خبر ها
اتحادیه اروپا از پاکستان خواستار رسیدگی به تامین حقوق بشر در این کشور شد
اولوف اسکوگ، نماینده ویژه اتحادیه اروپا در یک سفر در امور حقوق بشر، با مقامات این کشور دیدار کرد.
او گفت که اگر پاکستان میخواهد وضعیت خود را در کنار معاف بودن از پرداخت محصول به عنوان صادرکننده حفظ نماید، باید به نگرانیهای در مورد حقوق مدنی و کارگری و آزادی بیان رسیدگی کند.
اتحادیه اروپا در بیانیه ای اعلام کرد که هدف از این سفر "بحث در مورد مسائل کلیدی از جمله حقوق بشر و حقوق کار و حمایت از تلاش های پاکستان برای رسیدگی به آنها و بازنگری در مورد طرح تجاری GSP" بوده است.
بر اساس طرح تشویقی اتحادیه اروپا برای کشورهای در حال توسعه گرفتن مالیه از محصولات پاکستان به اروپا معاف شد و صادرات پاکستان به اروپا پس از سال ۲۰۱۴ دو برابر افزایش یافته است.
اما در بیانیه اتحادیه اروپا به پاکستان هشدار داده شده که مزایای این توافق تجاری به پیشرفت این کشور و اجرای اصلاحات مهم در تعدادی از موضوعات از جمله حقوق بشر بستگی دارد.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
محکومیت رحیم سعیدی به سه سال حبس بخاطر «فلمی که هنوز تولید نشده است»
یکی منبع آگاه از قضیه سید رحیم سعیدی، خبرنگاری که از سوی طالبان به سه سال حبس محکوم شده است، به رادیو آزادی گفت که او به دلیل ساختن فلمی که هنوز تکمیل نشده، بازداشت و زندانی شده است.
این منبع که به دلیل حساسیت موضوع و تهدید از سوی طالبان نخواست هویت اش افشا شود، همچنان گفت که تنها یک و نیم دقیقۀ این فلم به طور امتحانی تصویربرداری شده بود.
به گفتۀ منبع، "سوژۀ این فلم داستان زنده گی دختریست که به خاطر ادامۀ آموزش بالاتر از صنف شش، مجبور شده لباس پسرانه به تن کند".
سید رحیم سعیدی حدود سه ماه پیش، به اتهام آنچه طالبان "تبلیغ علیه نظام" میخوانند به سه سال زندان محکوم شد و اکنون در زندان پل چرخی کابل محبوس است.
مرکز خبرنگاران افغانستان در یک اعلامیۀ گفته است که محکمۀ او در غیابش و بدون حضور وکیل مدافع یا اعضای خانوادۀ او برگزار شد.
کمیتۀ حفاظت از خبرنگاران یا CPJ روز جمعه ۱۲ دلو با نشر اعلامیۀ خواهان رهایی این فعال رسانه یی شد.
سید رحیم سعیدی مدیر مسؤل و تهیه کننده یک کانال یوتیوب و تولید کنندۀ محتوای رسانه یی در افغانستان است.
کشته شدن دو تن به شمول یک کودک در حادثه ترافیکی در شاهراه کابل کندهار
خبرگزاری باختر تحت کنترول طالبان از قول خالد سرحدی سخنگوی قوماندانی امنیه ولایت غزنی خبر داده که این حادثه در ولسوالی مقر این ولایت رخ داده .
به گفته او در این حادثه دو موتر مسافر بری باهم تصادم کردند که در نتیجه دو تن به شمول یک کودک جان داده و پنج نفر دیگر زحمی شده اند.
دلیل حادثه بی احتیاطی راننده ها خوانده شده.
خرابی سرکها، نبود علایم ترافیکی در شاهراه ها و عدم رعایت مقررات ترافیکی از سوی راننده گان از عوامل اصلی حوادث ترافیکی در افغانستان خوانده میشوند.
حمله راکتی روسیه بر شهر اودیسا هفت تن را زخمی و مراکز تاریخی را صدمه زد
مقامات محلی گفته اند که نیروهای روسی در روز جمعه به مرکز تاریخی شهر بندری اودیسای اوکراین در دریای سیاه حمله کردند و به ساختمانهای که شامل فهرست میراث جهانی یونسکو است آسیب رساندند و هفت نفر را مجروح کردند.
اوله کیپر، والی منطقه گفته است که سه انفجار بزرگ در اواخر روز و در فاصله زمانی شنیده شد که به گفته او هدف این حملات هوتلی بود که در آن غیر نظامیان بودند.
کیپر همچنین عکسهایی را در شبکههای اجتماعی منتشر کرد که نشان میدهد آسیبهایی به نمای تزئینی و فضای داخلی ساختمان وارد شده است.
