لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۱۱ سرطان ۱۴۰۴ کابل ۱۲:۰۲

چگونه میتوان برای محو بی سوادی مبارزه کرد؟


سقراط حکیم دانا گفته است که «تفاوت بین انسان با سواد و بی سواد چون تفاوت بین انسان زنده و مرده است.»

در جهان امروز یکی از معیار های سنجش پیشرفت یا عقب مانده گی ملت ها معیار با سواد های آن کشور است.

اما به باور آگاهان امور، افغانستان کشوری است که در منطقه و جهان پایین ترین سطح سواد و حرفه را داراست و این خود نگرانی هایی را به میان آورده است.

بی سوادی یکی از مشکلات اجتماعی است نه فردی که معمولاً با مشکلاتی چون فقر، بیکاری، فقدان صحت، بحران امنیتی و جرایم ارتباط دارد.

از این رو چندی پیش 8 سپتمبر مطابق 17 سنبله سال جاری بورد کرکت افغانستان و اتحادیه افغان ملی غورځنګ مسابقات کرکت را در مبارزه علیه بی سوادی در افغانستان اعلام کردند.

مسوولین می گویند، در حال حاضر مردم به سواد بسیار زیاد نیاز دارند و می خواهند که در تمامی افغانستان کمپاین های مختلف را به همکاری ورزش کاران و وزارت معارف افغانستان آغاز نمایند.

اداره بورد کرکت افغانستان می گویند، علیه بی سوادی مبارزه و جهاد می کنند و چنین مسابقات می تواند بر روحیه مردم مثبت واقع گردد.

فیض الله ځلاند یک تن از اعضای اتحادیه افغان ملی غورځنګ می گوید، 8 سپتمبر یک روز مهم در تمام جهان است و افغانان و نهاد افغان غورځنګ هم برای از بین بردن مشکلات بی سوادی کوشش می کند.

شیر آغا همکار، مدیر تیم جوانان بورد کرکت افغانستان می گوید از طریق ورزش می توان پیام خوبی را برای محو بی سوادی به مردم و جهان رساند.

اوگفت، مبارزه ما این است که بی سوادی را باید کشت نه بی سواد را.

مسوولان وزارت معارف که در این کمپاین شرکت داشتند گفتند، کار های بسیار بزرگ در محو بی سوادی صورت گرفته است که در طی دوازده سال 4 میلون هموطن بی سواد صاحب سواد شده اند.

آصف ننگ معین تخنیکی و مسلکی وزارت معارف افغانستان از ابتکارات نهاد افغان ملی غورځنګ و تیم بورد کرکت افغانستان اظهار خرسندی کرد و گفت که این یک جهاد خوب برای محو بی سوادی است.

مسوولان تیم بورد کرکت افغانستان و اتحادیه افغان ملی غورځنګ در این کمپاین خواست ها و نظریاتی از دولت و برخی از نهاد های دیگر هم داشتند و گفتند ایجاد یک صندوق وجهی و جمع آوری پول و این که هر شخص با سواد باید یک فرد جامعه را با سواد بسازد.

اما مسوولان وزارت معارف می گویند، از گذشته تا حال ادارات و بورد های عالی ملی برای محو بی سوادی در سطح افغانستان وجود داشته و به خواست های شان لبیک گفته و به خواست های جدید هم لبیک خواهند گفت.

در اخیر آصف ننگ معین مسلکی و تخنیکی وزارت معارف افغانستان گفت که این روند حمایت در محو بی سوادی می تواند سطح فراگیری علم و دانش را در افغانستان بالا ببرد و مردم بیشتر با سواد شوند وی مجدداً گفت که این یک جهاد بزرگ است، وزارت معارف به رضا کار های زیادی ضرورت دارد تا برای محو بی سوادی با معارف همکار باشند.

ابتکارات بشیر احمد در بخش تخنیک!

بشیر احمد متعلم صنف یازدهم لیسه میخانیکی ولایت کندهار است.

بشیر احمد در رشته برق تحصیلات را در لیسه میخانیکی کندهار پیش می برد، او که از دوران طفلیت نسبت به شوق و علاقه ای که به تخنیک، علم عصری و مضامین ریاضی و فزیک داشت خواست لیسه میخانیک را انتخاب نماید و تحصیلات اش را در این بخش ادامه دهد.

او در این مدت وسایل مختلف برقی را از قبیل آینه آفتابی، گاز میتان و گروپ ریمود دار ساخته است.

بشیر احمد می گوید، از این که در کندهار زندگی می کند و گرمی هوا بیشتر مردم آن ولایت را اذیت نموده به خصوص زمانی که مواد خوارکه را خریداری می کنند نسبت هوای گرم به زود ترین فرصت از بین می رود، او در آینده پلان دارد تا با کمک لیسه میخانیک، مدیران و استادان این لیسه یک یخچال آفتابی به ولتاژ 12 یا 24 بسازد تا به قیمت ارزان به دسترس مردم قرار بگیرد.

بشیر احمد در جریان حرف هایش گفت، اگر جوانان و دیگر همصنف هایش به درس ها توجه و دقت داشته باشند می توانند مانند او و یا بالاتر از او، از خود ابتکارات خوب نشان دهند تا یک شخص مبتکر و خلاق به بار بیایند.


ترتیب کننده برنامه هوای تازه: فرزوان حبیب زاده


please wait

No media source currently available

0:00 0:14:29 0:00
لینک مستقیم
XS
SM
MD
LG