لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۱ ثور ۱۴۰۴ کابل ۰۰:۳۴

چرا اوباما تصمیم گرفت تا 9800 عسکر امریکایی در افغانستان باقی بماند؟


با آنکه اعلام باقی ماندن شماری از سربازان امریکایی پس از سال 2014 میلادی در افغانستان با استقبال مقامات آن کشور روبرو شد اما از دید برخی آگاهان افغان این تصمیم در عکس العمل به اختلاف نظر های سیاسی انجام شده است.

بارک اوباما رییس جمهور امریکا به تازه گی اعلام کرد که 9800 سرباز این کشور پس از سال 2014 میلادی در افغانستان باقی خواهد ماند.

برخی ازکارشناسان افغان می گویند که نپذیرفتن پیشرط های رییس جمهورکرزی ازسوی امریکا و ایجاد اختلافات برسر امضای توافقنامه امنیتی و دفاعی میان کابل – واشنگتن سبب شد تا اوباما تصمیم باقی ماندن شماری از سربازان امریکایی را در افغانستان بگیرد.

جاوید کوهستانی یکتن از این اگاهان در صحبت با رادیو آزادی گفت که احتمال می رود در آینده این تصمیم تغییرکند. اما به گفته وی ازاهمیت توافقنامه امنیتی و دفاعی که قراراست ازسوی رییس جمهورجدید افغانستان به امضا رسد کاسته خواهد شد:

" این نظریاتی را که فعلاً اوباما ازنظرسیاسی ارایه کرده برای نقطه پایان گذاشتن به حضور نیروهای نظامی، در حقیقت یک تصمیم گیری سیاسی رییس جمهور است، چون در توافقنامه امنیتی برعلاوه از وظایف نیروها، پایگاه ها، تجهیز نیروهای افغان به پایه نیروهای ناتو تا سال 2024، حمایت از نیروهای افغان کاملاً وضاحت دارد. این تصمیم گیری یک تصمیم گیری واکنشی در برابر برخورد های سیاسی رییس جمهور کرزی است. "

به باور آقای کوهستانی، خروج شماری زیادی از نیروهای امریکایی از افغانستان به ضرر نیروهای امنیتی افغان تمام شده میتواند.

وی گفت که نیروهای امنیتی افغان نیازدارند تا درکنارآموزش های مسلکی با سلاح ووسایل پیشرفته تجهیزشوند که درصورت خروج سربازان امریکایی طی دوسال این همه ناممکن است.

اما مقامات امریکایی می گویند که تصمیم خروج شماری زیادی ازسربازان امریکایی بادرنظرداشت آموزش های مسلکی و ارتقای ظرفیت نیروهای امنیتی افغان اتخاذ شده است.

جیمز کننگهم سفیر ایالات متحده امریکا در کابل درپاسخ به این پرسش رادیو آزادی که این تصمیم بارک اوباما براساس اختلاف نظرهای سیاسی گرفته شده یاخیر چنین گفت :

" تصمیم رییس جمهور بر اساس اختلاف نظر با حکومت افغانستان صورت نگرفته است. و این بر اساس ارزیابی های ما از نیروهای امنیتی افغان صورت گرفته است. برای تقویت بیشتر و موفقیت این نیروها در آینده به آنچه آنان نیازدارند.
ما فکر می کنیم بر اساس برنامه ای که از سوی رییس جمهور پیشنهاد شده ما به حمایت نیروهای امنیتی افغان ادامه میدهیم تا سرانجام حضور نیروهای امریکایی در افغانستان کم شود. "


پیش از این جنرال جوزیف دانفورد قوماندان عمومی نیروهای ناتو و چک هیگل وزیر دفاع امریکا نیز روی آموزش نیروهای امنیتی افغان تاکید کرده و گفته اند که تصمیم کاهش سربازان امریکایی به معنی افزایش توانایی های نیروهای امنیتی افغان است.

درهمین حال اندریس فاگ راسموسن منشی عمومی ناتو در نشست وزیران دفاع ناتو که در شهر بروکسل برگزارشده نیزازاین تصمیم امریکا حمایت کرد.

آقای راسموسن گفت ازاینکه امریکا در راستای آموزش نیروهای امنیتی افغان متعهد است این نشان میدهد که همه متحدان امریکا افغانستان را تنها نخواهند گذاشت:

" ما پس از سال 2014 بالای یک برنامه جدید کار می کنیم که حمایت، آموزش و تجهیز نیروهای امنیتی افغان را در بر می گیرد. به خاطر مشارکت فعال در این ماموریت حمایتی ما تصمیم اخیر ایالات متحده امریکا و فدا کاری کشورهای عضو ناتو این را نشان میدهد که ما همیشه در کنار افغانستان باقی می مانیم. "

آقای راسموسن از نیروهای امنیتی افغان برای تامین امنیت انتخابات دراین کشورنیز ستایش کرد.

هرچند وزارت دفاع افغانستان از بیرون شدن شماری زیادی ازسربازان امریکایی پس ازافغانستان اظهارنگرانی میکند.

اما می گوید که امریکا باید تا پایان سال 2016 میلادی به تعهداتش در قبال تقویت نیروهای هوایی افغان عمل نماید.

ظاهر عظیمی سخنگویی این وزارت به رادیو آزادی گفت که نیروهای امنیتی افغان در یک سال گذشته مسوولیت اجرای تمام عملیات های زمینی را بر عهده دارند اما در بخش تجهیز قوای هوایی به کمک نیاز دارند:

" ما در سال 2013 رهبری پلان و اجرای عملیات ها را بر عهده گرفتیم، لذا ما با اطمینان کامل گفته می توانیم که اردوی ملی تمام چالش ها را رفع می کند، اوضاع را کنترول میکند و تهدیدات را هم برطرف میکنند. اما در پلانی که بین ما و قوای آیساف و ناتو و مخصوصاً ایالات متحده امریکا وجود دارد تا پایان سال 2016 قرار است نیروهای هوایی به حدی تجهیز شود که پاسخگویی نیازمندی های فعلی باشد. "

کارشناسان امور سیاسی می گویند که مساله خروج شماری زیادی از سربازان امریکایی پس از سال 2014 از اینرو نگرانی های را ایجاد کرده که تا کنون نیروهای امنیتی افغان آماده پذیرفتن مسوولیت های امنیتی به گونه کامل نیستند.

آنان می گویند هرگاه امریکا برنامه خروج کامل سربازان اش از افغانستان را عملی کند در حقیقت تعهدات اش را زیر پا کرده است.

ویدا بره کی
XS
SM
MD
LG