لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲۹ حمل ۱۴۰۴ کابل ۰۱:۱۹

تلاش های صلح در افغانستان تشدید یافته است


به نظر می رسد که در این اواخر تلاش های صلح در افغانستان شدت کسب کرده است.

حامد کرزی رییس جمهور سابق افغانستان در سال های آخر ریاست جمهوری اش که وضعیت امنیتی این کشور رو به وخامت گرایید، افغان ها را امید وار به صلح نمود، اما تمام تلاش های وی به ناکامی انجامید.

اشرف غنی رییس جمهور جدید افغانستان هم در این تازه گی ها اطمینان داده است که صلح در این کشور تامین می شود.

در حالیکه طالبان مسلح حملات خونین شان را در این اواخر در افغانستان تشدید نموده اند، حکومت رییس جمهور اشرف غنی از تامین صلح در آینده نزدیک در این کشور اطمینان می دهد.

شورای عالی صلح اخیرآ اظهار کردکه برخی از تماس ها با طالبان مسلح برقرار شده است.

دفتر ولایتی این شورا در قندهار هم از برقراری تماس با شماری از چهره های ارشد طالبان خبر داده است.

اشرف غنی رییس جمهور افغانستان در صحبت های اخیر اش در مورد تامین صلح اطمینان داد.

آقای غنی هنگام سخنرانی در مرکز تحقیقاتی چتم هوس در لندن با اظهار اینکه تامین صلح در افغانستان یک موضوع حتمی است، گفت:

"روند صلح برای ما اهمیت حیاتی دارد تا به پایان برسد. نمی خواهم که در بخش پروسه صلح به دیپلوماسی عامه رو آورم. این روند باید سنجیده شود و اراده ما این است که آن را عملی نماییم ، نه این که در مورد آن حرف بزنیم. برای ما فرصت و وقت بدهید و نتیجه آن را خواهید دید."

رییس جمهور اشرف غنی مسالهء تحکیم صلح را با طالبان به عنوان موضوع مهم اجندای اولین سفرهای خارجی اش انتخاب کرد.

وی در دیدار با رهبران عربستان سعودی ، ترکیه و چین ، خواهان همکاری آنها در این زمینه شد.

شورای عالی صلح افغانستان به روز یکشنبه گفت :
"چین می تواند پاکستان را به همکاری به روند صلح افغانستانتشویق کند و زمینه مذاکره میان حکومت افغانستان و مخالفان مسلح دولت این کشور را فراهم نماید."

حامد کرزی رییس جمهور پیشین افغانستان هم به اندازه رییس جمهور غنی در مورد روند صلح مطمین بود.

اما کارشناسان اظهارات آقای غنی را در چتم هوس جدی می پندارند.

نصر الله ستانکزی استاد پوهنزی حقوق و علوم سیاسی پوهنتون کابل با اشاره به تعهدات چین، عربستان سعودی و پاکستان می گوید،چنین به نظر می رسد که تحرکات تازه در ارتباط بهروند صلح آغاز شده اند.

وی می گوید:

"معلوم می شود که چراغ های جدید نشان داده شده است، به طور مثال شما می بینید که چین دیپلوماسی خود را در این ارتباطشدیدآ تغییر می دهد.اشتراک نواز شریف در کنفرانس لندن در حالیکه در این نشست از هیچ کشور جهان مقام بلند پایه به سطح نواز شریف حضور ندارد، چراغ های استیا قراینی است که نشان می دهد که باید یک رشته از مذاکرات و اگر مذاکرات نشده باشد حد اقل روی برخی از طرح ها به صورت دقیق کار شده باشد، نهایی شده باشد و جوانب مختلف بالای آن توافق داشته باشند."

رییس جمهور اشرف غنی هفته جاریبار دیگر تاکید کرد که برای رسیدن به صلحِ همه جانبه باید شرایط منطقوی و بین المللی مساعد شود.

