لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۱۶ ميزان ۱۴۰۵ کابل ۱۱:۴۰

نگرانی زنان از بازداشت به دلیل پوشش؛ گزارش‌هایی از توقیف زنان در کابل و هرات

عکس از ارشیف
عکس از ارشیف

شماری از زنان در کابل و هرات می‌گویند گزارش‌ها و موارد بازداشت زنان به دلیل نوع پوشش، سبب شده است که هنگام بیرون‌شدن از خانه با ترس و نگرانی روبه‌رو باشند.

یوناما نیز گفته است که در ماه جون دست‌کم ۳۰ زن در هرات به اتهام رعایت‌نکردن دستورهای پوشش بازداشت شدند و بین ماه‌های جولای تا سپتمبر سال روان میلادی نیز دست‌کم ۵۲ زن و یک دختر در کابل و هرات بازداشت یا توقیف شده‌اند.

حکومت طالبان پیش از این بازداشت ۳۰ زن در هرات را تأیید کرده بود، اما وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان در مورد ادعاهای مطرح‌شده در این گزارش به پرسش‌های رادیو آزادی پاسخ نداد.

یک زن باشندۀ کابل که نخواست نامش در گزارش گرفته شود و صدایش نیز تغییر داده شده، می‌گوید حدود دو ماه پیش در سرک میدان کابل از سوی نیروهای امر به معروف طالبان متوقف و سپس بازداشت شده است.

او می‌گوید در حالی که منتظر برادرش بود، دو مرد که به گفتۀ او لباس سفید به تن داشتند، به سویش آمدند و از او پرسش کردند. به ادعای این زن، تلفن همراهش نیز بررسی شد و در مورد عکس‌های شخصی و استفاده‌اش از شبکه‌های اجتماعی از او پرسش شد.

با موتر سایکل دو مرد چپن سفید آمدند و شروع کردند از مه سوال کردن، بعد مبایلم را چک کردند گیر دادند به عکس‌های شخصی و این‌که چرا سوشیل میدیا استفاده می‌کنی
یک زن باشندۀ کابل

او به رادیو آزادی گفت: «در سرک میدان برادرم پیام کردند گفتن یکجای خانه بریم، من آنجا متوقف شدم و عکس گرفته به برادرم فرستادم که موقعیت را اشتباه نکنند، با موتر سایکل دو مرد چپن سفید آمدند و شروع کردند از مه سوال کردن، بعد مبایلم را چک کردند گیر دادند به عکس‌های شخصی و این‌که چرا سوشیل میدیا استفاده می‌کنی، خواستند ‌دست بلند کنند، خیلی ورخطا شدم به پدرم زنگ زدم.»

این زن ادعا می‌کند که با وجود داشتن حجاب، پس از بازداشت به چند مرکز امنیتی منتقل و تحت فشار قرار گرفته است.

او گفت: « بلاخره من را انتقال دادند به قومندانیه امینه و از آنجا به حوزه دهم، خیلی آنجا من را تحت فشار قرار دادند، از آنجا هم من را بردند به زندان ولایت، و برای من دوسیه تشکیل دادند به اتهام فساد اخلاقی و اضهارات اجباری از من گرفتند و شصتمه هم به زور گرفتند، و بعد از ۹ روز من را انتقال دادند به زندان پلچرخی، و من مدت دوماه زندانی بودم و در ان‌جا مانند من هزارن زن دیگر در زندان بود که بیشتر شان زنانی بودند پس از درخواست طلاق زندانی شده بودند.»

رادیو آزادی به‌گونه مستقل نتوانسته است جزئیات پرونده این زن یا شمار زنانی را که به گفتۀ او در زندان بوده‌اند، تأیید کند.

در همین حال، ویدیوهایی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است که در آن افراد منسوب به نیروهای امر به معروف طالبان، زنان و دختران را به دلیل نوع پوشش متوقف یا بازداشت می‌کنند.

رادیو آزادی تلاش کرد در مورد این ویدیوها و ادعاهای مطرح‌شده، دیدگاه وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان را دریافت کند، اما سیف‌الاسلام خیبر، سخنگوی این وزارت، به پرسش‌ها پاسخ نداد.

نگرانی از احتمال بازداشت، به گفتۀ زنان، تنها به کابل محدود نیست. یک زن در هرات که نخواست نامش در گزارش گرفته شود و صدایش نیز تغییر داده شده، می‌گوید شاهد بازداشت زنانی بوده است که به ادعای او پوشش‌شان مشکلی نداشته است.

او به رادیو آزادی گفت: «من حتی دختران را دیدم که پوشش و حجاب آنان هیچ مشکل نداشته و آنان را با خود بردند، هراس من هم این است که حجاب هم تکمیل می‌باشد اگر چنین اتفاق برای خودم بیفتد خانواده من چه خواهد کرد خودم چه خواهد کردم امیدوار هستم این وضعیت به پایان برسد و صدای ما شنیده شود.»

ژولیا پارسی، فعال حقوق زنان، می‌گوید برخورد با زنان به دلیل پوشش، فشارها و محدودیت‌ها بر آنان را بیشتر کرده است.

او به رادیو آزادی گفت: «بازداشت زنان افغان به بهانه پوشش دیگر خبر عادی نیست، این یک نوع سرکوب سیستماتیک و‌آشکار در برابر زنان است، طالبان می‌خواهند زنان را از ابتدایی ترین حق اش که همان پوشش و ظاهر است و مطابق قانون طالبان نیست بازداشت می‌کنند، جهان در برابر این موضوع تا چه زمان سکوت خواهد کرد؟»

بازداشت زنان به دلیل نوع پوشش پیش از این نیز در افغانستان گزارش شده است. یوناما در ماه جون گفته بود که دست‌کم ۳۰ زن در شهر هرات از سوی نیروهای امر به معروف و پولیس طالبان، به اتهام رعایت‌نکردن دستورهای پوشش بازداشت شدند. به گفتۀ این نهاد، این زنان پس از چند روز آزاد شدند و ده‌ها زن دیگر نیز هشدار لفظی دریافت کردند.

یوناما همچنان گفته است که بین ماه‌های جولای تا سپتمبر سال ۲۰۲۶، دست‌کم ۵۲ زن و یک دختر در کابل و هرات بازداشت یا توقیف شده‌اند. به گفتۀ این نهاد، موارد ثبت‌شده شامل زنانی بوده است که به دلیل نپوشیدن چادر، نمایان‌بودن مو، استفاده از چادرهای رنگین، آرایش یا حضور بدون محرم در مکان‌های عمومی بازداشت شده‌اند.

یوناما گفته است احتمال دارد شمار واقعی این موارد بیشتر باشد، زیرا برخی زنان به دلیل نگرانی‌های امنیتی و اجتماعی، موارد بازداشت را گزارش نمی‌کنند. دیدبان حقوق بشر نیز در گزارش‌های خود از بازداشت زنان به دلیل ادعای رعایت‌نکردن دستورهای پوشش و محدودیت بر رفت‌وآمد آنان گزارش داده است.

مقام‌های طالبان می‌گویند دستورهای مربوط به پوشش و رفتار اجتماعی برای رعایت ارزش‌های اسلامی وضع شده است. با این حال، شماری از زنانی که با رادیو آزادی صحبت کرده‌اند، می‌گویند نگرانی از بازداشت سبب شده است هنگام بیرون‌شدن از خانه احساس امنیت نکنند.

به رادیو آزادی، به این شماره پیام صوتی بگذارید 447832353931+

راپور از این بخش است
​
XS
SM
MD
LG