لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۶ ميزان ۱۴۰۵ کابل ۰۳:۵۴

خبر ها

هفدهم اکتوبر برابر است با روز جهانی ریشه‌کنی فقر

آرشیف
آرشیف

هفدهم اکتوبر برابر است با روز جهانی ریشه‌کنی فقر.

نهادهای مختلف هرساله برنامه‌هایی را برای محو فقر در سراسر جهان به اجرا می‌گذارند.

زبیده ۳۰ساله مادر ۴ فرزند برای مشکلات اقتصادی و پیدا کردن لقمه نانی دست به گدایی زده است.

زبیده، که شوهرش موچیگری می‌کند می‌گوید که از گدایی می‌شرمد، اما برای پیدا کردن لقمه نانی برای فرزندانش دست به چنین کاری می‌زند.

او می‌گوید: "بخدا نه آرد دارم و نه روغن. شوهرم موچیگری می‌کند. مشکلات اقتصادی ما زیاد است. بخدا از مجبوریت آمدم. تازه طفل به دنیا آورده‌ام. مریض هستم. بخدا از این کار می‌شرمم، اما چطور کنم؟ چاره نیست."

زبیده از حکومت و مقام‌های مربوط می‌خواهد که به مشکلات اقتصادی مردم توجه کند.

این در حالی است که سازمان ملل متحد هفدهم اکتبر را روز جهانی "ریشه‌کنی فقر" نامگذاری کرده است.

پیش از این بانک جهانی در گزارشی نوشت که گسترش بیماری کوید-۱۹ میزان فقر را در افغانستان به شدت افزایش خواهد داد.

نشان بانک جهانی
نشان بانک جهانی

این بانک پیش‌بینی کرده است که میزان فقر در افغانستان از ۵۴ اعشاریه ۵ در صد به ۷۲ در صد افزایش خواهد یافت.

محمداشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان هم گفته که ۹۰ درصد مردم کشور با درآمد کمتر از دو دالر در روز، زیر خط فقر زندگی می‌کنند.

در عین حال براساس آمار احصاییه مرکزی ۵۴ در صد افغانان زیر خط فقر زندگی می‌کنند، اما به گفتۀ این نهاد دوران قرنطین ناشی از ویروس کرونا و بیکاری باعث شده که این آمار به ۶۵ در صد افزایش یابد.

آرشیف، یک کارگر زمان قرنطین ناشی از گسترش ویروس کرونا در کابل
آرشیف، یک کارگر زمان قرنطین ناشی از گسترش ویروس کرونا در کابل

با این همه صبور نریمان سخنگوی این وزارت می‌گوید وزارت اقتصاد به همکاری ارگان‌های دیگر برنامه‌هایی برای فقرزدای در کشور روی دست دارد.

او افزود: "وزارت اقتصاد بسته پیشنهادی را به ارگان‌های ذی‌ربط پیشنهاد کرده که براساس آن یک سلسله کارهای حمایتی صورت بگیرد تا اینکه بتوانیم در قسمت کسبه‌کاران، کسانی‌که درآمد روزانه‌شان بسیار اندک است و دست‌فروشان تحت حمایت این بسته قرار بگیرند."

به گفته آقای نریمان، این وزارت برنامه‌های طویل‌المدت فقرزدایی را نیز روی دست دارد که با عملی شدن آن سطح فقر در کشور کاهش می‌یابد.

به باور مردم و آگاهان گسترش ویروس کرونا و دوران قرنطین و بیکاری سبب افزایش سطح فقر در افغانستان شده است.

به اساس معلومات وزارت کار امور اجتماعی، در حال حاضر دو میلیون افغان بیکار هستند.

آرشیف
آرشیف

عبدالفتاح احمدزی سخنگوی این وزارت از آمار بلند سطح بیکاری در کشور ابراز نگرانی می‌کند و می‌گوید این وزارت برنامه‌های را برای کاهش آن آغاز کرده است.

