لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
سه شنبه ۲۷ اسد ۱۴۰۵ کابل ۰۵:۵۰

خبر ها

هفدهم اکتوبر برابر است با روز جهانی ریشه‌کنی فقر

آرشیف
آرشیف

هفدهم اکتوبر برابر است با روز جهانی ریشه‌کنی فقر.

نهادهای مختلف هرساله برنامه‌هایی را برای محو فقر در سراسر جهان به اجرا می‌گذارند.

زبیده ۳۰ساله مادر ۴ فرزند برای مشکلات اقتصادی و پیدا کردن لقمه نانی دست به گدایی زده است.

زبیده، که شوهرش موچیگری می‌کند می‌گوید که از گدایی می‌شرمد، اما برای پیدا کردن لقمه نانی برای فرزندانش دست به چنین کاری می‌زند.

او می‌گوید: "بخدا نه آرد دارم و نه روغن. شوهرم موچیگری می‌کند. مشکلات اقتصادی ما زیاد است. بخدا از مجبوریت آمدم. تازه طفل به دنیا آورده‌ام. مریض هستم. بخدا از این کار می‌شرمم، اما چطور کنم؟ چاره نیست."

زبیده از حکومت و مقام‌های مربوط می‌خواهد که به مشکلات اقتصادی مردم توجه کند.

این در حالی است که سازمان ملل متحد هفدهم اکتبر را روز جهانی "ریشه‌کنی فقر" نامگذاری کرده است.

پیش از این بانک جهانی در گزارشی نوشت که گسترش بیماری کوید-۱۹ میزان فقر را در افغانستان به شدت افزایش خواهد داد.

نشان بانک جهانی
نشان بانک جهانی

این بانک پیش‌بینی کرده است که میزان فقر در افغانستان از ۵۴ اعشاریه ۵ در صد به ۷۲ در صد افزایش خواهد یافت.

محمداشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان هم گفته که ۹۰ درصد مردم کشور با درآمد کمتر از دو دالر در روز، زیر خط فقر زندگی می‌کنند.

در عین حال براساس آمار احصاییه مرکزی ۵۴ در صد افغانان زیر خط فقر زندگی می‌کنند، اما به گفتۀ این نهاد دوران قرنطین ناشی از ویروس کرونا و بیکاری باعث شده که این آمار به ۶۵ در صد افزایش یابد.

آرشیف، یک کارگر زمان قرنطین ناشی از گسترش ویروس کرونا در کابل
آرشیف، یک کارگر زمان قرنطین ناشی از گسترش ویروس کرونا در کابل

با این همه صبور نریمان سخنگوی این وزارت می‌گوید وزارت اقتصاد به همکاری ارگان‌های دیگر برنامه‌هایی برای فقرزدای در کشور روی دست دارد.

او افزود: "وزارت اقتصاد بسته پیشنهادی را به ارگان‌های ذی‌ربط پیشنهاد کرده که براساس آن یک سلسله کارهای حمایتی صورت بگیرد تا اینکه بتوانیم در قسمت کسبه‌کاران، کسانی‌که درآمد روزانه‌شان بسیار اندک است و دست‌فروشان تحت حمایت این بسته قرار بگیرند."

به گفته آقای نریمان، این وزارت برنامه‌های طویل‌المدت فقرزدایی را نیز روی دست دارد که با عملی شدن آن سطح فقر در کشور کاهش می‌یابد.

به باور مردم و آگاهان گسترش ویروس کرونا و دوران قرنطین و بیکاری سبب افزایش سطح فقر در افغانستان شده است.

به اساس معلومات وزارت کار امور اجتماعی، در حال حاضر دو میلیون افغان بیکار هستند.

آرشیف
آرشیف

عبدالفتاح احمدزی سخنگوی این وزارت از آمار بلند سطح بیکاری در کشور ابراز نگرانی می‌کند و می‌گوید این وزارت برنامه‌های را برای کاهش آن آغاز کرده است.

