آنسانی که امروزه روان شناسی با همه جهات زندگی ما ارتباط مستقیم دارد، نقش مهمی را در حل مسایل انسانی نیز بر عهده دارد.
پوهنځی روان شناسی و علوم تربیتی پوهنتون کابل در سال 1341 در چوکات پوهنتون کابل بنام پوهنځی تعلیم و تربیه تاسیس شد و در سال 1383 این پوهنځی با در نظر داشت ارتباط رشته ای با پوهنتون تعلیم و تربیه، بنام پوهنځی روانشناسی و علوم تربیتی مسما گردید که دارای سه دیپارتمنت بنام های تعلیم و تربیه، روان شناسی، اداره و منجمنت تربیتی می باشد که در دو بخش روزانه و شبانه محصلین تدریس می شوند.
باید گفت تحقیقات روان شناسی که ذهن متفکران را به خود مشغول کرده است و آثار مکتوب آن از دانشمندان یونانی و متفکرانی چون سقراط، افلاطون و ارسطو نیز در دست است اما این شاخه از علم تا هنوز به صورت اکادمیک مورد مطالعه قرار نگرفته است.
مجیب الرحمن خپلواک محصل پوهنځی روان شناسی پوهنتون تعلیم و تربیه کابل می گوید، علم روان شناسی در حد ظهور ابتدایی خود است و از لحاظ علمی و اکادمیک به انزوا رفته است.
شفیقه نیکزاد فارغ التحصیل پوهنځی روان شناسی پوهنتون کابل از شیوه تدریس استادان شکایت داشت و می گفت که برخی از استادان هنوز هم به روش های معاصر آشنایی ندارند و خلاف معیار های کشور های منطقه و سطح بین المللی تدریس می کنند.
کهنه بودن نصاب درسی، نبود کار های عملی و کلینکی، مشکلات مواد درسی، نبود لابراتوار در بخش روان شناسی برای محصلین یکی از مشکلات دیگر است که محصلین این پوهنځی به آن مواجه هستند.
برای پاسخ به کمی و کاستی پوهنځی روان شناسی از عبدالعظیم نور بخش سخنگوی وزارت تحصیلات عالی افغانستان پرسیدم وی گفت: نسبت به گذشته در تمام پوهنځی ها غور و بررسی صورت گرفته است.
اما محمد امین اسفند یار استاد پوهنځی روان شناسی تعلیم و تربیه کابل می گوید که کار های عملی و بخش لابراتور و کار های کلینکی در این پوهنځی وجود ندارد و وزارت تحصیلات عالی هیچ توجه در این زمینه نکرده است.
یکی دیگر از مشکلات محصیلین پوهنځی روان شناسی مانند سایر پوهنځی ها مساعد نبودن زمینه کاری است باز هم مجیب الرحمن خپلواک گفت، با آنکه روان شناسی در همه ابعاد جامعه نقش دارد اما این رشته در جامعه کدام شناختی ندارد و جذب فارغین این رشته در ادارات هم نادر بوده و جوانان خلاف رشته کار می کنند.
محمد امین اسفند یار استاد پوهنځی روان شناسی تعلیم و تربیه کابل هم می گوید که محصیلین که از این پوهنځی فارغ می شوند به دلیل اینکه کار های عملی و کلینکی در دوره تحصیل نداشته اند زمینه کار برایشان مهیا نمی گردد.
روان شناسی بخشی است که مربوط وزرات صحت عامه افغانستان نیز می شود ما در مورد کاریابی محصلین پوهنځی روان شناسی در این وزارت از داکتر احمد جان نعیم سرپرست وزارت صحت عامه پرسیدیم وی در پاسخ گفت: محصلین روان شناسی تربیتی را سکتور صحت جذب نمی توانند به خاطریکه رواشناسی کلنیکی را نخوانده اند و نه تجربه انرا دارند.
آقای نعیم در ادامه افزود، وزارت صحت عامه به خاطر که توانسته باشد از محصلین که از پوهنځی روان شناسی فارغ می گردند کار پیدا کنند کورس یک ساله را که کار های عملی و کلینکی در آن شامل است به آنها تدریس می کنند تا جذب کار شوند.
محمد امین اسفند یار استاد پوهنځی روان شناسی تعلیم و تربیه کابل باز هم گفت، بخش دیگری که فارغین پوهنځی روان شناسی بتوانند در آن زمینه کار مهیا گردد به وزارت معارف ارتباط دارد که وزارت معارف به آن توجه نکرده است...
از حمیدالله شیرانی رئیس مرکز ملی تحقیقات علمی و مسلکی وزارت معارف در این مورد پرسیدم در پاسخ گفت، 150 تن روان شناس در بخش های مختلف معارف استخدام شده اند.
آقای شیرانی در ادامه افزود، جوانانی که از رشته روان شناسی فارغ می گردند در بخش های مختلف مانند در انتخاب تنکالوژی سالم، انکشاف نصاب تعلیمی، مدیریت صنف، تعین رشته و مسایل تخنیکی وزارت معارف به آنان نیاز مبرم است و باید آنها در پالیسی معارف گنجانیده شوند.
آقای اسفند یار باز هم گفت، پوهنځی روان شناسی تا هنوز در جامعه شناخت ندارد در حالیکه افغانستان سی سال جنگ را پشت سر گذشتانده و در هر بخش به روان شناس ضرورت است که دولت باید در این زمینه توجهء جدی نماید.
و در فرجام ازین بررسی ها چنان نتیجه می گیریم که کشور ما افغانستان در ادامهء جنگ های تحمیلی و حوادث گونه گون ترور و اختناق، از همه بیشتر به روانشناس و درمان روانی ضرورت مبرم دارد لذا دولت و نهاد های ذیربط تعلیمی و بخصوص وزارت تحصیلات عالی افغانستان با ایجاد زمینه های تعلیمی و تحصیلی به این بخش طبی توجهء خاص نماید تا افغانستان نیز در ردیف سایر کشور ها اقلاً روان درمانی خوبی برای متضررین جنگ و ترور خشونت های متعدد داشته باشد.
ترتیب کننده برنامه هوای تازه: فروزان حبیب زاده
وقت نشر برنامه: هفته دو بار روزهای شنبه و سه شنبه