لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۱۴ دلو ۱۴۰۳ کابل ۰۹:۳۱

افغانستان

کمپاین جمع آوری کمک برای متضررین حوادث طبیعی در کندز

فعالان مدنی کندز کمپاین چهار روزه را به هدف جمع آوری کمک برای آسیب دیدگان حوادث طبیعی اخیر در کشور راه اندازی کردند.

این کمپاین در هم‌آهنگی با شبکه مشارکت نهادهای جامعه مدنی و ریاست‌های مبارزه با حوادث طبیعی و سره میاشت این ولایت راه اندازی گردیده است.

عنایت‌الله خلیق مسئول شبکه مشارکت نهادهای مدنی کندز در پیوند به موضوع به رادیوآزادی گفت:

"گروهی مشترک از نهادهای مدنی و شماری از نهادهای حکومتی در حالی تطبیق این کمپاین استند و از مردم کمک جمع آوری می‌کنند و ما از مردم ولایت کندز خواهشمند هستیم که در این امر خیر و انسانی مشارکت بورزند و سهم بگیرند."

فعالان مدنی کندز می‌گویند که آنان برای جمع آوری کمک‌های بشر دوستانه در چوک کندز دو خیمه را برپاکرده‌اند و این روند تا چهار روز ادامه می‌داشته باشد و در پایان این کمپاین کمک‌های جمع آوری شده را در حضور داشت رسانه‌ها بسته بندی کرده و به خانواده‌های که در این اواخر در نقاط مختلف کشور از اثر سیلاب‌ها متضرر شده‌اند توزیع خواهند کرد.

تازه‌ترین خبرهای روز را این‌جا دنبال کنید

وزارت اقتصاد طالبان روی آزادسازی ۹ میلیارد دالر از دارایی‌های منجمد شدۀ افغانستان تأکید کرد

عکس جنبۀ تزینی دارد (آرشبف)
عکس جنبۀ تزینی دارد (آرشبف)

وزارت اقتصاد حکومت طالبان بار دیگر روی آزادسازی ۹ میلیارد دالر از دارایی‌های منجمد شدۀ افغانستان از سوی ایالات متحدۀ امریکا، تأکید کرد.

در اعلامیه این وزارت که روز شنبه(اول فبروری) منتشر شد، گفته شده که علاوه بر تحریم‌های مالی و اقتصادی که از سوی ایالات متحده وضع شده، انجماد دارایی‌ها، اقتصاد ملی افغانستان را متاثر ساخته است.

حکومت طالبان این علامیه را در واکنش به آخرین گزارش ادارۀ سرمفتش خاص امریکا در امور بازسازی افغانستان (سیگار) صادر کرده است.

سیگار در گزارشی که جمعه(31 جنوری) منتشر شد، گفته که حکومت طالبان حق قانونی بر این میلیاردها دالر را ندارد، زیرا به گفته این اداره، حکومت آنها به رسمیت شناخته نشده و تحت تحریم ها قرار دارد.

در گزارش سیگار همچنین گفته شده که ممکن است ادارۀ رئیس جمهور ترمپ و کانگرس امریکا نظارت و کنترل این ۴ میلیارد دالر را بررسی کنند.

در سال 2022 میلادی ایالات متحدۀ امریکا 3.5 میلیارد دالر از دارایی های منجمد شدۀ افغانستان را که اکنون با منفعت آن به حدود 4 میلیارد دالر افزایش یافته، به یک صندوق امانت در سویس انتقال داد.

هرچند این پول به افغانستان فرستاده نمی‌شود، اما هدف آن حفظ ثبات اقتصادی در آن کشور است.

کابل روز شنبه بار دیگر شاهد گردهمایی اعتراضی متقاعدین بود

در سه سال گذشته متقاعدین بار ها در کابل، دست به اعتراضات زده اند (آرشیف)
در سه سال گذشته متقاعدین بار ها در کابل، دست به اعتراضات زده اند (آرشیف)

شهر کابل روز شنبه(اول فبروری) بار دیگر شاهد گردهمایی اعتراضی متقاعدین بود. اشتراک کنندگان این گردهمایی، بار دیگر خواستار پرداخت حقوق تقاعد از حکومت طالبان شدند.

در سه سال گذشته متقاعدین بار ها در سرک های کابل و در برابر وزارت مالیه حکومت طالبان دست به اعتراضات زده، خواستار حقوق تقاعد که حق مسلم آنهاست شده اند. اما این اعتراضات تا هنوز نتیجهء نداشته است.

