لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۱۹ ميزان ۱۴۰۵ کابل ۰۱:۳۴

خبر ها

هفدهم اکتوبر برابر است با روز جهانی ریشه‌کنی فقر

آرشیف
آرشیف

هفدهم اکتوبر برابر است با روز جهانی ریشه‌کنی فقر.

نهادهای مختلف هرساله برنامه‌هایی را برای محو فقر در سراسر جهان به اجرا می‌گذارند.

زبیده ۳۰ساله مادر ۴ فرزند برای مشکلات اقتصادی و پیدا کردن لقمه نانی دست به گدایی زده است.

زبیده، که شوهرش موچیگری می‌کند می‌گوید که از گدایی می‌شرمد، اما برای پیدا کردن لقمه نانی برای فرزندانش دست به چنین کاری می‌زند.

او می‌گوید: "بخدا نه آرد دارم و نه روغن. شوهرم موچیگری می‌کند. مشکلات اقتصادی ما زیاد است. بخدا از مجبوریت آمدم. تازه طفل به دنیا آورده‌ام. مریض هستم. بخدا از این کار می‌شرمم، اما چطور کنم؟ چاره نیست."

زبیده از حکومت و مقام‌های مربوط می‌خواهد که به مشکلات اقتصادی مردم توجه کند.

این در حالی است که سازمان ملل متحد هفدهم اکتبر را روز جهانی "ریشه‌کنی فقر" نامگذاری کرده است.

پیش از این بانک جهانی در گزارشی نوشت که گسترش بیماری کوید-۱۹ میزان فقر را در افغانستان به شدت افزایش خواهد داد.

نشان بانک جهانی
نشان بانک جهانی

این بانک پیش‌بینی کرده است که میزان فقر در افغانستان از ۵۴ اعشاریه ۵ در صد به ۷۲ در صد افزایش خواهد یافت.

محمداشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان هم گفته که ۹۰ درصد مردم کشور با درآمد کمتر از دو دالر در روز، زیر خط فقر زندگی می‌کنند.

در عین حال براساس آمار احصاییه مرکزی ۵۴ در صد افغانان زیر خط فقر زندگی می‌کنند، اما به گفتۀ این نهاد دوران قرنطین ناشی از ویروس کرونا و بیکاری باعث شده که این آمار به ۶۵ در صد افزایش یابد.

آرشیف، یک کارگر زمان قرنطین ناشی از گسترش ویروس کرونا در کابل
آرشیف، یک کارگر زمان قرنطین ناشی از گسترش ویروس کرونا در کابل

با این همه صبور نریمان سخنگوی این وزارت می‌گوید وزارت اقتصاد به همکاری ارگان‌های دیگر برنامه‌هایی برای فقرزدای در کشور روی دست دارد.

او افزود: "وزارت اقتصاد بسته پیشنهادی را به ارگان‌های ذی‌ربط پیشنهاد کرده که براساس آن یک سلسله کارهای حمایتی صورت بگیرد تا اینکه بتوانیم در قسمت کسبه‌کاران، کسانی‌که درآمد روزانه‌شان بسیار اندک است و دست‌فروشان تحت حمایت این بسته قرار بگیرند."

به گفته آقای نریمان، این وزارت برنامه‌های طویل‌المدت فقرزدایی را نیز روی دست دارد که با عملی شدن آن سطح فقر در کشور کاهش می‌یابد.

به باور مردم و آگاهان گسترش ویروس کرونا و دوران قرنطین و بیکاری سبب افزایش سطح فقر در افغانستان شده است.

به اساس معلومات وزارت کار امور اجتماعی، در حال حاضر دو میلیون افغان بیکار هستند.

آرشیف
آرشیف

عبدالفتاح احمدزی سخنگوی این وزارت از آمار بلند سطح بیکاری در کشور ابراز نگرانی می‌کند و می‌گوید این وزارت برنامه‌های را برای کاهش آن آغاز کرده است.

آقای احمدزی گفت: "ما در تلاش این هستیم تا بتوانیم زمینه‌سازی برای سکتور خصوصی داشته باشیم تا که آنان سرمایه‌گذاری کنند و بالاخره از طریق سرمایه‌گذاری آنان کاریابی شود برای کسانی که که واجد شرایط کار هستند و از سوی دیگر در چهارچوب دولت افغانستان هم در تلاش این هستیم که در قسمت بست‌های خالی وجود دارد افراد بیکار مصروف شوند. تلاش بر این است تا ما بتوانیم از راه‌های مختلف مانند آموزش حرفه این افراد را به کار بگماریم."

