سایره دختر 14 سالهء افغان به مریضی کمخونی یا تلسمیا مبتلاست. سایره می گوید، هرگاه او نتواند که خون بگیرد، زنده گی اش را از دست می دهد. به گفتهء وی، قبلاً که به شفاخانه های دیگر بخاطر اخذ خون مراجعه می کرد، کارکنان این شفاخانه ها برایش بهانه می کردند که گویا خون در دسترس ندارند، اما حالا به کلنیک صحی خیریهء مینا واقع کارته سه کابل آمده و بطور رایگان خون می گیرد.
گفته می شود، بیشتر خانواده های افغان که وضعیت خوب اقتصادی ندارند، توان خرید خون را ندارند، در حالیکه خوب می دانند که اولا دشان بخاطر کمخونی در پیش چشم شان از بین می رود. در شماری از خانواده ها با مریضان تلسمیا برخورد خوبی صورت نگرفته و این گونه مریضان را بار دوش فکر می کنند، ولی سایره می گوید که روش و برخورد خانواده اش با وی خیلی خوب و دوستانه است و زمانیکه به کدام چیزی نیاز داشته باشد، برایش آماده می سازند.
با حاجی لعل محمد، پدر سایره هم صحبت شدیم و از وی در مورد احساس شان در مقابل دخترش که با کمخونی مواجیست پرسیدیم، وی که بخاطر اخذ خون به دخترش در کلینیک مینا آمده بود، با گلوی پر غصه گفت که دخترش بعد از شش ماهگی با این گونه مریضی دچار شده است.
معلومات دیگر در این مورد را در بخش اول برنامهء آشیانه می توانید بشنوید.
هندو ها و سیک ها دو اقلیت مذهبی اند که از قرن ها به این سو در افغانستان زنده گی می کنند . زنده گی این دو اقلیت مذهبی در افغانستان به گواهی تاریخ، خیلی به عقب بر می گردد. اما به گفتهء شماری از هندو ها و سیک های افغان، بسیاری از مردم افغانستان فکر می کنند که آنان مهاجرانی اند که از هندوستان به این کشور آمده و حق و حقوق قانونی در این کشور نداشته و شاید روزی به کشور شان بر گردند.
کورمیت سنگهـ باشندهء ولایت هلمند می گوید، اطفال شان زمانی که در بیرون و یا بازار می روند از سوی برخی ها اذیت می شوند.
گورمیت سنگهـ افزود که آنان هم افغان هستند و حق زنده گی کردن در این کشور را دارند. جزیات بیشتر این موضوع هم در قسمت دوم برنامه توضیح داده می شود.
و در اخیر نمایشنامهء برنامه را هم فراموش نکنید که این هم بر یکی از موضوعات خانواده گی ارتباط دارد.
تهیه کننده: شمیلا جاوید