آقای احمدزی گفت: "ما در تلاش این هستیم تا بتوانیم زمینه‌سازی برای سکتور خصوصی داشته باشیم تا که آنان سرمایه‌گذاری کنند و بالاخره از طریق سرمایه‌گذاری آنان کاریابی شود برای کسانی که که واجد شرایط کار هستند و از سوی دیگر در چهارچوب دولت افغانستان هم در تلاش این هستیم که در قسمت بست‌های خالی وجود دارد افراد بیکار مصروف شوند. تلاش بر این است تا ما بتوانیم از راه‌های مختلف مانند آموزش حرفه این افراد را به کار بگماریم."

هرچند فقرزدایی و اشتغال‌زایی از برنامه‌های مهم حکومت شمرده می‌شوند اما به باور آگاهان مسایل اقتصادی گسترش دامنۀ ناامنی‌ها، نبود زمینه‌های استخراج منابع زیر زمینی و وابسته‌گی بخش بزرگ اقتصاد کشور به کمک‌های جهانی از عواملی اند که چگوگی آیندۀ فقرزدایی را در کشور دشوار ساخته اند.

تازه‌ترین خبرهای روز را این‌جا دنبال کنید

ریچارد بنت، حملۀ انفجاری در غرب کابل را محکوم کرد

ریچارد بنت گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در مورد وضعیت حقوق بشر در افغانستان(آرشیف)
ریچارد بنت گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در مورد وضعیت حقوق بشر در افغانستان(آرشیف)

ریچارد بنت گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در مورد وضعیت حقوق بشر در افغانستان، حملۀ انفجاری روزدوشنبه در شهر کابل را به شدت محکوم کرد.

بنت امروز(سه شنبه ۲۷ اسد) در شبکۀ اکس نوشته که حملۀ فجیع دیروز که به تعداد زیادی از کودکان در نزدیک یک مکتب در دشت برچی آسیب رسانید را محکوم می‌کند که بار دیگر این بخش عمدتاً هزاره نشین در کابل هدف قرار گرفته است.

او تحقیقات کامل و مستقل به هدف محاکمۀ عاملان این رویداد را امر ضروری خوانده است.

روز دوشنبه(۲۶ اسد) حوالی ساعت ۵ عصر، یک انفجار در منطقهٔ شهرک مهدیه در مربوطات حوزهٔ هجدهم امنیتی در شهر کابل رخداد و شماری از کودکان زخمی شدند.

سیما بحوث: حقوق زنان و دختران افغان قابل مذاکره نیست

سیما بحوث، مسول بخش زنان سازمان ملل متحد(آرشیف)
سیما بحوث، مسول بخش زنان سازمان ملل متحد(آرشیف)

سیما بحوث، مسول بخش زنان سازمان ملل متحد می گوید که پنج سال پس از تصرف افغانستان توسط طالبان، محرومیت زنان و دختران در افغانستان، هرگز نباید عادی شود.

خانم بحوث روز دوشنبه(26 اسد) در شبکۀ اکس همچنین نوشته که حقوق زنان و دختران افغان قابل مذاکره نیست و بخش زنان سازمان ملل متحد در کنار زنان و دختران افغان، برای حقوق، عزت و صدای آنها ایستاده است.

طالبان در سال 2021 میلادی پس از تسلط دوباره بر افغانستان، دختران بالاتر از صنف ششم را از آموزش منع کردند. سپس زنان و دختران افغان از رفتن به پوهنتون ها منع شدند، کار زنان در بسیاری ادارات دولتی و همۀ موسسات و نهادهای غیر دولتی ممنوع اعلام شد. ممنوعیت رفتن زنان به حمام‌های زنانه، پارک‌ها و تفریح‌گاه‌ها، سفر بدون محرم شرعی در مسیرهای طولانی، از موارد دیگر نقض‌ حقوق بشری زنان و دختران افغان از سوی طالبان به شمار می‌رود.

