لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۲۸ سنبله ۱۴۰۵ کابل ۱۰:۵۲

خبر ها

هفدهم اکتوبر برابر است با روز جهانی ریشه‌کنی فقر

آرشیف
آرشیف

هفدهم اکتوبر برابر است با روز جهانی ریشه‌کنی فقر.

نهادهای مختلف هرساله برنامه‌هایی را برای محو فقر در سراسر جهان به اجرا می‌گذارند.

زبیده ۳۰ساله مادر ۴ فرزند برای مشکلات اقتصادی و پیدا کردن لقمه نانی دست به گدایی زده است.

زبیده، که شوهرش موچیگری می‌کند می‌گوید که از گدایی می‌شرمد، اما برای پیدا کردن لقمه نانی برای فرزندانش دست به چنین کاری می‌زند.

او می‌گوید: "بخدا نه آرد دارم و نه روغن. شوهرم موچیگری می‌کند. مشکلات اقتصادی ما زیاد است. بخدا از مجبوریت آمدم. تازه طفل به دنیا آورده‌ام. مریض هستم. بخدا از این کار می‌شرمم، اما چطور کنم؟ چاره نیست."

زبیده از حکومت و مقام‌های مربوط می‌خواهد که به مشکلات اقتصادی مردم توجه کند.

این در حالی است که سازمان ملل متحد هفدهم اکتبر را روز جهانی "ریشه‌کنی فقر" نامگذاری کرده است.

پیش از این بانک جهانی در گزارشی نوشت که گسترش بیماری کوید-۱۹ میزان فقر را در افغانستان به شدت افزایش خواهد داد.

نشان بانک جهانی
نشان بانک جهانی

این بانک پیش‌بینی کرده است که میزان فقر در افغانستان از ۵۴ اعشاریه ۵ در صد به ۷۲ در صد افزایش خواهد یافت.

محمداشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان هم گفته که ۹۰ درصد مردم کشور با درآمد کمتر از دو دالر در روز، زیر خط فقر زندگی می‌کنند.

در عین حال براساس آمار احصاییه مرکزی ۵۴ در صد افغانان زیر خط فقر زندگی می‌کنند، اما به گفتۀ این نهاد دوران قرنطین ناشی از ویروس کرونا و بیکاری باعث شده که این آمار به ۶۵ در صد افزایش یابد.

آرشیف، یک کارگر زمان قرنطین ناشی از گسترش ویروس کرونا در کابل
آرشیف، یک کارگر زمان قرنطین ناشی از گسترش ویروس کرونا در کابل

با این همه صبور نریمان سخنگوی این وزارت می‌گوید وزارت اقتصاد به همکاری ارگان‌های دیگر برنامه‌هایی برای فقرزدای در کشور روی دست دارد.

او افزود: "وزارت اقتصاد بسته پیشنهادی را به ارگان‌های ذی‌ربط پیشنهاد کرده که براساس آن یک سلسله کارهای حمایتی صورت بگیرد تا اینکه بتوانیم در قسمت کسبه‌کاران، کسانی‌که درآمد روزانه‌شان بسیار اندک است و دست‌فروشان تحت حمایت این بسته قرار بگیرند."

به گفته آقای نریمان، این وزارت برنامه‌های طویل‌المدت فقرزدایی را نیز روی دست دارد که با عملی شدن آن سطح فقر در کشور کاهش می‌یابد.

به باور مردم و آگاهان گسترش ویروس کرونا و دوران قرنطین و بیکاری سبب افزایش سطح فقر در افغانستان شده است.

به اساس معلومات وزارت کار امور اجتماعی، در حال حاضر دو میلیون افغان بیکار هستند.

آرشیف
آرشیف

عبدالفتاح احمدزی سخنگوی این وزارت از آمار بلند سطح بیکاری در کشور ابراز نگرانی می‌کند و می‌گوید این وزارت برنامه‌های را برای کاهش آن آغاز کرده است.

آقای احمدزی گفت: "ما در تلاش این هستیم تا بتوانیم زمینه‌سازی برای سکتور خصوصی داشته باشیم تا که آنان سرمایه‌گذاری کنند و بالاخره از طریق سرمایه‌گذاری آنان کاریابی شود برای کسانی که که واجد شرایط کار هستند و از سوی دیگر در چهارچوب دولت افغانستان هم در تلاش این هستیم که در قسمت بست‌های خالی وجود دارد افراد بیکار مصروف شوند. تلاش بر این است تا ما بتوانیم از راه‌های مختلف مانند آموزش حرفه این افراد را به کار بگماریم."

