لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
سه شنبه ۱۰ سرطان ۱۴۰۴ کابل ۰۴:۱۶

اعتراض جرمنی، فرانسه و بریتانیا بر محدودیت بازرسی از فعالیت‌های هسته‌ای ایران


آرشیف، تسلیهات هسته‌ای ایران
آرشیف، تسلیهات هسته‌ای ایران

سه کشور اروپایی که موافقت‌نامۀ هسته‌ای با ایران را امضا کرده‌اند، اقدام تازۀ تهران را نکوهش کرده و آن را سرپیچی از تعهدات‌اش در توافق‌نامه دانسته است.

مخالفت ایران با بازرسی بین‌المللی از تاسیسأت هسته‌ای‌اش با اعتراض بریتانیا، فرانسه و جرمنی به همراه شده.

این سه کشور اروپایی می‌گویند، بازرسی بین‌المللی از تأسیسات هسته‌ای ایران، بخشی از تعهدات در موافقت نامۀ سال ۲۰۱۵ میان ایران و شش قدرت بزرگ جهان است.

وزیران خارجۀ فرانسه، بریتانیا و جرمنی سه‌شنبه (۲۳ فبروری) در اعلامیۀ مشترک تأسف عمیق خود را بخاطر اقدام ایران ابراز کردند.

آن‌ها از ایران خواستند با ادارۀ بین‌المللی انرژی اتومی همکاری کند و از اقداماتی که به گفتۀ‌شان به کاهش شفافیت مینجامد، بپرهیزد.

جواد ظریف، وزیر خارجه ایران
جواد ظریف، وزیر خارجه ایران

پیش از موضع گیری سه کشور، محمد جواد ظریف، وزیر خارجۀ ایران به خبرنگاران در تهران گفت، پروتوکل‌های اضافی که اجازۀ بازرسی غیرمترقبه از تأسیسات هسته‌ای ایران را می‌دهد، متوقف شد.

آقای ظریف می‌گوید: "سر از صبح امروز قانون اجرا شد. در نامۀ که در پانزدهم ماه فبروری به ادارۀ انرژی اتومی سازمان ملل متحد فرستاده شد، ما به گونۀ رسمی اعلام کردیم که سر از صبح بیست و سوم ماه فبروری این قانون تطبیق می‌شود و به همین خاطر اقدام شده."

به گزارش مرکز خبر رادیو آزادی، این اقدام سبب ایجاد فاصلۀ بیشتر میان ایران و کشور‌های قدرتمند جهان در پیوند به معاملۀ هسته‌ای می‌شود.

این اقدام به عنوان فشار بر کشور‌های اروپایی و ادارۀ جدید ایالات متحده تلقی شده، تا تحریم‌ها بر ایران لغو شود و واشنگتن به موافقت نامۀ هسته‌ای سال ۲۰۱۵ برگردد.

دونالد ترمپ، رئیس جمهور پیشین ایالات متحده در سال ۲۰۱۸ کشورش را از معاملۀ هسته‌ای با ایران بیرون کرد.

خروج دونالد ترمپ، رئیس جمهور پیشین امریکا از برجام در سال ۲۰۱۸
خروج دونالد ترمپ، رئیس جمهور پیشین امریکا از برجام در سال ۲۰۱۸

آیت الله علی خامنه‌ای، رهبر ارشد ایران گفته است، از موضع‌اش در مورد برنامه ی هسته‌ای ایران عقب نشینی نخواهد کرد و غنی‌سازی یورانیم ایران افزایش خواهد یافت.

پس از به قدرت رسیدن جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده در ماه جنوری امسال، واشنگتن و شریکان غربی‌اش برای جلوگیری از دست یافتن ایران به اسلحۀ هسته‌ای، تلاش می‌کنند ایالات متحده به معاملۀ هسته‌ای با ایران برگردد.

رافائل گروسی، رئیس ادارۀ بین‌المللی انرژی اتومی سه‌شنبه از جزئیات معامله‌ای گفت که در پایان هفته با مقام‌های ایرانی رویش توافق کرده.

رافائل گروسی در دیدار با مقام‌های ایرانی در تهران
رافائل گروسی در دیدار با مقام‌های ایرانی در تهران

گفته شده بر اساس این معامله، تهران پذیرفته است پس از لغو بازرسی ناگهانی بین‌المللی از تأسیسات هسته‌ای اش، برای سه ماه مانع تفتیش شماری از بازرسان نشود.

گروسی به مرکز تحقیقاتی "ابتکار تهدید هسته‌ای" مستقر در امریکا گفته است، از فعالیت‌های مهم هسته‌ای ایران تا زمان به سر رسیدن معامله، نظارت شده می‌تواند.

XS
SM
MD
LG