از وقوع یک انفجار در غرب کابل خبر داده شد

این انفجار حوالی ساعت ۵ عصر دوشنبه(۲۶ اسد)، در منطقهٔ شهرک مهدیه در مربوطات حوزهٔ هجدهم امنیتی شهر کابل رخداد

خالد زدران، سخنگوی قوماندانی امنیۀکابل، روز دوشنبه(۲۶ اسد) به رادیو آزادی گفت که این انفجار حوالی ساعت ۵ عصر، در منطقهٔ شهرک مهدیه در مربوطات حوزهٔ هجدهم امنیتی شهر کابل رخداد و بر اساس اطلاعات ابتدایی، یک بمب دستی در یک مکتب منفجر شد و شماری از کودکان به‌طور سطحی زخمی شده‌اند.

به‌گفتۀ زدران، تحقیقات در مورد چگونگی این رویداد آغاز شده است.

شماری از رسانه ها تعداد زخمی های این رویداد را ۵۲ تن خوانده‌اند. تا هنوز از کشته شدن کسی در این رویداد خبر داده نشده است.

روسیه به بریتانیا هشدار داد که در پی فراهم‌کردن طیارات بی‌پیلوت برای اوکراین با پیامدهایی مواجه خواهد شد

یکی از گدام های ویلدبریز در حال سوختن پس از حمله طیارۀ بی‌پیلوت؛ در حومۀ مسکو(آرشیف)
یکی از گدام های ویلدبریز در حال سوختن پس از حمله طیارۀ بی‌پیلوت؛ در حومۀ مسکو(آرشیف)

روسیه به بریتانیا هشدار داد که در پی فراهم‌کردن طیارات بی‌پیلوت برای اوکراین، که از آن‌ها برای حملات بر اهداف در قلمرو روسیه استفاده می‌شود، با پیامدهایی مواجه خواهد شد.

براساس خبرگزاری رویترز، سفارت روسیه در لندن امروز(سه‌شنبه 27 اسد) این هشدار را در واکنش به گزارشی روزشنبۀ روزنامه «تایمز» مبنی براینکه برای نخستین‌بار از طیارات بی‌پیلوت ساخت بریتانیا در حملات دوربرد علیه روسیه استفاده شده، صادر کرده است.

اوکراین از طیارات بی‌پیلوت تهاجمی دوربرد برای هدف قرار دادن پالایشگاه‌های نفت و تأسیسات لوژستیکی روسیه استفاده می‌کند.

وزارت دفاع بریتانیا تأیید نکرده که آیا از طیارات بی‌پیلوت بریتانیایی در این حملات استفاده شده، یا خیر.

بریتانیا در ماه جون اعلام کرده بود که در چارچوب یک بسته کمک مالی به ارزش ۷۵۲ میلیون پوند (۹۹۶ میلیون دالر امریکایی)، تا پایان سال ۲۰۲۶ میلادی ۱۵۰ هزار طیارۀ بی‌پیلوت در اختیار اوکراین قرار خواهد داد.

از زمان آغاز جنگ روسیه علیه اوکراین در سال ۲۰۲۲، مسکو بارها به بریتانیا و سایر متحدان غربی اوکراین هشدار داده که حمایت آنان از کی‌یف، از جمله فراهم‌ساختن تجهیزات، می‌تواند واکنش‌های تلافی‌جویانه را در پی داشته باشد و خطر گسترش درگیری به یک رویارویی گسترده‌تر را افزایش دهد.

حکومت عراق درمورد منشأ حملهٔ بر دفتر صدراعظم اقلیم کردستان، تحقیق می‌کند

مسرور بارزانی صدراعظم اقلیم کردستان عراق(آرشیف)
مسرور بارزانی صدراعظم اقلیم کردستان عراق(آرشیف)

حکومت عراق اعلام کرد درمورد منشأ حملهٔ طیارات بی‌پیلوت بر دفتر صدراعظم اقلیم کردستان عراق تحقیق می‌کند.

مقامات اقلیم کردستان می‌گویند، این حمله از قلمرو ایران صورت گرفته، ولی مقامات وزارت خارجۀ ایران این موضوع را رد کرده، آن را «مشکوک» خوانده‌اند.

دفتر علی الزیدی، صدراعظم عراق، روزدوشبنه(26 اسد) اعلام کرد ، کمیته‌ای موظف شده تا محل و منشأ پرتاب طیارات بی‌پیلوتی را مشخص کند که شامگاه یکشنبه( ۲۵ اسد) دفتر مسرور بارزانی صدراعظم و محل سکونت رئیس ادارۀ امنیت و استخبارات اقلیم کردستان عراق را هدف قرار دادند.

