یک تعداد از داکتران شفاخانه های دولتی و خصوصی می گویند که عدم راه اندازی برنامه های آگاهی دهی به مردم، سبب افزایش امراض روحی و روانی در کشور شده است.
داکتر سید نجیب الله جاوید موظف در شفاخانه دولتی صحت روانی در کابل به رادیو آزادی گفت، مشکل روانی نه تنها در افغانستان بلکه در سایر کشورهای جهان وجود دارد.
وی دلیل عمده افزایش این بیمای را در افغانستان وضعیت ناگوار، جنگ جاری، مشکلات اقتصادی، خشونت های خانوادگی و ناگزیری ها برای مهاجرتها خوانده است:
" افسردگی اشکال مختلف خود را دارد و ارقام را که چند سال قبل گرفته بودند 66 فیصد نفوس ما و شما افسردگی دارند که یک رقم بسیار بالا را نشان می دهد. در حالیکه در ممالک دیگر بین 20 تا 21 فیصد می باشد. "
به گفته داکتر جاوید، بعضی عوامل دیگر مانند حملات انتحاری و انفجاری نیز برخی از افراد را در کشور به بیماری روحی و روانی مبتلا کرده است.
در این حال داکتر فرید احمد ستانکزی موظف در یکی از شفاخانه های خصوصی در کابل می گوید، بیشتر زنان دچار امراض روحی و روانی می باشند.
در این حال برخی از افرادی که با مشکلات روحی و روانی مبتلا هستند در صحبت با رادیو آزادی گفته اند که مشکلات سیاسی در کشور سبب شده که آنان چار این بیماری شوند.
یکی از این باشنده گان به نام در مورد اینکه چگونه به بیماری روانی مبتلا شده چنین می گوید:
" مدت شش ماه می شود که به این مریضی سر دچار شدیم مشکل ما این بود که یک بچه کاکایم می خواست آسترالیا برود که در راه گیر آمد کشته شد و وقتی مادرش در اینجا خبر شد سکته کرد بالای من زیاد فشار آمد نا آرامی و جنگ و دعوا می کردم برادر هایم مرا بستر کردند. "
در این حال وزارت صحت عامه افغانستان هم پذیرفته که مشکلات روحی و روانی در کشور افزایش یافته است، اما کدام آمار را در این باره ارایه نکرده است.
داکتر بشیر احمد سروری آمر صحت روانی وزارت صحت عامه در صحبت به رادیو آزادی گفت که این وزارت برای کاهش مشکلات روحی و روانی در افغانستان برنامه های مشوره دهی را از طریق کلینک های صحی راه اندازی کرده اند:
" مریضانی که مشکلات شدیدتر و پیچیده تر دارند ما آنها را به شفاخانه ها معرفی می کنیم. ما به پنج حوزه افغانستان مثل بلخ، کندز، ننگرهار، هرات، کندهار بخش صحت روانی داریم که قبلاً وجود نداشت و ما شفاخانه صدبستر صحت روانی در کابل هم داریم که هم خدمات سراپا و هم داخل بستر دارد. "
آقای سروری می گوید، 270 تن را جهت مشوره دهی برای افراد مبتلا به این مشکل، آموزش داده اند.
به گفته آقای سروری این برنامه همچنان ادامه دارد.
روان شناسان افغان می گویندکه جنگ جاری، فقر، مهاجرت ها و سایر مشکلات موجودیت اجتماعی و خانواده گی در افغانستان سبب شده که سالانه صدها تن در این کشور دچار مریضی روحی و روانی شوند.
آنان از ارگان های مسوول دولتی می خواهند تا با راه اندازی برنامه های آگاه دهی جلو افزایش این بیماری را در کشور بگیرند.
ذکیه حکیمی