لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
سه شنبه ۱۸ جدی ۱۴۰۳ کابل ۰۱:۰۷

باستان شناسان جهان در مورد مجسمه‌های بامیان در جرمنی بحث می‌کنند


مجسمه‎های بودا در بامیان در سال ۲۰۰۱ توسط طالبان تخریب شد.

بعد از سقوط رژیم طالبان، بارها از تلاش‎ها به خاطر احیای این مجسمه‎ها سخن گفته شد، اما تا اکنون در این زمینه کدام اقدام صورت نگرفته‎است.

مجسمه‎های بودا که در دل صخره‎های خارا در بامیان ساخته شده بودند و برای قرن‎های متوالی پا برجا ایستاده و ناظر حوادث بی‌شمار بودند، در سال ۲۰۰۱ میلادی در یک حرکت وحشیانه انهدام فرهنگی توسط رژیم طالبان تخریب شدند.

اینک قرار است از تاریخ اول تا سوم دسامبر باستان شناسان کشورهای مختلف جهان در جرمنی گرد هم آمده، روی این موضوع بحث کنند.

به نوشته آژانس خبری فرانس پرس، تخریب این مجسمه‎ها برای کسانیکه در مناطق همجوار آن زنده‎گی و زراعت می‎کنند به مثابه از دست دادن یک عضو از خانواده‌هایشان پنداشته می‎شود، آن‎ها در جریان پانزده سالی که گذشت آرزومند آن بوده‌اند که این تندیس‎های کهن و بیش‌بهای باستانی دوباره احیا خواهند شد.

ولی متخصصان امور باستان شناسی در زمینه ارزش بازسازی مجسمه‎های بودا در بامیان، نظریات متفاوت داشته‌اند.

مجسمه‎های بودا در بامیان در سال ۲۰۰۱ توسط طالبان تخریب شد.
مجسمه‎های بودا در بامیان در سال ۲۰۰۱ توسط طالبان تخریب شد.

تعدادی به این باور اند که باید بقایای همه آن ساحه تخریب شده به همان شکل آن، حفظ شود.

قرار است از تاریخ اول تا سوم ماه دسامبر سال جاری میلادی باستان شناسان و متخصصان امور بازسازی آثار تاریخی افغانستان، جرمنی، جاپان و فرانسه که در دره بامیان کار می‎کنند، در شهر مونشن در جرمنی گرد هم آیند.

قدیر تیموری رئیس اداره باستان شناسی افغانستان که در این کنفرانس اشتراک دارد، در مورد موضوعات مورد بحث این کنفرانس در صحبت با رادیو آزادی گفت:

"در افغانستان بامیان برعلاوه این‎که یک ولایت تاریخی و فرهنگی است، اولین ولایتی است که دارای یک ماستر پلان فرهنگی و شهری می‎باشد. مسایلی که در این کنفرانس مطرح می‎شود، موضوع همین ماستر پلان فرهنگی و ماستر پلان شهری بامیان است، البته این سیزدهمین جلسه است که روی همین موضوع از سال ۲۰۰۳ به این‌سو صورت می‎گیرد."

برخی باستان شناسان تلاش خواهند کرد تا این ساحه که توسط سازمان یونسکو به حیث میراث فرهنگی اعلان شده‎است به حیث یادگار وحشی‌گری طالبان حفظ شود.

این مجسمه‌ها به حیث یادگار وحشی‌گری طالبان حفظ شود.
این مجسمه‌ها به حیث یادگار وحشی‌گری طالبان حفظ شود.

رسول چوجای استاد باستان شناسی در پوهنتون بامیان به آژانس خبری فرانس پرس گفته‎است:

"در قریه‎ها مردم محل خیلی می‎خواهند که این مجسمه‎ها دوباره احیا شوند. آن‎ها همواره از ما می پرسند، آیا کار بازسازی آغاز شده‎است؟"

اما به نوشته فرانس پرس، این مجسمه‎ها طوری تخریب شده‎اند که تا هنوز واضح نیست که آیا قابل بازسازی دوباره‎اند، یا خیر؟

قدیر تیموری رئیس اداره باستان شناسی افغانستان در مورد وضیعت کنونی مجسمه‎های بودا در بامیان می‎گوید:

"فقط مجسمه ۵۵ متره یعنی مجسمه بزرگ از آن هیچ چیزی که نماینده‎گی از مجسمه کند در خود رواق مجسمه باقی نمانده‌است. اما در قسمت مجسمه ۳۸ متره یا مجسمه خورد، قسمت‎های از خود پیکره این بودا موجود است که قبلاً محکم کاری و توسط برمه‎ها استحکام بخشیده شده و یک قسمت آن موجود است که شاید در مورد آن یک تصمیم گرفته شود."

سازمان یونسکو و باستان شناسان پارچه‎های سنگ از قطعات باقی مانده مجسمه‎ها را که به اندازه‎های مختلف، جمع‌آوری کرده بودند، ولی به نوشته فرانس پرس، این بقایایی روی هم انباشته شده مجسمه‎ها ناپدید شده و به خاک تبدیل شده‎است.

مجسمه خورد قبلاً محکم کاری و توسط برمه‎ها استحکام بخشیده شده‌است.
مجسمه خورد قبلاً محکم کاری و توسط برمه‎ها استحکام بخشیده شده‌است.

جولیو بندزو سرمینتو (Julio Bendezu-Sarmiento) رئیس گروپ باستان شناسان فرانسوی در افغانستان و عضو کمیته حراست از بامیان که در اجلاس جرمنی اشتراک دارد، خبر انهدام کامل مجسمه‎های بزرگ بودا را تائید کرده‎است.

نماینده یونسکو در بامیان گفته‎است، تمرکز این سازمان بالای حفظ بقایای این مجسمه‌هاست.

بحث‎ها در شهر مونشن جرمنی و یا در ابوظبی که در اخیر این هفته محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان در یک کنفرانس جداگانه حفظ آثار فرهنگی اشتراک خواهد کرد، در مورد بامیان تصمیم نخواهد گرفت، از همین اکنون این موضع در اجندای کنفرانس بین‌المللی توکیو در خزان سال آینده میلادی نیز قرار دارد.

XS
SM
MD
LG