لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
سه شنبه ۱۹ حوت ۱۴۰۴ کابل ۰۳:۵۹

سازمان ملل: محدودیت دسترسی زنان افغانستان به عدالت، بحران را برای آنان تشدید کرده است

آرشیف
آرشیف

بخش زنان سازمان ملل متحد (یوان‌ومن) و هیئت معاونت این سازمان در افغانستان (یوناما) می‌گویند زنان در افغانستان حدود چهار برابر کمتر از مردان به میکانیزم‌های رسمی عدالت دسترسی دارند.

این دو نهاد سازمان ملل روز یکشنبه ۸ مارچ، به مناسبت روز جهانی همبستگی زنان، با نشر اعلامیهٔ مشترک افزوده‌اند که این موضوع نشان‌دهنده گسترش شکاف در دسترسی به عدالت است و بسیاری از زنان را بدون راه‌های امن برای دفاع از حقوق‌شان، درخواست حمایت یا به چالش کشیدن سوءاستفاده‌ها باقی گذاشته است.

در اعلامیه آمده که بر اساس یافته‌هایی که در ماه دسمبر سال ۲۰۲۵ توسط (یوان‌ومن) ، یوناما و سازمان بین‌المللی مهاجرت انجام شده‌است، تنها ۱۴ درصد از زنانی‌که با آنان صحبت شده گفته‌اند که به خدمات رسمی برای حل دعاوی دسترسی دارند؛ درحالی‌که این رقم در میان مردان ۵۳ درصد است.

همچنان بیش از نیمی از زنانی‌که با آنان مشوره شده، گفته‌اند که میزان دسترسی آنان به میکانیزم‌های رسمی عدالت در یک سال گذشته بدتر شده‌است.

همچنان بخش جنوب آسیا سازمان عفو بین‌الملل (امنیستی انترنشنل) نیز به تاریخ ۸ مارچ، به مناسبت روز جهانی همبستگی زنان، در شبکهٔ اکس (تویتر سابق) خود نوشته است که در این روز، زنان و دختران بی‌شماری در افغانستان مجبور اند نامرئی باشند و از هویت خود دست بکشند، اما صدای آنان نمی‌تواند خاموش شود و نخواهد شد.

صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) نیز در شبکهٔ اکس خود نوشته است که خواهان حقوق، عدالت و اقدام برای همه زنان و دختران افغان است.

همچنان سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) در شبکهٔ اکس نوشته است که میلیون‌ها دختر در افغانستان از فرصت آموزش، رشد و ساختن آیندهٔ خود محروم شده‌اند.

نماینده‌گی دایمی افغانستان در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در ژنو نیز به مناسبت همین روز در اکس نوشته، درحالی‌که جهان دستاوردها، توانمندی و پایداری زنان در سراسر دنیا را گرامی می‌دارد، این روز برای زنان و دختران افغانستان در شرایطی فرا می‌رسد که عمیقاً دردناک و به‌گونه‌ای ژرف ناعادلانه است.

نصیر احمد اندیشه، سرپرست این نماینده‌گی، در ویدیویی‌که در اکس خود منتشر کرده گفته است: "با وجود این، زنان افغانستان و جنبش‌های زنان افغان تسلیم ظلم و تعدی نشده‌اند و مبارزهٔ خود را ادامه داده‌اند؛ مبارزه‌ای که برای حق کار، نان، تحصیل و آزادی آغاز شد و با خشونت سرکوب شد، اما جنبش‌های زنان در این مقطع تاریخی کشور ما تسلیم این ظلم و بی‌عدالتی نشده و به دادخواهی‌های خود چه در داخل و چه در بیرون از کشور ادامه می‌دهند."

جنبش‌های مختلف اعتراضی زنان، از جمله شنبه‌های ارغوانی، فانوس آزادی زنان، نهاد همیاری زنان افغانستان و شماری دیگر، پیام‌های به مناسبت روز جهانی همبستگی زنان را منتشر و برخی از این جنبش‌ها برنامه‌های اعتراضی را در داخل و بیرون از کشور نیز برگزار کرده‌اند.

زلمی خلیلزاد، نمایندهٔ ویژهٔ پیشین ایالات متحده برای افغانستان نیز در شبکهٔ اکس خود نوشته است که از حکومت طالبان در افغانستان می‌خواهد به دختران و زنان افغان اجازه دهد در مکتب‌های متوسطه و پوهنتون‌ها آموزش ببینند.

همچنان بخش زنان سازمان ملل متحد (یو ان ومن) روز شنبه ۷ مارچ به مناسبت روز جهانی زنان در اعلامیه‌ای گفته بود که این سازمان بار دیگر خواستار لغو فوری ممنوعیت ورود کارمندان و قراردادی‌های زن افغان به دفترهای این سازمان شده‌است؛ ممنوعیتی‌که شش ماه پیش از سوی مقامات حاکم در افغانستان وضع شده و به گفتهٔ این سازمان در تاریخ ۸۰ سالهٔ سازمان ملل متحد اقدامی بی‌سابقه به شمار می‌رود.

حکومت طالبان پس از حاکمیت دوبارهٔ خود بر افغانستان محدودیت‌های گسترده‌ی را بر زنان و دختران افغان در زمینهٔ آموزش، کار، گشت‌وگذار، اشتراک در فعالیت‌های فرهنگی، اجتماعی و سیاسی و سایر بخش‌ها وضع کرده‌اند که همواره با واکنش‌های تند جامعهٔ جهانی و سازمان‌های بین‌المللی روبه‌رو شده‌است.

اما طالبان می‌گویند که در چارچوب شریعت اسلامی حقوق زنان تأمین است و هیچ‌گاهی در سیاست‌های خود در قبال زنان تغییر ایجاد نکرده‌اند.

XS
SM
MD
LG