضیحاتی را در مورد این گونه افرادی که دختران شان را به جرم فرار از منزل به قتل رسانیده اند، ارایه کرده گفت: در جامعهء اسلامی کسانی که جرمی را مرتکب می شوند، جرم آن باید از سوی محکمه اسلامی تثبیت شده و مجرم مجازات شود، نه از سوی دیگران.

اکثر زنان و دخترانی که از منزل فرار می کنند، می گویند که آنها بخاطر رهایی از ظلم و خشونتی مجبور به فرار گردیده اند، اما کار شناسان می گویند که فرار آنها هیچگاهی مشکل آنها را حل کرده نمی تواند. زیرا دخترانی که پاه به فرار گذاشته اند، تعداد کم آنها به شکل قانونی ازدواج کرده، ولی بیشتر آنان در جال بد بختی افتاده و از آنها استفاده هایی نا مطلوبی صورت می گیرد.

please wait

No media source currently available

0:00 0:13:25 0:00
لینک مستقیم
XS
SM
MD
LG