اودیسا همواره هدف حملات روسیه قرار می گیرد.
رهبری روسیه حملات هدفمند اردوی این کشور به زیرساخت های غیرنظامی در شهرها و روستاهای اوکراین را رد می کند، اما مقامات اوکراینی و سازمان های بین المللی شواهدی بر خلاف آنرا جمع آوری کرده اند.
تاکید دونالد ترمپ بر ملاقات با ولادیمیر پوتین برای پایان جنگ در اوکراین
دونالد ترمپ، رئیس جمهور ایالات متحده امریکا روز جمعه در قصر سفید به خبرنگاران گفت که او و پوتین، میتوانند به زودی با یکدیگر گفتگو کرده و چیزی مهم را برای پایان دادن به درگیری در اوکراین اعلام کنند.
وی گفت که ما میخواهیم به آن جنگ پایان دهیم.
ترمپ همچنین افزود که وی قبلاً هم بحث های جدی را در مورد پایان دادن به جنگ اوکراین داشته است، اما نگفت که چی کسانی از اداره او با روسها در تماس بوده اند.
او پیش از این در ۲۳ جنوری هم گفته بود که هر روز که ما ملاقات نمیکنیم، سربازان در میدان جنگ کشته میشوند.
ولادیمیر پوتین ریس جمهور روسیه اخیراً در مصاحبه ای با تلویزیون دولتی روسیه در ۲۹ جنوری مذاکرات صلح مستقیم با زلینسکی را رد کرد. وی گفت که زلینسکی را رهبر قانونی اوکراین نمیداند.
قرار بود انتخابات در اوکراین به تاریخ ۳۱ مارچ ۲۰۲۴ برگزار شود، اما به دلیل جنگ این انتخابات به تعویق افتاد.
هوتل کابل سرینا پس از نزدیک به بیست سال فعالیت بسته میشود
این هوتل در بیانیهای که روز جمعه، ۱۲ دلو در ویبسایت خود منتشر کرد، گفته که پس از نزدیک به دو دهه میزبانی از مهمانان بینالمللی و هیئتهای دولتی در افغانستان، امروز اول فبروی به فعالیت خود پایان میدهد.
هوتل کابل سرینا در سال ۲۰۰۵ در نزدیکی کاخ ریاست جمهوری به جای هوتل قدیمی کابل ساخته شد و در این مدت هدف چندین حملۀ مسلحانه قرار گرفت که مسئولیت این حملات را طالبان و برخی دیگر گروههای مسلح به عهده گرفتند.
کابل سرینا در بیانیۀ خود افزوده است که از این پس مدیریت عملیات این هوتل توسط شرکت هوتلداری دیگری به نام HSOC انجام خواهد شد.
سیگار میگوید که پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان، امریکا ۳.۷۱ میلیارد دالر در افغانستان هزینه کرده است
ادارۀ سرمفتش ویژۀ امریکا برای بازسازی افغانستان (سیگار) در گزارش سه ماهۀ خود که به تاریخ ۳۰ جنوری به کانگرس امریکا ارائۀ کرده، گفته که این مقدار پول از طریق ادارههای ملل متحد که در افغانستان کار میکنند و بانک جهانی که صندوق امانت مالی افغانستان را اداره میکند، هزینه شده است.
به گفتۀ سیگار، در حالی که این کمکها ممکن است از قحطی در مواجهه با فروپاشی اقتصادی جلوگیری کرده باشد، اما طالبان را از گروگان گرفتن شهروندان امریکایی، نقض حقوق زنان و دختران، سانسور رسانهها، اجازه ندادن به تبدیل شدن افغانستان به پناهگاه امن تروریستها و هدف قرار دادن مقامهای نظام پیشین افغانستان باز نداشته است.
بر اساس گزارش ادارۀ سرمفتش ویژۀ امریکا برای بازسازی افغانستان، ممکن حکومت و کانگرس امریکا بخواهند که موضوع بازگرداندن نزدیک به 4 میلیارد دالر پول صندوق امانت پولی افغانستان در سویس را به کنترل دولت ایالات متحده بررسی کنند.
ایالات متحده در سال ۲۰۲۲، ۳.۵ میلیارد دالر از داراییهای بانک مرکزی افغانستان را که در امریکا مسدود شده بود، به صندوق امانت پولی افغان در سویس منتقل کرد که به گزارش سیگار، اکنون مقدار آن با سود حاصل از آن به نزدیک به ۴ میلیارد دالر افزایش یافته است.
