رئیس اجرائیۀ افغانستان در نشست سران حکومتهای عضو سازمان همکاری شانگهای روی حمایت کشورهای منطقه از روند صلح به رهبری افغانها سخنرانی خواهد کرد.
عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه حکومت وحدت ملی روز پنجشنبه «۱۹ میزان ۱۳۹۷»، افغانستان را به قصد تاجکستان جهت اشتراک در نزدهمین اجلاس سران حکومتهای عضو سازمان همکاری شانگهای ترک کرد.
ریاست اجرائیه میگوید که آقای عبدالله روی مبارزۀ مشترک با دهشتافگنی، جلب حمایت کشورهای منطقه از روند صلح به مالکیت و رهبری افغانها، مبارزه با قاچاق مواد مخدر، گسترش همکاری و همگرایی منطقهای، تطبیق برنامههای بزرگ منطقهای و افزایش داد و ستد بازرگانی سخنرانی خواهد کرد.امید میثم
امید میثم معاون سخنگوی ریاست اجرائیه روز پنجشنبه در بارۀ توقعات حکومت افغانستان از این نشست به رادیو آزادی چنین گفت:
"ما انتظار داریم که اعضای این سازمان دولت و ملت افغانستان را در راستای مبارزه با گروههای هراس افگن حمایت کنند، تروریستان منافع همگانی را به مخاطره مواجه کرده و حالا زمان آن رسیده تا حمایتها بیشتر شود تا شاهد نابودی گروههای تروریستی باشیم."
در این سفر آقای عبدالله را صلاحالدین ربانی وزیر امور خارجه و شماری از مقامهای حکومتی دیگر همراهی میکنند.
اجلاس سران حکومتهای عضو سازمان شانگهای همهساله برای ارزیابی وضعیت منطقه و سیاستهای این سازمان برگزار میشود.
در این اجلاس قرار است در کنار دیگر مقامات کشورهای منطقه، صدراعظم کشورهای روسیه و چین که از کشورهای مهم منطقه و دخیل در قضایای افغانستان اند، شرکت کنند.
ریاست اجرائیه با نشر اعلامیهای گفته است که آقای عبدالله در حاشیۀ این نشست در کنار مقامات برخی کشورهای منطقه با صدراعظمان روسیه و چین دیدار خواهد کرد.
این سازمان از سوی چین، روسیه، قزاقستان، قرغزستان، تاجکستان و ازبکستان به هدف همکاریهای چند جانبه امنیتی، اقتصادی و فرهنگی ایجاد شده است.
افغانستان، بلاروس، ایران و منگولیا نقش ناظر را در سازمان همکاریهای شانگهای دارند.
افغانستان در سال ۲۰۱۵ پیشنهاد عضویت دایمی به این سازمان را کرده است.
هند و پاکستان در سال ۲۰۱۷ به سازمان همکاریهای شانگهای پیوستند.
در همین حال برخی از اعضای هیئت اداری مشرانو جرگه هرچند سازمان همکاری شانگهای را با اهمیت میدانند، اما میگویند که بیشتر اعضای دایمی این سازمان نفع بردهاند و تا حال نتیجه ملموس به افغانستان نداشته است.
فیصل سمیع نایب منشی این جرگه به رادیو آزادی چنین گفت:
"بیشتر منفعت این سازمان به کشور های دایمی این سازمان میرسد، افغانستان تا حال شاهد نتیجه ملموس شانگهای در تغییر بهبود وضعیت این کشور نبودهاست."
آقای سمیع تأکید دارد که حکومت افغانستان باید برای کسب عضویت دایمی این سازمان تلاشهای را بیشتر کند و در کنار آن استقلالیتاش را با دیگر سازمانهای جهانی حفظ کند.
گزارش: نورالله شایان