لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲۹ حمل ۱۴۰۴ کابل ۰۷:۰۷

واکنش شماری از زنان در پیوند به حذف وزارت زنان در حکومت طالبان


لوحه 'وزارت امربالمعروف و نهى عن المنكر' حکومت طالبان
لوحه 'وزارت امربالمعروف و نهى عن المنكر' حکومت طالبان

پس از حذف این وزارت در دولت طالبان، شماری از کارمندان وزارت امور زنان گفته‌اند که این امر به معنای حذف زنان از جامعه است.

تغییر وزارت امور زنان به وزارت ارشاد، دعوت، امر به معروف و نهی از منکر، با موجی از نتقادها روبرو شده‌است.

برخی از زنان کارمندان این وزارت که سال‌ها در این‌جا کار کرده‌اند، این اقدام طالبان را به معنای حذف زنان از جامعه دانستهاند.

یکی از کارمندان پیشین وزارت امور زنان که نخواست نامش گرفته شود، گفت که خواهان حضور زنان در همه عرصه‌ها است و در طالبان نباید سهم زنان فراموش کنند.

"امروز بحث ما بحث زنان افغانستان است که تقریبا اضافه‌تر از نیم نفوس جامعه را تشکیل می‌دهند. زنان که سال‌ها مبارزه کردند، تحصیل کردند تحصیلات‌عالی دارند و امروز طوری شده که دروازه وزارت امور زنان بسته شده و لوحه اش برکنار شده و به‌جایش لوحه یک وزارت دیگر را کشور امارت اسلامی نام‌گذاری کرده. هدف ما این نیست که موقعیت ما همین باشد، هدف ما این است که زنان باید حضور داشته باشند در ادارت دولتی، مطابق شریعت و حجاب اسلامی. ما می‌خواهیم که در همه بحث‌های سیاسی، ارگان‌های دولتی حضور داشته باشیم و دوشادوش برادران ما کار کنیم."

در همین‌ حال، یکی از کارمندان ديگر این وزارت که ده سال در این وزارت کار کرده و نخواست نامش گرفته شود، گفت: "دیروز که من شنیدم وزارت امور زنان لغو شده و در عوض آن یک وزارت دیکر ایجاد شده - وزارت امر به معروف و نهی از منکر. واقعاً برای من دردآور است که این خلاف قانون اساسی افغانستان، خلاف جامعه جهانی، خلاف حقوق بشر. ما نمی‌توانیم که جامعه انسانی را محدود کنیم و یک جمع از انسانان را محروم کنیم از فعالیت‌های اجتماعی، اقتصادی سیاسی از تمام فعالیت‌هایی که به یک انسان ضرورت است آنان را ما محروم کنیم."

با این همه شکریه بارکزی عضو پیشین مجلس و دیپلمات سابق افغانستان گفت که طالبان با حذف نام زنان از فهرست کابینه و تغییر نام وزارت امور زنان، بار دیگر "زن‌ستیزی" خود را به جهان نشان دادند.

شکریه بارکزی عضو پیشین مجلس و دیپلمات سابق افغانستان
شکریه بارکزی عضو پیشین مجلس و دیپلمات سابق افغانستان

بانو بارکزی افزود: "من‌ به این باور هستم که حذف این وزارت همچنین که از لحاظ به رسمیت شناختن طالبان، طالبان را به چالش مواجه می‌سازد در بحث تعزیرات اقتصادی هم طالبان تحت فشار قرار می‌گیرد؛ اما مهم‌تر این‌ است که آیا طالبان با حذف وزارت امور زنان می‌دانند که سیلی محکمی به روی مادر، خواهر، دختر و خانم‌های خود هم زدند؟ آنها باید درک کنند این وزارت تنها مربوط به یک فرد نبوده این وزارت مربوط زنان افعانستان است و این عمل‌کرد آنها تاریخ زنان افغانستان را دوباره برای مبارزه حق و حقوق‌شان به‌طور مسالمت‌آمیز و خوب رقم می‌زند. ما دوست و دشمن خود را می‌شناسیم. حذف ما از اجتماع، سیاست و اقتصاد ناممکن است این را طالبان باید بدانند."

همچنین شورای امنیت سازمان ملل متحد روز قطعنامه‌ای را جمعه با اکثریت آرا تصویب کرد که در آن از طالبان خواسته شده حکومت فراگیر تشکیل دهند و در آن زنان به گونۀ کامل، مساوی و معنی‌دار مشارکت داشته باشند و حقوق بشر رعایت شود.

از سوی دیگر، اقدام تازۀ طالبان در شبکه‌های اجتماعی نیز واکنش‌های گونا‌گون را در پی داشته است.

برخی از دیدگاه‌های هم‌سو با طالبان از آن استقبال کرده و وزارت امور زنان را یک وزارت بی‌دستاورد و نمادین خوانده‌اند اما برخی دیگر با انتقاد از این گام طالبان آن را بیهوده می‌دانند.

یک کاربر شبکه فیسبوک نوشته "در حکومتی که حقوق نیمی از پیکر جامعه در نظر گرفته نشود، آن حکومت هرگز موفق نمی‌شود."

تلاش کردیم دیدگاه طالبان را در این مورد بدانیم، اما با به تماس‌های مکرر رادیو آزادی، سخنگویان این گروه در این مورد اظهار نظر نکردند، اما خبرگزاری رویترز پیشتر به نقل از یک مقام ارشد طالبان گزارش داد که زنان اجازه ندارند که در ادارات دولتی با مردان کار کنند.

XS
SM
MD
LG