لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۱۲ سرطان ۱۴۰۵ کابل ۰۱:۲۹

خبر ها

هفدهم اکتوبر برابر است با روز جهانی ریشه‌کنی فقر

آرشیف
آرشیف

هفدهم اکتوبر برابر است با روز جهانی ریشه‌کنی فقر.

نهادهای مختلف هرساله برنامه‌هایی را برای محو فقر در سراسر جهان به اجرا می‌گذارند.

زبیده ۳۰ساله مادر ۴ فرزند برای مشکلات اقتصادی و پیدا کردن لقمه نانی دست به گدایی زده است.

زبیده، که شوهرش موچیگری می‌کند می‌گوید که از گدایی می‌شرمد، اما برای پیدا کردن لقمه نانی برای فرزندانش دست به چنین کاری می‌زند.

او می‌گوید: "بخدا نه آرد دارم و نه روغن. شوهرم موچیگری می‌کند. مشکلات اقتصادی ما زیاد است. بخدا از مجبوریت آمدم. تازه طفل به دنیا آورده‌ام. مریض هستم. بخدا از این کار می‌شرمم، اما چطور کنم؟ چاره نیست."

زبیده از حکومت و مقام‌های مربوط می‌خواهد که به مشکلات اقتصادی مردم توجه کند.

این در حالی است که سازمان ملل متحد هفدهم اکتبر را روز جهانی "ریشه‌کنی فقر" نامگذاری کرده است.

پیش از این بانک جهانی در گزارشی نوشت که گسترش بیماری کوید-۱۹ میزان فقر را در افغانستان به شدت افزایش خواهد داد.

نشان بانک جهانی
نشان بانک جهانی

این بانک پیش‌بینی کرده است که میزان فقر در افغانستان از ۵۴ اعشاریه ۵ در صد به ۷۲ در صد افزایش خواهد یافت.

محمداشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان هم گفته که ۹۰ درصد مردم کشور با درآمد کمتر از دو دالر در روز، زیر خط فقر زندگی می‌کنند.

در عین حال براساس آمار احصاییه مرکزی ۵۴ در صد افغانان زیر خط فقر زندگی می‌کنند، اما به گفتۀ این نهاد دوران قرنطین ناشی از ویروس کرونا و بیکاری باعث شده که این آمار به ۶۵ در صد افزایش یابد.

آرشیف، یک کارگر زمان قرنطین ناشی از گسترش ویروس کرونا در کابل
آرشیف، یک کارگر زمان قرنطین ناشی از گسترش ویروس کرونا در کابل

با این همه صبور نریمان سخنگوی این وزارت می‌گوید وزارت اقتصاد به همکاری ارگان‌های دیگر برنامه‌هایی برای فقرزدای در کشور روی دست دارد.

او افزود: "وزارت اقتصاد بسته پیشنهادی را به ارگان‌های ذی‌ربط پیشنهاد کرده که براساس آن یک سلسله کارهای حمایتی صورت بگیرد تا اینکه بتوانیم در قسمت کسبه‌کاران، کسانی‌که درآمد روزانه‌شان بسیار اندک است و دست‌فروشان تحت حمایت این بسته قرار بگیرند."

به گفته آقای نریمان، این وزارت برنامه‌های طویل‌المدت فقرزدایی را نیز روی دست دارد که با عملی شدن آن سطح فقر در کشور کاهش می‌یابد.

به باور مردم و آگاهان گسترش ویروس کرونا و دوران قرنطین و بیکاری سبب افزایش سطح فقر در افغانستان شده است.

به اساس معلومات وزارت کار امور اجتماعی، در حال حاضر دو میلیون افغان بیکار هستند.

آرشیف
آرشیف

عبدالفتاح احمدزی سخنگوی این وزارت از آمار بلند سطح بیکاری در کشور ابراز نگرانی می‌کند و می‌گوید این وزارت برنامه‌های را برای کاهش آن آغاز کرده است.

آقای احمدزی گفت: "ما در تلاش این هستیم تا بتوانیم زمینه‌سازی برای سکتور خصوصی داشته باشیم تا که آنان سرمایه‌گذاری کنند و بالاخره از طریق سرمایه‌گذاری آنان کاریابی شود برای کسانی که که واجد شرایط کار هستند و از سوی دیگر در چهارچوب دولت افغانستان هم در تلاش این هستیم که در قسمت بست‌های خالی وجود دارد افراد بیکار مصروف شوند. تلاش بر این است تا ما بتوانیم از راه‌های مختلف مانند آموزش حرفه این افراد را به کار بگماریم."

