لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۲۱ جدی ۱۴۰۴ کابل ۱۰:۵۴

افغانستان

باغداران قیصار: جنگ ما را آواره و خساره‌مند کرده است

بازار ولایت فاریاب
بازار ولایت فاریاب

هزاران نفر که بسیاری‌شان باغدارند از ناامنی‌های تازه در ولسوالی قیصار گریخته و عمدتاً به شهر میمنه مرکز ولایت فاریاب پناه آورده اند.

محمد عالم پهلوان یکی از بی‌جاشدگان است. او می‌گوید باغِ انگورش را در قیصار رها کرده و اکنون با ده عضو خانواده‌اش در خانۀ کرایی در گوشه‌ای از شهر میمنه زندگی می‌کند.

عالم پهلوان به رادیو آزادی گفت که پارسال پانزده صد سیر کشمش جمع آوری کرده بود. اما امسال همه چیز به هم خورده: "در قیصار فعلاً جنگ شدید میان نیروهای امنیتی و گروه طالبان جریان دارد. ما فرار کردیم. کشمش‌های ما در آنجا مانده است. زیاد خسارت دیدیم. فرصت نیافتیم که کشمش‌های مان را بکنیم و بچینیم. وضعیت اقتصادی قیصار بسیار خراب است."

نور محمد هم باغدار محلی است. او هم مثل عالم پهلوان از شر جنگ در قیصار به میمنه گریخته.

نور محمد می‌گوید تقریباً هزار سیر کشمش در خانه‌اش مانده. او نگران است که زحمت یکساله‌اش بر باد رود: "هر روز در قیصار جنگ است. ما حتی در بازار رفته نمی‌توانیم. کشمش‌های ما خراب شده. ما مهاجر هستیم. در قیصار بازاری نیست. قیمت مناسب ندارد و خساره‌مند شدیم."

او می‌گوید که دکانداران از ترس جنگ دکان‌های شان را زودتر می‌بندند.

کشمش فاریاب
کشمش فاریاب

ریاست امور مهاجرین فاریاب می‌گوید تا حال ۲۸۰ خانوادۀ بیجا شده از قیصار برای دریافت کمک به این ریاست مراجعه کرده اند. اما آمار دقیق بیجاشدگان معلوم نیست.

ریاست زراعت فاریاب می‌پذیرد که امسال تولید کشمش قیصار کاهش خواهد یافت.

باغداران قیصار امنیت می‌خواهند.

به گفته نورمحمد باغداران محلی این ولسوالی در سایه امنیت و حمایت کشمش‌های باغشان را بهتر جمع آوری کرده و بعد از بسته بندی به بازار‌های جهانی عرضه خواهند کرد.

تازه‌ترین خبرهای روز را این‌جا دنبال کنید

بازجویی از رحمان الله گربز بازیکن معروف کریکت افغانستان در بنگلادش ؛ دلیل آن هنوز روشن نشده

رحمان الله گربز بازیکن تیم ملی کریکت افغانستان
رحمان الله گربز بازیکن تیم ملی کریکت افغانستان

رحمان الله گربز بازیکن معروف کریکت افغانستان از سوی کمیسیون مبارزه با فساد کریکت بورد بنگلادش مورد بازجویی قرار گرفته است.

گربز در حال حاضر در لیگ برتر کریکت بنگلادش (BPL) ، در تیم داکه کپیتالز بازی می کند.

عتیق فهد، مدیرعامل این تیم به رسانه‌ها گفته است که اعضای کمیسیون مبارزه با فساد اداری شب شنبه بدون اجازه وارد اتاق هوتل رحمان‌الله گربز شده، او را مورد بازجویی قرار داده و موبایل‌اش را ضبط کرده‌اند.

فهد افزوده است که این برخورد با «یک بازیکن بزرگ و شناخته شده بین المللی» اشتباه است و کریکت بنگلادش باید در این زمینه توضیحات لازم ارائه کند.

دلیل این اقدام هنوز معلوم نیست.

افتخار رحمان متو، عضو هیئت مدیرۀ لیگ برتر بنگلادش مدعی شده که اعضای کمیته مبارزه با فساد اداری با گربز هیچ کار نادرست و غیرقانونی انجام نداده اند.

کمک مالی سویدن به صندوق امانی ویژۀ افغانستان

بیرق سویدن
بیرق سویدن

صندوق امانی ویژۀ افغانستان از کمک ۶۰ میلیون کرون سویدنی معادل حدود شش و نیم میلیون دالر به این صندوق خبر می دهد.

این صندوق امروز یکشنبه ( ۲۱جدی) در شبکۀ ایکس نوشت که این کمک سویدن باعث افزایش خدمات ضروری در زمینۀ بهبود وضعیت اقتصادی و اقلیمی برای جوامع آسیب‌دیده از آوارگی خواهد شد.

این کمک در حالی صورت می گیرد که نگرانی های فزاینده در بارۀ بدتر شدن وضعیت بشری در افغانستان زیر حاکمیت طالبان وجود دارد.