آقای احمدزی گفت: "ما در تلاش این هستیم تا بتوانیم زمینه‌سازی برای سکتور خصوصی داشته باشیم تا که آنان سرمایه‌گذاری کنند و بالاخره از طریق سرمایه‌گذاری آنان کاریابی شود برای کسانی که که واجد شرایط کار هستند و از سوی دیگر در چهارچوب دولت افغانستان هم در تلاش این هستیم که در قسمت بست‌های خالی وجود دارد افراد بیکار مصروف شوند. تلاش بر این است تا ما بتوانیم از راه‌های مختلف مانند آموزش حرفه این افراد را به کار بگماریم."

هرچند فقرزدایی و اشتغال‌زایی از برنامه‌های مهم حکومت شمرده می‌شوند اما به باور آگاهان مسایل اقتصادی گسترش دامنۀ ناامنی‌ها، نبود زمینه‌های استخراج منابع زیر زمینی و وابسته‌گی بخش بزرگ اقتصاد کشور به کمک‌های جهانی از عواملی اند که چگوگی آیندۀ فقرزدایی را در کشور دشوار ساخته اند.

تازه‌ترین خبرهای روز را این‌جا دنبال کنید

افغانستان و هند برای صعود به نیمه‌نهایی بازی‌های آسیایی رقابت می‌کنند

تیم ملی کریکت افغانستان (آرشیف)
تیم ملی کریکت افغانستان (آرشیف)

تیم ملی کریکت افغانستان روز دوشنبه در مرحله یک‌چهارم نهایی رقابت‌های آسیایی در بخش کریکت مردان، در برابر هند به میدان می‌رود.

این بازی به وقت کابل، ساعت ۹:۳۰ صبح آغاز می‌شود.

شریاس ایر، کپتان تیم ملی هند در آستانه این بازی مهم گفته است که نباید افغانستان و هیچ تیم دیگری را ضعیف پنداشت.

او گفت بازی دشوار اخیر هند در برابر جاپان نشان داد که در رقابت‌های جاری باید در برابر هر تیمی با آمادگی کامل وارد میدان شد.

افغانستان، نیپال، مالیزیا و هنگ‌کنگ پس از رقابت‌های مرحله مقدماتی به یک‌چهارم نهایی راه یافته‌اند، در حالی که هند، پاکستان، بنگله دیش و سریلانکا به‌عنوان تیم‌های برتر، مستقیماً به مرحله هشت تیم برتر صعود کرده‌اند.

تیمی که در بازی روز دوشنبه میان افغانستان و هند پیروز شود، به مرحله نیمه ‌نهایی بازی‌های آسیایی راه خواهد یافت.

در حملات روسیه بر شهرهای اوکراین دست‌کم سه نفر کشته شدند

پیامدهای حمله طیاره های بی سرنشین روسیه به اوکراین (تصویر آرشیف)
پیامدهای حمله طیاره های بی سرنشین روسیه به اوکراین (تصویر آرشیف)

مقام‌های اوکراینی می‌گویند که در حملات روسیه بر شهرهای مختلف این کشور در روز یک‌شنبه پنج میزان، دست‌کم سه نفر کشته شده‌اند.

به گفته مقام‌ها، سه بم هدایت‌شونده در نزدیکی یک مرکز حمایت از خانواده‌ها در شهر سومی در شمال اوکراین اصابت کرده که در نتیجه آن دو نفر کشته شده‌اند.

در شهر خارکیف نیز یک طیاره بی سرنشین یک موتر را هدف قرار داده و راننده آن را کشته است.

ویتالی کلیچکو، شاروال کی‌یف گفته است که یک طیاره بی سرنشین یک ساختمان بلند مسکونی را هدف قرار داده که در نتیجه آن ساختمان آتش گرفته و یک نفر زخمی شده است.

در چندین منطقه دیگر کی‌یف نیز در پی حملات طیاره‌های بی سرنشین خساراتی وارد شده، اما از تلفات بیشتر گزارشی نشده است.

مقام‌های اوکراینی همچنین گفته‌اند که روسیه اکنون بیشتر از گذشته در جریان روز نیز حملات انجام می‌دهد.

ایران: منازعه با امریکا و اسرائیل تنها از راه دیپلماسی حل‌شدنی است

عباس عراقچی وزیر خارجه ایران
عباس عراقچی وزیر خارجه ایران

ایران روز یک‌شنبه پنجم میزان بار دیگر تأکید کرد که منازعه جاری این کشور با امریکا و اسرائیل تنها از راه دیپلماسی قابل حل است.

