پس از توافق صلح میان حکومت افغانستان و حزب اسلامی، امیدواریها برای آغاز مذاکرات بینالافغانی با طالبان مسلح نیز بیشتر شدهاست.
شورای عالی صلح افغانستان میگوید، هر کسیکه این شورا را در زمینه مذاکرات رو در رو با طالبان همکاری نماید، از آن استقبال میکند.
محمد اسماعیل قاسمیار مشاور روابط خارجی این شورا با آنکه مذاکرات صلح بینالافغانی با طالبان را مؤثر میداند اما میگوید که در زمینه بهشمول پاکستان همکاری تمامی جناحها مهم میباشد.
اما وی میافزاید که در این پروسه نباید مداخله صورت گیرد.
او افزود:
"ما همیشه گفتهایم که از هر کسیکه زمینهسازی کند استقبال میکنیم و وقتی که ما میگویم دخالت به این معنی است که خود را در پروسه داخل کنند و در مصالحه، شرایط و قبول این طرف و آن طرف."
دینگ شیجون نماینده خاص چین برای افغانستان و پاکستان به تازگی در دیدار با رئیس جمهور محمد اشرف غنی، از حذف نام گلبدین حکمتیار از لیست سیاه شورای امنیت سازمان مللمتحد استقبال کرد و گفت که با طالبان هم باید صلح شود.
در خبرنامه منتشر شده ارگ ریاست جمهوری افغانستان از قول آقای شیجون آمدهاست که به منظور از سرگیری نشست چهار جانبه بالای پاکستان نیز تأکید گردیدهاست.
این در حالیست که تا کنون چندین نشست سه جانبه و چهار جانبه در خصوص صلح افغانستان در داخل و بیرون از کشور برگزار شده که بهگفته مردم و کارشناسان ظاهراً نتایج در پی نداشتهاست.
در این حال مسئولین سفارت پاکستان در کابل نیز اطمینان میدهند که اسلامآباد در زمینه گفتوگوهای مستقیم حکومت افغانستان با طالبان همکاری خواهد کرد.
اختر محمد منیر مسئول مطبوعاتی این سفارت در صحبت با رادیو آزادی ادعای که گویا اسلامآباد در گفتوگوهای صلح حکومت افغانستان با طالبان همکاری صادقانه ندارند را رد کرده میگوید که آماده همکاری هستند.
از سوی هم برخی از آگاهان سیاسی افغان همکاری پاکستان برای آغاز مذاکرات رو در رو حکومت افغانستان با طالبان را مهم میخوانند.
محمد ایوب رفیقی یکی از این آگاهان و رئیس پیشین درالانشای شورای عالی صلح در مورد به رادیو آزادی گفت:
"تمامی مسائل طالبان در دست پاکستان است و از دو سال گذشته که نشستهای چهار جانبه برگزار شدهاست وظیفه پاکستان بود که باید طالبان را در میز مذاکره میاورد و چالش بزرگ موجودیت و تعهد پاکستان است که به آن عمل نمیکند."
به گفته آقای رفیق تلاشها برای مذاکرات رو در رو با طالبان مسلح چندین بار صورت گرفتهاست اما به دلیل عدم همکاری پاکستان این تلاشها مؤفق نبودهاست.
اکنون دیده شود که اسلامآباد درین زمینه دست به یک اقدام جدید و قابل قناعت خواهد زد یا نه؟ و به خواست مقامات چین در پیوند به صلح افغانستان چه پاسخ خواهند داد؟