ادارهٔ مبارزه با تروریزم اقلیم کردستان گفته است که دو طیارۀ بی‌پیلوت نوع «حدید-۱۱۰» از آن سوی سرحد ایران به‌سوی این دو هدف پرتاب شدند و این حملات تلفاتی در پی نداشت.

مقام‌های جمهوری اسلامی نقش داشتن ایران در این حمله را رد کرده‌اند.

اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت خارجهٔ ایران، این رویداد را «بسیار مشکوک» توصیف کرده، خواستار «هوشیاری بیش از پیش همهٔ طرف‌ها» شده است.

قیمت نفت افزایش یافت

قیمت نفت امروز(سه‌شنبه 27 اسد) با اعلام ایران مبنی بر اتخاذ موضع تهاجمی‌تر و رد تمدید توافق آتش‌بس توسط ایالات متحدۀ امریکا، افزایش یافت.

خبرگزاری رویترز، دلیل این افزایش قیمت نفت را عدم دستیابی به توافق برای ختم جنگ در شرق میانه و بازگشایی تنگه هرمز و همچنین تشدید نگرانی‌ها در مورد عرضه انرژی خوانده است.

با پایان مهلت ۶۰ روزه آتش‌بس میان ایران و امریکا، قیمت نفت در بازارهای جهانی صبح امروز بار دیگر از ۹۰ دالر امریکایی گذشت.

قیمت هر بشکه نفت خام برنت که دیروز اندکی کاهش یافته بود، صبح امروز به ۹۱.۴۳ دالر رسید.

قیمت نفت در حالی افزایش یافته که دونالد ترمپ، رئیس جمهور امریکا روز دوشنبه با اشاره به وضعیت تنگه هرمز گفت «تنگه [هرمز] باز است و قیمت نفت در حال کاهش است و همچنان کاهش خواهد یافت، مگر اینکه تصمیم بگیریم، اقدامات بسیار شدیدتری نسبت به آنچه اکنون انجام می‌دهیم، انجام دهیم.»

طالبان پاکستان را به حمایت از داعش و گروه‌های طالبان‌ستیز متهم کرد

آرشیف، دروازۀ سپین بولدک-چمن
آرشیف، دروازۀ سپین بولدک-چمن

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان می‌گوید که داعش در پاکستان کمپ‌های آموزشی دارد و گروه‌های حکومت طالبان‌ستیز را نیز تشویق می‌کند تا در افغانستان بجنگند و این کار را تلاش برای ناامن‌سازی منطقه توصیف کرده‌است.

مجاهد در صحبت اخیر خود با طلوع‌نیوز همچنین گفته که پاکستان نباید در امور داخلی افغانستان مداخله کند و به جای متهم کردن کشورهای همسایه باید روی حل مشکلات خود تمرکز کند و به دنبال روابط مثبت با کشورهای همسایه باشد.

او افزوده که اجازه داده نخواهد شد، از قلمرو افغانستان علیه هیچ کشور دیگر استفاده شود.

این درحالی‌ست که پاکستان حکومت طالبان در افغانستان را متهم می‌کند که برای گروه‌های مخالف اسلام‌آباد به شمول تحریک طالبان پاکستان (تی‌تی‌پی) پناهگاه امن را فراهم کرده‌است.

تهران به‌جای مذاکره، آماده‌گی جنگ را گرفته است؛ گزارش تازه از تحرکات ایران

آرشیف، شهر تهران ایران
آرشیف، شهر تهران ایران

بر اساس رسانه‌ها، ایران در دو ماۀ گذشته به جای پیگیری مذاکرات با ایالات متحده، همۀ توانایی خود را صرف آماده‌سازی برای جنگ بزرگتر با امریکا و اسرائیل کرده‌است.