سیگار میگوید که طالبان خواستار دسترسی به این پول هستند، اما به گفتۀ این اداره، هیچ حق قانونی برای دسترسی به آن ندارند، زیرا ایالات متحده آنها را به عنوان دولت افغانستان به رسمیت نمیشناسد و در کنار قرار داشتن در فهرست ویژۀ تروریستهای جهانی ایالات متحده، تحت تحریمهای ایالات متحده و ملل متحد قرار دارد.
مقامهای طالبان تا به حال به گونۀ رسمی به این گزارش سیگار واکنش نشان ندادند.
شفاخانۀ فرانسوی در کابل: بیش از نیمی از داکتران زن این شفاخانه به دلیل محدودیتهای طالبان کار خود را ترک کرده اند
این موضوع را رئیس شفاخانۀ فرانسوی در کابل به یک روزنامۀ فرانسوی مطرح کرده است.
این شفاخانه که خدمات صحی رایگان را برای زنان و کودکان ارائه میکند، توسط یک موسسۀ خیریۀ فرانسوی به نام حلقههای امید اداره میشود.
ایریک چیسون، رئیس این شفاخانه به روزنامۀ فرانسوی "لوموند" گفت که آنها با هجوم بیشماری از بیماران مواجه هستند، اما به گفتۀ او، به دلیل سیاستهای ضد زنان طالبان، تعداد کارکنان صحی زن در افغانستان رو به کاهش است.
چیسون میافزاید که از میان ۹۶۰ کارمند شفاخانۀ فرانسوی، قبلاً ۲۸۰ کارمند آن زن بودند، اما اکنون تنها ۱۵۶ نفر باقی مانده اند.
چیسون میگوید که کمیتۀ بینالمللی صلیب سرخ به آرامی از افغانستان خارج میشود و داکتران بدون مرز تعداد زیادی از بیماران را به آنها راجع میکند.
این درحالیست که طالبان در بیش از سه سال گذشته زنان و دختران را از آموزش بالاتر از صنف ششم و تحصیل در پوهنتونها منع کردند و اخیراً دروزاۀ انستیتوتهای طبی را نیز به روی آنان بستند.
یک ادارۀ ملل متحد: دومین جمعیت پناهجویانی که در سال ۲۰۲۴ وارد یونان شدند، افغانان هستند
کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان (UNHCR) میگوید که افغانان دومین جمعیت مهاجرین غیرقانونی را تشکیل میدهند که در سال ۲۰۲۴ پس از سوریها وارد یونان شدند و قصد سفر به اروپای غربی را داشتند.
این ادارۀ ملل متحد در گزارشی که روز جمعه، ۱۲ دلو در ویب سایت خود منتشر کرد، اعلام کرد که در مجموع ۵۴ هزار و ۴۱۷ نفر در سال گذشته از طریق دریا وارد یونان شده اند که از این تعداد ۳۵ درصد سوری، ۲۶ درصد افغان، ۱۲ درصد مصری، ۴ درصد فلسطینی و ۴ درصد اِرتیریایی هستند.
بر اساس گزارش کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان، از میان این پناهجویان ۱۶ درصد زن، ۲۸ درصد کودک و ۵۶ درصد مرد هستند.
بر اساس این گزارش، شمار ورود پناهجویان در دسمبر گذشته اندکی کاهش یافته است، اما در مجموع، تعداد کل پناهجویان در سال ۲۰۲۴ نسبت به سال ۲۰۲۳، ۲۷ درصد افزایش یافته است.
بسیاری از مردم از کشورهای فقیر در سراسر جهان از جمله افغانستان به دلیل شرایط بد اجتماعی و سیاسی در کشورشان به کشورهای غربی مهاجرت میکنند، اما شماری از آنان جان خود را از دست میدهند و شمار دیگر مجروح و یا هم ناپدید میشوند.
یک ادارۀ بینالمللی: بیش از ۶ میلیون کودک و زن باردار در افغانستان با سوء تغذیه شدید روبهرو هستند
سازمان طبقهبندی امنیت غذایی (IPC) روز جمعه، ۱۲ دلو گزارش داده که نزدیک به ۳.۵ میلیون کودک ۶ تا ۵۹ ماهه و حدود ۲.۶ میلیون زن باردار در افغانستان بین ماه جون ۲۰۲۴ تا می ۲۰۲۵ از سوء تغذیۀ حاد رنج خواهند برد.
به گفتۀ این سازمان، از این میان ۴۲ درصد کودکان مبتلا به سوء تغذیه در ولایتهای کابل، هلمند، ننگرهار، هرات و کندهار هستند.
عوامل اصلی سوءتغذیۀ شدید در افغانستان شامل کمیت و کیفیت نامناسب رژیم غذایی کودکان، شیوع بیماریهای مختلف و عدم دسترسی کافی به آب آشامیدنی پاک و خدمات صحی خوانده شده است.