هرچند فقرزدایی و اشتغال‌زایی از برنامه‌های مهم حکومت شمرده می‌شوند اما به باور آگاهان مسایل اقتصادی گسترش دامنۀ ناامنی‌ها، نبود زمینه‌های استخراج منابع زیر زمینی و وابسته‌گی بخش بزرگ اقتصاد کشور به کمک‌های جهانی از عواملی اند که چگوگی آیندۀ فقرزدایی را در کشور دشوار ساخته اند.

تازه‌ترین خبرهای روز را این‌جا دنبال کنید

پاکستان ادعا کرده است که از قاچاق سلاح از افغانستان جلوگیری کرده است

آرشیف
آرشیف

پاکستان ادعا می‌کند که نیروهای امنیتی این کشور در جریان عملیاتی در مربوطات پشین ایالت بلوچستان، از قاچاق اسلحه و مهمات از افغانستان جلوگیری کرده‌اند.

رسانه‌های پاکستانی یکشنبه ۱۹ میزان به نقل از منابع امنیتی این کشور گزارش دادند که نیروهای این کشور براساس اطلاعات استخباراتی، در جریان بازرسی یک انبار در منطقۀ سرانان، یک موتر حامل اسلحه و مهمات را متوقف کردند.

پیش از این حکومت طالبان در افغانستان چندین بار از جلوگیری قاچاق اسلحه از پاکستان به افغانستان خبر داده است.

این در حالیست که اردوی پاکستان در ۳ سپتمبر ۲۰۲۶ مدعی شد که ۱۵ فرد مسلح هنگام تلاش برای عبور از مرز افغانستان به پاکستان در نزدیکی وزیرستان شمالی کشته شدند.

اما حکومت طالبان بارها ادعا کرده که به هیچ گروهی از شورشی اجازه استفاده از خاک افغانستان را علیه کشورهای دیگر نمی دهد.

حملۀ راکتی به میدان هوایی ریاض؛ ۱۲ کشته و ۳۰۹ زخمی برجا گذاشت

انفجار در میدان هوایی بین المللی ریاض
انفجار در میدان هوایی بین المللی ریاض

در پی حملۀ راکتی به میدان هوایی بین‌المللی ملک خالد در ریاض، پایتخت عربستان سعودی، دست‌کم ۱۲ تن کشته و ۳۰۹ تن دیگر زخمی شده‌اند. مسئولیت این حمله به شورشیان حوثی نسبت داده شده است؛ اما این گروه تاکنون به‌گونه رسمی مسئولیت آن را نپذیرفته است.

خبرگزاری فرانس‌پرس یکشنبه ۱۹ میزان به نقل از یک منبع دیپلماتیک گزارش داده است که این حمله بامداد یک‌شنبه، حدود ساعت سه بجه به وقت محلی، انجام شده است.

به گفتۀ مقام‌های سعودی، در میان کشته‌شدگان چهار شهروند عربستان سعودی، دو شهروند بنگله‌دیش، یک شهروند امریکا و شهروندانی از سوریه و اردن شامل‌اند. پنج تن از زخمی‌ها در بخش مراقبت‌های ویژه بستری شده‌اند.

ائتلاف نظامی به رهبری عربستان سعودی این حمله را «جنایت جنگی آشکار» خوانده و وعدۀ واکنش قاطع داده است.

بنت از اعطای جایزۀ صلح نوبل به کمیشنر سابق حقوق بشر ملل متحد، ستایش کرد

ریچارد بنت گزارشگر ویژۀ سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان
ریچارد بنت گزارشگر ویژۀ سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان

ریچارد بنت گزارشگر ویژۀ سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان، با اشاره به اعطای جایزه صلح نوبل به ناوانتم «ناوی» پیلای، حقوقدان اهل افریقای جنوبی و کمیشنر سابق عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، می گوید،

بعد از یک عمر ارادت به عدالت، صلح، قانون بین المللی و حقوق بشر، از ادای احترام به کارکردهای شایستۀ خانم پیلای بسیار هیجان زده شده است.