روزنامه امریکایی «وال‌استریت ژورنال» روز دوشنبه ( ۲۶ اسد) به استناد «اظهارات مقام‌های ایرانی و عرب» که از افشای نام‌هایشان خودداری کرده در گزارشی گفته که «رهبران تندرو ایران» در تهران گرد هم آمدند و طرح متفاوتی را در نظر گرفتند.

بر اساس رادیو فردا بخش ایران رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی، از دیدگاه «رهبران تندرو ایران» تفاهم‌نامۀ اسلام‌آباد برای ختم جنگ «احتمالاً فقط تلاشی از سوی امریکا و اسرائیل برای کاهش فشار بر اقتصاد جهانی و کمایی وقت برای حمله‌ای بزرگ‌تر در آینده بود و آن‌ها به جای اعتماد به مذاکرات، دو ماه گذشته را صرف آماده‌سازی برای جنگ بزرگ‌تر کردند.

وال‌استریت ژورنال گفته که این تلاش‌ها شامل دادن صلاحیت‌های بیشتر به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، انتصاب عساکر با تجربۀ جنگ با عراق و سرکوب‌های داخلی گذشته در مقام‌های کلیدی، گسترش عملیات‌های ضد استخباراتی داخلی و افزایش تولید راکت‌ها و طیارات بی‌پیلوت است.

ترکیب افغانستان برای بازی‌های آسیایی ۲۰۲۶ اعلام شد

اعلام ترکیب اعضای تیم کرکت افغانستان برای مسابقات آسیایی ۲۰۲۶
اعلام ترکیب اعضای تیم کرکت افغانستان برای مسابقات آسیایی ۲۰۲۶

کرکت بورد افغانستان ترکیب اعضای تیم کرکت این کشور را برای مسابقات آسیایی ۲۰۲۶ اعلام کرد.

این بورد روز دوشنبه (۲۶ اسد) در شبکۀ اکس نوشته که درویش رسولی کپتانی تیم کرکت افغانستان را در این مسابقات بر عهده خواهد داشت.

اسحاق رحیمی، حسن عیسی‌خیل، محمد اکرم، عمران میر، خالد تڼیوال، نجیب ځدران، فیصل شینوزاده، فرمان‌الله صافی، کریم جنت، عصمت عالم، ننگیال خروټی، عرب گل، فریدون دواودزی و عبدالله احمدزی نیز شامل این تیم هستند.

مسابقات آسیایی ۲۰۲۶ از ۲۴ سپتمبر تا سوم اکتوبر سال جاری میلادی در آیچی - ناگویا در جاپان برگزار خواهد شد.

فرمانده ناراضی طالبان در بدخشان با افرادش تسلیم شد

تصویر آرشیف
تصویر آرشیف

بر اساس گزارش‌ها، جمعه‌خان فاتح فرمانده ناراضی طالبان و معاون پیشین والی زابل، و افراد مسلح تحت فرمانش از درگیری دست کشیده و سلاح‌های خود را تسلیم کرده‌اند.

رسانه‌های وابسته به طالبان روز یکشنبه ۲۵ اسد ویدیوهایی از تسلیم‌شدن جمعه‌خان فاتح منتشر کرده و ادعا کرده‌اند که او به نیروهای ویژه طالبان تسلیم شده است.

جمعه‌خان فاتح و افراد مسلح تحت فرمانش از چند روز به این‌سو در ولسوالی نُسَی بدخشان و مناطق اطراف آن، در برابر نیروهای طالبان دست به شورش زده بودند.

بر اساس گزارش‌ها، طالبان برای بازداشت او، شمار زیادی از نیروهای خود را از کابل و مناطق دیگر به بدخشان فرستاده بودند.

فاتح چند روز پیش در یک پیام صوتی شکایت کرده بود که نیروهای طالبان در نُسَی خانه‌های غیرنظامیان را تلاشی کرده و به گفته او، چند فرد بی‌گناه را کشته‌اند.

در کنار این درگیری‌های داخلی طالبان در بدخشان، گروه‌های مخالف مسلح طالبان، از جمله «جبهه آزادی افغانستان»، نیز گفته‌اند که از چند روز به این‌سو در زیباک بر نیروهای طالبان حمله کرده‌اند.

بیشتر "لود" شود

XS
SM
MD
LG