هرچند فقرزدایی و اشتغال‌زایی از برنامه‌های مهم حکومت شمرده می‌شوند اما به باور آگاهان مسایل اقتصادی گسترش دامنۀ ناامنی‌ها، نبود زمینه‌های استخراج منابع زیر زمینی و وابسته‌گی بخش بزرگ اقتصاد کشور به کمک‌های جهانی از عواملی اند که چگوگی آیندۀ فقرزدایی را در کشور دشوار ساخته اند.

تازه‌ترین خبرهای روز را این‌جا دنبال کنید

نماینده امریکا در ناتو: اختلافات بر سر جنگ با ایران را پشت سر گذاشتیم

متیو ویتاکر، نمایندهٔ دائمی امریکا در ناتو
متیو ویتاکر، نمایندهٔ دائمی امریکا در ناتو

متیو ویتاکر، نمایندهٔ دائمی امریکا در سازمان پیمان اتلانتیک شمالی (ناتو)، می‌گوید تنش‌هایی که در پی جنگ با ایران میان واشنگتن و برخی متحدانش به وجود آمده بود، اکنون برطرف شده و اعضای این پیمان در آستانه نشست سران در انقره همسویی بیشتری دارند.

ویتاکر اخیراً در گفت‌وگو با خبرنگاران، با اشاره به نارضایتی دونالد ترمپ از برخی اعضای ناتو در جریان حمله به ایران، گفت که رئیس‌جمهور امریکا از این‌که بعضی از متحدان اجازهٔ استفاده از پایگاه‌ها یا حریم هوایی خود را برای این عملیات ندادند و پس از آن هم مواضع انتقادی اتخاذ کردند، ناامید شده بود.

او با این حال تأکید کرد: "خوشبختانه آن روزها پشت سر گذاشته شده است" و افزود اعضای ناتو اکنون بیش از گذشته به اهمیت انسجام سیاسی و نظامی در این ائتلاف پی برده‌اند.

به گزارش رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی، اظهارات نماینده امریکا نشان می‌دهد جنگ اخیر ایران، در کنار جنگ اوکراین، از مهم‌ترین محورهای نشست هفتهٔ آیندهٔ سران ناتو در انقره خواهد بود.

این نشست قرار است بر افزایش بودجهٔ دفاعی، توسعهٔ ظرفیت صنایع نظامی و نقش ناتو در شرق‌میانه متمرکز باشد.

ادامه مسابقات شپگیزه کریکت؛ تیم‌های نهنگان آمو و ببرهای سپین‌غر برنده شدند

اعضای تیم ببرهای سپین‌غر در جریان مسابقات شپگیزه
اعضای تیم ببرهای سپین‌غر در جریان مسابقات شپگیزه

روز پنج‌شنبه و در دومین روز مسابقات لیگ شپگیزه که در خوست برگزار شده، تیم‌ نهنگان آمو در برابر نگهبانان بست و تیم ببرهای سپین‌غر در برابر اژدهای بندامیر پیروز شدند.

این دومین پیروزی نهنگان آمو و نخستین پیروزی ببرهای سپین‌غر در چارچوب این مسابقات است.

مسابقات شپگیزه که روز چهارشنبه آغاز شدُ‌برای ۱۴ روز برنامه ریزی شده و در جریان آن ۲۱ بازی انجام خواهد شد.

این مسابقات بیست آوره است و به گفته بورد کریکت افغانستان، تیم‌های سپین‌غر، بند امیر، مس عینک، آمو و بُست برای کسب مقام قهرمانی این مسابقات با هم رقابت خواهند کرد.

در دور یازدهم لیگ شپگیزه شماری از ستاره‌های تیم ملی افغانستان در کنار بازیکنان جوان و استعدادهای داخلی حضور دارند.

در مسابقات سال روان، راشد خان به‌عنوان کپیتان سپین‌غر، عظمت‌الله عمرزی کپیتان آمو، رحمان‌الله گربز کپیتان مس‌عینک، ابراهیم زدران، کپیتان بست و حشمت‌الله شهیدی، کپیتان بند امیر انتخاب شده‌اند.

ورزشکاران افغان در مسابقات پرورش اندام جنوب آسیا موفق به کسب مدال‌های طلا، نقره و برنز شدند

میوند بابکرخیل، برنده مدال طلا و  ریاض رحمان احسان، برنده مدال نقره
میوند بابکرخیل، برنده مدال طلا و ریاض رحمان احسان، برنده مدال نقره

اعضای تیم ملی پرورش اندام و فیتنس افغانستان با درخشش خوب در شانزدهمین دور مسابقات پرورش اندام جنوب آسیا موفق به کسب دو مدال طلا، سه مدال نقره و یک مدال برنز شدند.

فدراسیون ملی پرورش اندام و فیتنس افغانستان روز پنج‌شنبه در صفحه فسبوک خود گفته که دو مدال طلا را نصیب‌الله عظیمی و میوند بابکرخیل، سه مدال نقره را ریاض رحمان احسان، احمد حبیبی و خواجه رفیع صدیقی و یک مدال برنز را هم بلال جلیلی بدست آوردند.