هرچند فقرزدایی و اشتغال‌زایی از برنامه‌های مهم حکومت شمرده می‌شوند اما به باور آگاهان مسایل اقتصادی گسترش دامنۀ ناامنی‌ها، نبود زمینه‌های استخراج منابع زیر زمینی و وابسته‌گی بخش بزرگ اقتصاد کشور به کمک‌های جهانی از عواملی اند که چگوگی آیندۀ فقرزدایی را در کشور دشوار ساخته اند.

تازه‌ترین خبرهای روز را این‌جا دنبال کنید

کارشناسان ملل متحد: پاکستان اخراج افغان‌های در معرض خطر را متوقف کند

آرشیف، روند اخراج مهاجرین افغان از پاکستان
آرشیف، روند اخراج مهاجرین افغان از پاکستان

گروه کارشناسان ملل متحد روز جمعه «۲۷ سنبله» در اعلامیه‌ی از پاکستان خواسته اند پیش از اخراج شهروندان افغان، افرادی را که در معرض آزار و اذیت، شکنجه و سایر نقض‌های جدی حقوق بشر قرار خواهند گرفت، شناسایی و از آنان حمایت کند.

ریچارد بنت، گزارش‌گر ویژۀ ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان در صفحۀ اکس خود نوشته که با این کارشناسان هم‌نظر است.

بنت گفته که بیشتر نگران زنان و دختران، کودکان بدون سرپرست، مدافعان حقوق بشر، خبرنگاران، قاضیان، سارنوالان، نیروهای امنیتی سابق و سایر افرادی است که ممکن است پس از بازگشت با خطرات جدی روبه‌رو شوند.

حکومت پاکستان به تازه‌گی در این باره چیزی نگفته، اما وزارت داخله پاکستان پیش از این گفته بود که تمام اتباع خارجی فاقد اسناد معتبر را از این کشور اخراج می‌کند.

کارشناسان ملل متحد همچنین نسبت به تصمیم پاکستان برای اخراج دانشجویان افغان از مؤسسات طبی از جمله طب دندان هشدار داده و گفته است این اقدام دست‌کم ۱۰۰ دانشجوی افغان، از جمله شماری از دانشجویان دختر را متأثر می‌کند.

این درحالی‌ست که شورای طبی و طب دندان پاکستان به تاریخ ۱۶ سنبله دستور داد که بر اساس پالیسی‌های حکومت پاکستان، محصلان افغان در رشته‌های طبی از این کشور اخراج شوند، اما به تازه‌گی محکمه عالی لاهور در پاکستان روز جمعه «۲۷ سنبله» دستور اخراج بیش از ۱۰۰ محصل افغان رشته‌های طبی از پوهنتون‌های این کشور را تا زمان برگزاری جلسه بعدی تعلیق کرده‌است.

ملل متحد: پاکستان در ۲۰۲۶ بیش از ۸۰ هزار مهاجر افغان را بازداشت کرده‌است

آرشیف، شماری از مهاجرین افغان بازداشت شده از سوی پولیس پاکستان
آرشیف، شماری از مهاجرین افغان بازداشت شده از سوی پولیس پاکستان

ملل متحد می‌گوید که پاکستان در سال جاری میلادی بیش از ۸۰ هزار مهاجر افغان را بازداشت و اخراج کرده‌است.

ادارۀ بین‌المللی مهاجرت (آی او ام) و کمیشنر عالی ملل متحد در امور پناهنده‌گان روز جمعه «۲۷ سنبله» در یک گزارش مشترک اعلام کردند که از اول جنوری تا ۱۲ سپتمبر ۲۰۲۶ بیش از ۸۰ هزار مهاجر افغان در مناطق مختلف پاکستان بازداشت و پس از آن به افغانستان اخراج شده‌اند.

بر اساس این گزارش، در این مدت در مجموع بیش از ۷۸۷ هزار مهاجر افغان از پاکستان به افغانستان برگشتند.

این درحالی‌ست که مهاجرین بازگشته به افغانستان همواره از مشکلات مختلف از جمله عدم دسترسی به سرپناه، فرصت‌های کاری و خدمات عامه شکایت دارند.

اخیراً دفتر هماهنگی امور بشردوستانه ملل متحد (اوچا) در گزارشی گفت که بازگشت کننده‌گان با آینده‌ی نامعلوم روبه‌رو هستند و افزایش شمار آنان فشار بیشتری بر جوامع میزبان وارد کرده‌است.

