لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
سه شنبه ۱ ثور ۱۴۰۵ کابل ۰۵:۴۵

خبر ها

هفدهم اکتوبر برابر است با روز جهانی ریشه‌کنی فقر

آرشیف
آرشیف

هفدهم اکتوبر برابر است با روز جهانی ریشه‌کنی فقر.

نهادهای مختلف هرساله برنامه‌هایی را برای محو فقر در سراسر جهان به اجرا می‌گذارند.

زبیده ۳۰ساله مادر ۴ فرزند برای مشکلات اقتصادی و پیدا کردن لقمه نانی دست به گدایی زده است.

زبیده، که شوهرش موچیگری می‌کند می‌گوید که از گدایی می‌شرمد، اما برای پیدا کردن لقمه نانی برای فرزندانش دست به چنین کاری می‌زند.

او می‌گوید: "بخدا نه آرد دارم و نه روغن. شوهرم موچیگری می‌کند. مشکلات اقتصادی ما زیاد است. بخدا از مجبوریت آمدم. تازه طفل به دنیا آورده‌ام. مریض هستم. بخدا از این کار می‌شرمم، اما چطور کنم؟ چاره نیست."

زبیده از حکومت و مقام‌های مربوط می‌خواهد که به مشکلات اقتصادی مردم توجه کند.

این در حالی است که سازمان ملل متحد هفدهم اکتبر را روز جهانی "ریشه‌کنی فقر" نامگذاری کرده است.

پیش از این بانک جهانی در گزارشی نوشت که گسترش بیماری کوید-۱۹ میزان فقر را در افغانستان به شدت افزایش خواهد داد.

نشان بانک جهانی
نشان بانک جهانی

این بانک پیش‌بینی کرده است که میزان فقر در افغانستان از ۵۴ اعشاریه ۵ در صد به ۷۲ در صد افزایش خواهد یافت.

محمداشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان هم گفته که ۹۰ درصد مردم کشور با درآمد کمتر از دو دالر در روز، زیر خط فقر زندگی می‌کنند.

در عین حال براساس آمار احصاییه مرکزی ۵۴ در صد افغانان زیر خط فقر زندگی می‌کنند، اما به گفتۀ این نهاد دوران قرنطین ناشی از ویروس کرونا و بیکاری باعث شده که این آمار به ۶۵ در صد افزایش یابد.

آرشیف، یک کارگر زمان قرنطین ناشی از گسترش ویروس کرونا در کابل
آرشیف، یک کارگر زمان قرنطین ناشی از گسترش ویروس کرونا در کابل

با این همه صبور نریمان سخنگوی این وزارت می‌گوید وزارت اقتصاد به همکاری ارگان‌های دیگر برنامه‌هایی برای فقرزدای در کشور روی دست دارد.

او افزود: "وزارت اقتصاد بسته پیشنهادی را به ارگان‌های ذی‌ربط پیشنهاد کرده که براساس آن یک سلسله کارهای حمایتی صورت بگیرد تا اینکه بتوانیم در قسمت کسبه‌کاران، کسانی‌که درآمد روزانه‌شان بسیار اندک است و دست‌فروشان تحت حمایت این بسته قرار بگیرند."

به گفته آقای نریمان، این وزارت برنامه‌های طویل‌المدت فقرزدایی را نیز روی دست دارد که با عملی شدن آن سطح فقر در کشور کاهش می‌یابد.

به باور مردم و آگاهان گسترش ویروس کرونا و دوران قرنطین و بیکاری سبب افزایش سطح فقر در افغانستان شده است.

به اساس معلومات وزارت کار امور اجتماعی، در حال حاضر دو میلیون افغان بیکار هستند.

آرشیف
آرشیف

عبدالفتاح احمدزی سخنگوی این وزارت از آمار بلند سطح بیکاری در کشور ابراز نگرانی می‌کند و می‌گوید این وزارت برنامه‌های را برای کاهش آن آغاز کرده است.

آقای احمدزی گفت: "ما در تلاش این هستیم تا بتوانیم زمینه‌سازی برای سکتور خصوصی داشته باشیم تا که آنان سرمایه‌گذاری کنند و بالاخره از طریق سرمایه‌گذاری آنان کاریابی شود برای کسانی که که واجد شرایط کار هستند و از سوی دیگر در چهارچوب دولت افغانستان هم در تلاش این هستیم که در قسمت بست‌های خالی وجود دارد افراد بیکار مصروف شوند. تلاش بر این است تا ما بتوانیم از راه‌های مختلف مانند آموزش حرفه این افراد را به کار بگماریم."

