لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۲۹ حوت ۱۴۰۳ کابل ۰۶:۱۵

آیا سال تولد تان برایتان معلوم است؟


داشتن تذکره تابعیت و یا کارت هویت حق هر تعبه افغان است.

امروزه داشتن تذکره تابعیت سبب می شود که تمام معلومات و داشته های فرد در هر گوشه و کنار جهان که باشد برملا شده و سهولت های زیادی را ایجاد کند.

اما فیصدی زیاد از جوانان استند که یا از اهمیت داشتن تذکره بی خبر اند یا بنابر دلایل مختلف نتوانسته اند تذکره داشته باشند.

وقتی با برخی از جوانان در مورد داشتن تذکره پرسیدیم با پاسخ های مختلف، مثل اینکه والدین برای شان گفته که در بهار یا زمستان تولد شدند یا یک نشانی خاص از سال تولد شان نزد خود تعین می کردند که جوانان هم بنابر نداستن سال تولد دقیق مایوس به نظر می رسیدند.

و یا هم برخی از جوانان که برای گرفتن پاسپورت، جواز راننده گی موتر و یا کار های که سال تولد ضرورت باشد می خواهند تذکره بگیرند از اینکه سال تولد دقیق برای شان معلوم نیست برای آسانی و فراموش نشدن سال تولد، سال، ماه و روز که آسان باشد انتخاب می کنند.

برخی از جوانان دیگر که سال تولد شان برای شان معلوم بود خیلی هم خوش بودند بعضی از مشکلات شان هم با داشتن تذکره رفع گردیده است.

از گذشته ها در افغانستان معمول بوده است که تاریخ تولد شهروندان در تذکره را، چهار ساله 1362یا هفت ساله 1390می نویسند که در این میان سال، ماه و روز تولد دقیق ذکر نمی شود و این موضوع خیلی ها را با مشکل محاسبه مواجه می کند و گاهی پیش می آید که تاریخ تولد آنها در اسناد مختلف، تاریخ های مختلف ذکر شود.

و یا هم قرار حرف های که از جوانان شنیدیم برای تجلیل از روز تولد به ماه و روز آن نیاز است که متاسفانه در تذکره های قبلاً این جزییات ذکر نشده است.

در برخی از حالات هم دیده شده است که یک جوان تذکره نداشته و سال تولد را هم دقیق نمی داند و می خواهد که تذکره بگیرد مسوولان ثبت و احوال نفوس از روی چهره و قد و اندام تعین سن می کنند که شاید هم دقیق نباشد.

جواب این سوال را که برای تعین سن کدام معیار خاص وجود دارد؟ میرعبدالرحمن معقول رییس عمومی بررسی ثبت و احوال نفوس وزارت داخله افغانستان چنین پاسخ داد:

« در حالتی که اظهارات خود شخص یا فامیلش با چهره ظاهری تذکره گیرنده مطابقت داشته باشد پرابلم از جناب ادارات ثبت واحوال نفوس و نماینده گی های که در ولایات و ولسوالی ها است که از طریق والی و والسوال تعین سن می شود کدام مشکلی نیست اما اگر اظهارات آنها با چهره ظاهری شخص متفاوت باشد در آن صورت معیار های که از لحاظ مسکلی دارند تطبیق و تعین سن می کنند و بعد از این سال، ماه و روز هم درج تذکره التکرونیکی می شود و تمام مشکلات رفع می گردد.»

به گفته مسوولان ثبت و احوال نفوس، اخذ تذکره تابعیت مطابق قانون کشور اجباری است و از 5 سال به این طرف سند ولادت یا کارت تولد را نیز رایج ساخته اند.

میرعبدالرحمن معقول رییس عمومی بررسی ثبت و احوال نفوس وزارت داخله افغانستان می گوید، اگر حین تولد نوزاد والدین برای او تذکره بگیرند از بسیار مشکلات جلوگیری می شود.

پس در اخر به این نتیجه می رسیم که تذکره نشان دهنده هویت یک فرد بوده و هر انسان به خصوص والدین در تثبیت روز، ماه و سال تولد اطفال شان توجه نموده و آن را یکی از اولویت های ضروری بدانند.


برشنا تحریک!

چنان که گفته اند، تذکره سند هویت است و یک شخص را با دولت و کشورش ارتباط می دهد. برشنا تحریک هم یکی از آن دختران جوان افغان است که با داشتن تذکره تابعیت سال های زیادی می شود در کشور امریکا زندگی می کند و هویت افغانی خود را با داشتن تابعیت دوم حفظ کرده است.

برشنا تحریک تحصیلات عالی را در ایالات متحده به سر رسانده و فعلآ مصروف اکمال پروگرام ماستری خود بوده و استاد در یکی از پوهنتون های امریکا است و در یکی از بخش های این پوهنتون، زبان دری ،پشتو و فرهنگ افغانی را تدریس می کند.

برشنا در پهلوی درس و تعلیم در یکی از رسانه های افغانی در امریکا برنامه ساز پروگرام دنیای جوانان است که از طریق تلویزیون پیام افغان که افغانان در آن کشور ایجاد کرده اند، نشر می شود.

او می گوید از مدت هفت سال به این طرف در این رسانه کار می کند حرف های ما هم از این سوال آغاز شد که روی کدام موضوعات برنامه جوانان را در کشور امریکا پیش می برد.

برشنا تحریک جوان دختر افغان مقیم امریکا که زبان مادریش پشتو است در پهلوی زبان دری و پشتو به زبان های روسی، انگلیسی، هندی و اسپانوی نیز تکلم کرده می تواند.

برشنا تحریک می گوید، تقریباً 50 درصد برنامه های شان به افغانانی که در داخل افغانستان اند و پرابلم هایی که در کشور وجود دارد را در بر می گیرد و برنامه یی را تهیه می کنند تا اگر توانسته باشند یک اندازه از مشکلات آنها را کاهش دهند و کمکی برای شان کرده بتوانند.

او می گوید با آن که برنامه ها را با بسیار شوق تهیه می کند، اما گاهی که برنامه های خاص را که روی دست می داشته باشد به خصوص برنامه های عیدی با کمبود صحبت کننده افغان مواجه می شود یا هم افغان ها حاضر نمی شوند در پرده تلویزیون ظاهر شوند.

با آن هم برشنا تحریک در این مدت که کار کرده از سوی افغانانی که در امریکا زندگی می کنند تشویق زیاد شده است و یک مدال افتخاری را هم به حیث یک جوان موفق و فعال که به افغانان مقیم کشور امریکا کار می کند، بدست آورده است.

برشنا تحریک در اخر صحبت هایش به جوانان افغان پیامی داشت و گفت که تحصیلات عالی خود را پیش ببرند و از طریق دانش خود به جامعه خود خدمت کنند.

ترتیب کننده برنامه هوای تازه: فروزان حبیب زاده
وقت نشر برنامه: هفته دو بار روز های شنبه و دوشنبه

please wait

No media source currently available

0:00 0:14:48 0:00
لینک مستقیم
XS
SM
MD
LG