لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
سه شنبه ۱۸ جدی ۱۴۰۳ کابل ۰۹:۱۲

بازار نان قاق کاسد شده چون درسفره ها نان خشک اضافی باقی نمی ماند


فقر ومشکلات اقتصادی بیشتر خانواده ها درافغانستان سبب شده تا توته های باقی مانده واضافه نان خشک را بنام« نان قاق» نفروشند.

شماری از این خانواده ها به رادیوآزادی گفتند ،که درسال های قبل نان های توته و باقی مانده دسترخوان شان را قاق کرده می فروختند،اما حالا بخاطر پیدا کردن نان کافی برای خود شان نگران هستند.

برخی از خریداران« نان قاق »هم با تایید این مشکل می گویند که مشکلات اقتصادی مردم بالای کار وبار آنها نیز تاثیر منفی گذاشته است.

ازقدیم ها درافغانستان رایج بود که شمار از مردم توته های باقی مانده از نان خشک را پس از چند روز نگهداری بنام نان قاق دربدل گل سرشوی، مقداری مواد خوراکی، وسایل پلاستیکی خانه و یا پول نقد درپشت دروازه های خانه شان به خریداران نان قاق می فروختند.

این رسم نشانه‌ای از صرفه‌جویی و استفاده مؤثر از توته های اضافه نان خشک بود،اما فقر و ناداری درسال های اخیر سبب شده تا مردم برای خوراک خود هم نان کافی در دسترخوان نداشته باشند.

عبدالواسع باشنده شهرکابل می‌گوید ، درگذشته زندگی خوبی داشته و گاه گاهی نان اضافی دسترخوان خود را جمع آوری کرده و بنام نان قاق دربیرون منزل میفروخت.

او روزیکشنبه به رادیوآزادی گفت که حالا به دلیل فقر و مشکلات اقتصادی دیگر نمی تواند نان قاق بفروشد.

«درسابق نان که اضافه میشد ، مردم آنرا پشت دروازه میفروختند ما هم میفروختیم ، اما حالی همو نان قاق را هم نمیفروشم بلکه خود ما استفاده میکنیم، همین حالا خانه من به اندازی زیاد سرد است که هیچ چیزی برای گرم کردن خانه ندارم، چه بسا که من نان بگیرم واضافه باشد که بفروشم »

رحیمه یک باشنده میدان وردگ نیز گفتنی مشابهی دارد .

«ما فعلا نان خوردن خود را هم به مشکل بدست میاوریم ، چیزی اضافه نمیماند که قاق شود و بفروشیم ، درگذشته بلی چنین بود ولی حالی بیشترمردم به خوراک خودحیران هستند»

افتخار باشنده ولایت ننگرهار که مصروف کار خرید و فروش نان قاق است می گوید، مشکلات اقتصادی مردم بالای کار و بار او نیز تاثیر منفی گذاشته است.

«من در گذشته درهفته سه تا چهارصد سیرنان قاق میخریدم ، حالا وضعیت تغییرکرده حتی روزانه ده سیرهم خریده نمی توانیم مردم بیشتر برای خوراک خود استفاده میکنند، قبلا برایم روزانه بین ۴۰۰تا ۵۰۰افغانی فایده میماند، اما حالا ۵۰افغانی هم نمیماند بالای کارما تاثیر بد کرده است»

برخی از مالداران می گویند که نان قاق را برای مواشی شان از دکاندار ان خریداری می کنند.

عبدالمصور یکی از این مالداران ازولایت پروان به رادیوآزادی گفت فعلا نان قاق هم کمیاب شده است.

«ما به مواشی خود نان قاق میدهیم، قبلا هم میدادیم ، اما قبلا بسیار زیاد و ارزان بود ،اما فعلا نان قاق قیمت هم شده و کمیاب شده است. »

خریداران نان قاق با رفتن به کوچه های فرعی وعقب درهای مردم نان قاق را در بدل پول و یا اجناس خانه خریداری کرده و برای دکانداران می فروشند تا از این طریق لقمه نانی برای خود و خانواده های شان بدست بیاورند.

پس از حاکمیت دوباره طالبان دربیش از سه سال گذشته به اساس گزارش سازمان های بین المللی سطح بیکاری و فقر افزایش یافته است و بیشترخانواده ها حتی نان خوردن خود را هم به مشکل پیدا می کنند.

برنامه جهانی غذا پیش از این نیز در یک گزارش خود در ۳۰ ماه قوس اعلام کرده بود که «در زمستان سخت پیش‌رو، نزدیک به ۱۵ میلیون نفر به کمک‌های بشردوستانه نیاز خواهند داشت.»

ضیاءالدین صافی، معاون سخنگوی این نهاد در افغانستان، در گفت‌وگو با رادیو آزادی گفته که امسال نیازهای بشردوستانه در افغانستان بسیار زیاد است و یک‌سوم جمعیت افغانستان با گرسنگی روبه‌رو هستند.

XS
SM
MD
LG