هرچند فقرزدایی و اشتغال‌زایی از برنامه‌های مهم حکومت شمرده می‌شوند اما به باور آگاهان مسایل اقتصادی گسترش دامنۀ ناامنی‌ها، نبود زمینه‌های استخراج منابع زیر زمینی و وابسته‌گی بخش بزرگ اقتصاد کشور به کمک‌های جهانی از عواملی اند که چگوگی آیندۀ فقرزدایی را در کشور دشوار ساخته اند.

تازه‌ترین خبرهای روز را این‌جا دنبال کنید

دور دوم مذاکرات لبنان و اسرائیل پنج‌شنبه برگزار می‌شود

ساختمان وزارت خارجۀ ایالات متحده
ساختمان وزارت خارجۀ ایالات متحده

ایالات متحده تأیید کرد که نمایندگان اسرائیل و لبنان روز پنج‌شنبه هفته جاری بار دیگر پای میز مذاکره خواهند نشست.

خبرگزاری رویترز روز دوشنبه (۳۱حمل) به نقل از یک سخنگوی وزارت خارجۀ ایالات متحده خبر داد که سفرای اسرائیل و لبنان در واشنگتن به نمایندگی از کشورهای خود در مقر این وزارت با یکدیگر دیدار و گفت‌وگو خواهند کرد.

مارکو روبیو، وزیر خارجۀ ایالات متحده میزبان دور اول از این گفت‌وگوها بود که پس از دهه‌ها هفتۀ گذشته به طور مستقیم بین اسرائیل و لبنان انجام شد.

سخنگوی وزارت خارجۀ ایالات متحده به رویترز گفته است: «ما به تسهیل مباحثۀ مستقیم و مبتنی بر حسن نیت میان دو دولت ادامه می‌دهیم.»

لبنان و اسرائیل در حال حاضر در آتش‌بسی ده روزه به سر می‌برند.

پهپادهای اوکراینی به بندر نفتی توآپسه در بحیرۀ سیاه حمله کردند

مقامات روسی اعلام کردند که این حمله باعث آتش‌سوزی شده و دستکم یک تن کشته شده است.

این دومین حمله به این بندر مهم در جریان یک هفته است.

ونیامین کوندراتیف، والی منطقۀ کراسنودار روسیه، روز دوشنبه (۳۱حمل) گفت: «توآپسه بار دیگر مورد حملۀ گسترده پهپادها قرار گرفته است.»

رابرت برودی، فرمانده نیروهای پهپادی اوکراین، تأیید کرد که اردوی این کشور بار دیگر پالایشگاه نفت توآپسه را که توسط ، روس‌نفت، اداره می‌شود هدف قرار داده است.

این پالایشگاه که می‌تواند روزانه حدود ۲۴۰ هزار بشکه نفت خام را پروسس و مواد سوختی مانند تیل دیزل و پترول تولید کند، بخشی از زیرساخت صادراتی شرکت بزرگ نفتی روسیه، روس‌نفت، است و در ماه‌های اخیر چندین بار توسط اوکراین هدف قرار گرفته است. در همین حال، وزارت دفاع روسیه اعلام کرده که یکشنبه شب ، ۱۱۲ پهپاد اوکراینی بر فراز حریم هوایی روسیه از بین برده شدند.

سازمان ملل: بیش از چهار میلیون تن در افغانستان به سرپناه اضطراری نیاز دارند

آرشیف
آرشیف

یک ادارۀ سازمان ملل متحد می‌گوید که ۴.۲ میلیون تن در افغانستان امسال به سرپناه اضطراری نیاز دارند.

بخش افغانستان برنامۀ اسکان بشر سازمان ملل متحد (UN-Habitat) روز دوشنبه (۳۱حمل) در ایکس نوشت که این افراد به کمک‌های غیرغذایی نیز نیاز فوری دارند.

بازگشت مهاجران افغان از ایران و پاکستان و تخریب خانه‌ها بر اثر بارندگی و سیل، مشکل بی سرپناهی را در افغانستان افزایش داده است.

سازمان بین‌المللی مهاجرت (IOM) می‌گوید که در چهار ماه اول امسال میلادی، تعداد مهاجرانی که از پاکستان به افغانستان بازگشته‌اند، در مقایسه با زمان مشابه در سال گذشته ، ۱۵ برابر افزایش یافته است.

این سازمان در گزارشی که روز یکشنبه منتشر شد، اعلام کرد که تنها از ۲۹ مارچ تا ۱۱ اپریل، بیش از چهل و دو هزار تن از پاکستان به افغانستان بازگشته‌اند.

