این توافق به تازگی میان سازمان غیرانتفاعی بشردوستانهٔ ایتالیا موسوم به «جامعهٔ سنتاجیدیو»، وزارتهای داخله و خارجهٔ ایتالیا، و برخی نهادهای دیگر امضا شده است.
افغانهای بیسرنوشت هرچه زودتر منتقل شوند
بهباور فعالان حقوق زنان افغان، فراهمسازی دهلیزهای امن برای نجات افغانهای آسیبپذیر، بهویژه زنان، گامی حیاتی در راستای حمایت از حقوقبشر است.
این سازمان تلاش کند تا تعداد افغانهای بیسرنوشت که از پاکستان منتقل میشوند را افزایش دهد.
فاطمه اعتمادی، فعال حقوق زنان مقیم پاکستان است. او روز سهشنبه، ۱۹ ماه حمل در صحبت با رادیو آزادی چنین گفت: «تعداد زیادی از مهاجرین افغان که واقعاً جانشان در خطر است و نمیتوانند به کشور برگردند، در پاکستان بیسرنوشت باقی ماندهاند. در کنار اینکه به انتقال این تعداد تعهد سپردهاند، ما خواهان آن هستیم که این سازمان تلاش کند تا تعداد افغانهای بیسرنوشت که از پاکستان منتقل میشوند را افزایش دهد تا بتوانند جان انسانهای بیشتری را نجات دهند.»
فاطمه فاطر، فعال حقوق زن افغان مقیم ایران است.
او میگوید که در این پروسه باید به زنان افغان در معرض خطر، در کشورهای همسایه اولویت داده شود.»
« لطفاً اول زنانی را در نظر بگیرید که مکان و راهی برای رفتن و جایی برای ماندن ندارند. و از اینکه این سازمان برای مهاجرینی که مشکلات امنیتی در کشور خود دارند چنین اعلامی کرده، اگر واقعیت داشته باشد، من از آن قلباً سپاسگزار هستم.»
جامعهٔ سنتاجیدیو (Community of Sant'Egidio) یک سازمان بشردوستانه و غیرانتفاعی در ایتالیا است، که در بخش مبارزه با فقر، حمایت از حقوق پناهجویان، و کمک به گروههای آسیبپذیر اجتماعی فعالیت میکند.
این سازمان اعلام کرده که در همکاری با حکومت ایتالیا و چندین نهاد بینالمللی، بر اساس توافقنامهای که در ۷ اپریل امضا شده، ۷۰۰ پناهجوی افغان تا ماه جولای از طریق دهلیزهای بشردوستانه به ایتالیا خواهند رسید. گفته شده که ۳۳۸ تن از این افغانان قبلاً تأیید پذیرش را دریافت کردهاند.
در اعلامیهای منتشر شده در وبسایت این سازمان آمده که این توافق ضمیمهٔ توافقنامهٔ سال ۲۰۲۱ است که طبق آن ۸۱۲ پناهجوی افغان از پاکستان، ایران و ترکیه به ایتالیا منتقل شدند.
بر اساس اعلامیه، بسیاری این پناهجویان، افرادیاند که پس از سقوط افغانستان در ماه اگست سال ۲۰۲۱، ناگزیر به فرار از افغانستان شدهاند و از آن زمان تاکنون، در شرایط نامشخص در کشورهای همسایه بهسر میبرند.
در ادامه بهنقل از مارکو ایمپالیاتزو، رئیس «جامعهٔ سنتاجیدیو» آمده که در مراسم امضای این توافقنامه، این برنامه را نشانهای واقعی از امید و همبستگی برای این افغانها خواندهاست.
این در حالیاست که آلمان در آستانهٔ تشکیل دولت ائتلافی جدید، بهطور موقت پذیرش پناهجویان آسیبپذیر را در چارچوب برنامهٔ اسکان مجدد سازمان ملل متحد «یواناچسیآر» متوقف کردهاست.
خبرگزاری آلمان سهشنبه ۸ اپریل گزارش داده که وزارت داخلهٔ این کشور و کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، این موضوع را تأیید کردهاند و اعلام کردهاند که در حال حاضر هیچ درخواست جدیدی برای اسکان مجدد پناهجویان تأیید نمیشود.
شماری زیادی از افغانها پروندههای مهاجرت به آلمان را دارند و از سالها بهاینسو منتظر پذیرش این کشور هستند.
در عین زمان، روند رسیدگی به پروندهٔ مهاجرت هزاران پناهجوی افغان به امریکا نیز پس از یک فرمان اجرایی دونالد ترمپ، رئیسجمهور ایالات متحده، در مورد مهاجرت به آن کشور از ماه جنوری تاکنون بهحالت تعلیق درآمده و سبب شده که شماری زیادی از افغانهای دارندهٔ پروندهٔ مهاجرت به امریکا در بیسرنوشتی بهسر ببرند.
بسیاری از پناهجویان افغان که پس از حاکمیت طالبان افغانستان را ترک کردهاند، میگویند که با مشکلات زیاد در کشورهای همسایه در بیسرنوشتی بهسر میبرند و با خطر اخراج مواجهاند.
آنان میگویند که راهی برای بازگشت به افغانستان ندارند.