ملل متحد گفته است که ۱۷.۵ میلیون نفر در افغانستان که بیش از ۷۵ درصد آنان زنان و کودکان اند، به کمک‌های فوری نیاز دارند.

این سازمان برای سال ۲۰۲۶ میلادی خواستار ۱.۷۱ میلیارد دالر بودجه برای کمک‌ رسانی به نیازمندان در افغانستان شده است.

بازی تمریناتی بین تیم های کریکت زیرنزده سال افغانستان و استرالیا

عکس از ارشیف
عکس از ارشیف

تیم کریکت زیر نزده سال افغانستان امروز یکشنبه (۲۱جدی) در بازی تمریناتی به مصاف تیم کریکت زیر نزده سال استرالیا رفته است. این مسابقه در نامیبیا ادامه دارد.

تیم استرالیا بر اساس قرعه توپ اندازی می کند.

کریکت بورد افغانستان می گوید که این مسابقه به هدف آمادگی برای جام جهانی برگزار می شود.

رقابت های جام جهانی کریکت زیرنزده سال به میزبانی مشترک نامیبیا و زیمبابوه با اشتراک ۱۶ تیم روز جمعه آغاز می شود.

۳۲ پناهجوی افغان به جرمنی منتقل شدند

گروهی از پناهجویان افغان که در ماه دسمبر ۲۰۲۵ از پاکستان به جرمنی منتقل شدند.
گروهی از پناهجویان افغان که در ماه دسمبر ۲۰۲۵ از پاکستان به جرمنی منتقل شدند.

وزارت داخلۀ جرمنی تأیید کرده است که ۳۲ افغان که رسماً به آنها وعدۀ پذیرش توسط این کشور داده شده بود، از پاکستان به جرمنی منتقل شده‌اند.

دویچه وله روز شنبه، ۲۰ جدی، گزارش داد که سخنگوی وزارت داخلۀ جرمنی اعلام کرده که این افراد از طریق پرواز به برلین رسیده‌اند.

به گفتۀ او، در هفته‌های اخیر، افغان‌هایی که به آنها وعده پذیرش داده شده بود، با چندین پرواز جداگانه به جرمنی منتقل شده‌اند.

طبق این گزارش، این افغان‌ها ماه‌ها و در برخی موارد حتی سال‌ها در پاکستان منتظر صدور ویزه و انتقال به جرمنی بوده‌اند.

قرار بود روند انتقال آنها تا پایان سال ۲۰۲۵ تکمیل شود.

این درحالیست که دولت جرمنی برنامۀ پذیرش شهروندان افغان نیازمند را در ماه می ۲۰۲۵ به حالت تعلیق درآورد.

۲۷ مکان باستانی جدید در لوگر کشف شده است

منطقۀ باستانی مس عینک در ولایت لوگر (تصویر آرشیف)
منطقۀ باستانی مس عینک در ولایت لوگر (تصویر آرشیف)

وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان روز شنبه، ۲۰ جدی در صفحۀ ایکس خود نوشت که قدمت این مکان‌ها به دوره‌های باختری-یونانی و اسلامی برمی‌گردد.

طبق این بیانیه، این بیست و هفت مکان باستانی در ولسوالی‌های چرخ، برکی برک، خروار و ازره در نزدیکی پل علم، مرکز لوگر شناسایی و در دیتابیس ملی مکان‌های باستانی ثبت شده‌اند.

به گفتۀ وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان، کار بررسی و مستندسازی این مناطق در حال انجام است.

افغانستان دارای آثار و ساحات باستانی زیادی است که این قدامت آنها به دوره‌های هخامنشی، یونانی، کوشانی، بودایی و اسلامی بر می‌گردد.

میراث فرهنگی این کشور، از جمله خانقاه‌ها باستانی بودایی و بناهای تاریخی اسلامی، دهه‌هاست که توجۀ محققان بین‌المللی را به خود جلب کرده است.

در نتیجۀ حملات موشکی اوکراین دسترسی ۶۰۰ هزار نفر به آب و برق در بلگرود روسیه قطع شد

تصاویری از حملات اوکراین به منطقۀ بلگرود روسیه
تصاویری از حملات اوکراین به منطقۀ بلگرود روسیه

والی منطقۀ بلگرود روسیه به روز شنبه، ۲۰ جدی اعلام کرد که پس از حملات موشکی اوکراین، ۶۰۰ هزار نفر از ساکنان این منطقه بدون برق و آب مانده‌اند.

ویاچسلاو گلادکوف در تلگرام نوشت که تلاش‌هایی برای جلوگیری از این مشکل در حال انجام است، اما وضعیت بسیار دشوار است.

بلگرود با خارکف اوکراین هم‌مرز است. در فبروری ۲۰۲۲، زمانی که نیروهای روسی به اوکراین حمله کردند، بلگرود با داشتن ۱.۵ میلیون نفر جمعیت، به گونۀ دوامدار مورد حملات نیروهای اوکراینی قرار گرفته است.