این اظهارات پس از آن مطرح شد که دونالد ترمپ، رئیس‌جمهور امریکا، گفت پیشنهاد ایران برای بازگشایی دوباره تنگه هرمز و پایان‌دادن به جنگ را رد کرده است.

عباس عراقچی وزیر خارجه ایران، در شبکه‌های اجتماعی نوشت که شرایط آنها روشن است و هرگونه اقدام برای بازگشایی دوباره تنگه هرمز، مشروط به برآورده‌شدن این شرایط است.

عراقچی پیش از این در مقر سازمان ملل متحد در نیویارک به خبرنگاران گفته بود که ایران از طریق قطر یک «طرح مشخص هفت‌روزه» را به امریکا پیشنهاد کرده است.

ترمپ در قصر سفید به خبرنگاران گفت ایران می‌خواهد هرچه زودتر برای بازگشایی تنگه هرمز به توافق برسد، زیرا وضعیت‌شان بسیار خراب است.

اما عراقچی گفت که با وجود اظهارات علنی ترمپ، میانجی‌ها تاکنون به‌گونه رسمی به آنان اطلاع نداده‌اند که امریکا این طرح را رد کرده است.

به گفته او، ایران منتظر موضع رسمی، نهایی و قطعی امریکا است و پس از دریافت آن، بر اساس این موضع تصمیم خواهد گرفت.

ترمپ از ثبت رکورد تازه در انتقال نفت از تنگه هرمز خبر داد

دونالد ترمپ رئیس جمهور امریکا
دونالد ترمپ رئیس جمهور امریکا

دونالد ترمپ رئیس‌جمهور امریکا می‌گوید انتقال نفت از تنگه هرمز به سطح بی‌سابقه‌ای رسیده و حتی از میزان انتقال نفت پیش از آغاز جنگ با ایران نیز بیشتر شده است.

ترمپ روز یک‌شنبه پنجم میزان در قصر سفید به خبرنگاران گفت که شب گذشته، رکورد جدیدی در انتقال نفت از تنگه هرمز ثبت شده است.

اما او مشخص نکرد که دقیقاً چه مقدار نفت از این مسیر مهم بحری عبور کرده است.

هفته گذشته، فرماندهی مرکزی اردوی امریکا سنتکام گفته بود که نیروهای امریکایی در ماه‌های اخیر به انتقال حدود یک میلیارد بشکه نفت کشورهای خلیج، به استثنای ایران از طریق تنگه هرمز کمک کرده‌اند.

رئیس‌جمهور امریکا روز یکشنبه همچنین پیش‌بینی کرد جنگ با ایران «به‌زودی» پایان خواهد یافت و گفت پس از پایان درگیری‌ها، قیمت نفت کاهش می‌یابد.

این درحالیست که قیمت نفت در بازارهای جهانی روز جمعه و همزمان با افزایش امیدها به برقراری آتش‌بس بین ایران و امریکا حدود دو درصد کاهش یافت.

حکومت طالبان مدعی است که ۲۸ مخالف مسلح‌اش را در نورستان کشته است

نمایی از نورستان
نمایی از نورستان

وزارت دفاع حکومت طالبان ادعا کرده است که چند گروه مسلح که به گفته این وزارت، "با حمایت شبه‌نظامیان پاکستانی" فعالیت می‌کنند و طالبان از آنان به عنوان داعش و دیگر گروه‌های مخالف نام برده، برای انجام ناامنی‌ها وارد ولایت نورستان شده بودند.

این وزارت روز یکشنبه ۵ میزان، در اعلامیه‌ای مدعی شد که در عملیات متقابل نیروهای طالبان، ۲۸ تن کشته و ۳۲ تن دیگر بازداشت شده‌اند.

این درحالیست که روز شنبه، جبهه آزادی افغانستان که یکی از گروه‌های مخالف مسلح طالبان به شمار می‌رود، ادعا کرد که افرادش در ولسوالی‌های کامدیش نورستان و ناری کنر با نیروهای طالبان درگیر شده و در کنار وارد کردن تلفات، برخی مناطق را تصرف کردند.

