لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۱۴ سرطان ۱۴۰۴ کابل ۱۱:۱۵

فواید و اضرار طبابت یونانی


برخی باشنده گان شهر کابل استفاده دوا های یونانی را مفید می خوانند اما آنها از عدم معیاری بودن این دواها و فعالیت طبیبان غیر مسلکی شکایت دارند.

با موجودیت شفاخانه های عصری و افزایش سامان آلات عصری طبی هنوز هم یک تعداد افغانها به طبابت یونانی عقیده دارند و برای حل مشکل صحی شان نزد طبیبان یونانی مراجعه می کنند.

اما شماری از باشنده گان کابل از عدم مسلکی بودن طبیبان یونانی شکایت دارند.

مردم می گویند که در نقاط مختلف شهر تعدادی از طبیبان یونانی بدون داشتن آموزش مسلکی و تجربه در بخش طبابت یونانی برای مردم ادویه توصیه می کنند.

آنها می گویند: استفاده از ادویه یونانی بسیار خوب است اما به شرط اینکه از طبیبِ که در این عرصه به صورت مسلکی درس خوانده باشد، اخذ گردد.

"داکتران که دوای یونانی را به فروش می رسانند آنها معلومات بیشتر در این مورد ندارند که به کدام مرض کدام دوا را به مریض بدهند از همین خاطر یک تعداد مردم ما به خاطر دادن همین دوای خراب به امراض مختلف دچار می شوند."

"در افغانستان به خاطر اینکه طبابت یونانی بدست هر نفر است به او خاطر ضرر هم دارد، اگر مسوولین از صحت عامه باشند به آنها هدایت داده باشند که به مقدار معین دوا را به مریض ها تطبیق کنند موثریت اش نسبت به دوا های طبی کیمیاوی بیشتر است."

"اگر دوای یونانی از کسی گرفته شود که به شیوه درست اش در قسمت دوا، در قسمت گیاه ها بفهمد، بسیار خوب است که آدم استفاده کند."

قدمت طب یونانی در جهان به شش هزار سال می رسد و با وجود پیشرفت بی نظیر طب معاصر، هنوز هم انسان ها با رفتن به نزد حکیم و طبیبان یونانی به رفع مشکلات صحی خود می پردازند.

تا چند سال پیش تنها شمار محدودی به عنوان طبیب یونانی در افغانستان کار می کردند که اکثریت شان باشنده گان اهل هنود افغان بودند، اما حالا شمار آنان در کابل و همچنین دیگر ولایات کشور افزایش یافته است.

اما اکنون در اکثر مناطق کشور به خصوص شهر کابل تقریباً در بسیاری از کوچه ها طبیبان یونانی دیده می شوند.

بعضی از این افراد دارای دوکان های مجهز اند که از دور ها لوحه آن جلب توجه می کند، اما برخی افراد تحت همین نام در کنار جاده ها نشسته و به مریضان دوای یونانی می فروشند.

آنان بوتل های دوا های گیاهی را در مقابل خود گذاشته و مردم را به خریدن این دوا ها تشویق می کنند.

بیشتر طبیبان یونانی شهر کابل در رشته خاص نه، بلکه اکثریت در تداوی انواع مریضی های داخله، جلدی، اطفال و غیره از خود تخصص نشان داده و به معالجه مریضان می پردازند.

در همین حال شکایات مردم را در رابطه به فعالیت غیر معیاری طبیبان یونانی با وحید الله مایار سخنگوی وزارت صحت عامه کشور مطرح کردیم، وی گفت: تا کنون بعد از اخذ امتحان توسط این وزارت به 104طبیب یونانی جواز فعالیت داده شده است:

" در پنج سال گذشته 518 تن ثبت نام کرده بودند که 369 نفر امتحان را سپری کردند و از جمع آنها 104 تن شان جواز فعالیت را از وزارت صحت دریافت کردند."

در این حال کارشناسان صحی می گویند که تعداد بیشمار مردم به گونۀ غیر علمی با استفاده از گیاه ها به تداوی مشکلات صحی خود می پردازند که با وجود موثریت شماری از این دواها اضرار را نیز در قبال دارد که حکومت باید جلو فعالیت کارکنان غیر مسلکی و غیر معیاری این طبیبان را بگیرد.

حمیرا الکوزی

XS
SM
MD
LG