لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۸ جدی ۱۴۰۴ کابل ۰۲:۱۰

افغانستان

ولسی جرگه​ از ناامنی‌ و قتل‌های هدفمند ابراز نگرانی کرد

ولسی جرگه​ افغانستان
ولسی جرگه​ افغانستان

ولسی جرگه افغانستان از افزایش ناامنی‌ها و قتل‌های هدفمند ابراز نگرانی دارد.

امیر خان یار معاون اول این جرگه که ریاست نشست عمومی روز شنبه را به‌دوش داشت گفت که ارگان‌های امنیتی باید جلو ناامنی را بگیرد.

اما وزارت داخله افغانستان می‌گوید که عملیات‌ آنان در برابر تروریستان افزایش یافته است.

​نا‌امنی و ادامه قتل‌های هدفمند در کشور به‌ویژه در پایتخت نگرانی ولسی جرگه افغانستان را برانگیخته است.

برخی از اعضای ولسی جرگه می‌گویند که هیچ نهادی در برابر افزایش قتل‌های هدفمند پاسخگو نیست.

گل احمد کمین نماینده مردم کندهار در ولسی جرگه گفت: "در شهر‌ها امنیت به حدی وخیم شده، هر روز شهر‌های مختلف ده تا بیست قضیه ترور است و پایتخت هم از این چالش مستثنا نیست، روی سرک در روز افراد ترور می‌شود و نهادهای امنیتی پاسخگو هم نیستند.

به تازگی وحید مژده تحلیل‌گر مسایل سیاسی در شهر کابل به قتل رسید.

وحید مژده تحلیل‌گر مسایل سیاسی که به تازگی در شهر کابل به قتل رسید
وحید مژده تحلیل‌گر مسایل سیاسی که به تازگی در شهر کابل به قتل رسید

بر بنیاد گفته‌های وزارت امور داخله آقای مژده پس از ادای نماز شام هنگامی که از مسجد به‌سوی خانه‌اش می‌رفت، از سوی دو تفنگدار موتر سایکل سوار کشته شد.

همچنین دو روز پیش حملۀ انتحاری به موتر یک شرکت خارجی در محله قصبه در حوزۀ ۱۵ امنیتی شهر کابل، ۱۲ غیرنظامی کشته و ۲۰ تن دیگر از جمله چهار نگهبان این شرکت زخمی شدند.

از سویی هم، امیر خان یار معاون اول این جرگه که ریاست نشست عمومی روز شنبه را بدوش داشت، از ارگان‌های امنیتی خواست که در تامین امنیت کشور به‌ویژه پایتخت تلاش بیشتر کنند

قتل‌های هدفمند، انتحار و انفجار که جریان دارد، باید ارگان‌های امنیتی و حکومت توجه جدی به آن کند.

اما پاسخ وزارت داخله افغانستان به این نگرانی‌ها چیست.

نصرت رحیمی سخنگوی این وزارت در این باره گفت: "علیه دشمنان افغانستان عملیات ما افزایش یافته تا ساحات که دشمن هنوز هم حضور دارد سرکوب شود و از سوی دیگر هدف ما این‌است که دشمن به حدی ضعیف شود تا قادر به انجام حملات هدفمند نباشند.

وزارت داخله همچنین می‌گوید که در هشت ماه گذشته برنامه‌های زیادی علیه مجرمین سازمان یافته اجرا شده و تنها در یک ماه گذشته ۳۲۱ فرد متهم به قتل، غارت و چپاولگری از سوی پولیس بازداشت شده است.

تازه‌ترین خبرهای روز را این‌جا دنبال کنید

«افغانستان عاری از پولیو» بر واکسین شدن تمامی مسافران میان افغانستان، پاکستان و ایران تأکید کرد

آرشیف:
آرشیف:

نهاد «افغانستان عاری از پولیو» بار دیگر تأکید کرده است که تمامی مسافرانی که میان افغانستان، پاکستان و ایران رفت‌وآمد می‌کنند، باید واکسین پولیو دریافت کنند.