این مسابقات در شهر تیمفو، پایتخت بوتان ادامه دارد و در آن ۱۵ ورزشکار از افغانستان حضور دارند.

در شش ماه نخست سال تنها هفده درصد بودجه کمک‌های بشردوستانه برای افغانستان تأمین شده است

کمک‌های غذایی ملل متحد به نیازمندان در افغانستان (تصویر آرشیف)
کمک‌های غذایی ملل متحد به نیازمندان در افغانستان (تصویر آرشیف)

دفتر هماهنگی امور بشردوستانه ملل متحد (اوچا) در افغانستان می‌گوید که با گذشت شش ماه از آغاز سال ۲۰۲۶، این سازمان تنها توانسته ۱۷ درصد بودجه مورد نیازش را بدست آورد.

اوچا می‌گوید که از مجموع ۱.۷۱ میلیارد دالری که برای ارائه کمک‌های بشردوستانه در افغانستان نیاز است، تنها ۲۹۲ میلیون دالر بدست آمده است.

به گفتۀ این اداره ملل متحد، بیشتر نیازمندان در افغانستان روزانه با تصمیم‌های دشواری روبه‌رو می‌شوند که میان غذا و دارو و یا هم غذای امروز و فردا چه را انتخاب کنند.

اخیراً برنامه جهانی غذا (دبلیو اف پی) هشدار داده بود که در حال حاضر ۱۳.۸ میلیون نفر در افغانستان با ناامنی غذایی در سطح بحرانی یا اضطراری مواجه‌اند.

حملات روسیه اوکراین دست‌کم ۱۳ کشته و ده‌ها زخمی برجا گذاشت

مقام‌های اوکراین می‌گویند حملات گسترده موشکی و پهپادی روسیه به کیف‌، پایتخت این کشور، صبح امروز پنج‌شنبه دست‌کم ۱۳ کشته و ده‌ها زخمی بر جا گذاشته است.

ویتالی کلیچکو، شهردار کییف پنج‌شنبه۱۱ سرطان اعلام کرد که در این حملات دست‌کم ۱۳ نفر کشته و ۸۶ نفر زخمی شده‌اند.

نیروی هوایی اوکراین اعلام کرد روسیه در این حملات ده‌ها موشک و صدها پهپاد به سمت مناطق مسکونی شلیک کرده و شماری از ساختمان‌های مسکونی آسیب دیده یا ویران شده‌اند. مردم برای در امان ماندن به ایستگاه‌های مترو و پناهگاه‌ها منتقل شدند.

این حمله ساعاتی پس از آن رخ داد که زلنسکی سفر خود به دوبلین را نیمه‌تمام گذاشت و با استناد به گزارش‌های اطلاعاتی از احتمال وقوع یک حمله گسترده روسیه خبر داد.

در مقابل، وزارت دفاع روسیه تأیید کرد که یک «حمله گسترده» علیه کییف انجام داده و مدعی شد این حمله در پاسخ به حملات اخیر اوکراین به خاک روسیه صورت گرفته است.

این حمله در حالی صورت گرفته که تلاش‌های بین‌المللی برای پایان دادن به جنگ اوکراین تاکنون نتیجه‌ای نداشته است.

پایان مأموریت سفیر افغانستان در استرالیا

وحیدالله ویسی سفیر افغانستان در استرالیا روز چهارشنبه اعلام کرده است که دوره کاری‌اش در اول جولای پایان یافته و احتمال دارد سفارت افغانستان در این کشور بسته شود.

ویسی از سال ۲۰۱۷ به‌عنوان سفیر افغانستان در استرالیا فعالیت داشته است. او در آخرین دیدار رسمی خود با فرماندار کل استرالیا، سم موستین، پایان مأموریتش را اعلام کرد.

او درپیامی در صفحه ایکس نوشته :«ممکن است سفارت بسته شود، اما امیدوارم استرالیا به همکاری‌های خود با افغان‌ها ادامه دهد. »

جولیان هیل، معاون وزارت مهاجرت و شهروندی استرالیا و عضو پارلمان این کشور نیز با اشاره به پایان مأموریت ویسی گفته است که او از سال ۲۰۱۷ در یک دوره بسیار دشوار به‌عنوان سفیر خدمت کرده است.

سفارت افغانستان در استرالیا همچنین مسئولیت خدمات‌رسانی به افغان‌های مقیم نیوزیلند و فیجی را نیز بر عهده داشت.

در حال حاضر حدود ۹۰ هزار افغان در استرالیا، نزدیک به ۹ هزار نفر در نیوزیلند و حدود ۳۰ افغان در فیجی با ویزه‌های موقت زندگی می‌کنند.