هر چند در نظام های گذشته نیز متقاعدین گاهی با مشکلات در زمینۀ دریافت حقوق شان روبرو بوده اند، ولی پس از حاکمیت دوباره طالبان در اگست ۲۰۲۱ این مشکلات افزایش یافت و ملا هبت الله آخندزاده رهبر طالبان در فرمانی حقوق متقاعدین را لغو کرده، دستور داد که از معاشات کارمندان حکومت پول تقاعد وضع نشود.

به گفتۀ انجمن متقاعدین افغانستان، براساس گزارش سال ۱۴۰۱شمسی، حدود ۱۷۰ هزار متقاعد ملکی و نظامی در این کشور وجود دارد.

محکومیت رحیم سعیدی به سه سال حبس بخاطر «فلمی که هنوز تولید نشده است»

رحیم سعیدی-تصویر از آرشیف
رحیم سعیدی-تصویر از آرشیف

یکی منبع آگاه از قضیه سید رحیم سعیدی، خبرنگاری که از سوی طالبان به سه سال حبس محکوم شده است، به رادیو آزادی گفت که او به دلیل ساختن فلمی که هنوز تکمیل نشده، بازداشت و زندانی شده است.

این منبع که به دلیل حساسیت موضوع و تهدید از سوی طالبان نخواست هویت اش افشا شود، همچنان گفت که تنها یک و نیم دقیقۀ این فلم به طور امتحانی تصویربرداری شده بود.

به گفتۀ منبع، "سوژۀ این فلم داستان زنده گی دختریست که به خاطر ادامۀ آموزش بالاتر از صنف شش، مجبور شده لباس پسرانه به تن کند".

سید رحیم سعیدی حدود سه ماه پیش، به اتهام آنچه طالبان "تبلیغ علیه نظام" میخوانند به سه سال زندان محکوم شد و اکنون در زندان پل چرخی کابل محبوس است.

مرکز خبرنگاران افغانستان در یک اعلامیۀ گفته است که محکمۀ او در غیابش و بدون حضور وکیل مدافع یا اعضای خانوادۀ او برگزار شد.

کمیتۀ حفاظت از خبرنگاران یا CPJ روز جمعه ۱۲ دلو با نشر اعلامیۀ خواهان رهایی این فعال رسانه یی شد.

سید رحیم سعیدی مدیر مسؤل و تهیه کننده یک کانال یوتیوب و تولید کنندۀ محتوای رسانه یی در افغانستان است.

کشته شدن دو تن به شمول یک کودک در حادثه ترافیکی در شاهراه کابل کندهار

حادثه ترافیکی در شاهراه کابل-کندهار تصویر از آرشیف
حادثه ترافیکی در شاهراه کابل-کندهار تصویر از آرشیف

خبرگزاری باختر تحت کنترول طالبان از قول خالد سرحدی سخنگوی قوماندانی امنیه ولایت غزنی خبر داده که این حادثه در ولسوالی مقر این ولایت رخ داده .

به گفته او در این حادثه دو موتر مسافر بری باهم تصادم کردند که در نتیجه دو تن به شمول یک کودک جان داده و پنج نفر دیگر زحمی شده اند.

دلیل حادثه بی احتیاطی راننده ها خوانده شده.

خرابی سرکها، نبود علایم ترافیکی در شاهراه ها و عدم رعایت مقررات ترافیکی از سوی راننده گان از عوامل اصلی حوادث ترافیکی در افغانستان خوانده میشوند.

هوتل کابل سرینا پس از نزدیک به بیست سال فعالیت بسته می‌شود

هوتل کابل سرینا
هوتل کابل سرینا

این هوتل در بیانیه‌ای که روز جمعه، ۱۲ دلو در ویب‌سایت خود منتشر کرد، گفته که پس از نزدیک به دو دهه میزبانی از مهمانان بین‌المللی و هیئت‌های دولتی در افغانستان، امروز اول فبروی به فعالیت خود پایان می‌دهد.

هوتل کابل سرینا در سال ۲۰۰۵ در نزدیکی کاخ ریاست جمهوری به جای هوتل قدیمی کابل ساخته شد و در این مدت هدف چندین حملۀ مسلحانه قرار گرفت که مسئولیت این حملات را طالبان و برخی دیگر گروه‌های مسلح به عهده گرفتند.