در اعلامیه وزارت دفاع طالبان همچنین ادعا شده که بیشتر این افراد از نظامیان پیشین افغانستان بودند که پس از رفتن به پاکستان، در آنجا توسط ارتش پاکستان و سازمان استخباراتی آی‌اس‌آی آموزش دیده و سپس به نورستان فرستاده شده بودند.

حکومت پاکستان اما تا به حال در بارۀ این ادعاها اظهار نظر نکرده است.

منابع مستقل هم تاکنون در مورد این درگیری در نورستان چیزی نگفته‌اند و رادیو آزادی نیز نمی‌تواند ادعاهای هیچ‌یک از دو طرف را به گونۀ مستقل تأیید کند.

جرمنی در نظر دارد نزدیک به ۵۰۰ مهاجر افغان را اخراج کند

آرشیف
آرشیف

به گزارش رسانه‌های جرمنی، حکومت این کشور در نظر دارد در آینده نزدیک حدود ۵۰۰ مهاجر افغان دیگر را نیز از این کشور اخراج کند.

از این میان، هفته‌نامه "دایزیت" روز شنبه (۴ میزان) گزارش داده است که از ۸ جولای تا ۱۸ سپتامبر سال جاری، ۴۸۸ مهاجر افغان برای اخراج به پولیس جرمنی معرفی شده‌اند.

بر اساس این گزارش، از میان این افراد، ۲۶۷ تن هیچ‌گونه پرونده یا پیشینه جرمی ندارند.

حکومت جرمنی در ماه‌های اخیر روند اخراج مهاجران افغان به افغانستان را سرعت بخشیده است.

هرچند حکومت جرمنی ادعا می‌کند که تنها مهاجران افغان مجرم را اخراج می‌کند، اما گزارش‌ها نشان می‌دهد که شماری از افغان‌هایی که در فهرست اخراج قرار دارند، هیچ سابقه جرمی ندارند و تنها درخواست‌های پناهندگی آنان رد شده است.

جرمنی در هفته‌های اخیر چندین گروه از مهاجران افغان را با پروازهای ویژه به کابل منتقل کرده است.

حکومت طالبان درگیری‌ با مخالفان مسلح‌اش در کامدیش نورستان را تأیید کرد

آرشیف
آرشیف

رسانه‌های وابسته به حکومت طالبان ادعا کرده اندکه افراد مسلحی که به ولسوالی کامدیش ولایت نورستان رفته بودند، از سوی سازمان استخبارات پاکستان آموزش دیده‌اند.

خبرگزاری باختر، وابسته به طالبان، روز یکشنبه (۵ میزان) در صفحه ایکس خود نوشته است که در میان این افراد، شماری از سربازان حکومت پیشین جمهوری نیز شامل بودند که در ایران و برخی کشورهای دیگر زندگی می‌کردند.

این درحالیست که روز شنبه، جبهه آزادی افغانستان که یکی از گروه‌های مخالف مسلح طالبان به شمار می‌رود، ادعا کرد که افرادش در ولسوالی‌های کامدیش نورستان و ناری کنر با نیروهای طالبان درگیر شده و برخی مناطق را تصرف کردند

این جبهه و مقام‌های محلی طالبان مدعی شدند که در این درگیری‌ها به طرف مقابل تلفات وارد کردند.

خبرگزاری باختر همچنین ویدیوهایی را منتشر کرده و مدعی شده که مربوط به افراد بازداشت‌شده در این درگیری‌ها است.

رسانه‌های وابسته به طالبان ویدیوهای منسوب به اعتراف افراد بازداشت شده را هم نشر کردند.

منابع مستقل تاکنون درباره این درگیری‌ها چیزی نگفته‌اند و رادیو آزادی هم به گونۀ مستقل نمی‌تواند ادعاهای هیچ‌یک از دو طرف را تأیید کند.

مسئولان قول اردوی ۲۰۱ خالد بن ولید طالبان در شرق افغانستان در گفت‌وگو با رسانه‌های داخلی شمار افرادی را که قصد ورود به افغانستان را داشته‌اند، حدود ۴۰۰ تن اعلام کرده‌اند.

حکومت پاکستان تاکنون درباره ادعای طالبان واکنشی نشان نداده است.