یک هیئت طالبان برای شرکت در مراسم تشییع علی خامنه‌ای به تهران رفت

آرشیف
آرشیف

یک هیئت بلندپایه طالبان امروز برای شرکت در مراسم تشییع جنازه رهبر پیشین ایران، سیدعلی خامنه‌ای راهی تهران شد.

رسانه‌های نزدیک به حکومت طالبان، از جمله رادیو حریت گزارش داده‌اند که ریاست این هیئت را ملا عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی ریاست‌الوزرای حکومت طالبان بر عهده دارد.

امیرخان متقی، سرپرست وزارت امور خارجه طالبان نیز در این هیئت شامل است.

قرار است مراسم تشییع جنازه علی خامنه‌ای روز شنبه، ۴ جولای در ایران برگزار شود.

بر اساس گزارش‌ها، مقام‌های ایرانی علاوه بر دعوت از مقام‌های ارشد طالبان، برای دست‌کم ۲۵۰۰ شهروند افغان نیز به منظور شرکت در این مراسم ویزا صادر کرده‌اند.

علی خامنه‌ای حدود چهار ماه پیش، در ۲۸ فبروری در روزهای نخست حملات امریکا و اسرائیل به ایران کشته شد.

جام جهانی فوتبال؛ پیروزی مهم امریکا در برابر بوسنی و هرزگوین

در ادامه رقابت‌های مرحله حذفی جام جهانی فوتبال، امشب تیم‌های اسپانیا و اتریش به مصاف هم می‌روند.

در دیدارهای شب گذشته، امریکا، میزبان مسابقات، با پیروزی ۲ بر صفر برابر بوسنی و هرزگوین به جمع ۱۶ تیم برتر راه یافت و قرار است در مرحله بعد با بلجیم روبه‌رو شود.

بلجیم نیز با نتیجه ۳ بر ۲ سنگال را شکست داد.

در دیگر دیدار مهم، انگلستان با نتیجه ۲ بر ۱ جمهوری دموکراتیک کنگو را مغلوب کرد

رئیس‌جمهور امریکا از روند مذاکرات با ایران ابراز رضایت کرد

دونالد ترمپ رئیس‌جمهور امریکا(آرشیف)
دونالد ترمپ رئیس‌جمهور امریکا(آرشیف)

دونالد ترمپ رئیس‌جمهور امریکا از روند مذاکرات با ایران ابراز رضایت کرده، گفت این روند «بسیار خوب» پیش می‌رود.

دونالد ترمپ روز چهارشنبه(۱۰ سرطان) در واشینگتن در صحبت با خبرنگاران، افزود که امریکا چند روز پیش حملات شدیدی بر ایران انجام داد، اما نشست‌های اخیر دو طرف در قطر به‌خوبی برگزار شده است.

او همچنین اعلام کرد: «روند خلع‌سلاح هسته‌ای ایران به‌خوبی در حال پیشرفت است».

ترامپ افزود: «آن‌ها نشست‌های بسیار خوبی داشتند و باید ببینیم که چه خواهد شد».

این اظهارنظر ساعاتی پس از آن صورت گرفت که رسانه‌ها از برگزاری «مذاکرات تخنیکی» غیرمستقیم ایران و امریکا در روز چهارشنبه در دوحه، پایتخت قطر، خبر دادند.

این مذاکرات با میانجی‌گری پاکستان و قطر برای تطبیق تفاهم‌نامهٔ اخیر میان ایران و امریکا انجام می‌شود.

استیو ویتکاف و جارد کوشنر، مذاکره‌کنندگان ارشد امریکا، روز دوشنبه برای گفت‌وگو با میانجی‌های قطر وارد این کشور شدند و روز سه‌شنبه با شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، صدراعظم قطر، دیدار کردند. اما قرار نیست آن‌ها در گفت‌وگوهای تخنیکی شرکت کنند.

یازدهمین دور رقابت‌های لیگ کریکت «شپږیزه» در ولایت خوست، آغاز شد

آرشیف
آرشیف

یازدهمین دور رقابت‌های لیگ کریکت «شپږیزه» در قالب مسابقات بیست‌آوره، روز چهارشنبه(۱۰ سرطان) در استدیوم ورزشی رحمت‌ ولی مسرور در ولایت خوست، آغاز شد.

در نخستین بازی افتتاعیۀ این مسابقات، تیم کریکت نهنگان آمو، تیم بند امیر را شکست داد.

روز پنجشنبه، تیم های بست با نهنگان آمو و سپین غر با بند امیر به مصاف هم خواهند رفت.

در این مسابقات که به میزبانی خوست برگزار شده، پنج تیم برای چهارده روز به منظور کسب جام قهرمانی، در برابر هم رقابت خواهند کرد.

بیشتر "لود" شود

XS
SM
MD
LG