این نهاد روز یک‌شنبه، ۲۸ دسمبر، در صفحهٔ ایکس خود نوشت که واکسیناسیون افراد در هر سن‌وسال می‌تواند از انتقال ویروس پولیو میان کشورها جلوگیری کند.

هرچند ایران نزدیک به دو دهه پیش عاری از پولیو یا ویروس فلج کودکان اعلام شده است، اما افغانستان و پاکستان هنوز تنها دو کشوری در جهان‌اند که این ویروس در آن‌ها به‌گونهٔ کامل ریشه‌کن نشده است.

براساس گزارش سازمان صحی جهان که در ماه نومبر منتشر شد، از آغاز سال ۲۰۲۵ میلادی تاکنون دو مورد مثبت پولیو در افغانستان و ۱۳ مورد در پاکستان ثبت شده است.

داکتران می‌گویند پولیو یک بیماری ویروسی خطرناک است که تداوی ندارد و تنها راه جلوگیری از آن، تطبیق واکسین برای کودکان است.

والی تهران: نتایج تحقیقات ابتدایی دربارۀ ترور جنرال اکرام‌الدین سریع امروز اعلام می‌شود

 آرشیف: جنرال اکرام‌الدین سریع
آرشیف: جنرال اکرام‌الدین سریع

حسین خوش‌اقبال، والی تهران می‌گوید که نتایج تحقیقات ابتدایی در مورد ترور یک نظامی ارشد پیشین افغانستان قرار است امروز، یک‌شنبه ۲۸ دسمبر، اعلام شود.

جنرال اکرام‌الدین سریع که در حکومت جمهوری مخلوع افغانستان به‌عنوان قوماندان امنیهٔ ولایت‌های تخار، بغلان و نورستان ایفای وظیفه کرده بود، روز چهارشنبهٔ گذشته توسط مردان مسلح ناشناس در شهر تهران، پایتخت ایران، هدف تیراندازی قرار گرفته و کشته شد.

والی تهران روز شنبه گفت که تحقیقات در پیوند به این رویداد به‌گونهٔ جدی ادامه دارد. این نخستین واکنش رسمی یک مقام ایرانی در مورد قتل جنرال سریع به‌شمار می‌رود.

مراسم خاک‌سپاری پیکر جنرال سریع روز گذشته در تهران برگزار شد. تا کنون هیچ فرد یا گروهی مسئولیت این رویداد را بر عهده نگرفته است.

جنرال سریع ۵۲ ساله، باشندۀ ولایت کاپیسا و پدر چهار فرزند بود. او پس از سقوط حکومت جمهوری افغانستان در ماه اگست ۲۰۲۱ به ایران رفته بود.

افزایش رویدادهای امنیتی در امتداد مرز تاجیکستان با افغانستان؛ متقی: تحقیقات جدی در این باره آغاز شده است

امیرخان متقی، وزیر امور خارجۀ حکومت طالبان
امیرخان متقی، وزیر امور خارجۀ حکومت طالبان

امیرخان متقی، وزیر امور خارجۀ حکومت طالبان می‌گوید که تحقیقات جدی در بارۀ حوادث اخیر در امتداد مرز افغانستان و تاجیکستان آغاز شده و او در این باره با وزیر امور خارجۀ تاجیکستان صحبت کرده است.

او روز شنبه در یک گردهمایی در کابل به مناسبت چهل و ششمین سالگرد تهاجم اتحاد جماهیر شوروی سابق به افغانستان گفت که برای جلوگیری از چنین حوادثی با این همسایۀ شمالی افغانستان به گونۀ مشترک کار می‌کنند.

متقی بدون ارائه جزئیات بیشتر گفت که نگران است آنچه که او "عناصر مغرض" نامید، سعی در آسیب رساندن به روابط بین دو کشور و ایجاد فضایی دارد که اوضاع را بی‌ثبات جلوه می‌دهد.

