لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۲۴ دلو ۱۴۰۳ کابل ۱۱:۲۴

گزارشگر خاص ملل متحد بر نقش محکمۀ جزایی بین المللی برای افغانستان تاکید میکند


ریچارد بینیت گزارشگر خاص ملل متحد برای حقوق بشر افغانستان ، آرشیف
ریچارد بینیت گزارشگر خاص ملل متحد برای حقوق بشر افغانستان ، آرشیف

ریچارد بینیت گزارش‌گر ویژه سازمان ملل متحد برای حقوق بشر افغانستان می‌گوید که محکمه جزایی بین‌المللی، نقش حیاتی برای افغانستان دارد.

ریچارد بینت اواخر سه شنبه ( ۲۳ دلو) در صفحه اکس (تویتر سابق) خود پس از وضع تحریم‌ها بر کریم خان سارنوال این محکمه از سوی دونالد ترمپ رئیس جمهور امریکا، گفته است که تلاش برای تضعیف این محکمه به خواست‌های قربانیان برای تحقق عدالت در سطح جهان زیان می‌رساند.

محکمه جزایی بین‌المللی (آی‌سی‌سی) ماه گذشته حکم درخواست بازداشت هبت‌الله آخندزاده رهبر طالبان و قاضی‌القضات حکومت طالبان را اعلام کرد.

همزمان با وضع تحریم‌ها بر کریم خان سارنوال محکمه جزایی بین‌المللی (آی‌سی‌سی) از سوی دونالد ترمپ رئیس جمهور ایالات متحده امریکا، ریچارد بینت گزارش‌گر ویژه سازمان ملل متحد برای حقوق بشر افغانستان می‌گوید که «آی‌سی‌سی» نقش حیاتی برای افغانستان دارد و یکی از معدود راه‌های رسیده‌گی به جنایات بین‌المللی است.

ریچارد بینت ناوقت روز سه شنبه با باز نشر اعلامیه کارشناسان سازمان ملل متحد در این مورد در صفحه اکس (تویترسابق) خود افزوده که تحریم‌های امریکا این محکمه را تضعیف می‌کند.

او تأکید کرد که این تحریم‌ها همچنان آروزهای قربانیان برای تحقق عدالت و غرامت در برابر بدترین جنایات در سراسر جهان را از بین می‌برد.

قصر سفید دوشنبه هفته روان، در ششم فبروری اعلام کرد که دونالد ترمپ رئیس جمهور امریکا با صدور یک فرمان اجرایی، بر محکمه جزایی بین‌المللی تحریم وضع کرده‌است.

قصر سفید دلیل این اقدام را تحقیقات به گفته آن‌ها بی‌بنیاد این محکمه که امریکا و اسرائیل را هدف قرار داده، می‌خواند.

پس از وضع این تحریم‌ها، روز دوشنبه کارشناسان سازمان ملل متحد که آقای بینت نیز عضو آن است، با نشر اعلامیه‌ای این تصمیم را نگران‌کننده و «حمله بر حاکمیت قانون در سطح بین‌المللی» خواندند.

آنان نیز با انتقاد از تحریم‌های امریکا، گفتند که این اقدام، محکمه بین‌المللی جزایی را تضعیف می‌کند و مانع تحقیقات جاری آن در مورد جنایات جنگی و جنایات علیه بشریت از جمله جنایات علیه زنان و کودکان می‌شود.

این درحالی‌ست که کریم خان سارنوال ارشد محکمه جزایی بین‌المللی جزایی در ۲۳ جنوری امسال درخواست حکم بازداشت ملا هبت‌الله آخندزاده رهبر طالبان و عبدالحکیم حقانی رئیس ستره محکمه این گروه را اعلام کرد.

کریم خان هنگام اعلام این حکم، رهبران طالبان را به ارتکاب جنایت علیه بشریت و خشونت مبتنی بر جنسیت متهم کرد.

هرچند ایالات متحده تا کنون رسماً از این درخواست حمایت نکرده، اما شماری از فعالان حقوق بشر افغانستان می‌گویند که باید جامعه بین‌المللی مشترکاً برای عملی کردن این درخواست محکمه جزایی بین‌المللی تلاش کنند.

ماریا نوری یکی از فعالان حقوق زن به رادیو آزادی گفت:

نقش محکمه جزایی بین‌المللی جزایی (آی‌سی‌سی) در رسیده‌گی به جرایم در افغانستان بسیار مهم است، این محکمه می‌تواند از طالبان در رابطه به جنایات علیه بشریت تحقیق کند و رهبران آن‌ها را محاکمه کند، «آی‌سی‌سی» در این بخش یک نهاد معتبر است و باید از آن حمایت شود تا بتواند نقش مؤثری را بازی کند، اما این‌که امریکا بر این محکمه تحریم‌ها را وضع کرده، تلاش‌های آنرا در بخش عدالت متأثر می‌کند.

راحل تلاش فعال دیگر حقوق زنان نیز می‌گوید: "ما از جامعه بین‌المللی می‌خواهیم تا با حمایت از محکمه جزایی بین‌المللی کسانی‌که مردم بی‌گناه را در افغانستان به قتل رسانده اند، کسانی‌که در سه‌ونیم سال گذشته دروازه‌های آموزش و پرورش را به روی مردم و به ویژه زنان بسته اند و کسانی‌که افغانستان را به زندان زنان تبدیل کرده‌اند، باید تصمیم اتخاذ شده عملی شده و آن‌ها محاکمه شوند."

هرچند اقدامات سرکوب‌گرانه طالبان علیه زنان در داخل و خارج از کشور به صورت گسترده محکوم شده، اما حکومت طالبان هنوز هم بر ادامه سیاست‌هایش در این زمینه و اجرای این اقدامات تأکید دارد و می‌گوید که حقوق زنان را در چهارچوب شریعت اسلام تامین کرده است.

آموزش و کار دو موضوع مهمی است که طالبان دختران و زنان افغان را از آن منع کرده‌اند.

XS
SM
MD
LG