کابل سرینا در بیانیۀ خود افزوده است که از این پس مدیریت عملیات این هوتل توسط شرکت هوتلداری دیگری به نام HSOC انجام خواهد شد.

سیگار می‌گوید که پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان، امریکا ۳.۷۱ میلیارد دالر در افغانستان هزینه کرده است

لوگوی سیگار
لوگوی سیگار

ادارۀ سرمفتش ویژۀ امریکا برای بازسازی افغانستان (سیگار)  در گزارش سه ماهۀ خود که به تاریخ ۳۰ جنوری به کانگرس امریکا ارائۀ کرده، گفته که این مقدار پول از طریق اداره‌های ملل متحد که در افغانستان کار می‌کنند و بانک جهانی که صندوق امانت مالی افغانستان را اداره می‌کند، هزینه شده است.

به گفتۀ سیگار، در حالی که این کمک‌ها ممکن است از قحطی در مواجهه با فروپاشی اقتصادی جلوگیری کرده باشد، اما طالبان را از گروگان گرفتن شهروندان امریکایی، نقض حقوق زنان و دختران، سانسور رسانه‌ها، اجازه ندادن به تبدیل شدن افغانستان به پناهگاه امن تروریست‌ها و هدف قرار دادن مقام‌های نظام پیشین افغانستان باز نداشته است.

بر اساس گزارش ادارۀ سرمفتش ویژۀ امریکا برای بازسازی افغانستان، ممکن حکومت و کانگرس امریکا بخواهند که موضوع بازگرداندن نزدیک به 4 میلیارد دالر پول صندوق امانت پولی افغانستان در سویس را به کنترل دولت ایالات متحده بررسی کنند.

ایالات متحده در سال ۲۰۲۲، ۳.۵ میلیارد دالر از دارایی‌های بانک مرکزی افغانستان را که در امریکا مسدود شده بود، به صندوق امانت پولی افغان در سویس منتقل کرد که به گزارش سیگار، اکنون مقدار آن با سود حاصل از آن به نزدیک به ۴ میلیارد دالر افزایش یافته است.

سیگار می‌گوید که طالبان خواستار دسترسی به این پول هستند، اما به گفتۀ این اداره، هیچ حق قانونی برای دسترسی به آن ندارند، زیرا ایالات متحده آنها را به عنوان دولت افغانستان به رسمیت نمی‌شناسد و در کنار قرار داشتن در فهرست ویژۀ تروریست‌های جهانی ایالات متحده، تحت تحریم‌های ایالات متحده و ملل متحد قرار دارد.

مقام‌های طالبان تا به حال به گونۀ رسمی به این گزارش سیگار واکنش نشان ندادند.

شفاخانۀ فرانسوی در کابل: بیش از نیمی از داکتران زن این شفاخانه به دلیل محدودیت‌های طالبان کار خود را ترک کرده اند

یک کودک بستری در شفاخانۀ فرانسوی در کابل (تصویر آرشیف)
یک کودک بستری در شفاخانۀ فرانسوی در کابل (تصویر آرشیف)

این موضوع را رئیس شفاخانۀ فرانسوی در کابل به یک روزنامۀ فرانسوی مطرح کرده است.

این شفاخانه که خدمات صحی رایگان را برای زنان و کودکان ارائه می‌کند، توسط یک موسسۀ خیریۀ فرانسوی به نام حلقه‌های امید اداره می‌شود.

ایریک چیسون، رئیس این شفاخانه به روزنامۀ فرانسوی "لوموند" گفت که آنها با هجوم بی‌شماری از بیماران مواجه هستند، اما به گفتۀ او، به دلیل سیاست‌های ضد زنان طالبان، تعداد کارکنان صحی زن در افغانستان رو به کاهش است.

چیسون می‌افزاید که از میان ۹۶۰ کارمند شفاخانۀ فرانسوی، قبلاً ۲۸۰ کارمند آن زن بودند، اما اکنون ۱۵۶ تن این زنان کار خود را ترک کرده اند.

چیسون می‌گوید که کمیتۀ بین‌المللی صلیب سرخ به آرامی از افغانستان خارج می‌شود و داکتران بدون مرز تعداد زیادی از بیماران را به آنها راجع می‌کند.

این درحالیست که طالبان در بیش از سه سال گذشته زنان و دختران را از آموزش بالاتر از صنف ششم و تحصیل در پوهنتون‌ها منع کردند و اخیراً دروزاۀ انستیتوت‌های طبی را نیز به روی آنان بستند.