بنت روزشنبه(هژدهم میزان) در شبکۀ اکس نوشته که این خبر به ویژه پس از رویدادهای اخیر از جمله نسل کشی در نوار غزه و تحریم های وضع شده از سوی ایالات متحدۀ امریکا بر محکمۀ بین المللی جزایی، به مدافعان حقوق بشر دل بخشیده است.

کمیتهٔ جوایز نوبل ناروی در اسلو، روز جمعه(هفدهم میزان) اعلام کرد که جایزهٔ صلح نوبل سال ۲۰۲۶ به ناوانتم «ناوی» پیلای، اعطا شد.

ریچارد بنت که وضعیت حقوق بشر در افغانستان به ویژه وضعیت حقوق زنان و دختران را نظارت می‌کند، در هفته گذشته ماموریت‌اش برای یک سال دیگر تمدید شد.

ورزشکاران پارالمپیک افغانستان در پنجمین دور بازی‌های پاراآسیایی اشتراک می کنند

آرشیف
آرشیف

ورزشکاران پارالمپیک افغانستان روز شنبه( ۱۸ میزان)  برای شرکت در پنجمین دور بازی‌های پاراآسیایی، کابل را به مقصد چاپان ترک کردند.

به نمایندگی از افغانستان، پنج ورزشکار در رشته‌های وزنه‌برداری، پاراتکواندو و تنیس روی میز به رقابت خواهند پرداخت.

این در حالیست که بعد از تسلط دوبارۀ طالبان بر افغانستان در اگست سال 2021 میلادی، زنان از ورزش منع شده اند و بسیاری ورزشکاران زن افغانستان را ترک کرده اند.

قرار است پنجمین دوره بازی‌های پاراآسیایی با حضور ورزشکاران حدود ۴۰ کشور، به تاریخ ۱۸ اکتوبر در جاپان آغاز شود.

براساس یک خبر دیگر…
مسابقات کریکت «جام قندهار» که اخیراً در ولایت قندهار، آغاز شده بود، با قهرمانی تیم کریکت"عمر سعادت" پایان یافت.

نعمان شاه به حیث بهترین بازیکن و نجیب‌الله درمل به حیث بهترین توپ‌انداز این رقابت‌ها، معرفی شدند.

در این مسابقات، نه تیم از هفت ولایت افغانستان، شرکت داشتند.

محمود عباس، انتخابات فلسطین را تا ۱۱ سپتامبر ۲۰۲۷ به تعویق انداخت

محمود عباس، رئیس‌ادارۀ خودگردان فلسطین(آرشیف)
محمود عباس، رئیس‌ادارۀ خودگردان فلسطین(آرشیف)

محمود عباس، رئیس‌ادارۀ خودگردان فلسطین، روز شنبه(میزان) با صدور فرمانی، انتخابات پارلمانی و ریاست‌ادارۀ فلسطین را تا ۱۱ سپتامبر ۲۰۲۷ به تعویق انداخت.

بر اساس خبرگزاری فرانسپرس، محمود عباس، موانع ایجادشده از سوی اسرائیل و نبود شرایط مناسب سیاسی و امنیتی را دلیل این تصمیم عنوان کرده است.

آخرین انتخابات پارلمانی فلسطین در سال ۲۰۰۶ برگزار شد که در آن حماس پیروز شد و حزب فتح که تشکیلات خودگردان فلسطین را اداره می‌کند، شکست خورد.

پس از آن، درگیری میان دو طرف، به جدایی سیاسی و جغرافیایی انجامید؛ به‌گونه‌ای که حماس کنترل نوار غزه را به دست گرفت و حزب فتح در کرانه غربی باقی ماند.

حماس از سوی ایالات متحدۀ امریکا و اتحادیۀ اروپا به حیث یک سازمان تروریستی شناخته شده است.

دوره ریاست‌جمهوری محمود عباس، باید در سال ۲۰۰۹ پایان می‌یافت، اما از آن زمان تاکنون او با صدور فرامین حکومت کرده است.

برگزاری انتخابات از جمله اصلاحاتی است که جامعۀ جهانی و اتحادیه اروپا از تشکیلات خودگردان فلسطین خواستار اجرای آن شده‌اند.