دو فعال حقوق بشر در پاکستان چند ساعت پس از آزادی دوباره بازداشت شدند

ایمان زینب مزاری حاضر، وکیل مدافع و فعال برجستۀ حقوق بشر و همسرش، هادی علی چته
ایمان زینب مزاری حاضر، وکیل مدافع و فعال برجستۀ حقوق بشر و همسرش، هادی علی چته

یک فعال برجستۀ حقوق بشر در پاکستان و همسرش چند ساعت پس از رهایی از زندان دوباره بازداشت شدند.

ایمان زینب مزاری حاضر، وکیل مدافع و فعال برجستۀ حقوق بشر و همسرش، هادی علی چته که او نیز وکیل مدافع است، از منتقدان صریح حکومت و اردوی پاکستان به شمار می‌روند.

سازمان عفو بین‌الملل روز جمعه «۲۷ سنبله» با نشر اعلامیه‌ی گفته که این زوج روز پنج‌شنبه و چند ساعت پس از آن دوباره بازداشت شدند که با قید ضمانت از سوی ستره محکمه آزاد شده بودند.

عفو بین‌الملل می‌گوید که این فعالان حقوق بشر به اتهام شرکت در یک "گردهمایی مسالمت‌آمیز" دوباره بازداشت شدند.

معاون بخش آسیایی عفو بین‌الملل گفته است: "پرونده آنان بار دیگر نشان می‌دهد که مقام‌ها تا چه اندازه مایل اند از نظام قضایی به‌عنوان ابزاری علیه صداهای منتقد استفاده کنند."

به گزارش رسانه‌های پاکستانی، بازداشت دوباره این دو فعال با واکنش‌های برخی خبرنگاران و فعالان حقوق بشر در پاکستان روبه‌رو شده‌است.

پیش از این محکمه‌ی در پاکستان، ایمان زینب مزاری و همسرش را به ۱۰ سال تا ۱۷ سال زندان محکوم کرده بود.

حمله کوسه‌ماهی در استرالیا؛ یک مرد هنگام آب‌بازی جان باخت

آرشیف
آرشیف

پولیس استرالیا اعلام کرده که یک مرد روز جمعه «۲۷ سنبله» در پی حمله کوسه‌ماهی هنگام آب‌بازی در نزدیکی ساحل سورنتو در شهر پِرت، ایالت استرالیای غربی جان باخت.

این پنجمین مورد مرگ‌ومیر ناشی از حمله کوسه‌ماهی در استرالیا در سال جاری است.

سخنگوی پولیس استرالیای غربی گفته است که این مرد هنگام آب‌بازی در امتداد ساحل مورد حمله کوسه‌ماهی قرار گرفت و در نتیجه این حمله جان باخت.

مقام‌های محلی ساحل‌های این منطقه را تا اطلاع بعدی بستند.

این دومین حمله کوسه‌ماهی در استرالیای غربی در همین هفته است.

پیش از این، یک مرد در ساحل گلنفیلد در شمال پرت، در پی حمله کوسه بخشی از پایش را از دست داده بود.

اپدیت شده

معاون کمیشنر کوهات: تلفات انفجار دستکم به ۲۰ نفر و شمار زخمی‌ها به ۷۸ نفر رسید

آمبولانس‌ها نزدیک محل انفجار
آمبولانس‌ها نزدیک محل انفجار

پس از انفجار مرگبار در شهر کوهات امروز، در ایالت خیبرپختونخوا پاکستان، نوید احمد، معاون کمیشنر کوهات می گوید که شمار کشته‌شدگان به دست‌کم ۲۰ نفر و شمار زخمی‌ها به ۷۸ نفر رسیده است.

معاون کمیشنر کوهات، به خبرنگار رادیو آزادی گفته است که بیشتر کشته‌شدگان نیروهای پولیس هستند. او همچنین تأیید کرده است که پس از انفجار، میان نیروهای پولیس و مهاجمان مسلح درگیری رخ داده است.

از سوی هم یک مقام ارشد پولیس خیبرپختونخوا به خبرگزاری فرانسه گفته است که در این حمله ۱۶ نفر، از جمله پنج نیروی پولیس کشته شده‌اند.

مقام‌های پاکستانی می‌گویند این انفجار در نزدیکی یک مسجد و در مرکز پولیس زمانی رخ داد که نمازگزاران نماز جمعه را به پایان رسانده بودند.