در ۲۴ دسمبر، دست کم دو افسر تاجیک و سه مهاجم در درگیری بین مهاجمان مسلح و نیروهای تاجیک در خاک تاجیکستان در امتداد مرزش با افغانستان کشته شدند.

پیش از این، در ۲۶ و ۳۰ نوامبر، پنج کارگر چینی در حملاتی در مناطق شمس‌الدین شاهین و درواز تاجیکستان کشته شدند.

دوشنبه اعلام کرد که این حملات از خاک افغانستان انجام شده است.

مرکز خبرنگاران افغانستان: فضای رسانه‌ای افغانستان در سال ۲۰۲۵ به شدت تحت کنترل و سرکوب قرار گرفته است

رسانه‌های افغانستان
رسانه‌های افغانستان

این مرکز در گزارش سالانه‌اش وضعیت آزادی رسانه‌ها و خبرنگاران را در افغانستان تیره و محدودکننده ارزیابی کرده و گفته که فضای رسانه‌ای افغانستان در سال ۲۰۲۵ به شدت تحت کنترل و سرکوب قرار گرفته است.

بر اساس این گزارش، در سال ۲۰۲۵ دست‌کم ۲۰۵ رویداد خشونت و نقض آزادی رسانه‌ها ثبت شده که شامل دو کشته و سه زخمی، ۱۶۶ مورد تهدید از جمله ۳۴ مورد بازداشت خبرنگاران می‌باشد که به گفتۀ مرکز خبرنگاران افغانستان، پنج تن از آنان همچنان در زندان بسر می‌برند.

مرکز خبرنگاران افغانستان می‌گوید که در ۱۲ ماه گذشته، فشارهای ادارۀ حاکم بر رسانه‌ها به سانسور و خفقان بیشتری منجر شد.

این مرکز با اشاره به نشر اعتراف‌های اجباری خبرنگاران زندانی گفته که جلوگیری از حضور زنان خبرنگار در نشست‌های خبری مقام‌های ارشد حکومت طالبان و سانسور صدای زنان خبرنگار در نشست‌های خبری زنده، نمونه‌هایی از ترویج سیاست ترس و اختناق و تبعیض شدید جنسیتی است که تاکنون در افغانستان پیشینه نداشته است.

طالبان پس از حاکمیت دوباره بر افغانستان، محدودیت‌های شدیدی بر فعالیت رسانه‌ها و خبرنگاران در این کشور وضع کردند.

جنازۀ اکرام الدین سریع در تهران به خاک سپرده شد

اکرام الدین سریع، جنرال پولیس در نظام جمهوری مخلوع افغانستان
اکرام الدین سریع، جنرال پولیس در نظام جمهوری مخلوع افغانستان

شمار از مهاجران افغان در ایران امروز در مراسم تشییع جنازه اکرام الدین سریع، جنرال پولیس در نظام جمهوری مخلوع افغانستان اشتراک کردند.

او امروز در تهران به خاک سپرده شد.

آقای سریع شام چهارشنبه از دفتر کارش به سوی خانه می‌رفت که توسط دو مرد نقاب‌پوش در تهران کشته شد

تا هنوز مسئولیت قتل او را کسی یا گروهی نپذیرفته است.

جنرال سریع در زمان جمهوری مخلوع افغانستان به عنوان قوماندان امنیه ولایت‌های تخار، بغلان و نورستان کار کرده بود.

جنرال سریع ۵۲ ساله، باشندۀ ولایت کاپیسا و پدرچهار فرزند بود

او پس از سقوط حکومت جمهوری افغانستان در ماه آگست ۲۰۲۱ به ایران رفت.

چهل‌وششمین سالگرد یورش اتحاد جماهیر شوروی پیشین به افغانستان

تانک‌های به جا مانده از دوران روس‌ها در افغانستان
تانک‌های به جا مانده از دوران روس‌ها در افغانستان

امروز، ششم جدی، چهل‌وششمین سالگرد یورش اتحاد جماهیر شوروی پیشین به افغانستان است.

