دور دوم مذاکرات هستهای ایران و آمریکا آغاز شد
مقامهای ایرانی و آمریکایی اعلام کردند که ایران و ایالات متحده روز شنبه دور دوم مذاکرات دربارهٔ برنامه هستهای در حال پیشرفت تهران را در رم آغاز کردند.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، یک مقام آمریکایی که نخواست نامش فاش شود، گفت این مذاکرات پشت درهای بسته در سفارت عمان در محله کامیلوچایای رم در جریان است. رسانههای دولتی ایران نیز گزارش دادند که این گفتوگوها اندکی پیش از ظهر شنبه آغاز شده، در حالی که خبرنگاران در بیرون محل، آن را دنبال میکردند.
این مذاکرات که در تعطیلات عید پاک در ایتالیا برگزار میشود، بار دیگر با محوریت استیو ویتکاف، میلیاردر آمریکایی و نماینده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه، و عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، دنبال میشود.
میانجیگری این گفتوگوها همچنان بر عهده بدر البوسعیدی، وزیر خارجه عمان، خواهد بود.
اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، در پیامی در شبکه ایکس نوشت که گفتوگوهای ایران و آمریکا در رم «غیر مستقیم» است و افزود که «میدانیم مسیر پیش رو هموار نیست ... و ما با چشمانی باز ... گام برمیداریم.»
شمخانی میگوید ایران در مذاکرات به دنبال «مهار اسرائیل» است
علی شمخانی، مشاور سیاسی رهبر جمهوری اسلامی میگوید مذاکرهکنندگان ایران با اختیارات کامل راهی رم شدند تا توافقی جامع را دنبال کنند که در آن مهار اسرائیل و رفع تحریمها و عدم اجرای «مدل لیبی» گنجانده شود.
«مدل لیبی» به توافقی اشاره دارد که در سال ۲۰۰۳، لیبی تحت رهبری معمر قذافی پذیرفت برنامه هستهای و سلاحهای کشتار جمعی خود را بهطور کامل کنار بگذارد، تأسیساتش را به روی بازرسان غربی باز کند و برد موشکهایش را محدود سازد.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، خواستار اجرای این مدل بر برنامه هستهای ایران است.
در حالیکه دور نخست گفتوگوها در مسقط به نتیجهای نرسید، دو طرف احساس کردند روند میتواند آغاز شود و به همین دلیل تصمیم به برگزاری دور دوم در رم گرفتند. تغییر محل نشست از مسقط به رم نیز پس از کشمکشهایی انجام شد.
دو روز پس از نشست عمان، استیو ویتکاف، نماینده ترامپ، در گفتوگویی با فاکسنیوز مخالفتی با ادامه برنامه هستهای تهران برای مصارف غیرنظامی ابراز نکرد، اما واکنشهای رسمی در واشینگتن این موضع را پس زدند و خواستار کنار گذاشتن کامل برنامه هستهای ایران شدند؛ مشابه آنچه در «مدل لیبی» رخ داد. درپی این اظهارات، مقامهای ایرانی بر مسئله «جدیت» آمریکا در این مذاکرات تأکید کردهاند.
جروزالمپست: اسرائیل گزینه حمله به تأسیسات هستهای ایران را منتفی نمیداند
روزنامه جروزالمپست بامداد شنبه نوشت که به گزارش منابع آگاه، اسرائیل در ماههای آینده احتمال حمله به تأسیسات هستهای ایران را منتفی نمیداند، حتی با وجود آنکه دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، در دیدار اخیر خود با بنیامین نتانیاهو اعلام کرده که واشینگتن فعلاً تمایلی به حمایت از چنین اقدامی ندارد.
در حالی که دور دوم مذاکرات مقدماتی هستهای میان ایران و آمریکا قرار است روز شنبه در رم برگزار شود، نخستوزیر اسرائیل خواهان برچیده شدن کامل برنامه هستهای ایران در نتیجه هرگونه توافق است.
به نوشته جروزالمپست، اسرائیل طی ماههای گذشته چندین گزینه نظامی، شامل حملات هوایی و عملیات کماندویی با جدول زمانی برای بهار و تابستان، به دولت ترامپ ارائه کرده است. به نوشته این روزنامه، این طرحها که شدتهای متفاوتی دارند، در صورت اجرا میتوانند توانایی ایران برای نظامیسازی برنامه هستهای را تنها برای چند ماه یا یک سال عقب بیندازند.
روزنامه نیویورک تایمز نیز گزارش داده ترامپ در دیدار اخیر با نتانیاهو گفته است که اولویت واشینگتن، دیپلماسی است و فعلاً از اقدام نظامی علیه ایران حمایت نمیکند. با این حال، به نوشته جروزالمپست، مقامهای اسرائیلی اکنون احتمال حملهای محدودتر را بررسی میکنند که نیاز کمتری به حمایت آمریکا داشته باشد.
دور دوم گفتوگوهای هستهای ظهر به وقت تهران آغاز میشود
دور دوم گفتوگوهای هستهای میان ایران و ایالات متحده، روز شنبه در رم، طبق اعلام تلویزیون دولتی ایران، در حدود ظهر به وقت تهران آغاز خواهد شد.
این مذاکرات درحالی پی گرفته میشود که رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در مصاحبهای با روزنامه فرانسوی لوموند هشدار داده که ایران فاصله زیادی با توانایی ساخت بمب هستهای ندارد. او گفته است طرفین در «مرحلهای بسیار حساس» هستند و برای دستیابی به توافق، زمان چندانی ندارند.
در حال حاضر، ایران اورانیوم را تا غنای ۶۰ درصد تولید میکند؛ رقمی بسیار بالاتر از سقف ۳٫۶۷ درصدی توافق ۲۰۱۵، اما هنوز پایینتر از آستانه ۹۰ درصدی مورد نیاز برای کاربرد نظامی.
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، در آستانه دور دوم مذاکرات هستهای ایران و آمریکا در رم گفت که واشینگتن باید درباره آنچه او «مواضع متناقض» مقامهای آمریکایی خواند، شفافسازی کند. او تأکید کرد که مواضع ایران در زمینه رفع تحریمها و مسائل هستهای مشخص است و به طرف مقابل منتقل شده. بقایی همچنین هشدار داد که تکرار روشهای گذشته بینتیجه خواهد بود و پیشرفت تنها در صورت «واقعبینی آمریکا» و پرهیز از «تأثیرپذیری از اسرائیل» ممکن است.
در همین حال، به نوشته خبرگزاری رویترز، تحلیلگران میگویند آمریکا خواهان گنجاندن موضوعات دیگری از جمله برنامه موشکی ایران و حمایت تهران از گروههای مسلح منطقهای در مذاکرات است.
مقامات ایرانی اما این موارد را خطوط قرمز خود خوانده و اعلام کردهاند که حق غنیسازی اورانیوم «قابل مذاکره نیست.»
ایران همچنین هشدار داده در صورت فعالسازی سازوکار بازگشت خودکار تحریمها ممکن است از پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای (انپیتی) خارج شود.