شورای قانون‌گذاری فلسطین از سال ۲۰۰۷ تاکنون تشکیل جلسه نداده است.

کرملین: پوتین، دیدگاه تهران را به رئیس جمهور ترمپ منتقل کرده است

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه و مسعود پزشکیان رئیس جمهور ایران(آرشیف)
ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه و مسعود پزشکیان رئیس جمهور ایران(آرشیف)

کرملین اعلام کرد ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، با هماهنگی مسعود پزشکیان رئیس جمهور ایران، دیدگاه تهران در مورد راه‌حل احتمالی پایان جنگ با امریکا را به دونالد ترمپ رئیس جمهور امریکا منتقل کرده است.

براساس خبرگزاری اینترفکس، دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، روز شنبه( ۱۸ میزان) گفت که پوتین در یکی از ملاقات‌هایش با پزشکیان، او را از تماس تیلفونی پیش‌روی خود با رئیس‌جمهور امریکا مطلع کرده بود.

پسکوف افزوده «سپس پوتین، با هماهنگی رئیس‌جمهور ایران، دیدگاه طرف ایرانی در مورد حل‌وفصل احتمالی مناقشه را به رئیس جمهور ترمپ منتقل کرد.»

اما او جزئیات بیشتر در مورد این دیدگاه، ارائه نکرده است.

پوتین و پزشکیان در حاشیه نشست سران کشورهای عضو سازمان مشترک‌المنافع و نشست محیط زیست بحیرۀ کسپین در ترکمنستان، یک دیدار دوجانبه داشتند و در نشستی سه‌جانبه با رئیس‌جمهور آذربایجان نیز شرکت کردند.

اعتراض وکیلان و جوانان در دهلی؛ معترضان خواستار استعفای رییس کمیسیون انتخابات هند شدند

آرشیف
آرشیف

وکیلان و جوانان روز شنبه ۱۸ ميزان در دهلی نو پایتخت هند، در اعتراض به بازنگری فهرست‌های رأی‌دهندگان، خواستار استعفای گیانش کمار، کمیشنر ارشد انتخابات این کشور شدند.

به گزارش خبرگزاری رویترز پولیس در جریان تدابیر شدید امنیتی، ده‌ها تن از معترضان، دانشجویان و وکیلان را بازداشت کرد.

هزاران نیروی امنیتی در بخش‌های مختلف دهلی نو مستقر شده اند و رفت‌وآمد و خدمات مخابراتی نیز در چارچوب محدودیت‌های امنیتی برای جلوگیری از گسترش اعتراض‌ها مختل شده بود.

جنبش جوانان موسوم به کاکروچ یا مادر کیک ها این اعتراض‌ها را سازمان‌دهی کرده بود تا هزاران تن را علیه گیانش کمار بسیج کند.

منتقدان می‌گویند بازنگری فهرست‌های رأی‌دهندگان می‌تواند به سود حزب بهاراتیا جاناتا به رهبری نارندرا مودی، صدراعظم هند تمام شود.

کمیسیون انتخابات و حزب حاکم این اتهام‌ها را پیش از این رد کرده اند؛ کمیسیون انتخابات گفته بازنگری فهرست‌ها، حذف نام‌های تکراری، افراد فوت‌شده و افراد فاقد شرایط رأی‌دهی و حفظ سلامت انتخابات است.

ترکیه استفاده از شبکه‌های اجتماعی برای افراد زیر ۱۵ سال را ممنوع کرد

رسانه های اجتماعی
رسانه های اجتماعی

ترکیه روز شنبه ۱۸ میزان به‌گونهٔ رسمی ممنوعیت استفاده از شبکه‌های اجتماعی برای افراد زیر ۱۵ سال را اعلام کرد.

این تصمیم که پس از تصویب پارلمان در جریدهٔ رسمی دولتی نشر شده، از اول نوامبر سال جاری میلادی اجرایی می‌شود.

خبرگزاری فرانسپرس گزارش داده است که بر اساس این قانون، شرکت‌های ارائه‌کنندهٔ خدمات شبکه‌های اجتماعی مکلف‌اند برای تأیید سن کاربران و محافظت از کودکان، تدابیر لازم را روی دست گیرند.

