یک تحقیق تازه نشان میدهد که وزارت دفاع امریکا در افغانستان، در جریان یک برنامه بازسازی صدها میلیون دالر را ضایع کردهاست.
دفتر سرمفتش خاص امریکا برای بازسازی افغانستان یا "سیگار" در گزارشی مینویسد، وزارت دفاع امریکا در برنامه بازسازی در افغانستان ۶۷۵ میلیون دالر را ضایع کرده و یا در پروژههای به مصرف رسانده که کم دوام کردهاند.
برنامۀ به نام «مأموریت برای عملیات کسبوکار و ثبات» از سال ۲۰۱۱ تا سال ۲۰۱۴ میلادی در چوکات وزارت دفاع امریکا به پیش برده میشد که هدف آن، رشد اقتصادی و انکشافی محلات، همزمان با انجام عملیات محاربوی بود.
کانگرس امریکا برای این برنامه ۸۲۳ میلیون دالر را اختصاص داده بود.
اما دفتر جان سوپکو سر مفتش خاص امریکا برای بازسازی افغانستان یا سیگار در گزارش تازۀ به نشر رسیده خود گفته که از جمع این تخصیص ۶۷۵ میلیون آن در چنین پروژههای به مصرف رسیده که بسیاری آنها به خاطر نگرانیهای امنیتی، طرح و پلان نامناسب و سایر مشکلات، نا تمام باقی ماندهاند.
دفتر سرمفتش خاص امریکا در امور بازسازی افغانستان در این تحقیق خود، از برنامه بازسازی برای عملیات کسبوکار و ثبات وزارت دفاع ایالات متحده این موضوع را نیز دریافته است که ۳۹۵ میلیون دالر یعنی نیمۀ پول تخصیص یافته این برنامه انکشافی، در امور غیر مستقیم و یا امور حمایتی از این پروژهها به مصرف رسیدهاست.
دفتر سیگار میگوید، این گزارش تحقیقی بر اساس تقاضای چالیسای گارسلی رئیس کمیته عدلی و سناتور کلی ایات تهیه گردیدهاست.
دفتر سرمفتش خاص امریکا میافزاید، این اداره از ۸۹ قراردادی برنامۀ بازسازی «مأموریت برای کسبوکار و ثبات» وزارت دفاع امریکا توانسته که ۴۳ قرارداد آن را بررسی کنند.
بهگفته گزارش پس از بررسی قراردادها مشخص شده که برای بهدست آوردن آنها رقابتهای اندک صورت گرفته است.
ضمناً از ۴۳ قرارداد نزدیک به ۲۱ آن با شرکتهای عقد شده که رؤسای آن کارمندان سابق این برنامه وزارت دفاع امریکا بودند.
در گزارش ادارۀ سیگار آمدهاست، در جریان تهیه این گزارش وزارت دفاع امریکا نتوانست چنین معلومات و اسناد معتبر را ارائه کند که بر اساس آن مشخص شود که این برنامه برای مردم چه تعداد شغل ایجاد کرده و برای سرمایهگذاریهای خارجی در افغانستان تا چه حد تسهیلات فراهم نمودهاست.
گزارش دفتر سرمفتش خاص امریکا برای بازسازی افغانستان بر انتقادهای عدۀ از افغانانی مهر تأیید میگذارد که میگویند، کمک میلیاردها دالر جامعه جهانی برای بهبود زندهگی افغانها در طول ۱۵ سال را تا حد ادارات خارجی و تا اندازۀ هم مؤسسات در داخل افغانستان حیفومیل کردهاند و عملاً برای ساختار افغانستان قسمت اندک آن به مصرف رسیدهاست.