افزایش بهای مواد نفتی در افغانستان ؛ یک مقام طالبان در مورد خرید تیل از بلاروس گفت‌وگو کرده است

نورالدین عزیزی، وزیر صنعت و تجارت حکومت طالبان
نورالدین عزیزی، وزیر صنعت و تجارت حکومت طالبان

نورالدین عزیزی، وزیر صنعت و تجارت حکومت طالبان با اندری یوگنیویچ کوزنتسوف، وزیر صنعت بلاروس در مورد خرید تیل دیزل و پترول از آن کشور گفت‌وگو کرده است.

این دو مقام روز دوشنبه (۳۱حمل) در ازبکستان دیدار کردند.

وزارت صنعت و تجارت طالبان در خبرنامه ای گفته است که عزیزی در این دیدار از سرمایه‌گذاران بلاروس نیز دعوت کرد تا در افغانستان سرمایه‌گذاری کنند.

عزیزی برای اشتراک در نمایشگاه بین‌المللی صنعتی که در آن محصولات افغانستان نیز به نمایش گذاشته شده، دوشنبه به ازبکستان رفت.

او در حالی در مورد خرید تیل دیزل و پترول از بلاروس گفت‌وگو کرده که به دنبال جنگ امریکا و اسرائیل با ایران و بسته شدن تنگۀ هرمز ، بهای مواد نفتی در بازار های افغانستان نیز افزایش یافته است.

هشدار سونامی در شمال جاپان صادر شده است

تصویر آرشیف
تصویر آرشیف

پس از وقوع زلزله‌ای به بزرگی ۷٫۴ ریشتر در شمال جاپان، هشدار سونامی صادر شده است.

این زلزله امروز دوشنبه، حوالی ساعت ۴ بعد ازظهر به وقت محلی رخ داده است.

گفته شده که امواج سونامی ممکن است تا سه متر ارتفاع داشته باشند.

به مردم هشدار داده شده که فوراً از سواحل دریا و خانه‌های نزدیک به ساحل دور شوند و خود را به مناطق امن برسانند.

تاکنون گزارشی فوری از خسارات احتمالی منتشر نشده است.

بقائی: برنامه‌ای برای شرکت در دور دوم مذاکرات با امریکا نداریم

اسماعیل بقائی سخنگوی وزارت خارجه ایران (آرشیف)
اسماعیل بقائی سخنگوی وزارت خارجه ایران (آرشیف)

سخنگوی وزارت خارجه ایران روز دوشنبه، ۳۱ حمل گفت که تا این لحظه برنامه‌ای برای شرکت در دور دوم مذاکرات صلح با امریکا ندارند.

اسماعیل بقائی در نشست هفتگی‌اش با خبرنگاران در عین حال گفت که «ایران با اولویت قرار دادن منافع و مصالح ملی، درباره تداوم مسیر مذاکرات تصمیم‌ مقتضی را اتخاذ خواهد کرد.»

پیش از این دونالد ترمپ رئیس جمهور امریکا اعلام کرد که نمایندگانش در حال رفتن به پاکستان برای مذاکره با ایران هستند.

او یکشنبه در شبکه اجتماعی تروت سوشیال نوشت که نمایندگان او «فردا شب» برای مذاکره در اسلام‌آباد، پایتخت پاکستان، خواهند بود.

زمان مورد اشاره او صبح سه‌شنبه (اول ثور ) به وقت ایران خواهد بود.

بقایی اقدام امریکا در توقیف یک کشتی ایرانی را «تجاوز» خواند و گفت که مراجع ذی‌صلاح در حال بررسی ابعاد این حادثه هستند.

بقائی همچنین انتقال ذخایر یورانیوم غنی‌شدهٔ ایران به امریکا یا هر کشور دیگری را رد کرد و گفت که «این موضوع در هیچ‌یک از مراحل مذاکرات جاری و پیشین، مطرح نبوده و اساساً این گزینه در دستور کار جمهوری اسلامی ایران قرار ندارد.»

همزمان با اظهارات سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی، یک مقام ارشد ایرانی به خبرگزاری رویترز گفته که «اختلافات بر سر برنامه هسته‌ای همچنان حل نشده و شکاف‌ها کمتر نشده است.»

حملات امریکا و اسرائیل به ایران که ۹ حوت سال گذشته خورشیدی آغاز شد، پس از ۴۰ روز به یک آتش‌بس شکننده دو هفته‌ای منتهی شد که دورهٔ این آتش‌بس صبح چهارشنبه هفته جاری به پایان می‌رسد، مگر این‌که طرفین آن را تمدید کرده یا به توافقی برای پایان قطعی جنگ دست یابند.