هدف از این اقدامات، محافظت از کودکان در برابر خطرهای دیجیتالی، از جمله اعتیاد به استفاده از موبایل های اسمارت، کمبود خواب، آزار و اذیت اینترنتی و اختلالات خوردن عنوان شده است.

استرالیا اولین کشوری بود که محدودیت‌هایی در این زمینه وضع کرد و بعداً بریتانیا و فرانسه نیز در این زمینه تلاش هایی را آغاز کرده اند.

در همین حال، گروه‌های مدافع حقوق بشر از محدودیت‌های آزادی بیان در ترکیه انتقاد کرده‌اند.

نیروهای دولتی یمن برای بازپس‌گیری تنگهٔ باب‌المندب عملیات آغاز کردند

آرشیف
آرشیف

نیروهای دولتی یمن که از حمایت عربستان سعودی برخوردارند، عملیات بازپس‌گیری تنگهٔ راهبردی باب‌المندب را آغاز کرده‌اند.

ائتلاف نظامی به رهبری عربستان سعودی می‌گوید که ۱۳۶ هدف نظامی گروه حوثی‌ها را در مناطق تحت کنترول این گروه منهدم کرده است.

ترکی المالکی، سخنگوی این ائتلاف، روز شنبه ۱۸ ميزان گفت که حملات، توانایی‌های نظامی حوثی‌ها را هدف قرار می‌دهد و این ائتلاف به‌صورت شبانه‌ روزی از نیروهای دولتی یمن پشتیبانی هوایی می‌کند.

در همین حال، رسانه‌های وابسته به حوثی‌ها از حملات راکتی عربستان سعودی بر شماری از مناطق ولایت صعده در شمال یمن خبر داده‌اند.

این درگیری‌ها چند روز پس از آن رخ می‌دهد که حوثی‌ها مسؤولیت حمله بر میدان هوایی بین‌المللی ریاض و یک طیارهٔ شرکت هوایی عربستان سعودی را بر عهده گرفتند.

مقام‌های سعودی گفته‌اند که در این حملات سه نفر، از جمله یک پیلوت، کشته شده‌اند. به گفتهٔ آنان، بقایای راکت‌های رهگیری‌شده نیز به یک کودکستان و یک مرکز صحی آسیب رسانده است.

رسانه‌های حوثی‌ها همچنان گزارش داده‌اند که در حملات عربستان سعودی بر صنعا، پایتخت یمن دو نفر کشته شده‌اند.

نیروهای دولتی یمن ادعا می‌کنند که بخش‌هایی از ساحل بحیرهٔ سرخ و مناطق اطراف تنگهٔ باب‌المندب را دوباره به کنترول خود درآورده‌اند؛ اما حوثی‌ها این ادعا را رد می‌کنند.

منابع نظامی می‌گویند که درگیری‌ها همچنان ادامه دارد و پیشروی نیروهای دولتی محدود بوده است. ادعاهای طرف‌های درگیر در این جنگ به‌گونهٔ مستقل تأیید نشده‌اند.

ترمپ: جنگ با ایران به‌زودی پایان می‌یابد

دونالد ترمپ رئیس جمهور امریکا
دونالد ترمپ رئیس جمهور امریکا

دونالد ترمپ رئیس‌جمهور ایالات متحدهٔ امریکا، بار دیگر گفته است که جنگ با ایران به هر شکلی که باشد، به‌زودی پایان خواهد یافت.

ترمپ روز جمعه ۱۷ میزان در قصر سفید گفت که امریکا مانع دستیابی ایران به سلاح‌های هسته‌ای شده است و بهای نفت نیز به‌گونهٔ چشم‌گیر کاهش خواهد یافت.

او افزود که جنگ ممکن است از راه دیپلماسی یا از طریق اقدام نظامی پایان یابد.

ترمپ ادعا کرد که ایران دیگر نیروی بحری، نیروی هوایی و سیستم‌های دفاع هوایی ندارد.

او همچنان وعده داد که به‌زودی خبرهای مهمی دربارهٔ بهای دیزل اعلام خواهد کرد.

گروه هفت کشور بزرگ صنعتی جهان (G7) نیز توافق کرده است که به‌منظور کاهش بهای مواد سوخت، ۱۰۰ میلیون بیرل نفت خام و دیزل را از ذخایر اضطراری خود به بازار عرضه کند.

بیشتر "لود" شود

XS
SM
MD
LG