با آنکه حکومت افغانستان نیاز به میانجیگری پاکستان در روند گفتگو های صلح را رد کرده، لوی درستیز پاکستان هشدار داده که اگر گفتگوهای صلح آغاز نشود، طالبان به داعش مبدل خواهند شد.
قاضی محمد امین وقاد یک عضو شورای عالی صلح افغانستان روز دوشنبه به رادیو آزادی گفت که این اظهارات لوی درستیز پاکستان نظریه تحقیقی نه بلکه یک دسیسه پلان شده است:
" پروسه صلح به شکل که دیگران ما را تهدید کند که ما این پروسه را آغاز کنیم به این شکل نمیشود بلکه بابد با دیگران اظهار باورمندی شود و اطمینان تکرار نشدن حوادث گذشته پیدا شود و از سوی طالبان نیز علاقه مندی نشان داده شود در آن صورت روند صلح آغاز خواهد شد و در آینده پروسه صلح بدون حضور جامعه جهانی فکر نمیکنم که نه آغاز شود و نه هم نتیجه داشته باشد. "
این درحالیست که اولین دور گفتگوهای صلح میان حکومت افغانستان و طالبان مسلح با حضور نمایندگان چین و آمریکا به تاریخ 16 سرطان سال جاری در پاکستان برگزار شد.
دور دوم گفتگوهای صلح میان حکومت افغانستان و طالبان که انتظار می رفت در 31 جولای سال جاری میلادی انجام شود با پخش خبر مرگ ملا محمد عمر، به زمان نا معلومی به تاخیر افتاد.
پس از تاخیر دور دوم گفتگوهای صلح و رویدادهای خونین در شهر کابل، حکومت افغانستان اعلام کرد که پس از این از پاکستان نمی خواهد که طالبان را به میز مذاکره حاضر کند.
از سوی هم ملا اختر محمد منصور رهبر جدید طالبان در پیام به مناسبت عید قربان گفته که در افغانستان زمانی صلح امکان پذیر خواهد بود که این کشور از اشغال بیرون آید.
برخی از کاشناسان می گویند که با در نظرداشت سقوط قندز و درگیری نیروهای افغان با طالبان، احتمال نمی رود که این گروه به آسانی آماده مذاکرات صلح شوند.
در این حال راحیل شریف لوی درستیز پاکستان حین برگشت از اروپا روز شنبه در اسلام آباد به خبرنگاران گفت، گفتگو های صلح افغانستان با طالبان برای ختم جنگ یک نیاز مبرم است و در صورت که گفتگوهای صلح آغاز نشود، این گروه به داعش مبدل خواهد شد.
در این میان برخی از کارشناسان افغان می گویند که پاکستان می خواهد با این گونه اظهارات به جنگ در افغانستان دامن زده و وقت را ضایع کند.
حاجی سید داوود یکی از این کارشناسان در مورد چنین می گوید:
" به نظر من این ها به جز اینکه از یک سو به جنگ دامن زنند و از سوی دیگر وقت مقامات امنیتی را ضایع سازد و آنها را بگونه مصروف بسازد، دیگر هیچ هدف ندارند. "
آقای داود همچنان گفت که مقامات پاکستانی می خواهند تا با این اظهارات خود را متعهد نشان دهد که به وعده هایش در مورد تامین امنیت و آوردن صلح در افغانستان پای بند است.
کارشناسان سفارش می کنند که حکومت افغانستان نباید به تعهدات دروغین کشورهای همسایه به خصوص پاکستان فریب بخورد، بلکه نیاز است تا در رابطه به صداقت پاکستان و طالبان در گفتگو های صلح از آنها تضمین بگیرد.
آرزو غیاثی