دونالد ترامپ بهعنوان چهلوهفتمین رئیسجمهور ایالات متحده امریکا انتخاب شد.
او پس از بهدست آوردن ۲۷۷ رأی کالج الکترال برنده این انتخابات شد. کمالا هریس، نامزد حزب دموکرات، توانست ۲۴۴ رأی الکترال را به دست آورد.
برای پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری امریکا، به ۲۷۰ رأی الکترال نیاز بود.
دورۀ ریاستجمهوری ترامپ قرار است بهطور رسمی در ۲۰ جنوری ۲۰۲۵ آغاز شود.
او پیش از این بهعنوان چهل و پنجمین رئیسجمهور امریکا از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ ایفای وظیفه کرده است.
گروه موسوم به «جبهۀ مقاومت» پیروزی ترمپ را تبریک گفت
گروه ضد طالبان موسوم به جبهۀ مقاومت ملی افغانستان به رهبری احمد مسعود پیروزی دونالد ترمپ را مبارک گفته است.
این جبهه در بیانیهای در شبکه ایکس یا توئیتر سابق با اشاره به روند خروج نیروهای امریکایی از افغانستان، نوشته است که حالا زمان اصلاح اشتباهات است.
در ادامۀ بیانیه ابراز امیدواری شده است که ادارۀ جدید ایالات متحده پالیسی را دنبال کند که در آن برای منافع هر دو، امریکایی ها و مردم افغانستان، کار شود.
فوزیه کوفی، نمایندۀ پیشین مردم در ولسی جرگه نظام جمهوری مخلوع افغانستان پیروزی ترمپ را تبریک گفته و افزوده است که هرچند در دوران ریاست جمهوری او معاملۀ به گفته خانم کوفی، مصیبتبار با طالبان طالبان امضا شد.
او از ادارۀ جدیدی که قرار است به رهبری دونالد ترمپ شکل بگیرد، خواسته است که افراد بدون منافع سیاسی مرتبط به افغانستان را به کار بگمارد تا به گفته اش افغانستان احیا و زنان این کشور آزاد شوند.
تحلیلگران افغان: سیاست امریکا در برابر افغانستان تغیری نخواهد داشت
سحاق اتمر، آگاه سیاسی روز چهارشنبه در این مورد به رادیو آزادی گفت با آن که موضوع افغانستان در صدر اجندا سیاست امریکا قرار ندارد، اما دور از نظر امریکا هم نیست.
«ستراتیژیهای خارجی امریکا ، توسط رئیس جمهور نه بلکه توسط وزارت خارجه، پنتاگون و سی آی ای اساس گذاشته میشود که طولانی مدت میباشد یعنی برای ۶۰ الی ۱۰۰ سال و این ستراتیژیها با رفتن و آمدن روسای جمهور تغیر نمیکند، شاید تغییراتی در قوانین که در مورد مهاجران است، سقط جنین است، اشتغالزایی است، شاید توسط کانگرس تغیر بخورد، فکر میکنم حضور نظامی امریکا در افغانستان نیست اما حضور استخباراتی دارد.»
دونالد ترامپ به روز چهارشنبه شش نوامبر پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری امریکا رئیس جمهور منتخب آن کشور اعلام شد.
غوث جانباز، دیپلومات پیشین و آگاه سیاسی میگوید، سیاست امریکا در برابر افغانستان تغیری نخواهد داشت وتعامل جاری از امریکا در برابر حاکمیت فعلی در افغانستان ادامه پیدا خواهد کرد.
«در صورت روی کار آمدن دونالد ترامپ، کمکهای مالی امریکا با افغانستان کاهش پیدا خواهد کرد و بسیار محاصبه شده خواهد بود، هر ادارهٔ که در امریکا به قدرت برسد، تامین مواد دوحه را به شدت از طالبان تقاضا خواهند کرد، تا حد اقل یک دیالوگ بین افغانها و طالبان آغاز شود، امریکا نفوس خود را داخل حکومت طالبان بیشتر خواهد ساخت تا اشخاصی که طرفدار امریکا و غرب هستند در ببن حکومت طالبان صدای شان بیشتر باشد.»
گفتنی است که مسئله افغانستان برخلاف انتخابات های گذشته امریکا در عطف توجه مناظره های انتخاباتی نامزدان ریاست جمهوری آن کشور قرار نداشت .
با این حال، امسال عمدتاً مسئله چگونگی خروج امریکا از افغانستان به عنوان ابزاری برای سرزنش حزبی ظاهر شد تا موضوع سیاستهای آینده.
با آن که حکومت امریکا همواره از تخطی طالبان در نقض مداوم حقوق بشر در افغانستان انتقاد کرده اما، نامزدهای دموکرات و جمهوری خواه در رقابتهای انتخاباتی ۲۰۲۴ به ندرت به وضعیت اسفناک این کشور پرداختند .
افغانها از رئیسجمهور جدید امریکا چه میخواهند؟
بسیاری از مردم افغانستان از دونالد ترامپ رئیس جمهور جدید امریکا میخواهند که موضع محکمی در برابر طالبان اتخاذ کند، به وضعیت حقوق بشر افغانستان به ویژه در مورد محدودیتهای آنها بر زنان و دختران توجه کند.
دانش باشنده ولایت هرات میگوید که پس از خروج آمریکا در آگست ۲۰۲۱ و تسلط طالبان احساس میکند حقوق زنان، دموکراسی و آزادی بیان در کشور با شکست شدید مواجه شده است:
"امریکا به عنوان ابر قدرت، توقع میرود که برای رفع محدودیتهای که بر افغانستان وضع شده، توجه کند، کمکهای نهادهای بینالمللی، طبق قواعد بینالمللی صورت بگیرد و مردم افغانستان به خصوص زنان آزادی خود را در داخل کشور خود داشته باشند، چون بسیار دختران، خبرنگاران، افراد فعال جامعه آزادی را که باید داشته باشند، ندارند، روی افغانستان توجه شود." گزارش کامل را از اینجا بخوانید