مسؤلین اتاق تجارت و صنایع افغانستان میگویند، زمینه برای سرمایه گذاری قزاقستان در افغانستان مساعد بوده و انتظار میرود که تجار آن کشور در افغانستان سرمایه گذاری نمایند.
تجار و سرمایه گزاران افغانستان و قزاقستان تلاش مینمایند، روابط تجارتی و ترانزیتی میان دو کشور را وسعت بخشیده و هر دو جانب در این دو کشور سرمایه گزاری نمایند.
به همین منظور مسؤلین اتاق تجارت و صنایع افغانستان و قزاقستان نشست مشترک را روز سه شنبه در کابل برگزار نمودند.
خان جان الکوزی معاون اتاق تجارت و صنایع افغانستان گفت، داد و ستد تجارتی میان افغانستان و قزاقستان از سال ۲۰۱۰ به اینسو بهگونه رسمی آغاز گردیده و اکنون این روابط بهگونه چشمگیر بهبود یافته است.
او افزود:
"در سال ۱۳۹۶ به ارزش ۱۳،۸ میلیون به کشور قزاقستان صادرات داشتیم، اخیراً میان این دو کشور دهلیزهای هوایی ایجاد شده که از این طریق یازده الی پانزده تُن میوه تازه به قزاقستان صادر شده و تجارت ما روز تا روز با این کشور افزایش میابد."
وی افزود، در حال حاضر به هزینه حدود ۶۰۰ میلیون دالر، آرد، مواد خوراکه، فلزات و مواد ساختمانی از کشور قزاقستان به افغانستان وارد گردیده و از سال ۲۰۱۰ بدینسو این رقم در حال افزایش است.
در این نشست سفیر قزاقستان و ۱۲ نماینده کمپنیهای مختلف اشتراک نموده بودند.
آنان میگویند، تصمیم دارند تجار و سرمایه گزاران هر دو کشور را از نزدیک دیده و به هدف سرمایه گزاری در افغانستان یک سلسله مطالعات را انجام بدهند.
حلیم خان گلدیف سفیر قزاقستان در افغانستان وعده سپرد، که زمینه سرمایه گزاری برای تجار افغان در آن کشور را مساعد میسازد.
اکنون افغانستان با برخی از کشورها مانند ایران، تاجکستان، ازبکستان، ترکمنستان، پاکستان و هند روابط تجارتی داشته و در مقایسه با دیگر کشورها با پاکستان روابط تجارتی نسبتاً زیادی دارد.
کارشناسان اقتصادی این اقدام را ستوده و میگوید، اگر حکومت افغانستان میخواهد تا سرمایه گزاران خارجی در کشور سرمایه گزاری نمایند پس باید زمینه سرمایه گزاری را برایشان مساعد بسازد.
تاج محمد اکبر یکی از این کارشناسان می گوید:
"زمینه برای سرمایه گزاری باید مساعد شود، نبود امنیت یک چالش بزرگ است و دیگر موارد مانند برق موضوع زیر بنایی است. همین گونه قوانین موضوع دیگر است که باید شفاف بوده و موضوع دیگر تراسپورت و ترانزیت است که باید داشته باشند بiخاطریکه این موارد مهم و عمده میباشد."
آقای اکبر تاکید نمود که بهخاطر روابط تجارتی میان این دو کشور در قدم نخست طرح آماده شده و برای تطبیق آن راه های معقول جستجو گردد.
به گفته وی افغانستان با برخی از کشورهای همسایه روابط تجارتی دارد، اما در بسیاری موارد در این روابط مشکل ایجاد شده و از این ناحیه خسارات زیادی به تجار افغان وارد گردیدهاست.
گزارش از: ویدا میرزایی