آقای غنی که روز شنبهدر یک نشست مشترک خبری با وزیر دفاع امریکا در کابل صحبت می کرد، صلح را اولیت مهم افغانستان خواند و گفت:
"برای نقشه صلح شرایط منطقوی و جهانی فراهم شود."

وی افزود که مساعد شدن این شرایطفکر و کار می طلبد و حکومت او این کار را با غور و تدبیر انجام می دهد.

شورای عالی صلح در جریان سال های اخیر به عنوان یگانه نهاد تنظیم کننده تلاش های ناکام صلح نقش ایفا کرده است.

آیا پلان های رییس جمهور غنی در بخش صلح هم به وسیله این شورا عملی و به پیش برده خواهد شد؟

سخنگوی شورای عالی صلح می گوید که حکومت در راستای تطبیق برنامه های صلح با این شورا در تماس است.

مولوی شهزاده شاهد با ابراز این مساله که حکومت نو در این بخش پالیسی جدید را ترتیب نداده است، به رادیو آزادی گفت:

"نماینده گی داریم از جریانات با خبریم ، شورای عالی صلح در جریان صحبت های که در مورد صلح صورت می گیرد قرار دارد. مطلب من این است که حکومت نو هم یکپالیسی جدید را برای صلح وضع نکرده است که به کدام شرایط می باشد و در زمینه آن کار می کند."

نیرو های امریکایی مستقر در افغانستان روز یکشنبه از تسلیم دهی سه تن از چهره های مهم طالبان پاکستانی به آن کشور خبر دادند.

در اعلامیه نشر شده از سویقوای امریکایی هویت این افراد روشن نشده و گفته شده است که این زندانیان که در توقیف این نیرو های به سر می بردند پس از صحبتمیان امریکا و پاکستان به آن کشور سپرده شدند.

در اعلامیه گفته شده استکه حکومت افغانستان در این مساله دخیل نبود.

مقام های پاکستانی تایید کرده اند که در میان افراد تسلیم داده شده به این کشور لطیف الله محسود معاون قوماندان پیشین طالبان پاکستانی نیز شامل است.

با آنکه حکومت افغانستان گفته است که در مورد چگونگی این موضوع سرگرم جمع آوری معلومات است، اما به نظر نصر الله ستانکزی سپردن این افراد مسلح شاید بخشی از یک بازی بزرگ باشد.

نصر الله ستانکزی می گوید:

"سپردن به این سطح افراد از سوی امریکا به پاکستان که ظاهرآ دشمنان پاکستان خوانده می شوند، تصادفی نیست زیرا آن ها افرادی اند که پیوسته منافع امریکا را تهدید نموده اند. تسلیم دهی آنها به وسیلهء امریکا به پاکستان اگر امتیاز نباشد، حد اقل ثابت می سازد که در این مساله باید یک بازی بزرگ و آجندای بزرگ نهفته باشد."

موانع در برابر تطبیق برنامه های صلح حکومت رییس جمهور غنی تنها منطقه یی نیست.

عبدالله عبدالله رییس اجراییه افغانستان که گفته می شود سهم مشترک با رییس جمهور غنی در حکومت دارد تا حال در مورد صلح با طالبان به طور واضح موافقت نشان نداده است .

با آنکه آقای عبدالله با تلاش ها در این بخش مخالفت نکرده است، اما متحدان نزدیک و حامیانش حتی نمی خواهند که رییس جمهور غنی طالبان را مخالفان سیاسی خطاب کند.

آنها که طالبان را تروریست می خوانند، می گویند که با تروریستان صلح نمی شود و از رییس جمهور غنی می خواهند کهتعریف خود را از دشمن روشن سازد.

آقای ستانکزی می گوید، اشرف غنی باید یک سیاست دو جانبه را اختیار کند؛ یعنی از یکطرف رقبای سیاسی خود را در داخل کشور و از سویدیگر متحدان ستراتیژیک افغانستان را در سطح منطقه و جهان به پذیرفتن برنامه صلح قانع کند.

please wait

No media source currently available

0:00 0:06:18 0:00
لینک مستقیم

XS
SM
MD
LG