رسانه‌های پاکستانی به نقل از منابع امنیتی گزارش داده‌اند که دست‌کم شش مهاجم نیز کشته شده‌اند.

او افزوده است که در آغاز، یک مهاجم انتحاری دیوار مرکز پولیس را منفجر کرده و پس از آن، مهاجمان دیگر وارد ساختمان شده‌اند. در نتیجه انفجار، بخش بزرگی از ساختمان مرکز آموزشی پولیس فروریخته است.

تاکنون هیچ گروهی مسئولیت این حمله را بر عهده نگرفته است؛ اما منطقه خیبرپختونخوا در سال‌های اخیر شاهد حملات گروه تحریک طالبان پاکستان بوده است.

آصف علی زرداری، رئیس‌جمهور پاکستان، ضمن ابراز تأسف از تلفات، برای زخمی‌ها آرزوی بهبودی کرده است.

پاکستان افزایش حملات در خیبرپختونخوا و بلوچستان را به فعالیت گروه‌های مسلح مرتبط با افغانستان نسبت می‌دهد؛ اما حکومت طالبان این اتهام‌ها را رد می‌کند. این اختلاف‌ها در سال‌های اخیر به افزایش تنش و درگیری میان دو کشور منجر شده است.


انفجار در نزدیکی مسجد و مرکز پولیس در کوهات؛ ده‌ها نفر کشته و زخمی شدند

آرشیف
آرشیف

مقام‌های پاکستانی می‌گویند در پی انفجار روز جمعه ۲۷ سنبله در نزدیکی یک مسجد و یک مرکز پولیس در شهر کوهات، در ایالت خیبرپختونخوا، ده‌ها نفر کشته و زخمی شده‌اند.

خبرنگار محلی رادیو آزادی در پاکستان گفته است که این انفجار زمانی رخ داد که مردم پس از ادای نماز جمعه از مسجد بیرون می‌شدند. به گفته او، پس از انفجار صدای فیر مرمی نیز شنیده شده است.

آمار تلفات و خسارات در حال تغییر است.

رئیس پولیس خیبرپختونخوا به خبرگزاری فرانسه گفته است که تحقیقات درباره علت انفجار آغاز شده است.

تا کنون هیچ گروهی مسئولیت این انفجار را بر عهده نگرفته است؛ اما منطقه خیبرپختونخوا در سال‌های اخیر شاهد حملات گروه تحریک طالبان پاکستان بوده است.

آصف علی زرداری، رئیس‌جمهور پاکستان، ضمن ابراز تأسف از تلفات، مبارزه با گروه‌های مسلح را برای تأمین امنیت این کشور ضروری دانسته است.

این در حالی است که به‌تازگی ابراهیم کالین، رئیس سازمان استخبارات ملی ترکیه، پس از سفر به افغانستان وارد پاکستان شده و با شماری از مقام‌های ارشد این کشور درباره امنیت منطقه‌ای و همکاری‌های دوجانبه گفت‌وگو کرده است.

محکمه عالی لاهور اخراج محصلان افغان رشته‌های طبی را تا جلسه بعدی تعلیق کرد

محصلان افغان در پاکستان
محصلان افغان در پاکستان

محکمه عالی لاهور در پاکستان روز جمعه، ۲۷ سنبله، دستور اخراج بیش از صد محصل افغان رشته‌های طبی از پوهنتون های این کشور را تا زمان برگزاری جلسه بعدی تعلیق کرده است.

بر اساس حکم محکمه که خبرگزاری فرانسه به آن دست یافته، قاضی خالد اسحاق دستور توقف اخراج این محصلان را تمدید کرده است؛ اما تاریخ جلسه بعدی مشخص نشده است.

این محصلان پس از آن با خطر اخراج روبه‌رو شدند که شورای طبی و طب دندان پاکستان به تاریخ ۱۶ سنبله دستور داد که بر اساس پالیسی‌های حکومت پاکستان، محصلان افغان در رشته‌های طبی از این کشور اخراج شوند و ثبت‌نام محصلان جدید نیز لغو شود.

محکمه عالی بلوچستان پیش از این درخواست ادامه تحصیل شماری از محصلان افغان در رشته‌های طبی را رد کرده بود.

شماری از نهادهای حقوق بشری نیز خواستار لغو دستور شورای طبی پاکستان شده‌اند و گفته‌اند که این تصمیم می‌تواند به‌ویژه بر محصلان زن افغان تأثیر بگذارد؛ زنانی که در افغانستان از تحصیل محروم‌اند.