علی بلال نایب قهرمان دسته فیزیک المپيا شد

علی بلال ورزشکار افغان؛ نایب قهرمان دسته فیزیک مردان المپيا
علی بلال ورزشکار افغان؛ نایب قهرمان دسته فیزیک مردان المپيا

علی بلال، ورزشکار افغان، در دسته «فیزیک مردان» مسابقات المپیا به مقام نایب‌قهرمانی دست یافت.

این سومین باری است که علی بلال در المپیا — معتبرترین رقابت بدنسازی جهان — موفق به کسب مقام دوم و مدال نقره می‌شود.

دیشب در جریان مسابقات المپیا که در شهر لاس‌وگاس امریکا برگزار شد، بلال در دسته فیزیک مردان پس از راین تری، ورزشکار بریتانیایی، در جایگاه دوم قرار گرفت.

راین تری برای چهارمین بار عنوان قهرمانی را از آن خود کرد. بسیاری از هواداران علی بلال در شبکه‌های اجتماعی گفته اند که بلال در این دوره شایسته کسب عنوان قهرمانی بوده است.

علی بلال تنها ورزشکار افغان است که در این رقابت‌ معتبر بدنسازی مدال کسب می‌کند.

عنوان «مستر المپیا» — که بالاترین افتخار در دنیای بدنسازی محسوب می‌شود — امسال به نیک واکر، بدنساز امریکایی، رسید.

در بخش زنان نیز، آندریا شا برای هفتمین بار پیاپی عنوان «میس المپیا» را به دست آورد.

ترمپ برنامه پیشنهادی ایران برای بازگشایی تنگۀ هرمز را رد کرد

دونالد ترمپ، رئیس‌جمهور امریکا
دونالد ترمپ، رئیس‌جمهور امریکا

دونالد ترمپ، رئیس‌جمهور امریکا، روز شنبه چهارم میزان تأیید کرد که پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران برای بازگشایی فوری تنگۀ هرمز را رد کرده است.

ترمپ پیش از ترک قصر سفید در گفت‌وگو با خبرنگاران گفت: "من پیشنهاد آنها را رد کرده‌ام. آنها می‌خواهند توافقی انجام دهند که بر اساس آن تنگه را فوراً باز کنند، چون به‌شدت در حال شکست خوردن هستند."

او افزود: "ما با قدرت در حال پیروزی هستیم. کنترل کامل تنگۀ هرمز را در اختیار داریم و مقادیر عظیمی نفت از تنگۀ هرمز خارج می‌شود."

عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، پیشتر در جمع خبرنگاران در مقر ملل متحد در نیویارک گفته بود که ایران از طریق قطر "یک برنامه مشخص هفت‌روزه" به امریکا ارائه کرده و در صورت فراهم شدن شرایط مورد نظر تهران، تنگۀ هرمز می‌تواند بازگشایی شود و تردد عادی بحری ظرف هفت روز از سر گرفته شود.

این مقام ایرانی در پی خبر رد پیشنهاد توسط رئیس جمهور امریکا گفت که تهران منتظر خواهد شد که واسطه‌ها "نظر قطعی" را اعلام کنند.

اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری افغانستان، طرح ساخت یک شفاخانه درمان سرطان را تصویب کرد

آرشیف
آرشیف

اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری افغانستان، طرح ساخت یک شفاخانه خیریه تخصصی برای بیماران سرطانی را تصویب کرده است.

اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری افغانستان روز شنبه گفت که این شفاخانه در مرحله نخست ۱۰۰ بستر خواهد داشت و به‌گونه ویژه برای تشخیص و درمان بیماران سرطانی نیازمند و کم‌درآمد استفاده خواهد شد؛ بیمارانی که توان پرداخت هزینه‌های درمان را ندارند.

سیدکریم هاشمی، رئیس اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری افغانستان، گفته است که این یک طرح ملی و بشردوستانه است که با مشارکت تاجران، سرمایه‌گذاران، افراد خیر و مردم عملی خواهد شد.

برای اجرای این پروژه، یک کمیته مسلکی نیز تعیین شده است تا محل ساخت شفاخانه، نقشه، تجهیزات طبی، هزینه‌ها، منابع مالی و چگونگی مدیریت آن را بررسی کرده و طرح جامع اجرایی پروژه را آماده کند.

بیشتر "لود" شود

XS
SM
MD
LG