از سوی دیگر، در تقریباً چهار سالی که از حملۀ روسیه به اوکراین می‌گذرد، نیروهای روسی بارها سیستم‌های گرمایشی اوکراین را در زمستان هدف قرار داده‌اند و آخرین حمله در پنجشنبه‌شب گذشته، سیستم‌های گرمایش مرکزی را در حدود نیمی از آپارتمان‌های کی‌یف، پایتخت اوکراین از کار انداخت.

طالبان دو نفر را در بلخ به اتهام قاچاق مشروبات الکلی شلاق زدند

نمایی از شهر مزارشریف، مرکز ولایت بلخ
نمایی از شهر مزارشریف، مرکز ولایت بلخ

سترۀ محکمۀ حکومت طالبان امروز شنبه، ۲۰ جدی اعلام کرده که این افراد اخیراً بر اساس حکم محکمۀ ابتدائیۀ شهری‌شان و تأییدی این محکمه هر کدام ۳۹ شلاق زده شدند.

به گفتۀ این محکمه، جزای تعزیری بالای متهمان با حضور مسئولان محلی طالبان و مردم محل تطبیق شده است.

طالبان پس از حاکمیت دوباره بر افغانستان، مجازات بدنی در محضر عام از جمله اعدام و شلاق‌زدن را آغاز کرده اند.

مجازات بدنی در محضر عام با واکنش‌های گستردۀ بین‌المللی روبه‌رو شده و سازمان‌های بین‌المللی حقوق بشری از جمله ملل متحد بارها از طالبان خواسته اند که مجازات بدنی در محضر عام را متوقف کنند.

اما حکومت طالبان این روند را تطبیق شریعت اسلام دانسته و بر ادامۀ آن تأکید کرده است.

تا به حال صدها تن از سوی طالبان در محضر عام مجازات شده اند.

در نخستین ساعات اولیۀ سال جدید میلادی، یک مادر در افغانستان سه‌گانگی به دنیا آورد

سه‌گانگی که در سال ۲۰۲۶ در افغانستان به دنیا آمدند.
سه‌گانگی که در سال ۲۰۲۶ در افغانستان به دنیا آمدند.

شفاخانۀ ایمرجنسی در افغانستان روز جمعه اعلام کرده که این سه‌گانگی در یکی از شعبه‌های این شفاخانه به دنیا آمده اند، اما جزئیات بیشتری ارائه نکرده است.

این درحالیست که پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان بر افغانستان، بخش صحت این کشور با بحران ارائۀ خدمات روبه‌رو شده و میزان مرگ و میر مادران و نوزادان در آن به گونۀ چشمگیری افزایش یافته است.

بر اساس آمار ملل متحد، در هر دو ساعت در افغانستان یک مادر به دلیل مشکلات صحی قابل پیش‌گیری جان خود را از دست می‌دهد.

در یک سال گذشته، تجارت بین افغانستان و قزاقستان ۶۳ درصد افزایش یافته است

نشست مقامات قزاقستان با طالبان جولای ۲۰۲۵ (آرشیف)
نشست مقامات قزاقستان با طالبان جولای ۲۰۲۵ (آرشیف)

رسانه‌های قزاقستان روز جمعه(۹ جنوری) از قول مقام‌های این کشور گزارش داده اند که این رقم در اواخر سال ۲۰۲۵ میلادی، ثبت شده است.

بر اساس این گزارش ها، در ماه‌های سپتمبر و دسامبر سال ۲۰۲۵ میلادی، صادرات قزاقستان به افغانستان در مقایسه با همین مدت در سال گذشته، ۷۱ درصد افزایش را نشان می دهد.

قزاقستان بیشتر غله‌جات به افغانستان صادر می‌کند و پس از بسته‌شدن گذرگاه‌های سرحدی افغانستان با پاکستان در ماه اکتوبر سال گذشته، تجار افغان بیشتر به قزاقستان و سایر کشورهای آسیای‌میانه روی آورده‌اند.

شارژدافیر طالبان برای سفارت افغانستان در هند، به دهلی جدید رسید

سفارت افغانستان در هند (آرشیف)
سفارت افغانستان در هند (آرشیف)

رسانۀ هندی «دی هندو» گزارش داده که مفتی نور احمد نور روز جمعه به دهلی جدید رسیده تا وظایف شارژدافیری سفارت افغانستان را بر عهده بگیرد.

براساس رسانه‌های هندی، در ماه اکتوبر سال گذشته، حکومت هند زمانی با پذیرش این دیپلومات طالبان موافقت کرد که امیر خان متقی وزیر خارجۀ حکومت طالبان به هند سفر کرده بود و آقای نور نیز او را همراهی می کرد.

طالبان در ماه اپریل سال ۲۰۲۳ میلادی نیز شارژدافیر خودرا برای سفارت افغانستان در دهلی جدید معرفی کرده بودند، اما در آن زمان، کارمندان سفارت افغانستان از ورود او به سفارت، مانع شدند.

بیشتر "لود" شود

XS
SM
MD
LG