سازمان ملل: بیش از ۵۲۲ هزار افغان امسال از ایران به افغانستان بازگشته‌اند

کمپ مهاجران در افغانستان
کمپ مهاجران در افغانستان

کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان (UNHCR) در تازه‌ترین گزارش خود گفته است که از آغاز سال ۲۰۲۶ تا ۱۲ سپتامبر، بیش از ۵۲۲ هزار افغان از ایران به افغانستان بازگشته‌اند که حدود ۴۴۰ هزار نفر آنان به‌گونه اجباری اخراج شده‌اند.

بر اساس این گزارش که جمعه ۲۷ سنبله نشر شده شمار افغان‌های اخراج‌شده از ایران ۸۴ درصد مجموع افغان‌های بازگشته به افغانستان را تشکیل می‌دهد.

کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان می‌گوید بازگشت شمار زیادی از افغان‌ها، فشار بیشتری بر خدمات اساسی، مسکن و معیشت مردم در افغانستان وارد می‌کند و خطر بی‌ثباتی و مهاجرت دوباره را افزایش می‌دهد.

این نهاد همچنین گفته است که ۸۶ درصد از افرادی که در سال جاری به افغانستان بازگشته‌اند، هیچ‌گونه اسناد رسمی ندارند.

این درحالی است که ایران و پاکستان اخراج مهاجران افغان بدون اسناد قانونی را از این اخراج شدت بخشیده است.

یک مهاجر افغان در جرمنی به اتهام تلاش برای آتش‌زدن کنیسه بازداشت شد

پولیس جرمنی
پولیس جرمنی

پولیس جرمنی اعلام کرده که روز پنجشنبه۲۶ سنبله یک شهروند ۳۷ ساله افغانستان را که مظنون به تلاش برای آتش‌زدن یک کنیسه، عبادتگاه یهودیان، در شهر ووپرتال در غرب این کشور است، بازداشت کرد.

خبرگزاری فرانسه به نقل از سخنگوی پولیس گزارش داده است که مظنون تلاش کرده بود ورودی فرعی کنیسه را آتش بزند، اما اعضای کنیسه توانستند آتش را به‌سرعت خاموش کنند.

پولیس گفته است که مظنون پیش از این اقدام، مایع قابل حریق را روی زینه‌های ورودی کنیسه ریخته بود. در این رویداد کسی زخمی نشده و خسارات واردشده نیز اندک گزارش شده است.

به گفته پولیس، مظنون که پیش از این نیز برای پولیس شناخته‌شده بود، بلافاصله پس از رویداد در نزدیکی کنیسه بازداشت شد. تحقیقات ابتدایی نشان می‌دهد که او احتمالاً به‌تنهایی اقدام کرده است.

یوزف شوستر، رئیس شورای مرکزی یهودیان جرمنی، این حمله را محکوم کرده و گفته است که این رویداد نشان‌دهنده «عادی‌شدن تدریجی نفرت از یهودیان» در این کشور است.

امریکا ۴۸ فروند جت جنگی اف-۳۵ به عربستان سعودی می‌فروشد

آرشیف
آرشیف

وزارت خارجه امریکا فروش احتمالی ۴۸ فروند جت جنگی اف-۳۵ به عربستان سعودی را تأیید کرده است. ارزش این معامله حدود ۲۴.۳ میلیارد دالر برآورد شده است.

خبرگزاری رویترز روز پنجشنبه ۲۶ سنبله گزارش داده است که این معامله، علاوه بر طیاره ها، شامل ۴۹ دستگاه موتور، تجهیزات ارتباطی، پرزه‌جات و سایر تجهیزات پشتیبانی نیز می‌شود.

با این حال، تصمیم نهایی در مورد این معامله هنوز گرفته نشده و باید به تصویب کانگرس امریکا برسد. در صورت تأیید این معامله، عربستان سعودی پس از اسرائیل، دومین کشور در شرق‌میانه خواهد بود که جت‌های جنگی اف-۳۵ در اختیار دارد.

ریاض می‌گوید که این طیاره‌های پیشرفته توانایی‌های دفاعی این کشور را تقویت خواهد کرد.

اسرائیل حدود یک دهه است که طیاره‌های اف-۳۵ در اختیار دارد و از آن‌ها در جنگ‌ها استفاده می‌کند

بیشتر "لود" شود

XS
SM
MD
LG