۴۶ سال پیش در چنین روزی، ده‌ها هزار نیروی شوروی از راه زمین و هوا وارد افغانستان شدند، حکومت به رهبری حفیظ‌الله امین را سرنگون کردند و ببرک کارمل، رهبر شاخهٔ دیگری از حزب خلق را به قدرت رساندند.

اشغال افغانستان توسط نیروهای شوروی پس از یک دهه جنگ و تلفات سنگین، پایان یافت و در سال ١٣٦٧ خورشیدی آخرین سربازان قشون سرخ از افغانستان بیرون شدند.


شرکت چینی، طرح حفاظت از آثار باستانی معدن مس عینک را به حکومت طالبان سپرده است

معدن مس عینک در ولسوالی محمدآغه ولایت لوگر(آرشیف)
معدن مس عینک در ولسوالی محمدآغه ولایت لوگر(آرشیف)

شرکت چینی «ام‌سی‌سی» طرحی را برای حفاظت از آثار باستانی معدن مس عینک به وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان سپرده است.

شرکت ام‌سی‌سی چین در سال ۱۳۸۷ شمسی با حکومت وقت افغانستان قرارداد استخراج معدن مس عینک را امضا کرد، اما تا کنون نه‌تنها کار استخراج در این معدن را آغاز نکرده، بلکه از برخی تعهداتی که هنگام امضای قرارداد پذیرفته بود، نیز عقب‌نشینی کرده است.

وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان در اعلامیه‌ای که روز جمعه(۲۶ دسمبر) منتشر شد، گفته مسئولان شرکت چینی تعهد کرده‌اند که نتایج تحقیقات شان در مورد آثار باستانی را با این وزارت شریک سازند.

این در حالی است که اخیراً مردم بدخشان شکایت کرده‌اند که جانب چینی برخلاف توافق‌نامه قبلی، همۀ کارهای ساده و تخصصی استخراج معدن طلا را به شهروندان چینی سپرده و از استخدام افغان ها خودداری کرده است.

معدن مس عینک در ولسوالی محمدآغه ولایت لوگر موقعیت دارد و ارزش ذخایر آن حدود ۵۰ میلیارد دالر امریکایی تخمین می‌شود.

ازبکستان در سال ۲۰۲۵، به ارزش ۱.۳ میلیارد دالر امریکایی به افغانستان صادرات داشته است

بندر تجارتی ترمز در سرحد ازبکستان با افغانستان(آرشیف)
بندر تجارتی ترمز در سرحد ازبکستان با افغانستان(آرشیف)

کمیتۀ ملی احصائیه ازبکستان اعلام کرده که از ماه جنوری تا نوامبر سال ۲۰۲۵ میلادی، به ارزش ۱.۳ میلیارد دالر امریکایی به افغانستان صادرات داشته است.

بر اساس این آمار، افغانستان سومین شریک بزرگ تجارتی ازبکستان در بخش صادرات به‌شمار می‌رود.

طبق گزارش این نهاد، ازبکستان در این مدت به‌گونه مجموعی ۳۰.۹ میلیارد دالر به کشورهای مختلف صادرات داشته که از جمله، ۱.۳ میلیارد دالر آن به افغانستان صادر شده است.

صادرات ازبکستان نسبت به همین مدت در سال گذشته، ۲۶.۲ درصد افزایش یافته است.

بیشترین صادرات ازبکستان به روسیه انجام شده و پس از آن به ترتیب چین، افغانستان، قزاقستان، ترکیه، فرانسه، امارات متحده عربی، قرغیزستان، تاجیکستان و پاکستان قرار دارند.

کمیته ملی احصائیه ازبکستان چند روز پیش نیز اعلام کرده بود که افغان‌ها در سال جاری بزرگ‌ترین گروه شهروندان خارجی بوده‌اند که برای اهداف تجارتی وارد این کشور شده‌اند.

