لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۲۱ سرطان ۱۴۰۴ کابل ۰۱:۱۲

نیویارکر: تاریخ پنهانی شکست امریکا در افغانستان


آرشیف، شماری از روزنامه های جهان
آرشیف، شماری از روزنامه های جهان

هفته نامه امریکایی نیویارکر مقالهٔ را در باره دیدار حدود هشت ماه پیش میان جو بایدن رئیس جمهور امریکا و محمد اشرف غنی رئیس جمهور پیشین افغانستان، گفت‌وگو‌های دو جانب و تحولات اخیر در افغانستان، منتشر کرده است.

مقاله تحت این عنوان: "تاریخ پنهانی شکست امریکا در افغانستان" به نشر رسیده است.

در آغاز مقاله آمده که رئیس جمهور جوبایدن در ۱۴ ماه اپریل به طولانی‌ترین جنگ امریکا در افغانستان پایان داد و اعلام کرد که همهٔ نیروهای امریکایی در یازدهم ماه سپتمبر افغانستان را ترک می‌کنند.

در این مقالهٔ هفته نامهٔ نیویارکر آمده که پس از اعلام بیرون رفتن همهٔ قوای امریکایی از افغانستان ده‌ها ولسوالی در چند هفته به دست طالبان سقوط کرد و طالبان خود را به دروازه‌های شهر‌های بزرگ و مراکز ولایات رساندند.

اما به نوشتهٔ نیویارکر دولت افغانستان تا نیمه ماه جون در یک وضعیت بی‌سروسامانی قرار گرفت. دولتی که توسط افغانان آموزش دیده، اعضای ناتو و امریکایی‌ها تشکیل گردیده بود.

اما در آن زمان محمد اشرف غنی، رئیس این دولت می‌گفت، که حکومتش دوام می‌کند.

نیویارکر در ادامه این مقاله به نقل از رنگینه حمیدی سرپرست وزیر معارف آن وقت نوشته که رئیس جمهور اشرف غنی در هر نشست کابینه اطمینان می‌داد که حکومت دوام می‌کند.

ولی همزمان می‌گفت که امریکایی‌ها وعده حضور دایمی در افغانستان را نداده و نه هم آنها برای همیشه در این کشور باقی می‌مانند.

اشرف غنی در ۲۳ ماه جون با هیئتی به واشنگتن رفت و با رئیس جمهور جو بایدن ملاقات کرد.

غنی به نوشتۀ نیویارکر در جریان سفر در طیاره که راهی واشنگتن بودند، با مشاورین خود در باره آجندای صحبت با رئیس جمهور امریکا بحث کرد.

نیویارکر می‌نویسد، هرچند آنها می‌دانستند که از دیدگاه رئیس جمهور بایدن حکومت افغانستان متفرق و ناکارآمد به نظر می‌رسید، اما غنی باز هم تلاش می‌کرد که یک پیام واحد از آدرس حکومت افغانستان به امریکایی‌ها بفرستد تا آنها بیشتر افغانستان را حمایت کنند.

هفته نامۀ نیویارکر نوشته است بایدن در ۲۵ ماه جون هنگام پذیرایی از رئیس جمهور غنی و دستیارانش در قصر سفید از جیب خود کاغذی را بیرون کرد که روی آن تعداد امریکایی‌های کشته شده در جنگ‌های افغانستان و عراق پس از یازدهم سپتمبر نوشته شده بود.

بایدن این یادداشت را به غنی نشان داد و غنی در پاسخ گفت که از قربانی‌های امریکاییان در افغانستان قدردانی می‌کند.

هفته نامهٔ نیویارکر در ادامه نوشته که او به رئیس جمهور افغانستان گفت که هدف این است که در شش ماه آینده در وضعیت افغانستان ثبات به میان آید.

رئیس جمهور بایدن وضعیت آن وقت افغانستان را به دوران رئیس جمهور لینکن شباهت داد.

نیویارکر به نقل از یک مقام افغان که در این نشست حضور داشت، نوشته که اشرف غنی از رئیس جمهور امریکا کمک نظامی مشخص خواست و پرسید که آیا می‌تواند هلیکوپترهای بیشتر به دست آورد؟

غنی این را هم پرسید که آیا قراردادیان امریکایی به کمک‌های لوژستیکی خود به نیروهای امنیتی افغان ادامه می‌دهند؟ اما به گفتۀ این مقام افغان حضور در نشست، پاسخ رئیس جمهور بایدن مبهم و کلی بود.

روزنامه هیرالد مقاله را در باره بحران اقتصادی افغانستان منتشر کرده است.

هیرالد می‌گوید، مارتین گریفتس معاون سرمنشی سازمان ملل متحد در امور بشری هشدار داده که اقتصاد افغانستان در آستانه سقوط است.

گریفتس گفته است که همه به چشم سر نگاه می‌کنند که اقتصاد افغانستان در حال از همپاشی قرار دارد. اما او از جامعه بین‌المللی خواست، قبل از این که اقتصاد این کشور از هم بپاشد، باید اقدام صورت گیرد.

XS
SM
MD
LG