لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۵ حوت ۱۴۰۳ کابل ۰۸:۰۲

امتحان علوم اسلامی؛ تصمیم طالبان که انتقاد استادان پوهنتون‌های خصوصی را برانگیخته است


افغانستان - کتابخانه‌ی یکی از پوهنتون‌های خصوصی در کابل
افغانستان - کتابخانه‌ی یکی از پوهنتون‌های خصوصی در کابل

قرار است حکومت طالبان از استادان پوهنتون‌های خصوصی امتحان علوم اسلامی بگیرد. برخی از استادان این پوهنتون‌ها این اقدام را توهین به خود و موقعیت علمی‌شان می‌دانند.

یک استاد پوهنزی حقوق در ولایت کنر که از ذکر نام خود و پوهنتونش خودداری کرد، به روز سه‌شنبه به رادیو آزادی گفت، که این سیاست طالبان «نادرست» است.

او افزود: «با استادان مصاحبه می‌شود و از آن‌ها سوالاتی پرسیده می‌شود تا دیدگاه مذهبی و سیاسی آن‌ها مشخص شود، اینکه پیرو کدام عقیده‌اند، کجا تحصیل کرده‌اند و دیدگاه سیاسی‌شان چیست. این سیاست‌های نادرست است و در آینده هم ادامه خواهد یافت.»

اگر از یک داکتر امتحان گرفته شود، باید ۸۰ درصد سوالات در مورد تخصص وی باشد و ۲۰ درصد دین.

محمد خالد جواد، استاد در یک پوهنتون خصوصی در کابل است. او به رادیو آزادی گفت، نمی‌داند که این امتحان با در نظرداشت چه معیار‌هایی اخذ می‌شود. او افزود: «اگر از یک داکتر امتحان گرفته شود، باید ۸۰ درصد سوالات در مورد تخصص وی باشد و ۲۰ درصد دین، اما اگر از یک داکتر امتحان ملا‌گری گرفته شود، این امکان ندارد. این به این معناست که از یک ملا امتحان انجنیری یا داکتری گرفته شود.»

این استادان ادعا دارند که طالبان این کار را انجام می‌دهند تا افراد خود را جایگزین آنان بسازند.

سخنگوی وزارت تحصیلات عالی حکومت طالبان، ضیاءالله هاشمی، تا زمان انتشار این گزارش به سوالات رادیو آزادی در مورد این ادعاها پاسخ نداده است.

پروان - محصلان در محوطه‌ی پوهنتون
پروان - محصلان در محوطه‌ی پوهنتون

ارزیابی استادان باید به‌صورت قانونی و طبق معیارهای خاص انجام شود.

فضل‌الهادی وزین، آگاه امور اسلامی و استاد پیشین پوهنتون است. او به رادیو آزادی گفت، افراد غیرمتخصص از لحاظ مسلکی توان و صلاحیت اخذ امتحان از استادان پوهنتون را ندارند.

«گرفتن امتحان از استادان پوهنزی شرعیات که دارای رتبهٔ علمی هستند، درست نیست. ارزیابی استادان باید به‌صورت قانونی و طبق معیارهای خاص انجام شود. کسانی که از مدارس دینی آمده‌اند، صلاحیت گرفتن امتحان از استادان را ندارند.»

حکومت طالبان از تمام پوهنتون‌های خصوصی افغانستان خواسته که برای ارزیابی سطح تخصص استادان خود، امتحان‌های کتبی و شفاهی برگزار کنند. به گفتهٔ این وزارت، این امتحان‌ها برای ارزیابی شایستگی‌های استادان در مؤسسات تحصیلات عالی انجام خواهد شد.

طبق نامهٔ رسمی وزارت تحصیلات عالی طالبان که روز دوشنبه به رسانه‌ها رسیده است، این امتحان‌ها توسط کمیتهٔ ویژه‌ای نظارت خواهد شد که ریاست آن بر عهدهٔ «ریاست تخصص‌های اسلامی» خواهد بود.

در این کمیته، رؤسای پوهنزی‌های شرعیات پوهنتون‌ها و یک استاد از هر ولایت نیز عضویت خواهند داشت.

در این نامه آمده که امتحان‌ها در موضوعات اسلامی خواهد بود. مواد آموزشی توسط ریاست تخصص‌های اسلامی تهیه خواهد شد و نتایج آزمون‌ها برای ارزیابی سطح علمی استادان و انطباق آن با معیارهای علمی مورد تأیید طالبان استفاده خواهد شد.

پیشتر، استادان برخی از پوهنتون‌های دولتی در کابل، ننگرهار و کنر به رادیو آزادی گفته بودند که حکومت طالبان بدون هیچ دلیلی آن‌ها را از وظایف‌شان برکنار کرده است.

در آن زمان، یک منبع از وزارت تحصیلات عالی طالبان به رادیو آزادی گفته بود که تعدادی از استادان به دلیل نداشتن ظرفیت کافی از وظایف خود برکنار شده‌اند و به زودی برای ارتقای ظرفیت به سمینارها معرفی خواهند شد.

گفتنی است که پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان، بسیاری از استادان پوهنتون‌های دولتی به دلیل فشارهای سیاسی و محدودیت‌ها، به‌ویژه در مورد تحصیل دختران، از وظایف خود کناره‌گیری کردند و برخی از افغانستان خارج شدند.

همچنین پیش از این، برخی از دانشجویان پوهنتون‌های دولتی در گفت‌وگو با رادیو آزادی نگرانی خود را از کمبود استادان ابراز کرده و گفته بودند که به دلیل کمبود استاد، برخی از دروس اکنون تدریس نمی‌شود.

XS
SM
MD
LG