بر اساس ارقامی که در ۲۷ قوس منتشر شده، از ماه جنوری تا اکتوبر سالجاری، ۳۳۹ هزار و ۵۸۵ افغان به منظور تجارت به ازبکستان سفر کرده‌اند.

جاپان ۳ میلیون دالر امریکایی را برای حمایت از قشرهای آسیب‌پذیر در افغانستان اختصاص داد

برنامه انکشافی سازمان ملل متحد (UNDP) اعلام کرده که حکومت جاپان ۳ میلیون دالر امریکایی را برای حمایت از قشرهای آسیب‌پذیر در افغانستان اختصاص داده است.

بر اساس اعلامیه‌ای این نهاد که روز جمعه(۲۶ دسمبر) منتشر شد، این کمک مالی به هدف بهبود وضعیت بشری در افغانستان و افزایش دسترسی مردم به خدمات اساسی مصرف خواهد شد.

گفته شده که این پروژه به‌گونه ویژه خدمات صحی برای مادران، نوزادان، کودکان و جوانان را تقویت خواهد کرد.

همچنان بخشی از این کمک برای فراهم‌سازی حمایت‌های روانی - اجتماعی به خانواده‌ها و افرادی که در نتیجه حوادث طبیعی آسیب دیده‌اند، به‌ویژه در مناطق دورافتاده و محروم افغانستان، استفاده خواهد شد.

در اواخر ماه قوس نیز جاپان اعلام کرده بود که ۱۹.۵ میلیون دالر امریکایی کمک بشری برای افغانستان تصویب کرده است.

بر اساس اعلامیه، با این کمک تازه، مجموع کمک‌های جاپان با افغانستان از ماه اگست ۲۰۲۱، زمانی که طالبان دوباره به قدرت رسیدند، به ۵۴۹ میلیون دالر رسیده است.

افغانستان در سال جاری به‌ویژه به‌دلیل بازگشت میلیون‌ها مهاجر، خشکسالی و حوادث طبیعی با وضعیت دشوارتری روبه‌رو بوده است.

سازمان صحی جهان: مرگ‌ومیر ناشی از سرخکان، از ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۴ حدود ۸۸ درصد کاهش یافته است

واکسین سرخکان(آرشیف)
واکسین سرخکان(آرشیف)

سازمان صحی جهان می گوید که مرگ‌ومیر ناشی از بیماری سرخکان بین سال‌های ۲۰۰۰ میلادی تا ۲۰۲۴ میلادی حدود ۸۸ درصد کاهش یافته و تلاش‌های واکسیناسیون در این مدت، جان حدود ۵۹ میلیون انسان را نجات داده است.

این سازمان روز پنج‌شنبه (۲۵ دسمبر) در یک خبرنامه گفت که با وصف این دستاوردهای درازمدت، بیماری سرخکان بار دیگر در سطح جهان در حال افزایش و این موضوع پیشرفت‌های سال‌های گذشته در زمینه کنترل این بیماری را با تهدید روبه‌رو کرده است.

بر اساس این گزارش، تنها در سال ۲۰۲۴ حدود ۱۱ میلیون مورد ابتلا به سرخکان در سراسر جهان ثبت شده که این امر خلاها و کمبودها در پوشش واکسیناسیون و نظام‌های صحت عامه را متبارز می سازد.

سازمان صحی جهان تأکید کرده که برای جلوگیری از شیوع سرخکان، حداقل ۹۵ درصد مردم باید دو دوز واکسین این بیماری را دریافت کنند، اما این هدف تا هنوز در بسیاری از کشورها تحقق نیافته است.

این نگرانی ها درحالی مطرح شده که سازمان ملل متحد در ماه گذشته اعلام کرده که زندگی ۱۲.۹ میلیون کودک در افغانستان به دلیل بیماری سرخکان، اسهالات و سایر بیماری‌ها در معرض تهدید قرار دارد.

بیشتر "لود" شود

XS
SM
MD
LG