اگر در زندگی امروزی دقیق شویم، مشاهده خواهیم نمود که کمپیوتر در حیات ما چی اهمیت خاص دارد.
تقریباً اکثر کاری هایی که اکنون کمپیوتر انجام می دهد، قبلاً توسط انسان انجام می شده است و هنوز هم در بسیاری از بخش ها این کار توسط انسان صورت می گیرد اما استفاده از کمپیوتر در مقایسه با کار انسان مزایایی زیادی دارد.
اولین کمپیوتر در سال 1937 توسط پروفسیور ایکن امریکایی اختراع شد که امروزه اهمیت کمپیوتر به عنوان یکی از لوازم برقی و الکترونیکی خانگی در زندگی زیادتر افراد قرار گرفته است که از این لوازم و ابزار های الکترونیکی برای آسایش بیشتر در زندگی استفاده می شود.
ناهید متعلم صنف دوازدهم رابعه بلخی می گوید، در جامعه امروزی ضرور است که جوانان به کمپیوتر دسترسی داشته باشند، او که چندین پروگرام کمپیوتر را آموزش دیده است می گوید، در جهان هر روز یک اختراع جدید صورت می گیرد، او هم آرزو دارد موازی با این نو آوری ها پیش برود.
امید که قبلاً کمپیوتر نداشت و با مشکلات مواجه بود می گوید، مدت 5 ماه می شود که در یکی از دفاتر خصوصی کار می کند و از جمع آوری معاش کمپیوتر خریده و حال خیلی سهولت ها در کار های وی ایجاد شده است.
یکی از مهم ترین دستآورد های علوم مثبته همانا کمپیوتر می باشد که از آن برای ارتباط و سایر کار های الکترونیکی که قابلیت انجام آنرا دارد استفاده صورت می گیرد.
خلیل الرحمن حسین خیل یک تن از انجنیران بخش هارد ویر مبایل زون در شهر کابل می گوید، هارد ویر و سافت ویر در کمپیوتر با هم دیگر رابطه بسیار مهم دارند که جوانان می توانند تمام کار های روزمره خود را در از طریق آن انجام دهند.
ثناالله ځاځی یک تن از کارمندان ( اچ آر) یا منابع بشری یکی از دفاتر خصوصی می گوید، جوانان که می خواهند در یکی از دفاتر کار نمایند در این شرایط باید کمپیوتر بدانند و کسانی که شارت لست به کار می شوند باید سه معیار را در نظر داشته باشند.
آقای ثناالله این را هم اضافه نموده گفت، اگر یک جوان کمپیوتر یاد نداشته باشد اگر لسانس یا ماستری هم داشته باشد برایش کار پیدا نمی شود.
امروزه داشتن و دانستن کمپیوتر از جهات زیادی اهمیت دارد چرا که بسیاری از کار های روزمره دنیا با کمپیوتر انجام می شود چه بسا ندانستن این علوم مشکلات زیادی را برای بشر که در دنیا ماشینی زندگی می کنند به وجود میاورد اما آیا جوانان أفغان می توانند به سهولت کمپیوتر بخرند و از آن استفاده کنند؟
با برخی از جوانانی روبرو شدیم که از بلند بودن قیمت کمپیوتر شکایت داشتند و کمپیوتر که مشکلات خانه، دفتر مکتب و پوهنتون شان را حل می سازد خریداری نمایند.
باز هم خلیل الرحمن حسین خیل که یکی از انجنیران و فروشنده کمپیوتر در شهر کابل است
می گوید، قیمت های کمپیوتر نظر به مودل و کمپنی متفاوت است که از 2هزار دالر گرفته تا
7 هزار دالر می رسد.
اما در جریان تهیه گزارش با یکی از شرکت های افغانی بنام Blue Sonicc روبرو شدیم که 15
سال قبل در کشور کانادا کمپیوتر ها را جمع آوری کرده و توسط جوانان افغان مقیم کانادا بسته
بندی می کنند و به فروش می رساند و بالاخره تصمیم گرفته که این خدمت را در کشور
خود افغانستان و به جوانان افغان انجام دهند.
وحیدالله قادری مسوول این شرکت گفت، مدت یک سال می شود که این شرکت افغانی تمام وسایل
کمیپوتر از قبیل دیسک تاپ، لب تاپ و تلیفون را جمع بندی نموده با نشان و بیرق افغانستان با
قمیت پایین، کیفیت بالا و دوسال گرانتی به فروش می رسانند.
شرکت Blue Sonic در آینده چند پلان برای محصلین طب و حجاج در نظر دارد و همچنان نظر
به یکی از نیازمندی های مردم بخصوص در بخش برق که وجود دارد شرکت بلوسانیک
کمپیوتر ها و دیسک تاپ های را ساخته است که به مدت سه ساعت برق را در خود ذخیره کرده
می تواند.
اکثر استفاده کنندگان کمپیوتر را جوانان تشکیل می دهند و برخی از آنها برای یادگیری کمپیوتر در کورس
های چند ماهه آموزش می بینند.
ظریفه محصل پوهنځی سانیس پوهنتون کابل می گوید که تا آخرین حد می خواهد کمپیوتر را آموزش ببیند اما آموزش کمپیوتر در کورس ها هزینه هنگفت می خواهد که یک محصل و متعلم نمی تواند آنرا بپردازد.
ما هم برای پاسخ به این مشکلات راهی وزارت معارف شدیم و از محمد کبیر حقمل سخنگوی
وزارت معارف پرسیدیم و سخن نخست جناب حقمل چنین بود:
"وزارت معارف در قدم نخست که در نصاب تعلیمی تغییر می آورد یک مضمون را بنام کمپیوتر در مواد درسی مکاتب به میان اورد که شاگردان به شکل نظری کمپیوتر آموزش بیبینند. که در این جریان با چند پروژه قرارداد امضا شد و سال گذشته هم قراردادی با وزارت مخابرات امضا گردید که همه ساله دوصد مکتب را به کمپیوتر مجهز می سازند که بدبختانه تا حال به شکل درست آن عملی نشد."
اما برای یاد گیری کمپیوتر تنها به شکل تیوری نمی شود که آموزش دید باز هم از آقای حقمل
سخنگوی وزارت معارف در مورد اینکه کمپیوتر چرا به شکل عملی آموزش داده نمی شود در
پاسخ وی به چندین مشکل اشاره کرده گفت:..
برنامه هوای تازه را از طریق ویب سایت رادیو آزادی www.radioazadi.com <http://www.radioazadi.com> و صفحه فیس بوک هوای تازه هم شینده و هم خوانده میتوانید .
ترتیب کننده برنامه هوای تازه: فروزان حبیب زاده
وقت نشر :هفته دو بار روز های شنبه و دوشنبه