لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۱۰ حوت ۱۴۰۳ کابل ۱۱:۳۰

شکایت جوانان تحصیل‌کرده از بیکاری؛ حکومت طالبان برای بیش از ۹۰ هزار کارمندش صنف‌های سوادآموزی برگزار می‌کند


فراغت شماری از افراد طالبان از دورۀ لیسه در فراه (تصویر آرشیف)
فراغت شماری از افراد طالبان از دورۀ لیسه در فراه (تصویر آرشیف)

در میان افزایش ادعاها در بارۀ استخدام افراد بی‌سواد در اداره‌های دولتی در بیش از سه سال گذشته در افغانستان، حکومت طالبان از تلاش‌ها برای از بین بردن بی‌سوادی در اداره‌هایش سخن زده است.

وزارت معارف طالبان اعلام کرده که برای بلند بردن سطح سواد شماری از کارمندان اداره‌های حکومت‌شان، تفاهمنامۀ آموزش سواد را با ۲۵ وزارت‌ و ادارۀ دولتی امضا کرده است.

این وزارت روز چهارشنبه، ۸ حوت در صفحۀ ایکس خود (توییتر سابق) به نقل از زاهدالله سلیمی، آمرانسجام ریاست سوادآموزی این وزارت نوشته است که به اساس این تفاهمنامه‌ها، در سال ۱۴۰۴ تعلیمی برای بیش از ۹۰ هزار کارمند خدماتی بست‌های ۷ و ۸ کورس‌های سواد آموزی برگزار خواهد شد.

او همچنان گفته که وزارت‌های دفاع و داخلۀ حکومت طالبان مشترکاً زمینه را برای دوره‌های سوادآموزی برای منسوبین نظامی طالبان فراهم می‌کنند.

وزارت معارف حکومت طالبان افزوده که در این اقدام بی‌سابقه، عرضۀ خدمات تعلیمی به نقاط دوردست کشور نیز در نظر گرفته شده است.

این درحالیست که شماری از جوانان افغان با تحصیلات عالی پیوسته ادعا کرده‌اند که طالبان افراد خودشان را که فاقد سواد هستند، به جای افراد متخصص در پست‌های دولتی گماشته‌اند.

چندین بار مراجعه کردم به بخش‌هایی که مربوط به رشتۀ من است، متاسفانه عقب‌زده شدم.

آنان انتقاد کرده‌اند که با وجود داشتن تحصیلات عالی، بیکار اند و فرصت‌های شغلی در کشور برایشان فراهم نیست.

مراسم فراغت شماری از فارغان دورۀ لیسانس در کابل (تصویر آرشیف)
مراسم فراغت شماری از فارغان دورۀ لیسانس در کابل (تصویر آرشیف)

یکی از جوانان فارغ رشتۀ حقوق در ولایت نیمروز که در حال حاضر بیکار است و به دلیل حساسیت موضوع نخواست نامش در گزارش گرفته شود، به رادیو آزادی گفت :

"خودم دنبال کار بودم، چندین بار مراجعه کردم به بخش‌هایی که مربوط به رشتۀ من است، متاسفانه عقب‌زده شدم."

در همین حال شماری از زنان که بنا بر محدودیت‌های طالبان از کار منع شده اند، می‌گویند که چنین برنامه‌هایی نمی‌تواند ظرفیت‌ها را به حدی که لازم است بلند ببرد.

کسانی که مسلکی هستند، از کودکی درس خوانده و شانزده سال تحصیل کرده اند، مهارت‌هایی را که اینها در شانزده سال بدست آورده است، نمی‌تواند برای اینها در یک، دو یا سه ماه کورس انتقال بدهد.

صدیقه حکیمی که مدرک لیسانس رشتۀ کمپیوترساینس پوهنتون تعلیم و تربیۀ کابل را دارد، به رادیو آزادی گفت:

"متاسفانه نظر به وضعیت فعلی و پس از آمدن طالبان بیکار استم. این برنامه موثریت زیاد نخواهد داشت، به این دلیل که کسانی که مسلکی هستند، از کودکی درس خوانده و شانزده سال تحصیل کرده اند، مهارت‌هایی را که اینها در شانزده سال بدست آورده است، نمی‌تواند برای اینها در یک، دو یا سه ماه کورس انتقال بدهد."

این نگرانی‌ها درحالی مطرح می‌شود که در بیش از سه سال گذشته حکومت طالبان دختران بالاتر از صنف ششم را از آموزش، رفتن به پوهنتون و کار منع کرده اند و ده‌ها جوان تحصیل کرده هم بنا بر برخی دلایل وظایف‌شان را از دست داده اند و یا هم افغانستان را ترک کرده اند.

ادعاها از گماشتن افراد غیرمسلکی و فاقد سواد علوم عصری در اداره‌های دولتی حکومت طالبان موضوع تازه نیست.

اما ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان در پاسخ به این ادعا‌ها پیش از این گفته بود که هشتاد درصد کارمندان حکومت پیشین در وظایف‌شان هستند و در سطح رهبری هم افراد شایسته گماشته شده اند.

اما هیدربار، معاون بخش زنان دیدبان حقوق بشر چند ماه پس از به قدرت رسیدن حکومت طالبان در افغانستان گفته بود که طالبان در اداره‌های دولتی افراد غیرمسلکی و کسانی را گماشته اند که تنها در مدرسه‌های دینی آموزش دیده و به اندازۀ کافی با تحصیلات عصری آشنایی ندارند و این سبب بیکاری در جامعه و ایجاد مشکلات در اداره‌های دولتی شده است.

XS
SM
MD
LG