یوناما: افغانستان در خط مقدم تغییرات اقلیمی جهانی قرار دارد

یکی از قربانیان سیلاب‌ها در افغانستان (آرشیف)
یکی از قربانیان سیلاب‌ها در افغانستان (آرشیف)

دفتر هیأت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان یوناما امروز دوشنبه ۳۱ حمل در یک خبرنامه اعلام کرده که افغانستان به دلیل تغییرات اقلیمی در شمار کشورهایی قرار دارد که بیشترین آسیب‌پذیری را دارند، اما برای مقابله با آن آمادگی کمی دارند.

این اظهارات در یک سمینار آنلاین مطرح شده که سلسله آن در همین زمینه، در سال ۲۰۲۵ با همکاری یک مرکز پژوهشی مستقل آغاز شده است.

این در حالی است که اخیراً بسیاری از ولایت‌های این کشور شاهد بارندگی، رعد وبرق و سیلاب بوده‌اند.

بر اساس آمار ادارۀ ملی آمادگی مبارزه با حوادث حکومت طالبان از ۶ تا ۲۲ حمل در نتیجۀ باران‌های شدید، سیلاب‌ها، لغزش زمین و زلزله در افغانستان ۱۷۹ نفر جان باختند و ۲۳۸ نفر دیگر زخمی شدند.

ایران می گوید که انتقام هدف قرار دادن کشتی اش را خواهد گرفت

پرواز آپاچی امریکا بر فراز تنگهٔ هرمز
پرواز آپاچی امریکا بر فراز تنگهٔ هرمز

قرارگاه خاتم‌الانبیا در ایران تهدید کرده که انتقام هدف قرار دادن و توقیف یکی از کشتی‌هایش توسط نیروی بحری امریکا در بحیره عمان را خواهد گرفت.

سخنگوی این قرارگاه گفته که نیروهای امریکایی بر این کشتی تجاری ایران شلیک کرده، آن را متوقف ساخته و سپس نیروهای خود را بر آن مستقر کرده‌اند.

به گفته آنان، این کشتی از چین به سوی ایران در حرکت بوده است.

از سوی دیگر، وزیر خارجه ایران گفته که چنین اقداماتی نشان‌دهنده عدم جدیت امریکا است.

فرماندهی مرکزی اردوی امریکا سنتکام تأیید کرده که نیروهایش یک کشتی ایرانی را در بحیره عمان توقیف کرده‌اند.

سنتکام اعلام کرده است که در مدت شش ساعت چندین بار به این کشتی هشدار داده شد، اما چون این کشتی به دستورهای نیروهای امریکا توجه نکرد، بر آن شلیک صورت گرفت.

طالبان: تنها در یک روز بیش از ۵ هزار مهاجر افغان از پاکستان اخراج شدند

مهاجران اخراج شدۀ افغان از پاکستان
مهاجران اخراج شدۀ افغان از پاکستان

کمیسیون رسیدگی به مشکلات مهاجران حکومت طالبان گفته است که تنها در یک روز بیش از ۵ هزار مهاجر افغان از پاکستان اخراج و به افغانستان بازگشتانده شده‌اند.

این کمیسیون روز یک‌شنبه در بیانیه‌ای افزود که این مهاجران به روز شنبه، ۲۹ ماه حمل از پاکستان اخراج شدند.

به دنبال درگیری میان حکومت طالبان و پاکستان، مقامات آنکشور روند اخراج مهاجران افغان از پاکستان را شدت بخشیده‌اند.

این مهاجران در حالی وارد افغانستان می‌شوند که این کشور دچار مشکلات مختلف مثل نبود سرپناه، فرصت‌های کاری و کمبود آب آشامیدنی است.

برنامۀ آموزشی سازمان صحی جهان برای ده‌ها کارمند صحی زن در افغانستان

افغانستان- برنامۀ آموزشی صحی برای ده‌ها زن در ولایت بلخ
افغانستان- برنامۀ آموزشی صحی برای ده‌ها زن در ولایت بلخ

دفتر سازمان صحی جهان برای افغانستان گفته است که برای تقویت تشخیص زودهنگام و ارجاع بیماری‌های غیرساری، ده‌ها زن را آموزش داده است.

این دفتر یک‌شنبه، ۳۰ ماه حمل در شبکۀ ایکس نوشت که این بیش از ۴۰ کارمند صحی در ولایت بلخ آموزش دیده‌اند.

در ادامه آمده است که تمرکز این آموزش روی فشار خون بلند، شکر، بیماری‌های مزمن تنفسی و سرطان‌های شایع بود.

این در حالی است که با توجه به محرومیت دختران و زنان بالاتر از صنف ششم مکتب از حق رفتن به مکتب و پوهنتون، فعالان و نهادهای مدافع حقوق بشر نگران اند که افغانستان در سال‌های پیش‌رو به شدت با کمبود و حتی نبود کارمندان صحی زن روبه‌رو خواهد شد.

بیشتر "لود" شود

XS
SM
MD
LG