یک ادارۀ ملل متحد: دومین جمعیت پناهجویانی که در سال ۲۰۲۴ وارد یونان شدند، افغانان هستند

گروهی از پناهجویانی که با قایق از ترکیه به یونان سفر کردند. (تصویر آرشیف)
گروهی از پناهجویانی که با قایق از ترکیه به یونان سفر کردند. (تصویر آرشیف)

کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان (UNHCR) می‌گوید که افغانان دومین جمعیت مهاجرین غیرقانونی را تشکیل می‌دهند که در سال ۲۰۲۴ پس از سوری‌ها وارد یونان شدند و قصد سفر به اروپای غربی را داشتند.

این ادارۀ ملل متحد در گزارشی که روز جمعه، ۱۲ دلو در ویب سایت خود منتشر کرد، اعلام کرد که در مجموع ۵۴ هزار و ۴۱۷ نفر در سال گذشته از طریق دریا وارد یونان شده اند که از این تعداد ۳۵ درصد سوری، ۲۶ درصد افغان، ۱۲ درصد مصری، ۴ درصد فلسطینی و ۴ درصد اِرتیریایی هستند.

بر اساس گزارش کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان، از میان این پناهجویان ۱۶ درصد زن، ۲۸ درصد کودک و ۵۶ درصد مرد هستند.

بر اساس این گزارش، شمار ورود پناهجویان در دسمبر گذشته اندکی کاهش یافته است، اما در مجموع، تعداد کل پناهجویان در سال ۲۰۲۴ نسبت به سال ۲۰۲۳، ۲۷ درصد افزایش یافته است.

بسیاری از مردم از کشورهای فقیر در سراسر جهان از جمله افغانستان به دلیل شرایط بد اجتماعی و سیاسی در کشورشان به کشورهای غربی مهاجرت می‌کنند، اما شماری از آنان جان خود را از دست می‌دهند و شمار دیگر مجروح و یا هم ناپدید می‌شوند.

یک ادارۀ بین‌المللی: بیش از ۶ میلیون کودک و زن باردار در افغانستان با سوء تغذیه شدید روبه‌رو هستند

یک کودک افغان مبتلا به سوء‌تغذیه در شفاخانه‌ای در ولایت غور در غرب افغانستان (تصویر آرشیف)
یک کودک افغان مبتلا به سوء‌تغذیه در شفاخانه‌ای در ولایت غور در غرب افغانستان (تصویر آرشیف)

سازمان طبقه‌بندی امنیت غذایی (IPC) روز جمعه‌، ۱۲ دلو گزارش داده که نزدیک به ۳.۵ میلیون کودک ۶ تا ۵۹ ماهه و حدود ۲.۶ میلیون زن باردار در افغانستان بین ماه جون ۲۰۲۴ تا می ۲۰۲۵ از سوء تغذیۀ حاد رنج خواهند برد.

به گفتۀ این سازمان، از این میان ۴۲ درصد کودکان مبتلا به سوء تغذیه در ولایت‌های کابل، هلمند، ننگرهار، هرات و کندهار هستند.

عوامل اصلی سوءتغذیۀ شدید در افغانستان شامل کمیت و کیفیت نامناسب رژیم غذایی کودکان، شیوع بیماری‌های مختلف و عدم دسترسی کافی به آب آشامیدنی پاک و خدمات صحی خوانده شده است.

نخستین پرواز طیارۀ شرکت هوایی خصوصی کام‌ایر از کابل به خوست

افغانستان - طیاره کام‌ایر در میدان هوایی ولایت خوست
افغانستان - طیاره کام‌ایر در میدان هوایی ولایت خوست

شرکت هوایی خصوصی کام‌ایر افغانستان روز پنج‌شنبه، ۱۱ ماه دلو، اولین پرواز مستقیم خود را از کابل به میدان هوایی بین‌المللی خوست انجام داد.

به گزارش خبرگزاری باختر تحت کنترل حکومت طالبان، شرکت کام‌ایر چند روز پیش اعلام کرد که هر هفته دو پرواز داخلی بین کابل و خوست انجام خواهد داد.

این شرکت خصوصی هوایی، پروازهای خود را از کابل به خوست روزهای پنج‌شنبه و یک‌شنبه و از خوست به کابل روزهای جمعه و دوشنبه انجام می‌دهد.

کام‌ایر نرخ تکت کابل و خوست را ۵۰ دالر تعیین کرده‌است.

بیشتر "لود" شود

XS
SM
MD
LG