مولانا جلال الدین محمد بلخی مشهور به مولوی شاعر بزرگ قرن هفتم هجری قمری است که از وی آثار زیادی به جا مانده است که یکی از جلوه های بی نظیر آن مراسم اجرای رقص سماع است که در نوع خود بی نظیر بوده و طرفداران زیاد دارد.
به اساس مکتب مولانا، سماع عشق معنوی انسان و برگشت بنده به حق و رسیدن انسان به ملکوت را وسیله می شود.
سماع شنیدن و آوای گوش نواز است و در اصطلاح صوفیانه سماع خواندن ترانه یی عرفانی و به وجد آمدن شنوندگان که گاهی به رقص و دست افشانی و پای کوبی آنان می انجامد اطلاق می شود.
رقص سماع طریقه رسیدن به خالق یگانه و بیرون شدن از خواهشات دنیایی و نفسانی بوده و در حالت معنوی به خدای خود نزدیک شدن است.
چندی پیش رقص سماع برای اولین بار با گروه 12 نفری سماع توسط جوانان ولایت بلخ ایجاد گردید. هدف از ایجاد کانون فرهنگی سماع زنده نگهداشتن مراسم سماع آن هم توسط جوانان است.
به باور حضرت مولانای بلخ تمام عشق ها پلی به عشق الهی است، رقص سماع روش و اصول خاصی دارد که در شروع و آخر مراسم تلاوت قران شریف و فرستادن دورد بر حضرت محمد (ص) و در آخر هم سجده صورت می گیرد.
هر حرکت رقص سماع مفهموم جدا گانه دارد مانند لباس سفید ( نشانه کفن) کلاه نمدی (نشانه سنگ قبر) و شال سیاه که در آوردن خرقه حقیقت واقعی (باطن ) جلوه می کند.
نی و دف یا (دایره ) مهمترین ابزار موسیقی سماع است و علاوه از نی و دایره از ساز های رباب، تنبور، تار و کمانچه نیر استفاده می شود.
جوانان گروه سماع در ولایت بلخ از اینکه در این گروه شامل شده اند اظهار خوشی می کردند و در این مورد حسام الدین شفیق عضو گروه سماع چنین گفت:
"رقص سماع از لحاظ جسمی و روحی و روانی با دیگر رقص هایی که در محافل یا در نمایشات تیاتر اجرا می گردد تفاوت های زیادی دارد."
محمد کبیر عزیزی یکی دیگر از اعضای گروه سماع در بلخ از اینکه شیوه یی از کار مولانا را زنده کرده اند خرسند بود و از دولت تقاضا داشت تا گروه سماع را حمایت کند.
پس سماع تاثیر گذار است و در حقیقت سماع و تفکر معنوی مولانا در هایی را به روی حقایق و ماورای دنیای مادی می گشاید.
مسوولان مرکز فرهنگی سماع هم در نظر دارند تا دامنه فرهنگی سماع را گسترش دهند تا میراث از دست رفته را دوباره توسط جوانان برگردانند.
فعالیت های جوانان نهاد دیدگاه جوان!
انجمن دیدگاه جوان از مدت سه سال به این سو در بخش های مختلف برای جوانان به شکل رضاکارانه کار و فعالیت می کند.
در حدود شش هزار جوان که 1300 آنها را دختران جوان تشکیل می دهد، اعضای این نهاد هستند.
با آنکه از چند سال به این طرف نهاد های زیادی در افغانستان کار و فعالیت داشته اند هدف از ایجاد این نهاد را جعفر صافی رییس نهاد دیدگاه جوان گفت: "جوانان با مشکلات زیادی دچار اند، خواستیم برای کم کردن اندک مشکلات آنان این نهادی را ایجاد نمائیم و جوانان نباید در مشکلات زندگی کنند."
حرکت، سرعت و تغییر، هدف کلی نهاد دیدگاه جوان است. نیلوفر نوری عضو نهاد دیدگاه جوان از این که یکی از اعضای این نهاد است خوشحال بود و تلاش دارد تا در راستای خدمت به جوانان فعالیت های بیشتری انجام دهد.
رفیع تابع معاون و عضو این نهاد گفت، برای حل مشکلات جوانان علاوه از رساندن آگاهی از طریق صفحه انترنتی، صندوق مالی هم دارند که تمام اعضای این نهاد به اندازه توانایی خود ماهانه کمک مالی می کنند که بخاطر فعالیت های موثر به کار رود.
با آنکه کار و فعالیت نهاد دیدگاه جوان برای حل مشکلات جوانان در سه ولایت کابل، قندهار و جلال آباد وجود دارد اما جعفر صافی رییس این نهاد گفت، در آینده پلان دارند تا در برخی ولایات دیگر هم مراکز ایجاد کنند.
و در اخیر رفیع تابع یکی از اعضا و معاون نهاد دیدگاه جوان به جوانان پیامی داشت و گفت که هر جوان می تواند سهم مثبت و خوب خود را در جامعه داشته باشد تا کشور به سوی پیشرفت و ترقی جهت داده شود.
برنامهء هوای تازه را از طریق ویب سایت رادیو آزادی www.radioazadi.com و صفحه فیس بوک هوای تازه (Hawa e Taza) هم شنیده و هم خوانده می توانید.
وقت نشر برنامه، هفته دو بار روز های شنبه ساعت 5:30 عصر و سه شنبه ساعت 11:30 ظهر از طریق رادیو آزادی روی موج و 1296AM و 100.5 FM شنیده می توانید.
ترتیب کننده برنامه هوای تازه: فروزان حبیب زاده